.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Θεσπίζονται άδειες προσωρινής δόμησης για οικίσκους εργατών γης


Αλεξανδρής Πέτρος| Agronews.gr
Το πάγιο αίτημα των παραγωγών, κυρίως φράουλας, για άδειες δόμησης οικίσκων για τους εργάτες γης ικανοποιεί διάταξη του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ, με θέμα τα υδατορέμματα. Εξάλλου και η αναθεώρηση του Μεταναστευτικού Κώδικα αναφερόταν στην εξασφάλιση καταλυμάτων διαβίωσης στους αλλοδαπούς εργάτες γης, πράγμα το οποίο μέχρι τώρα αδυνατούσαν να προσφέρουν οι παραγωγοί, λόγω των περιορισμών δόμησης.
Σκοπός είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εργατών γης και η επίλυση του χρόνιου ζητήµατος της έλλειψης στέγασής τους.Σκοπός είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εργατών γης και η επίλυση του χρόνιου ζητήµατος της έλλειψης στέγασής τους.
Συγκεκριμένα το Άρθρο 27 του νομοσχεδίου αναφέρει τα εξής:
Προσωρινά καταλύµατα διαβίωσης των εργατών γεωργικής γης
Με την προτεινόµενη διάταξη θεσπίζονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά και οι όροι δόµησης προσωρινών καταλυµάτων εργατών, τα οποία τοποθετούνται σε καλλιεργήσιµες εκτάσεις.
Κύριος σκοπός της διάταξης είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εργατών γης που απασχολούνταιµε την αγροτική παραγωγή και η επίλυση ενός χρόνιου ζητήµατος έλλειψης στέγασης εργατών σε αγροτικές περιοχές που έχει δηµιουργήσει ιδιαίτερα προβλήµατα κοινωνικού χαρακτήρα και σεβασµού των ανθρωπίνων δικαιωµάτων.
Υπό αυτό το πρίσµα µε σεβασµό στην αξιοπρέπεια κάθε εργαζόµενου ανθρώπου και λόγω ειδικών συνθηκών εργασίας στις αγροτικές περιοχές θεσπίζονται κανόνες για την παροχή συνθηκών προσωρινής διαβίωσης στους χώρους εργασίας.
Ειδικότερα:
Mε την παράγραφο 1 καταγράφεται ο στόχος της διάταξης και προβλέπεται ότι µε σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εργατών γης που απασχολούνται µε την αγροτική παραγωγή επιτρέπεται κατά παρέκκλιση των όρων δόµησης και τις χρήσεις γης που ισχύουν για κάθε περιοχή η τοποθέτηση προσωρινών καταλυµάτων διαµονής εντός της γεωργικής γης, σύµφωνα µε τους όρους, τους περιορισµούς και τη διαδικασία αδειοδότησης που περιγράφονται στις επόµενους παραγράφους.
Με την παράγραφο 2 ορίζεται ο ορισµός του προσωρινού καταλύµατος για την εφαρµογή του κανόνα.
Με την παράγραφο 3 ορίζεται επί µέρους ότι αγρόκτηµα για τις ανάγκες του παρόντος νοείται η συνεχής και ενιαία καλλιεργούµενη έκταση που ανήκει σε έναν ή περισσότερους συνιδιοκτήτες ή και µισθώνεται το σύνολό της ή και τµήµατα αυτής.
Με την παράγραφο 4 προβλέπεται ότι το ελάχιστο εµβαδό στο οποίο επιτρέπεται η τοποθέτηση προσωρινών καταλυµάτων ορίζεται σε 10 στρέµµατα ανά αγρόκτηµα.
Με την παράγραφο 5 προβλέπεται ότι τα προσωρινά καταλύµατα είναι µόνον ισόγειες κατασκευές αποκλειστικά λυόµενης ξηράς δόµησης (κοχλιωτές κατασκευές, ξυλοκατασκευές, container εγκεκριµένου τύπου κλπ), η οποία πακτώνεται επί του εδάφους µε µέγιστο ύψος 4 μέτρα και δεν δύνανται να καταλαµβάνουν κάλυψη πέραν του 1% του αγροκτήµατος.
Με την παράγραφο 6 προβλέπεται ότι πέραν του ανωτέρου καθοριζόµενου µέγιστου ύψους επιτρέπεται η κατασκευή στέγης έως 1,5 µ., στηθαίου, φωτοβολταϊκών –ηλιακών θερµοσίφωνων και καπνοδόχων.
Με την παράγραφο 7 προβλέπεται ότι στα προσωρινά καταλύµατα περιλαµβάνονται υποχρεωτικά βασικοί χώροι προσωρινής διαβίωσης όπως, χώροι υγιεινής, κουζίνα και υπνοδωµάτια.
Με την παράγραφο 8 προβλέπεται ότι τα προσωρινά καταλύµατα τοποθετούνται σε ελάχιστη υποχρεωτική απόσταση 2,5 µ. από τα όρια του αγροκτήµατος και σε µέγιστη 10 µ. Εντός αυτής της ζώνης και πέραν της προβλεπόµενης κάλυψης επιτρέπεται η τοποθέτηση γεννήτριας, υδατοδεξαµενής και χηµικής τουαλέτας ή/και τουαλέτας κοµποστοποίησης. Επισηµαίνεται ότι σε περίπτωση που το αγρόκτηµα έχει πρόσβαση σε εθνική, επαρχιακή και δηµοτική οδό τα προσωρινά καταλύµατα τοποθετούνται σύµφωνα και µε τα οριζόµενα στις ειδικές διατάξεις που ορίζουν την απαιτούµενη απόσταση από τον άξονα αυτών των οδών.
Με την παράγραφο 9 προβλέπεται ότι µε απόφαση του δηµοτικού συµβουλίου του οικείου Δήµου και µετά από γνωµοδότηση από το αρµόδιο Συµβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΣΑ) εγκρίνεται πρότυπη αρχιτεκτονική µελέτη, στην οποία περιγράφονται µε σαφήνεια οι µορφολογικοί κανόνες, το είδος, το µέγεθος και τα χρησιµοποιούµενα υλικά.
Με τις παραγράφους 10 και 11 προβλέπονται τα δικαιολογητικά και η διαδικασία αδειοδότησης.
Συγκεκριµένα για την αδειοδότηση τοποθέτηση της κατασκευής εκδίδεται από την αρµόδια ΥΔΟΜ έγκριση εργασιών µικρής κλίµακας µετά από αίτηση των ενδια φεροµένων και υποβολή των ακολούθων δικαιολογητικών:
α. Βεβαίωση της Διεύθυνσης Γεωργίας της οικείας Περιφέρειας για την καλλιέργεια του αγροκτήµατος.
β. Υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφεροµένου, µε την οποία βεβαιώνει ότι είναι ο µοναδικός ιδιοκτήτης του αγροκτήµατος ή σε διαφορετική περίπτωση υπεύθυνη Δήλωση του/των ιδιοκτήτη/των (για τα µισθωµένα τµήµατα), περί της σύµφωνης γνώµης του/των για την τοποθέτηση του προσωρινού καταλύµατος.
γ. Τίτλοι ιδιοκτησίας και λοιπά στοιχεία νοµιµότητας.
δ. Τοπογραφικό διάγραµµα εξαρτηµένο ή µη µε την υπό κλίµακα σκαριφηµατική αποτύπωση των προσωρινώνκαταλυµάτων (θέση, διαστάσεις, αποστάσεις κ.λπ.).
ε. Αντίγραφο πρότυπης αρχιτεκτονικής µελέτης, όπως εγκρίθηκε από το ΣΑ και τον αρµόδιο Δήµο.
στ. Σχηµατική κάτοψη/τοµή υπό κλίµακα 1/100.
ζ. Υπεύθυνη Δήλωση µηχανικού, στην οποία βεβαιώνεται ότι το προσωρινό κατάλυµα πληροί τις προδιαγραφές του παρόντος.
Η Υπηρεσία Δόµησης µετά την κατάθεση των ανωτέρω δικαιολογητικών εκδίδει την έγκριση µικρής κλίµακας, σύµφωνα µε τα προβλεπόµενα στην 55174/4.10.2013 (Β΄ 2605) Υπουργική Απόφαση.
Μετά το πέρας των τριών ετών από την έκδοση της έγκρισης εργασιών µικρής κλίµακας µε ευθύνη του προσώπου, στο οποίο εκδόθηκε αυτή επιβάλλεται η αποµάκρυνση των προσωρινών καταλυµάτων, άλλως ακολουθείται η διαδικασία της κείµενης νοµοθεσίας περί αυθαίρετων κατασκευών.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών τοποθέτησης των προσωρινών καταλυµάτων προσκοµίζεται στην αρµόδια ΥΔΟΜ Υπεύθυνη Δήλωση Μηχανικού, µε την οποία βεβαιώνεται ότι οι εργασίες ολοκληρώθηκαν σύµφωνα µε τα προβλεπόµενα στην εκδοθείσα έγκριση διαφορετικά η αρµόδια ΥΔΟΜ προβαίνει στις νόµιµες ενέργειες.
Είναι δυνατή η ανανέωση της ανωτέρω προθεσµίας ανά διετία, µε αίτηση του ενδιαφεροµένου στην αρµόδια Υπηρεσία δόµησης µε την οποία συνυποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του περί µη αλλαγής των στοιχείων της έγκρισης εργασιών µικρής κλίµακας, καθώς και βεβαίωση της αρµόδιας Διεύθυνσης Γεωργίας περί της συνέχισης της καλλιέργειας του αγροκτήµατος.
Με την παράγραφο 12 προβλέπεται ότι θέµατα τεχνικού και λεπτοµερειακού χαρακτήρα και τυχόν απαιτούµενες προδιαγραφές, σχετικά µε την υλοποίηση του παρόντος δύναται να καθορίζονται µε απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου