Τι ισχύει όμως πραγματικά; Το 2005 το Βρετανικό Συμβούλιο Τυριού, μια ομάδα βιομηχανιών τυροκομικών, πραγματοποίησε μια έρευνα για να σταματήσει τη φημολογία, που έπληττε τις πωλήσεις της.
Οι ερευνητές έδωσαν σε 200 συμμετέχοντες διάφορα είδη τυριού μισή ώρα πριν κοιμηθούν και στη συνέχεια τους ζήτησαν να περιγράψουν τα όνειρά τους.
Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν ανέφερε εφιάλτες, ενώ αντίθετα πολλοί ήταν εκείνοι που είδαν ευχάριστα όνειρα.
Μάλιστα όπως προέκυψε, όσοι δοκίμασαν μπλε τυρί στίλτον είδαν τα πιο τρελλά όνειρα με χορτοφάγους κροκόδειλους και γατάκια πολεμιστές, ενώ όσοι έφαγαν τυρί τσέσαϊρ αποκοιμήθηκαν πολύ βαθιά και δεν ονειρεύτηκαν σχεδόν τίποτα.
Επισημαίνεται ότι στην έρευνα συμμετείχαν μόνο εθελοντές που δοκίμασαν τυρί και δεν υπήρχε κάποια ομάδα ελέγχου με άτομα που δεν έφαγαν τυρί πριν κοιμηθούν ή με άτομα που δοκίμασαν κάποιο άλλο σνακ.
Αυτό θα βοηθούσε στη σύγκριση των περιπτώσεων και στην εξαγωγή καλύτερων συμπερασμάτων.
Κάποιες θεωρίες υποστηρίζουν ότι τα βακτήρια και οι μύκητες του τυριού περιέχουν ψυχοενεργά συστατικά που επηρεάζουν τα όνειρα, ωστόσο δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο.
econews
econews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου