Το καλοκαίρι είναι μια εποχή γεμάτη νόστιμα λαχανικά και φρούτα που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή όλο το χρόνο! Αν είστε από τους τυχερούς που έχουν λαχανόκηπο, θα ξέρετε πολύ καλά ότι την περίοδο που διανύουμε οι κολοκυθιές παράγουν ασταμάτητα καρπούς. Πόσες όμως κολοκυθόπιτες μπορεί να φάει ένας άνθρωπος; Τι θα λέγατε να βάλετε μερικά φρέσκα κολοκύθια στην κατάψυξη για να μπορείτε να τα απολαύσετε λίγο πιο μετά, όταν θα αρχίσετε να τα ξαναπεθυμείτε;
Μπορείτε να καταψύξετε κολοκύθια με την παρακάτω απλή και γρήγορη διαδικασία. Δείτε πως:
- Καθαρίστε και κόψτε τα κολοκύθια στο σχήμα και στο μέγεθος που θα θέλατε να τα χρησιμοποιήσετε αργότερα (ροδέλες, καρέ κ.ά.)
- Βάλτε σε μια κατσαρόλα νερό και αφήστε το να βράσει.
- Μόλις το νερό βράσει, ρίξτε μέσα τα κολοκύθια και ζεματίστε τα για 3-4 λεπτά.
- Βγάλτε τα από το βραστό νερό και ρίξτε τα σε ένα μπολ με πολύ παγωμένο νερό ανακατεύοντας συνεχώς με μια τρυπητή κουτάλα. Τα κολοκύθια θα πρέπει να είναι ακόμα τραγανά.
- Βάλτε τα κολοκύθια σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν και στη συνέχεια απορροφήστε τα νερά που έχουν απομείνει με λίγο χαρτί κουζίνας.
- Μοιράστε τα κολοκύθια σε σακκουλίτσες κατάλληλες για φαγητό, στην ποσότητα που σας βολεύει για τα μελλοντικά σας μαγειρέματα. Πιέστε για να βγει όσο πιο πολύς αέρας γίνεται από το εσωτερικό και κλείστε τις.
- Τοποθετήστε τις σακκουλίτσες στην κατάψυξη.
Αν είστε κι εσείς ανάμεσα σε αυτούς του ερασιτέχνες κηπουρούς που δεν ξέρουν τι να κάνουν με την περισσευούμενη σοδειά μελιτζάνας, σάς έχουμε λύση. Καταψύξτε τις!
Μέθοδος 1
Καθαρίστε τη φλούδα από τις μελιτζάνες και κόψτε τις σε στρογγυλές ροδέλες. Ζεματίστε τις σε βραστό νερό για 4 λεπτά και στη συνέχεια τοποθετήστε τις σε δίσκο με απορροφητικό χαρτί για να απορροφηθούν τα υγρά και να κρυώσουν. Μόλις κρυώσουν απλώστε τις σε δίσκους που να χωράνε στην κατάψυξη σε μονές στρώσεις και βάλτε τις έτσι στην κατάψυξη. Μόλις οι ροδέλες παγώσουν βγάλτε τις από το δίσκο και βάλτε πολλές μαζί μέσα σε τάπερ ή σακούλες αποθήκευσης φαγητού και ξανατοποθετήστε τις στην κατάψυξη. Κάθε φορά που θα θέλετε να τις χρησιμοποιήσετε σε φαγητό απλά βγάλτε τις από την κατάψυξη και ξεστάνετέ τις σε ένα αντικολλητικό τηγάνι για 5 λεπτά, να μαλακώσουν.
TIP :: Αν παρακάμψετε το στάδιο παγώματος σε δίσκο και τις βάλετε σε τάπερ απευθείας μετά το ζεμάτισμα, τότε οι ροδέλες θα ενωθούν μεταξύ του και θα έχετε στο τέλος μια άμορφη μάζα μελιτζανόψιχας που δεν θα μπορείτε να την κάνετε τίποτα.
Μέθοδος 2
Καθαρίστε τη φλούδα από τις μελιτζάνες και κόψτε τις σε ροδέλες. Βάλτε τις σε σουρωτήρι και ρίξτε τους αρκετό αλάτι (να πάει παντού). Αφήστε τις στο σουρωτήρι για περίπου μισή ώρα να βγάλουν τα ζουμιά τους και στη συνέχεια τινάξτε τις από το αλάτι και σκουπίστε τις με χαρτί κουζίνας. Τηγανίστε τις ροδέλες σε ελαιόλαδο και αφήστε τις να κρυώσουν σε έναν δίσκο με απορροφητικό χαρτί. Ακολουθείστε την ίδια διαδικασία κατάψυξης όπως και στη Μέθοδο 1, καταψύχοντας πρώτα τις μεμονωμένες ροδέλες και στη συνέχεια τοποθετώντας τες όλες μαζί σε τάπερ ή σακούλες τροφίμων μέσα στην κατάψυξη.
Με αυτό τον τρόπο θα μπορείτε να έχετε μελιτζάνες μέσα στο καταχείμωνο!!! Αν πάλι σας αρέσουν τα ουζάκια και τα τσίπουρα, δοκιμάστε με μελιτζανάκι τουρσί.
πηγή: www.hgtvgardens.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου