.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Αλάτι Ιμαλαΐων και Ελληνικό θαλασσινό αλάτι. Μύθοι και αλήθειες.



Πολύτιμο μπαχαρικό στη ζωή μας είναι το αλάτι. Ανοίγει την όρεξη και χαρίζει γεύση στις μαγειρικές δημιουργίες μας. Η ιστορία του αλατιού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Στην αρχαία Ελλάδα το χρησιμοποιούσαν στις θυσίες και στις προσφορές προς τους θεούς. Στην ρωμαϊκή αυτοκρατορία χρησιμοποιούνταν ως νόμισμα στις συναλλαγές. Ο Ιπποκράτης πρώτος αναγνώρισε την θεραπευτική αξία του αλατιού και το χρησιμοποίησε στην αντιμετώπιση νοσημάτων. Το αλάτι το εξάγουμε από την θάλασσα ή από την γη σαν ορυκτό. Μετά από διάφορες διαδικασίες καθαρισμού καταλήγει στο τραπέζι μας, για να νοστιμίσει όχι μόνο τα φαγητά αλλά και τη ζωή μας.

Αλάτι Ιμαλαΐων

Αλάτι ΙμαλαίωνΈχει εξαιρετικό ροζ χρώμα, έντονη γεύση και αξεπέραστη νοστιμιά. Το αλάτι Ιμαλαΐων είναι πολύ ευεργετικό για την υγεία και μπορεί να χρησιμοποηθεί ως επιτραπέζιο αλάτι στη μαγειρική μας. Πρόκειται για αλάτι που έχεικρυσταλοποηθεί μέσα στην γη στη διάρκεια εκατομμυρίων ετών. Έχει υποστεί τεράστια πίεση δημιουργώντας μια ανώτερη μορφή κρυσταλλικής δομής. Με την υψηλή του περιεκτικότητα σε 84 ιχνοστοιχεία χαμηλώνει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει το κυκλοφορικό και αποτοξινώνει τον οργανισμό. Έχει ξεχωριστή υφή και το βρίσκουμε είτε ψιλόκοκκο είτε χοντρό για μύλο.

Ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτιΤο φυσικό μη ραφιναρισμένο αλάτι από τις αλυκές των Κυθήρων ή της Καλλονής στη Μυτιλήνη ή του Μεσολογγίου είναι ο χρυσός  θησαυρός της ελληνικής θάλασσας. Δεν αποτελεί πια είδος πολυτελείας που κάποτε μόνο οι διακεκριμένοι σεφ γνώριζαν και χρησιμοποιούσαν. Πλέον μπορεί να το βρεί ο καθένας σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων και έτσι μπαίνει στο σπίτι της νοικοκυράς και στην διατροφή μας. Είναι πιο ακριβό αλλά λόγω της έντονης γεύσης του αρκεί ένα κουταλάκι του γλυκού για το φαγητό μια τετραμελούς οικογένειας. Το βρίσκουμε σε χοντρές νιφάδες και το αλέθουμε με έναν μύλο.

Μύθοι και αλήθειες

Ποιοί όμως είναι οι μύθοι και οι αλήθειες για το αλάτι;
  • Και το αλάτι Ιμαλαΐων και το ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι είναι ποιοτικά καλά και ωφελούν την υγεία, όταν καταναλώνονται με μέτρο.
  • Το συνηθισμένο επιτραπέζιο αλάτι, που βρίσκεται στα ράφια όλων των σούπερ μάρκετ, έχει τόσο πολύ υποβληθεί σε επεξεργασία με πρόσθετες ουσίες και χημικά που δεν είναι τόσο πλούσιο σε φυσικά συστατικά.
  • Το επεξεργασμένο όμως αλάτι περιέχει ιώδιο, που είναι κι αυτό ως συστατικό απαραίτητο, ιδίως στις έγγυες. Το ιώδιο είναι ένα μέταλλο που απαιτείται για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
  • Η λύση είναι να χρησιμοποιούμε εναλλάξ στις συνταγές μας τους δύο τύπους αλατιών (φυσικό και επεξεργασμένο) ή να τα χρησιμοποιούμε συνδυαστικά. Ρίχνουμε ιωδιούχο αλάτι στη σαλάτα και μαγειρεύουμε το φαγητό με φυσικό αλάτι.
  • Σύγχρονες μελέτες απενοχοποιούν το αλάτι ως κύριο και μοναδικό υπεύθυνο της υπέρτασης.
  • Το αλάτι δεν έχει θερμίδες και άρα δεν παχαίνει. Προκαλεί όμως κατακράτηση, φουσκώνουμε και τελικά δείχνουμε βαρύτεροι.
  • Το περισσότερο αλάτι είναι κρυμμένο στα συσκευασμένα τρόφιμα του εμπορίου. Παστά, τυριά κι αλλαντικά, ψωμί κι άλλα αρτοσκευάσματα, κονσέρβες, σάλτσες αποτελούν κρυφές πηγές αλατιού. Είναι λάθος επομένως να νομίζουμε ότι αν μειώσουμε το αλάτι στο φαγητό μας, θα προσλαμβάνουμε λιγότερο ή καθόλου αλάτι. Η λύση είναι να διαβάζουμε προσεκτικά την ετικέτα πριν αγοράσουμε ένα προϊόν.
  • Το αλάτι και η ζάχαρη μοιάζουν μα δεν ταιριάζουν. Κι όμως πιο εύκολα μειώνει κανείς το αλάτι παρά τη ζάχαρη, όπως προέκυψε από σχετικές έρευνες.
  • 2.300mg νατρίου ανά ημέρα είναι το ανώτερο επιτρεπόμενο όριο κατανάλωσης που συνιστούν οι ειδικοί, για να μην υπάρχουν παθολογικές επιπτώσεις στον οργανισμό. Ο μέσος πολίτης όμως λαμβάνει ημερησίως 10 γραμμάρια.
  • Οι αθλητές κι όσοι κάνουν πολύωρη χειρωνακτική εργασία χρειάζονται περισσότερο αλάτι για να αναπληρώσουν το νάτριο που χάνουν με την εφίδρωση.
  • Τα μωρά μέχρι ενός έτους δεν πρέπει να τρώνε αλάτι. Το φαγητό του μωρού ο παιδίατρος θα σας συστήσει να μην το αλατίσετε. Η αλήθεια όμως είναι ότι το μωρό προσλαμβάνει νάτριο, δηλαδή αλάτι, μέσω του γάλατος από τη στιγμή που γεννιέται.
  • Λαχανικά, κρέας και θαλασσινά είναι τροφές που περιέχουν αλάτι από μόνες τους. Αυτά τα τρόφιμα μπορούμε να μην τα αλατίσουμε κατά την παρασκευή τους. Χρησιμοποιώντας εναλλακτικά λίγο λεμόνι, μυρωδικά ή ξύδι βοηθάμε να ενισχυθεί η γεύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου