.

.......................... Για τις πιό πρόσφατες τιμές των κηπευτικών,κάντε κλικ δεξιά στον έμπορο που κυνηγά το πεντακοσάευρο . .............................. .......Οι αναγραφόμενες τιμές αφορούν την κοστολόγηση των προιόντων στο χωράφι και δεν περιλαμβάνουν το όποιο κέρδος επιδιώκουν οι μεσάζοντες απο την πώληση στο ράφι.............Μεγάλη προσοχή στις φωτιές!!...... Μην πετάτε αναμμένα αποτσίγαρα,μην δουλεύετε τροχό στην ύπαιθρο,μην κάνετε ηλεκτροκόληση κοντά σε ξερά χόρτα....Οι δυνατοί άνεμοι θα συνεχιστούν μέχρι την Τρίτη.....Τα θαλάσσια στρώματα παρασύρονται πολύ εύκολα απο τους πολύ δυνατούς βοριάδες....Προσοχή στα παιδιά......Η Περιφέρεια Κρήτης, ενημερώνει ότι υπογράφηκε η 3η Τροποποίηση της Απόφασης Ένταξης πράξεων στο Υπομέτρο 6.1 "Εγκατάσταση Νέων Γεωργών", στο πλαίσιο της 1ης πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης έτους 2016, σύμφωνα με την οποία εντάσσονται συνολικά στην Περιφέρεια Κρήτης 1.686 Νέοι Γεωργοί με δημόσια δαπάνη 34.084.500,00 ευρώ. Τα τελικά αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης: http://www.crete.gov.gr/ (Ενότητες: Ενημέρωση-Δράσεις-Πρωτογενής Τομέας). ......

Κυριακή, 27 Απριλίου 2014

Συναγερμός για τον μύκητα που χτυπά την παγκόσμια παραγωγή μπανάνας

Συναγερμός για τον μύκητα που χτυπά την παγκόσμια παραγωγή μπανάνας


Γιαννακοπούλου Φανή
|  
Agronews.gr
Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων για την παγκόσμια παραγωγής μπανάνας λόγω του ισχυρού μύκητα γνωστού ως νόσος του Παναμά TR4. Με κατεπείγουσα ανακοίνωση του ο FAO αναφέρει ότι έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες, όταν λόγω των εξαγωγών μεταδόθηκε από τη Νοτιοανατολική Ασία, όπου πρωτοεμφανίστηκε στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις αν δεν υπάρξει ανάσχεση της ασθένειας, το 85% της παραγωγής μπανάνας θα καταστραφεί.Σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις αν δεν υπάρξει ανάσχεση της ασθένειας, το 85% της παραγωγής μπανάνας θα καταστραφεί.
Ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Independent αναφέρει  ότι η εξάπλωση της TR4 αποτελεί  μια «διευρυμένη παγκόσμια απειλή για την παραγωγή μπανάνας. Οι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική αντιμετώπιση καθώς έχει ήδη κάνει το άλμα σε μεγάλες καλλιέργειες μπανάνας περιοχές του κόσμου στη Λατινική Αμερική , όπου η ασθένεια απειλεί να καταστρέψει απέραντες φυτείες της φημισμένης ποικιλίας Cavendish.
Η ποικιλία αντιπροσωπεύει το 95 τοις εκατό των μπανανών που αποστέλλονται σε εξαγωγικές αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, σε ένα εμπόριο αξίας 5,4 δισ. λίρες Αγγλίας.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας ( FAO ) προειδοποιεί ότι η παρουσία του TR4 στη Μέση Ανατολή και την Αφρική σημαίνει ότι «σχεδόν όλες οι φυτείες των εξαγωγών μπανάνας  είναι ευάλωτες».
Σε ένα ενημερωτικό έγγραφο του FAO που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα The Independent , ο οργανισμός προειδοποιεί ότι: «Εν όψει των προκλήσεων που συνδέονται με τον έλεγχο της νόσου και ο κίνδυνος που προκαλείται στην παγκόσμια προσφορά της μπανάνας, είναι προφανές ότι μια συντονισμένη προσπάθεια που απαιτείται από τη βιομηχανία, τα ερευνητικά ιδρύματα, κυβέρνηση και τους διεθνείς οργανισμούς για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου».
Επιστήμονες προειδοποιούν ότι η παγκόσμια παραγωγή μπανάνας, ήτοι 26 δις λίρες και ένα σημαντικό τμήμα της διατροφής περίπου 400 εκατομμυρίων ανθρώπων έρχεται μπροστά στη καταστροφή λόγω μίας ασθένειας που δε μπορεί να ελεγχθεί από φυτοφάρμακα.
Από την πλευρά του, ο FAO τονίζει με επείγουσα ανακοίνωση ότι κανένα τμήμα της παραγωγής δεν θα ήταν ασφαλής. Αν δεν υπάρξει στενή άμεση συνεργασία μεταξύ της βιομηχανίας, των κυβερνήσεων, των ερευνητών και των διεθνών οργανισμών, οι ζημιές θα είναι ανυπολόγιστες για το κλάδο.
Σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις αν δεν υπάρξει ανάσχεση της ασθένειας, το 85% της παραγωγής μπανάνας αναμένεται να καταστραφεί. Η τροπική φυλή 4 φαίνεται έως τώρα να είναι ανίατη ασθένεια καθώς καμία ποικιλία δεν διαθέτει μηχανισμούς άμυνας εναντίον της.
Τέτοια μεγάλη απειλή είχε να δει η παγκόσμια παραγωγή μπανάνας, από την εμφάνιση της μαύρης σιγκατόκα, ενός άλλου μύκητα στις αρχές της δεκαετίας του 90, ο οποίος είχε μειώσει την παγκόσμια παραγωγή κατά 50%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου