.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Σταμναγκάθι στην Κρήτη. Παραγωγή και καλοκαίρι



Πέτυχε το πείραμα με το σταμναγκάθι!
Παραγωγή ακόμη και το καλοκαίρι στον Πλάτανο της Μεσαράς

Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

Σταμναγκάθι, ακόμα και το καλοκαίρι, ποιοτικά πιστοποιημένο βάσει παγκόσμιας πατέντας κατά GLOBALG.A.P. ;

Ναι, γίνεται και αυτό! Είναι εντελώς πρωτοποριακό και ευτυχώς συμβαίνει στην Κρήτη. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Το σταμναγκάθι είναι ένα άγριο χόρτο που παράγεται το καταχείμωνο. Από φέτος η Κρήτη θα διαθέτει στην αγορά σταμναγκάθι και το καλοκαίρι. Θα καλλιεργείται στον Πλάτανο Μεσαράς με τη μέθοδο της κάθετης υδροπονίας, σε ειδικά διαμορφωμένους κλειστούς χώρους, που μοιάζουν με θερμοκήπια, όμως εκεί η θερμοκρασία αντί να αυξάνεται, θα μειώνεται.

Ήδη οι ίδιοι αγρότες καλλιεργούν 36 στρέμματα με σταμναγκάθι ως υπαίθριες καλλιέργειες. Και οι καλλιεργητικές τακτικές που ακολουθούνται εγγυώνται την ποιότητα του τελικού προϊόντος που φθάνει στα πιάτα των καταναλωτών: Το σταμναγκάθι έχει πιστοποιηθεί ποιοτικά βάσει του προτύπου ποιότητας GLOBALG.A.P. Κι επειδή δεν υπήρχε πρότυπο διασφάλισης ποιότητας ειδικά για το σταμναγκάθι, ο ελληνικός φορέας επιθεώρησης και πιστοποίησης TÜV HELLAS, μέλος του TÜV NORD Group, πραγματοποίησε την πρώτη παγκόσμια πιστοποίηση για την καλλιέργεια σταμναγκαθιού (spiny chicory) με βάση το πρωτόκολλο GLOBALG.A.P. v4.

Έτσι η εταιρεία Cretan Gaia που έχει τις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις της, τις υπαίθριες καλλιέργειες και το εργοστάσιο της στο χωριό Πλάτανος της Μεσαράς, είναι η πρώτη στον κόσμο που πιστοποιεί το σταμναγκάθι κατά GLOBALG.A.P. Το πρότυπο GLOBAL.C.A.P. δίνει ποιοτική πιστοποίηση ολοκληρωμένης και όχι βιολογικής καλλιέργειας. Εγγυάται δηλαδή ότι το τελικό προϊόν είναι υγιεινό, χωρίς χημικά κατάλοιπα, αλλά όχι βιολογικό. Η Cretan Gaia όμως παράλληλα προχωρά και στην απόκτηση πιστοποίησης για βιολογική καλλιέργεια.



Φτιάχνουν ιστορία οι παρέες…



Πριν περίπου 16 χρόνια ένα κορίτσι άρχισε να προσέχει δύο μωράκια μιας οικογένειας στην Αθήνα. Τα παιδιά μεγάλωσαν, η κοπέλα είχε δεθεί με την οικογένεια κι όταν εκείνη παντρεύτηκε τα αγοράκια έγιναν κουμπάροι της. Η κοπέλα και ο σύζυγος ήρθαν στην Κρήτη, τον τόπο καταγωγής και δημιούργησαν πριν 3 χρόνια μία μονάδα καλλιέργειας σταμναγκαθιού. Η αγορά όμως είναι απαιτητική, η μονάδα έπρεπε να γίνει μεγάλη και κάθετη για να επιβιώσει (παραγωγή, τυποποίηση, συσκευασία, πώληση), χρειάστηκαν κεφάλαια και έτσι το νέο ζευγάρι συζήτησε για συνεργασία με τους γονείς των αγοριών. Ο πατέρας της οικογένειας είναι μηχανολόγος μηχανικός και επιχειρηματίας. Πρόθυμα δέχθηκε τη συνεργασία.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η εταιρεία Cretan Gaia, με 0,968 εκατ. ευρώ μετοχικό κεφάλαιο και μετόχους κατά 70% την οικογένεια του μηχανολόγου μηχανικού και κατά 30% το νέο ζευγάρι. Ο μηχανικός έχει τα κεφάλαια, τις γνωριμίες, τις γνώσεις σε θέματα μηχανολογίας και το νέο ζευγάρι καλλιεργητικές γνώσεις και όρεξη για πολλή – πολλή δουλειά, από τα ξημερώματα μέχρι τη νύκτα.

Η εταιρεία διαθέτει 6 στρέμματα θερμοκήπια (το καλοκαίρι μέσα σε αυτά η θερμοκρασία θα πέφτει) και 36 στρέμματα υπαίθριες καλλιέργειες με σταμναγκάθι. Διαθέτει ιδιόκτητο χώρο τυποποποίησης και συσκευασίας, ειδικά πλυντήρια, στεγνωτήρια και ψυγεία. Το σύνολο της δαπάνης για τη συγκεκριμένη επένδυση ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ με επιχορήγηση μόλις 0,160 εκατ. ευρώ. Απασχολεί μάλιστα 20 άτομα. Η ημερήσια παραγωγή της φθάνει τους 2 τόνους! Διαθέτει σταμναγκάθι στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, ιδιαίτερα την Αττική όπου συνεργάζεται κυρίως με gourmet εστιατόρια. Στόχος της να προχωρήσει και στις εξαγωγές. Άρχισε μάλιστα δοκιμαστικά στον Καναδά.

Η συγκεκριμένη παρέα, δηλαδή μεταξύ των δύο ζευγαριών που εξακολουθούν να είναι πολύ καλοί φίλοι, εκτός συναίτεροι, δημιούργησε ένα ιδιότυπο «συνεταιρισμό», μία εταιρεία, η οποία συνδυάζει την επένδυση κεφαλαίων στον πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα σε μία βιώσιμη κάθετη μονάδα, με την όρεξη για δουλειά των ίδιων των καλλιεργητών. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά!



Το πείραμα με το σταμναγκάθι στην Κρήτη
Παραγωγή και καλοκαίρι



Παγκόσμια…πατέντα πιστοποίησης κατά το διεθνές πρότυπο διασφάλισης ποιότητας GLOBALG.U.P, δημιουργήθηκε για την εταιρεία Cretan Gaia, από την TÜV HELLAS, ώστε να πιστοποιήσει ποιοτικά το σταμναγκάθι που παράγει σε περιοχή του χωριού Πλάτανος Μεσαράς.

Η εταιρεία, ιδιοκτήτες της οποίας είναι Αθηναίοι και Κρητικοί, διαθέτει 36 στρέμματα υπαίθριας και 6 στρέμματα θερμοκηπιακής καλλιέργειας με σταμναγκάθι και εκπληκτικές εγκαταστάσεις καθαρισμού, τυποποίησης και συσκευασίας του προϊόντος.

Το καλοκαίρι θα παράγει σταμναγκάθι υπό συνθήκες κάθετης υδροπονίας, σε θερμοκήπια υψηλής τεχνολογίας τα οποία διαθέτουν συστήματα θέρμανσης/ψύξης και δροσισμού.

Υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις

Στόχος των ιδιοκτητών της Cretan Gaia είναι να διαθέτουν όλο το χρόνο σταμναγκάθι. Έτσι, από φέτος προχωρούν στην καλλιέργεια του χόρτου και το καλοκαίρι σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, όπως προαναφέρθηκε, ελεγχόμενης θερμοκρασίας και σε συνθήκες ψύξης. Για τον περιορισμό μάλιστα του κόστους παραγωγής θα γίνεται κάθετη υδροπονία.

Τα θερμοκήπια της εταιρείας είναι κατασκευασμένα από διπλό πολυκαρβονικό υλικό και διαθέτουν αυτόματο έλεγχο παραθύρων οροφής, Fan & Pad system, σύστημα θέρμανσης/ψύξης με Fan Coils, σύστημα δροσισμού Fog, θερμοκουρτίνα

κουρτίνα σκίασης. Οι θερμοκρασίες είναι πλήρως ελεγχόμενες ανεξάρτητα εξωτερικών καιρικών συνθηκών.

Ο μηχανολογικός εξοπλισμός περιλαμβάνει: Μονάδα αφαλάτωσης νερού, αυτόματο σύστημα υδρολίπανσης ΙQ 140 δυναμικότητας 50m3/h, σύστημα Θέρμανσης με βιομάζα, σύστημα ψύξης με Heat Pumps, ψυκτικό θάλαμο συντήρησης λαχανικών και γεννήτρια Diesel 66KVA.

Στο κτίριο 200 τμ βρίσκονται: Γραμμή καθαρισμού 20 θέσεων με ταινία μεταφοράς, πλυντήριο KRONEN GEWA3800 ECO, για πλήρως αυτόματη λειτουργία πλύσεως συνεχόμενης τροφοδοσίας, δυναμικότητας 400-800kg/h, στεγνωτήριο KRONEN K507 ECO τελευταίας τεχνολογίας δυναμικότητας 10kg/φόρτωση.

Το σταμναγκάθι μετά τη συλλογή του καθαρίζεται, πλένεται και στεγνώνεται με τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό σε στεγασμένο χώρο, με σεβασμό σε όλους τους κανόνες της σύγχρονης υγιεινής.

Οι υπαίθριες καλλιέργειες περιλαμβάνουν: Εδαφοκάλυψη όλης της επιφάνειας με γεωύφασμα, εγκατάσταση αυτόματου συστήματος άρδευσης και υδρολίπανσης και περίφραξη σε όλο το μήκος

Η δεξαμενή επεξεργασμένου νερού διαθέτει αποθήκευση επεξεργασμένου νερού μέσω αντίστροφης όσμωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου