.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ-ΠΕΠΟΝΙΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ.

Αποτέλεσμα εικόνας για καρπουζια φωτογραφιες
Οι περιποιήσεις στο χωράφι αφορούν τις παρακάτω καλλιεργητικές εργασίες:
• Πότισμα
• Λίπανση
• Ψεκασμοί
• Καταπολέμηση ζιζανίων
Πότισμα.
Γενικά η καρπουζιά είναι απαιτητικό φυτό και θέλει περισσότερο νερό απο την πεπονιά. Η ποσότητα και συχνότητα του ποτίσματος εξαρτώνται απο τον τύπο του εδάφους, τις θερμοκρασίες που επικρατούν και το μέγεθος των φυτών. Εχει υπολογιστεί οτι οι ανάγκες σε νερό στην καρπουζιά είναι γύρω στα 510 κυβικά μέτρα ανά στρέμμα. Όσον αφορά την πεπονιά, το φυτό χρειάζεται ικανοποιητικά επίπεδα υγρασίας στο έδαφος κατα την διάρκεια ανάπτυξης των βλαστών που γίνεται με γρήγορο ρυθμό και μέχρι του σταδίου που οι καρποί συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να διενεργούνται συχνά και ελαφρά ποτίσματα. Πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική υγρασία στο έδαφος κατα την περίοδο της ανθοφορίας διότι προκαλείται ανθόρροια ιδίως όταν το επίπεδο αζώτου στο έδαφος βρίσκεται σε υψηλα?επίπεδα. ʼφθονο νερό ή απότομο πότισμα μετά από διακοπή νερού κατα το στάδιο της ωρίμανσης μπορεί να προκαλέσει σχισίματα των καρπών .
Μέθοδοι ποτίσματος. Όταν γίνεται με την μέθοδο των αυλάκων, θα πρέπει τα φυτά να φυτεύονται σε ανάχωμα για να μήν έρχεται σε επαφή το νερό με τον λαιμό του φυτού και προκαλεί σήψεις. Η πιό διαδεδομένη μέθοδος σήμερα ποτίσματος είναι η στάγδην με σταλακτήρες διαφόρων τύπων και παροχών.
Λίπανση.
Για την καρπουζιά ακολουθείται η ταυτόχρονη χορήγηση λιπάσματος με το νερό ποτίσματος. Εχει υπολογιστεί οτι σε μία υπαίθρια καλλιέργεια εφαρμόζεται βασική λίπανση με
? 4 εως 6 τόνους καλά χωνεμένη κοπριά
? 50 κιλά 0-48-0/στρέμμα
? 40 κιλά 0-0-48/στρέμμα. Ο χρόνος εφαρμογής του λιπάσματος είναι κατά την προετοιμασία του εδάφους και πρίν την τελική φύτευση των φυταρίων.
Μπορεί όμως να εφαρμοστεί και επιφανειακή λίπανση με
? 120 γραμμάρια νιτρικό κάλιο και 110 γραμμάρια νιτρική αμμωνία σε 1 λίτρο νερό και μετά αραίωση 1/250.
Για την πεπονιά έχουμε επίσης την εφαρμογή καθόλη την καλλιεργητική περίοδο της εξής λίπανσης:
? 130 με 170 γραμμάρια καθαρού αζώτου ανα κυβικο μέτρο νερού άρδευσης συνοδευόμενο με 150 με 200 γραμμάρια καθαρού καλίου και 30 με 50 γραμμάρια φωσφόρου ανα στρέμμα. Οι υψηλότερες δόσεις εφαρμόζονται όταν το έδαφος είναι αμμώδες και η θερμοκρασία υψηλή.
? Βασική λίπανση με 6 τόνους κοπριά, 80 κιλά ανά στρέμμα με τριπλό υπερφωσφορικό και 60 κιλά θειικό κάλιο. Η εφαρμογή όπως και στην καρπουζιά γίνεται κατα την προετοιμασία του εδάφους και πρίν την φύτευση.
Ψεκασμοί
Οι ψεκασμοί γίνονται συνήθως για την αντιμετώπιση των εχθρών και των ασθενειών της καρπουζιάς και της πεπονιάς. Μερικοί απο τους πιο συνηθισμένους εχθρούς είναι οι αφίδες, οι φυλλορήκτες, ο τετράνυχος, ο αλευρώδης, οι σιδηροσκώληκες, η καραφατμέ και οι νηματώδεις. Απο μύκητες, συναντάμε κυρίως το ωίδιο, τον περονόσπορο, τον βοτρύτη, την ανθράκωση, την βακτηριακή μάρανση. Τέλος έχουμε και προσβολές απο ιούς όπως είναι το μωσαικό της πεπονιάς, το μωσαικό της καρπουζιάς , η ίωση της κορυφής και το μωσαικό της αγγουριάς.
Καταπολέμηση των ζιζανίων.
Η καταπολέμηση των ζιζανίων γίνεται είτε χειρονακτικά είτε με την χρήση προφυτρωτικών και μεταφυτρωτικών ζιζανιοκτόνων. Η καταπολέμηση των ζιζανίων χειρονακτικά αποτελεί μία ακριβή μέθοδο λόγω των εργατικών. Οσον αφορά την χρήση ζιζανιοκτόνων, αυτά διακρίνονται σε προφυτρωτικά και μεταφυτρωτικά. Τα προφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα εφαρμόζονται κυρίως είτε σε γυμνό έδαφος πρίν ή μετά την σπορά. Η δόση εφαρμογής ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του εδάφους αλλά και το στάδιο ανάπτυξης του ζιζανίου. Ετσι τα πιό βαριά αργιλλώδη εδάφη χρειάζονται μεγαλύτερη δόση απο τα ελαφρότερα αμμώδη εδάφη. Διάφορα ζιζανιοκτόνα τα οποία χρησιμοποιούνται είναι το chlorthal –dimethyl το οποίο χρησιμοποιείται στο μεταφυτρωτικά και όταν η καλλιέργεια βρίσκεται στο στάδιο των 4-6 φύλλων. Αλλες δραστικές ουσίες είναι η quizalofop-p-ethyl, propaquizafop κτλ.

Πηγή:http://www.sitiapress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου