.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Αγριέλαιο: Πρωτοποριακή προσπάθεια στην Κρήτη για ένα προσοδοφόρο είδος λαδιού

Οι αγριελιές που αφθονούν στις πλαγιές  πολλών ημιορεινών περιοχών της Μεσογείου και φυσικά και στην Κρήτη, αποτελούσαν μέχρι σήμερα, ένα παραμελημένο είδος ελαιοδέντρων.  Ωστόσο τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν με την παραγωγή λαδιού από αγριελιές  με πρωτοποριακές προσπάθειες στην Ισπανία και στην Κρήτη.
Οι προσπάθειες στα Μεσκλά των Χανίων 
Λάδι από αγριελιές παράγεται και μάλιστα άρχισε να εμπορευματοποιείται τώρα και τρία χρόνια και στην Κρήτη με μια πρωτοποριακή προσπάθεια του Αγροτικού Συν/σμου Μεσκλών στα Χανιά.
Όπως δήλωσε ο  πρωτεργάτης  της προσπάθειας Πρόεδρος  του  Συν/σμου κ.  Μανούσος  Βουλγαράκης η προσπάθεια άρχισε πριν τρία χρόνια  όταν  διαπιστώθηκε ότι οι  Τσουνάτες ελιές που είχαν καεί με   την μεγάλη πυρκαγιά που έγινε προ ετών στις βουνοπλαγιές των Μεσκλών, Ζούρβας, είχαν μετατραπεί σε ένα δάσος από αγριελιές. Οι  βλαστοί  που  είχαν εκπτυχθεί από τις βάσεις  των καμένων δέντρων, που ήταν αγριελιές  είχαν αρχίσει να  μεγαλώνουν και να γίνονται  δέντρα.
Αρχίσαμε να τις συγκομίζουμε και να εξάγουμε από τους καρπούς τους ελαιόλαδο.
 
Το όλο εγχείρημα παρουσίασε δυο προβλήματα. Το ένα ήταν η δυσκολία συγκομιδής  και το άλλο η πολύ  χαμηλή απόδοση τους σε λάδι η οποία όταν η καρποφορία ήταν  μεγάλη ήταν  μόλις 10/1 (10%) ενώ όταν η καρποφορία ήταν μικρή η απόδοση ήταν καλύτερη 8/1 (12,5%). Ωστόσο σημαντικό πλεονέκτημα ήταν η σχεδόν μηδενική προσβολή των καρπών από Δάκο αφού χωρίς καμία καταπολέμηση η οξύτητα του λαδιού ήταν 0,3-0,4% 
  
Την παραγωγή  ελαιολάδου που έχουμε  που   είναι  200-250 κιλά τον χρόνο  αρχίσαμε να την εμφιαλώνουμε σε συσκευασίες των 200ml και να  την διαθέτουμε κυρίως σε εταιρείες φαρμάκων και καλλυντικών. Οι τιμές λιανικής είναι γύρω στα 25 ευρώ το κιλο από τις οποιες οι παραγωγοί εισπράττουν περίπου 12-13 ευρώ/κιλο 
Βέβαια  για  την  υποστήριξη της προσπάθειας  αξιοποιήσαμε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα μέσω του οποίου ανακαινίσαμε το ελαιοτριβείο του Συν/σμου, κατασκευάσαμε  αίθουσα  διαλέξεων  κ.α. 
  Οι προσπάθειες  στην Μάλαγα της Ισπανίας  
Λάδι απο  αγριελιές  σήμερα παράγεται  σε αρκετές περιοχές  της Ισπανίας. Από το Cadiz (Κάντιθ)   το νοτιότερο άκρο της χώρας  το οποιο οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν «κοτινούσα»  γιατί ηταν κατάφυτο από αγριελιές,  έως στο  Jaen (Χαέν)  στην κεντρική  ελαιοπαραγωγική περιοχή της Ανδαλουσίας  αλλά και στο νησί της Μαγιόρκα  στις Βαλεαρίδες  όπου οι αγριελιές ονομάζονται «ullastres» στην Καταλανική γλώσσα .
Μεταξύ των παραγωγών  είναι και ο  Francisco Villanueva που  άρχισε να παράγει λάδι αγριελιάς μόλις πριν μερικά χρόνια, συγκομίζοντας καρπούς από τις βουνοπλαγιές της οροσειράς  Sierra Nevada  μιας περιοχής  προστατευόμενης από την UNESCO.
Σύμφωνα με   δηλώσεις του,   η γεύση δεν είναι ο μόνος λόγος που κάνει την παραγωγή του ελαιολάδου από αγριελιές εμπορικά βιώσιμη. Υπάρχει σημαντική υπεροχή  του και στα άλλα οργανοληπτικά και χημικά χαρακτηριστικά τους  και ιδιαίτερα στην περιεκτικότητα  του σε πολυφαινόλες και  βιταμίνη Ε. Βέβαια  η απόδοση των καρπών σε λαδι είναι πολύ χαμηλή και φθάνει περίπου  στα 15-20 κιλά καρπού για ένα κιλο λάδι (6-5%)
Σύμφωνα με τον γεωπόνο Νίκο Μιχελάκη, πρώην Δ/ντη του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και  Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ,  το «Αγριέλαιον» όπως το ονόμαζε ο πατέρας  της Φαρμακολογίας Διοσκουρίδης (1ος αι. μ.Χ.) ήταν γνωστό απο την αρχαιότητα και μαζί με άλλα ειδή ελαιολάδου χρησιμοποιουνταν στην ιατρική της εποχής κυρίως για εξωτερικές επαλείψεις. Κατά τον Διοσκουρίδη, το Αγριέλαιον   « είναι πιο στυπτικό, αλλά πιο  δεύτερο  σε  αξία για ιατρικές χρήσεις  από το αγουρέλαιο» ,
Ο ίδιος όμως αναφέρει ότι «το Αγριέλαιον είναι κατάλληλο σε όσους έχουν πονοκέφαλο,  συγκρατεί  τη ροή του ιδρώτα και την τριχόπτωση,  καθαρίζει την πιτυρίαση, την κασίδα και  την ψώρα και  επιβραδύνει το άσπρισμα των μαλλιών, όταν επαλείφεται κάθε μέρα» .
πηγή: cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου