.

.......................... Για τις πιό πρόσφατες τιμές των κηπευτικών,κάντε κλικ δεξιά στον έμπορο που κυνηγά το πεντακοσάευρο . .............................. .......Οι αναγραφόμενες τιμές αφορούν την κοστολόγηση των προιόντων στο χωράφι και δεν περιλαμβάνουν το όποιο κέρδος επιδιώκουν οι μεσάζοντες απο την πώληση στο ράφι.............Μεγάλη προσοχή στις φωτιές!!...... Μην πετάτε αναμμένα αποτσίγαρα,μην δουλεύετε τροχό στην ύπαιθρο,μην κάνετε ηλεκτροκόληση κοντά σε ξερά χόρτα....Οι δυνατοί άνεμοι θα συνεχιστούν μέχρι την Τρίτη.....Τα θαλάσσια στρώματα παρασύρονται πολύ εύκολα απο τους πολύ δυνατούς βοριάδες....Προσοχή στα παιδιά....... ......

Τρίτη, 11 Απριλίου 2017

Φυτεύουμε την ανοιξιάτικη πατάτα

mistikakipou-fitefsipatatas


Έφτασε η εποχή να προετοιμαστούμε για την ανοιξιάτικη καλλιέργεια της πατάτας, στον κήπο ή στο χωράφι μας. Αν βρίσκεστε στη νότια Ελλάδα, φυτέψτε πατάτες στα τέλη Γενάρη, στην κεντρική Ελλάδα στα μέσα Φλεβάρη ενώ στη Βόρεια Ελλάδα πρέπει να περιμένετε να μπει ο Μάρτης. Από τη στιγμή της φύτευσης, η πατάτα χρειάζεται 90 έως 120 ημέρες για τη συγκομιδή, ανάλογα με την πρωιμότητα της ποικιλίας και τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας.

Προμηθευτείτε, λοιπόν, πιστοποιημένο υγιή πατατόσπορο από γεωπονικά καταστήματα τουλάχιστον 15-20 μέρες πριν την σπορά. Φροντίσετε να απομακρύνετε κάθε πληγωμένο ή σάπιο κόνδυλο και τοποθετήστε τον υγιή πατατόσπορο σε τελάρα. Φυλάξτε τα τελάρα σε χώρους με υψηλή υγρασία, και χαμηλό φωτισμό, σε θερμοκρασία 16-18 °C και σκεπάστε τα με μια λινάτσα ώστε να μην πρασινίσουν οι κόνδυλοι. Μπορείτε πάντως να ψεκάσετε τον πατατόσπορο με διάλυμα κρασιού ή ξυδιού με νερό σε αναλογία 1:1 για να επιταχύνετε την έκπτυξη φυτρών.

Γενικότερα, προτιμήστε μικρού μεγέθους πατατόσπορο για να μην χρειαστεί να τον τεμαχίσετε. Αν ο κόνδυλος είναι τελικά μεγάλου μεγέθους, τον τεμαχίζετε 2-3 κομμάτια όταν ανοίξουν τα “μάτια” κι έχουν μήκος 1 εκατοστό. Σε κάθε περίπτωση, απολυμαίνετε τα μαχαίρια που χρησιμοποιείται για τον τεμαχισμό των κονδύλων με διάλυμα χλωρίνης 2% ώστε να αποφεύγεται η μετάδοση ασθενειών. Διατηρείστε τον τεμαχισμένο πατατόσπορο 7-10 μέρες πριν τον φυτέψετε για να γίνει καλή επούλωση των τομών, σε θερμοκρασίες 18-20°C και υψηλή υγρασία 85-90%.

Πριν τη φύτευση της πατάτας στο χωράφι συνίσταται η απομάκρυνση των υπολειμμάτων παλαιάς φυτείας πατάτας ή άλλης καλλιέργειας που έχει προηγηθεί. Είναι πάντως σημαντικό να αποφεύγουμε τη συνεχή καλλιέργεια πατάτας ή άλλων σολανωδών (τομάτας, μελιτζάνας, πιπεριάς) στο ίδιο χωράφι καθώς αναπτύσσονται ασθένειες και εχθροί. Επίσης, η συνεχής καλλιέργεια πατάτας συντελεί στην εξάντληση του χωραφιού ειδικά σε αποθέματα καλίου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αγρανάπαυση ή η αμειψισπορά, δηλαδή η εναλλαγή με άλλη καλλιέργεια ψυχανθούς ή σιτηρού είναι η πλέον ενδεδειγμένη.

Κατά τη φύτευση της πατάτας, απαιτείται έδαφος σχετικά ψιλοχωµατισµένο, με κανονική υγρασία, χωρίς μεγάλους σβόλους. Φυτέψτε τον πατατόσπορο σε βάθος 15-20 εκατοστών, αποστάσεις φύτευσης 70-80 εκατοστά μεταξύ των γραμμών και 30-35 εκατοστά μεταξύ των φυτών. Η άρδευση πρέπει να γίνει με σταγόνες για εξοικονόμηση νερού και για να μη διαβρέχεται το φύλλωμα και αναπτύσσονται μυκητολογικές ασθένειες. Τέλος, είναι απαραίτητο κατά τη φύτευση, να ενσωματώσετε στο έδαφος κομπόστ, καλοχωνεμένη κοπριά και βιολογικό λιπάσμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο για να εξασφαλίσετε μια ποιοτική παραγωγή.
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πηγή: http://www.mistikakipou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου