.

.......................... Για τις πιό πρόσφατες τιμές των κηπευτικών,κάντε κλικ δεξιά στον έμπορο που κυνηγά το πεντακοσάευρο . .............................. .......Οι αναγραφόμενες τιμές αφορούν την κοστολόγηση των προιόντων στο χωράφι και δεν περιλαμβάνουν το όποιο κέρδος επιδιώκουν οι μεσάζοντες απο την πώληση στο ράφι.............Μεγάλη προσοχή στις φωτιές!!...... Μην πετάτε αναμμένα αποτσίγαρα,μην δουλεύετε τροχό στην ύπαιθρο,μην κάνετε ηλεκτροκόληση κοντά σε ξερά χόρτα....Οι δυνατοί άνεμοι θα συνεχιστούν μέχρι την Τρίτη.....Τα θαλάσσια στρώματα παρασύρονται πολύ εύκολα απο τους πολύ δυνατούς βοριάδες....Προσοχή στα παιδιά......Η Περιφέρεια Κρήτης, ενημερώνει ότι υπογράφηκε η 3η Τροποποίηση της Απόφασης Ένταξης πράξεων στο Υπομέτρο 6.1 "Εγκατάσταση Νέων Γεωργών", στο πλαίσιο της 1ης πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης έτους 2016, σύμφωνα με την οποία εντάσσονται συνολικά στην Περιφέρεια Κρήτης 1.686 Νέοι Γεωργοί με δημόσια δαπάνη 34.084.500,00 ευρώ. Τα τελικά αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης: http://www.crete.gov.gr/ (Ενότητες: Ενημέρωση-Δράσεις-Πρωτογενής Τομέας). ......

Κυριακή, 6 Απριλίου 2014

Σούπερ-φυτά χάρη στη νανοβιονική τεχνολογία


Τα φυτά είναι πολύτιμα για ένα φάσμα χρήσεων από τροφή έως και την παραγωγή οξυγόνου, τη διακόσμηση κ.α.- ωστόσο ομάδα ερευνητών του Tεχνολογικού Iνστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) επιδιώκει να τους δώσει νέες δυνατότητες, δίνοντας τους «υπερδυνάμεις».
Τα εν λόγω επιτεύγματα αποτελούν τα πρώτα βήματα σε έναν νέο επιστημονικό τομέα, τον οποίο οι ερευνητές αποκαλούν «νανοβιονική φυτών» (plant nanobionics).Τα εν λόγω επιτεύγματα αποτελούν τα πρώτα βήματα σε έναν νέο επιστημονικό τομέα, τον οποίο οι ερευνητές αποκαλούν «νανοβιονική φυτών» (plant nanobionics).
Για την ακρίβεια, «προίκισαν» τα φυτά με νανοϋλικά, που θα μπορούν να βελτιώνουν τις επιδόσεις τους όσον αφορά στην παραγωγή ενέργειας, αλλά θα μπορούσαν να επεκτείνουν τις δυνατότητές τους για τον εντοπισμό επικίνδυνων στοιχείων και ουσιών.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Materials, οι ερευνητές αναφέρουν την βελτίωση των επιδόσεων φυτών όσον αφορά στη συλλογή ενέργειας από το φως κατά 30% μέσω της ενσωμάτωσης νανοσωλήνων άνθρακα στους χλωροπλάστες, όπου λαμβάνει χώρα η φωτοσύνθεση. Επίσης, μέσω της χρήσης άλλου τύπου νανοσωλήνων άνθρακα, τροποποιήθηκαν φυτά για την ανίχνευση νιτρικού οξειδίου.

Τα εν λόγω επιτεύγματα αποτελούν τα πρώτα βήματα σε έναν νέο επιστημονικό τομέα, τον οποίο οι ερευνητές έχουν βαφτίσει «νανοβιονική φυτών» (plant nanobionics).


Ο Μάικλ Στράνο (αριστερά) και ο Χουάν Πάμπλο Τζιράλντο στο εργαστήριό τους.


«Τα φυτά είναι πολύ ελκυστικά ως τεχνολογική πλατφόρμα» υποστηρίζει ο Μάικλ Στράνο, επικεφαλής της ομάδας του ΜΙΤ. «Επισκευάζονται μόνα τους, είναι περιβαλλοντικά σταθερά στο εξωτερικό, επιβιώνουν σε αφιλόξενα περιβάλλοντα και διαθέτουν δική τους πηγή ενέργειας και σύστημα διανομής νερού».

Ο Στράνο και ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, μεταδιδακτορικός και βιολόγος φυτών Χουάν Πάμπλο Τζιράλντο, οραματίζονται τη μετατροπή φυτών σε αυτόνομες ενεργειακά φωτονικές συσκευές, όπως ανιχνευτές εκρηκτικών ή χημικών όπλων, που ενημερώνουν για την παρουσία επικίνδυνων στοιχείων μέσω της «λάμψης» τους. Οι ερευνητές δουλεύουν επίσης πάνω στην ενσωμάτωση ηλεκτρονικών συσκευών σε φυτά. «Οι δυνατότητες είναι πρακτικά άπειρες» σημειώνει ο Στράνο.

«Πρόκειται για μια θαυμάσια επίδειξη του πώς η νανοτεχνολογία μπορεί να συνδυαστεί με τη συνθετική βιολογία για την τροποποίηση και τη βελτίωση της λειτουργίας ζωντανών οργανισμών- σε αυτή την περίπτωση, φυτών» αναφέρει ο Τζέιμς Κόλινς, καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, ο οποίος δεν ενεπλάκη στην έρευνα.Μέσω της προσαρμογής των «αισθητήρων» σε δεδομένα διαφορετικών «στόχων», οι ερευνητές ευελπιστούν στην ανάπτυξη φυτών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό μόλυνσης του περιβάλλοντος, εντομοκτόνων, μολύνσεων ή έκθεσης σε βακτηριακές τοξίνες. Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, εξετάζεται η ενσωμάτωση ηλεκτρονικών νανοϋλικών, όπως το γραφένιο, σε φυτά.

«Αυτή τη στιγμή κανείς δεν δουλεύει πάνω σε αυτόν τον ανερχόμενο τομέα» σημειώνει ο Τζιράλντο.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

(Πηγή: Ναυτεμπορική)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου