.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Η βροχή «ξύνει» πληγές στην ελιά

Η βροχή «ξύνει» πληγές στην ελιά



Μπορεί ο βροχερός καιρός να είναι ευεργετικός για τα ελαιόδεντρα, ωστόσο τους φέρνει και πολλούς μπελάδες, όπως το βακτήριο Pseudomonas savastanoi (ψευδομονάδα), για την εμφάνιση του οποίου προειδοποιούν τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου και Καβάλας.

Η ψευδομονάδα απειλεί όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Μεσογείου και ευνοείται από τον υγρό καιρό, πράγμα που την καθιστά έναν κατεξοχήν χειμερινό εχθρό για την ελιά.
Το βακτήριο αυτό ουσιαστικά προκαλεί τελικά την καρκίνωση στην ελιά, μια ασθένεια που είναι επίσης γνωστή και ως φυματίωση, μιας και στο πρώτο στάδιο της ασθένειας εμφανίζονται μικροί όγκοι στα νέα κυρίως κλαδιά, χωρίς φυσικά να εξαιρούνται και τα πιο ώριμα κλαδιά ή ο κορμός και οι ρίζες.
 
Βέβαια μαζί με τον βροχερό καιρό, την εμφάνιση της ασθένειας ευνοούν οι πληγές και οι σχισμές πάνω στα ελαιόδεντρα που δημιουργούνται συνήθως μετά το κλάδεμα ή το ράβδισμα, αλλά και μετά το χαλάζι ή γενικότερα έπειτα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Πάνω σε αυτές τις πληγές θα δημιουργηθούν τα καρκινώματα, τα οποία θα δημιουργήσουν με τη σειρά τους κηλιδώσεις πάνω στους καρπούς, θα εξασθενήσουν το δέντρο, και ενδεχομένως να το ξηράνουν.
Κρίσιμη η πρόληψηΕφόσον λοιπόν η ψευδομονάδα μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά, και δη για ποικιλίες όπως η Κορωνέικη, που είναι πιο ευαίσθητη στο βακτήριο, κρίνεται σημαντική η πρόληψη με μέτρα όπως η αποφυγή ραβδίσματος ή κλαδέματος σε βροχερό καιρό, ο προληπτικός ψεκασμός με χαλκούχο μυκητοκτόνο και η αφαίρεση ή το κάψιμο των νοσούντων κλαδιών. Μερικά από τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά και συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ασθένειας είναι τα:  Blue Shield 50  WG και Pasta Caffaro 38,25 SC της Basf, Kocide Opti 30WG της DuPont, Champ 37,5 WG και Champ 36,3 SC της Εlanco και Cuprofix Disperss 20 WG, Cuprofix Ultra 40 WG και Hidrostar 40 WG της Άλφα Γεωργικά Εφόδια.

Επιμέλεια: Γιάννα Βαρδαλαχάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου