.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Οδηγός εγκατάστασης-λίπανσης-φυτοπροστασίας λαχανόκηπου.

fytoprostasia


Περιληπτικές σημειώσεις και στοιχεία από την ομιλία του Γ. ΒΛΟΝΤΑΚΗ στις 27-5-2015 στις Γούρνες
(Γενικές οδηγίες για την εγκατάσταση-λίπανση-φυτοπροστασία, οδηγίες για διάφορα χρήσιμα παρασκευάσματα).

Α. Εγκατάσταση του λαχανόκηπου

Η βάση για μια πετυχημένη καλλιέργεια είναι η προστασία της φυσικής ισορροπίας στον κήπο και την ευρύτερη περιοχή και η σωστή εγκατάσταση της καλλιέργειας, σε συνδυασμό με τη συγκαλλιέργεια φυτών που δρούν προστατευτικά απέναντι σε διάφορες προσβολές των φυτών της (π.χ. κατηφέδες, αρωματικά φυτά, αψιθιά κ.α. Να θυμόμαστε, επίσης, πως ζωντανό και υγιές έδαφος συνεπάγεται και υγιή φυτά.

Πίνακας προστατευτικών φυτών (επιλογή)

           Είδος

                                   Επίδραση

ΣκόρδοΜυκητοκτόνο, βακτηριοκτόνο, αντιτροφικό, απωθητικό για έντομα, απωθητικό για ποντίκια &
τυφλοπόντικες, προστασία από ασθένειες εδάφους, καταστρέφει νηματώδεις
ΚρεμμύδιΜυκητοκτόνο, απωθητικό για διάφορα έντομα και τρωκτικά προστασία από ασθένειες εδάφους
ΚατηφέςΚαταστρέφει νηματώδεις, απωθητικό βλαβερών εντόμων.
ΚαλέντουλαΚαταστρέφει νηματώδεις
ΤσουκνίδαΒελτιώνει έδαφος, βοηθά ιδιαίτερα την ντοματιά, βοηθά στο κομπόστ
ΑψιθιάΕντομοαπωθητικό βλαβερών, απωθητικό μικρών ζώων
ΚαπουτσίνοςΠροστατεύει απο αφίδες (μελίγκρες), διακοσμητικό.
ΘυμάριΕντομοαπωθητικό βλαβερών, προσελκύει μέλισσες
ΘρούμπιΕντομοαπωθητικό βλαβερών, προσελκύει μέλισσες
ΔεντρολίβανοΕντομοαπωθητικό βλαβερών, προσελκύει μέλισσες
ΜαντζουράναΕντομοαπωθητικό βλαβερών, προσελκύει μέλισσες
ΒασιλικόςΕντομοαπωθητικό βλαβερών, προσελκύει ωφέλιμους οργανισμούς και μέλισσες, βελτιώνει ανάπτυξη και γεύση καρπών ντοματιάς
ΜένταΕντομοαπωθητικό βλαβερών, μυρμηγκιών, κουνουπιών, ελκύει ωφέλιμους οργανισμούς
ΦασκομηλιάΕντομοαπωθητικό βλαβερών, προσελκύει μέλισσες, βελτιώνει γεύση καρπών
ΛεβάνταΕντομοαπωθητικό βλαβερών, προσελκύει ωφέλιμους οργανισμούς και μέλισσες
ΑγριοτριανταφυλλιάΦιλοξενεί ωφέλιμα έντομα

Β. Λίπανση

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία της θρεπτικές ανάγκες των διάφορων λαχανικών. Σε κάποιες περιπτώσεις (π.χ. κάποια βρώσιμα χόρτα) μπορεί να υπάρξει ικανοποιητική απόδοση χωρίς καμμιά προσθήκη λιπαντικού υλικού στο χώμα.
Σε περιπτώσεις πολύ απαιτητικών καλλιεργειών (π.χ. μεγαλόκαρπες ποικιλίες ντομάτας) υπάρχει ανάγκη προσθήκης κάποιων ουσιών στο έδαφος πρίν τη φύτευση.
Στην περίπτωση της οικολογικής γεωργίας οι μέθοδοι που χρησιμοποιούμε είναι: Χλωρή λίπανση με αζωτοδεσμευτικά φυτά (που είτε υπάρχουν ήδη στον κήπο είτε τα σπέρνουμε επίτηδες), προσθήκη κοπριάς ή κοπροχώματος ,κομπόστ , λιπαντικές ουσίες που προέρχονται από ανεπεξέργαστα ορυκτά (π.χ. κιζερίτης, δολομίτης, απατίτες, θειϊκό καλιομαγνήσιο κ.α.), εκχυλίσματα από ορισμένα φυτά και κάποια είδη φυκιών.
Κατά περίπτωση χρησιμοποιούμε ένα από αυτά τα μέσα ή συνδυασμό της. Σε αρκετές περιπτώσεις θα μας βολέψει να προμηθευτούμε από το εμπόριο ειδικά παρασκευάσματα για οικολογική γεωργία με άζωτο, φώσφορο και κάλιο από ορυκτά, πούπουλα, δέρματα κ.α. υπολείμματα γεωργικών κ.α. βιομηχανιών σε μορφή πέλετς που είναι εύκολα στην εφαρμογή της.
Η καλή θρέψη του φυτού είναι αναγκαία, γιατί διαφορετικά, όχι μόνο η παραγωγή θα είναι μικρή, αλλα πιθανά θα προσβληθεί και από εχθρούς πολύ σύντομα (παράσιτα αδυναμίας). Κοπριές, κοπροχώματα και φυτικά εκχυλίσματα συντελούν και στη φυτοπροστασία και δυνάμωμα των φυτών (δεν υπάρχει εδώ σαφής διάκριση ανάμεσα σε λίπανση και φυτοπροστασία). Στη φάση της φύτευσης των λαχανικών μπορεί να γίνει μια βασική λίπανση στο λάκκο, και κατόπιν, αν χρειαστεί, κάποιο ριζοπότισμα.

Γ. Φυτοπροστασία

Διάφορα χρήσιμα εμπορικά παρασκευάσματα για αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών

  1. Θειάφι σκόνη
  2. Θειάφι βρέξιμο
  3. Χαλκούχα μυκητοκτόνα του π.χ Βορδιγάλειος πολτός που κυκλοφορεί με πλήθος από εμπορικές ονομασίες, υδροξείδιο του χαλκού με πολλές κι αυτός εμπορικές ονομασίες όπως  Cocide. οξυχλωριούχος χαλκός με πολλές εμπορικές ονομασίες και αυτός, ή άλλο χαλκούχο επιτρεπόμενο.Να σημειωθεί πως η γνωστή Θειοχαλκίνη είναι μείγμα θειαφιού και οξυχλωριούχου χαλκού σε μορφή σκόνης. Στο εμπόριο υπάρχει και «χηλικός» χαλκός σε οργανική ένωση- (εμπ. ονομασία: Disper Cu max κ.α.), που συνδέεται πολύ καλά με τα φύλλα, (αλλα είναι και πολύ πιο ακριβός).
    Τα παραπάνω έχουν κυρίως προληπτική δράση εναντίον διαφόρων μυκητολογικών ασθενειών.
  4. Για προληπτική και θεραπευτική δράση υπάρχουν ακόμα στο εμπόριο διάφορα σκευάσματα που αποτελούνται κυρίως από μείγματα αιθερίων ελαίων φαρμακευτικών φυτών, εκχυλίσματα φυκιών κ.λ.π. Παραδείγματα: Vivere Fyt Plus, Ultradyne, Best Base κ.α.

Για αντιμετώπιση εντομολογικών προσβολών.

  1. Ειδικό εντομολογικό σαπούνι. (Εμπ. ονομασίες Σαβόνα, SBS 200K): Διαλύεται σε νερό (κατά το δυνατόν χωρίς άλατα) σε αναλογία 1-2%. Σκοτώνει αρκετά έντομα αν πέσει πάνω τους με το ψέκασμα (π.χ. μελίγκρες, ακόμα και τετράνυχους και τζιτζικάκια, αλλά πιο δύσκολα). Λειτουργεί με την ώσμωση (βγαίνουν τα υγρά τους). Δεν έχει καμμιά υπολειμματική δράση. Χρειάζεται καλό ψέκασμα.
  2. Surround (Σαρράουντ): Σκόνη καολίνη. Διαλύεται στο νερό και ψεκάζεται στα φυτά για την αποφυγή εγκαυμάτων από τον ήλιο το καλοκαίρι, αλλά δρά και απωθητικά για τις βρωμούσες («κλασοπαπαδιές») και για άλλα έντομα. Οι καρποί της ντομάτας είναι δύσκολο να ξεπλυθούν από τον καολίνη μετά τη συγκομιδή.
  3. Σκόνη (πούδρα) από ζεόλιθο. Ιδια λειτουργία με το παραπάνω. Απωθεί διάφορα βλαβερά έντομα. Οσον αφορά της εφαρμογή της σκόνης αυτής (όπως και του καολίνη) με ψεκασμό, θα πρέπει να προσέχουμε: α) Αναλογία στη διάλυση θα βάζουμε την πιο χαμηλή προτεινόμενη (μπουκώνει εύκολα ο ψεκαστήρας) και β) ψεκάζουμε «στα πεταχτά» και γρήγορα, δεν ψεκάζουμε μέχρι απορροής, για να μην κατασταλάξει η περισσότερη σκόνη στις κοιλότητες των πιο χαμηλών φύλλων.
  4. Βάκιλλος Θουριγγίας: Βιολογικό εντομοκτόνο σε υδατοδιαλυτή σκόνη με διάφορες εμπορικές ονομασίες (Μπακτοσπεΐνη, Αγκρί, Νταϊπέλ, Νοβοντόρ κ.α.). Αντιμετωπίζει κάμπιες λεπιδοπτέρων (κάμπια του λάχανου, πράσινο σκουλήκι ντομάτας, τούτα αμπσολούτα, κ.α.).
  5. Μποβέρια μπασιάνα: Βιολογικό εντομοκτόνο με τον μικροοργανισμό Bauveria basiana (εμπ. ονομασίες Νατουράλις, Μποτάνιγκαρντ κ.α.) για θρίπες, μελίγκρες κ.α.

Για ιδιαίτερες περιπτώσεις:

  1. Φυσική πυρεθρίνη (Εμπ. ονομασίες Πιρεσάν, Παραπίν κ.α.): Υγρό παρασκεύασμα με φυσική πυρεθρίνη. Ευρέος φάσματος φυτικό εντομοκτόνο, το χρησιμοποιούμε σε δύσκολες περιπτώσεις. Στο εμπόριο επίσης πουλιέται πύρεθρο σε σκόνη ως εντομοαπωθητικό. Αν μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε οι ίδιοι πύρεθρο και να το χρησιμοποιούμε, θα ήταν ιδανικό.
  2. Λέιζερ: Βιολογικό εντομοκτόνο με βάση το βακτήριο Σακχαρόμυκες σπινόζα
    (Saccharomyces spinosa) για την Τούτα Αμπσολούτα (Tuta absoluta) που προσβάλει την ντομάτα και άλλα έντομα. Το χρησιμοποιούμε σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις και με προσοχή, γιατί σκοτώνει και κάποια ωφέλιμα και γιατί η συχνή χρήση μπορεί να δημιουργήσει ανθεκτικότητα βλαβερών εντόμων σε αυτό.
  3. Νήμ (παρασκεύασμα από το φυτό Azadirahta indica, για νηματώδεις & έντομα εδάφους (π.χ. κοφτοσκούληκα, σιδεροσκούληκα κ.α.), για φυλλορύκτες («σιδηρόδρομους») – κυκλοφορεί στο εμπόριο αλλα μάλλον περιορισμένα.
  4. Για βοήθεια στα φυτά (κάποια λιπαντικά στοιχεία -ιχνοστοιχεία κυρίως-, αλλά και για γενικότερη ενδυνάμωση, αντοχή σε ασθένειες, ξηρασία, μεταφυτευτικό στρές κ.λ.π.) πολύ χρήσιμα είναι τα εκχυλίσματα φυκιών (π.χ. Best Base, Maxicrop κ.α.), που χρησιμοποιούνται με ψέκασμα ή ριζοπότισμα.

Ιδιοσκευάσματα για προστασία και ενδυνάμωση των φυτών.

Υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές με χρήση φυτών και άλλων απλών ουσιών. Η παρακάτω επιλογή έχει γίνει με κριτήριο το γεγονός πώς όλα τα παρακάτω παρασκευάσματα λίγο-πολύ έχουν αποτέλεσμα (χωρίς πάντως να μπορούμε να τα αξιολογήσουμε με ακρίβεια) και τα υλικά για τα περισσότερα τουλάχιστον, μπορούν να βρεθούν εύκολα.
  1. Παρασκευή εκχυλίσματος από σκόρδο ή / και κρεμμύδι για αντιμετώπιση μυκητολογικών προβλημάτων και απώθηση εντόμων Χρησιμοποιούμε «κεφάλια» σκόρδων ή / και καυτερών κρεμμυδιών που τα κόβουμε με ένα μαχαίρι κάθετα στις σκελίδες τους. Χρειαζόμαστε επίσης 2 πλαστικά ή ξύλινα δοχεία, ζυγαριά και ένα τουλουπάνι.
    Ζυγίζουμε μισό κιλό κομμένα σκόρδα ή / και κρεμμύδια και τα ρίχνουμε στο ένα δοχείο με 10 κιλά νερό, κρύο ή χλιαρό. Τα αφήνουμε 7-8 μέρες και μετά σουρώνουμε το υγρό το οποίο έχει πολύ έντονη οσμή.
    Με το εκχύλισμα αυτό, με αραίωση στο δεκαπλάσιο νερό, ψεκάζουμε τα φυτά.
    Λειτουργεί ως απωθητικό εντόμων και ακάρεων (τετράνυχοι) και ως μυκητοκτόνο. Κατά τον ψεκασμό καλό είναι να φοράμε προστατευτικά γυαλιά, γιατί μπορεί να μας καίει τα μάτια. Παρασκευάσματα σκόρδου και κρεμμυδιών μπορούν να φτιαχτούν μαζί. Θα πρέπει να καταναλώνεται το εκχύλισμα αυτό πολύ σύντομα, γιατί σταδιακά φεύγουν στον αέρα οι πτητικές ουσίες που είναι υπεύθυνες για την προστατευτική του δράση.
  2. artemisia-apsithiaΠαρασκεύασμα αψιθιάς (Artemisia absinthium)
    Η αψιθιά είναι θάμνος με ανοιχτόγκριζα χνουδωτά, απαλά στην αφή φύλλα που έχουν μια χαρακτηριστική μυρωδιά. Χρειαζόμαστε 1 λίτρο νερό, 100 γρ. φρέσκια φύλλα αψιθιάς, 2 κουτάλια σούπας τριμμένο σαπούνι. Ζεσταίνουμε το νερό με την αψιθιά σε κατσαρόλα με σκεπασμένο καπάκι στους 80-90 βαθμούς περίπου (να μη βράσει), για 1 ώρα περίπου. Μετά σουρώνουμε, βάζουμε το σαπούνι στο υγρό, ανακατεύουμε και ψεκάζουμε. Απωθεί ή σκοτώνει κάμπιες εντόμων, αφίδες, μυρμήγκια.
  3. Απωθητικό σαλιγκαριών
    Μαζεύουμε 20 μεγάλα σαλιγκάρια με κέλυφος ή 50 γυμνοσάλιαγκες. Τα ρίχνουμε σε ένα δοχείο των 10 λίτρων ή λίγο μεγαλύτερο, βράζουμε περίπου 3 λίτρα νερό σε άλλο δοχείο και με το βραστό νερό περιχύνουμε τα σαλιγκάρια, που ψοφούν. Αφήνουμε το υγρό 10 μέρες περίπου σκεπασμένο (μυρίζει πολύ άσχημα), προσθέτουμε κι άλλο νερό (να φτάσει τα 10 λίτρα), σουρώνουμε και ψεκάζουμε το έδαφος κατα λωρίδες, περιμετρικά των φυτών μας.
  4. Σαπουνόνερο με οινόπνευμα
    Διαλύουμε 4 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι σε 1 λίτρο ζεστό νερό. Προσθέτουμε 2 κουταλάκια του γλυκού οινόπνευμα για να μην αφρίζει το διάλυμα. Με το υλικό αυτό ψεκάζουμε για μελίγκρες, θρίπες, αλευρώδη και άλλα έντομα. Μπορεί να συνδυαστεί με διάφορα παρασκευάσματα από φυτά.
  5. Παρασκευάσμα αρσενικής φτέρης(Dryopteris filix-mas)
    Βράζουμε 1 κιλό χλωρή ή 150 γρ. αποξηραμένη φτέρη σε 5 λίτρα νερού για μισή ώρα. Μετά σουρώνουμε και ψεκάζουμε για μελίγκρες κ.α. μυζητικά έντομα.
  6. polikompiΤσάι από πολυκόμπι* (Εκουίσετουμ) για αντιμετώπιση μυκήτων.
    Μαζεύουμε πολυκόμπι (λαϊκές ονομασίες:κυπαρισσάκι, κοντυλόχορτο, ουρά του αλόγου κ.α.). Φυτρώνει μόνο σε πολύ υγρές περιοχές (οχθες λιμνών και ρυακιών). Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αμέσως ή να το αφήσουμε σε αεριζόμενο μέρος να ξεραθεί και να το χρησιμοποιήσουμε όποτε θέλουμε. Βράζουμε νερό σε ένα μεγάλο δοχείο και ρίχνουμε το χλωρό πολυκόμπι σε αναλογία 1 μέρος βάρους πολυκόμπι με 5 μέρη βάρους νερού. (Αν χρησιμοποιούμε αποξηραμένο πολυκόμπι βάζουμε το 1/5 της ποσότητας του χλωρού). Το αφήνουμε μισή ώρα, μετά σουρώνουμε και προσθέτουμε άλλη τόση ποσότητα νερού κρύου. Το υγρό αυτό το χρησιμοποιούμε για ψέκασμα προληπτικά και θεραπευτικά σε προβολές μυκήτων (σκληραίνει το φύλλωμα του φυτού λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε πυρίτιο). Εχει αποδεδειγμένα καλά αποτελέσματα στο ωίδιο («σύρικα», «χολέρα» κ.α. ονομασίες στην Κρήτη). Με το τσάι αυτό, αραιωμένο στο δεκαπλάσιο, μπορούμε να κάνουμε και ριζοπότισμα.
    *Προσοχή: Με τη λαϊκή ονομασία «πολυκόμπι» υπάρχουν και άλλα φυτά της ελληνικής χλωρίδας. Εδώ εννοούμε το φυτό Equisetum arvense κατά προτίμηση  ή άλλα είδη του γένους Equisetum.
  7. Κρύο έκχυμα τσουκνίδας (Urtica spp.) 24 ωρών για μελίγκρες.
    Ρίχνουμε σε ένα δοχείο 1 μέρος φρέσκια τσουκνίδα και 10 μέρη νερού. Ανακατεύουμε καλά (η τσουκνίδα να βυθιστεί στο νερό). Αφήνουμε μια μέρα και μετά σουρώνουμε και με το υγρό αυτό (χωρίς αραίωση) ψεκάζουμε τα φυτά. Το ψέκασμα πρέπει να γίνει σύντομα μετά την παρασκευή του υγρού.
    Παρασκεύασμα τσουκνίδας (Urtica spp.) 14 ημερών για ενίσχυση των φυτών.
    Χρησιμοποιούμε τσουκνίδες χλωρές ή αποξηραμένες. Η αναλογία είναι 1 μέρος τσουκνίδα χλωρή προς 10 μέρη νερού ή 1 μέρος τσουκνίδα ξηρή προς 50 μέρη νερού. Αφήνουμε την τσουκνίδα μέσα στο νερό για 10-14 ημέρες. Κάθε μέρα ανακατεύουμε. Μετά από λίγες μέρες, αρχίζει το παρασκεύασμα να αφρίζει και να μυρίζει άσχημα, γι’ αυτό πρέπει να έχουμε το δοχείο κάπου απόμερα και να το σκεπάζουμε. Όταν σταματήσουν οι αφροί, το παρασκεύασμα είναι έτοιμο. Τότε σουρώνουμε προσεχτικά με τουλουπάνι ή λεπτό σουρωτήρι και φυλάμε το έτοιμο εκχύλισμα. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σταδιακά. Το εκχύλισμα αυτό δυναμώνει τα φυτά και τα βοηθά να αντιμετωπίζουν τις προσβολές εχθρών και ασθενειών. Επίσης βοηθά να ξεπεράσουν το στρες από ξηράνσεις ή μεταφύτευση. Για ψεκασμό φυτών αραιώνουμε 2-3 φορές, ενώ για ριζοπότισμα 10 φορές. Μπορεί να συνδυαστεί με εκχύλισμα από φύκια και άλλα φυτικά παρασκευάσματα. Ο συνδυασμός με το τσάι από πολυκόμπι που προαναφέρθηκε φαίνεται πως αυξάνει την αποτελεσματικότητα.
  8. Καυτερή πιπεριά (πιπέρι καγιέν, τσίλι -Capsicum annuum, Capsicum frutescens κ.α.)
    Σε μισό λίτρο ζεστό νερό βάζουμε 1 κουταλάκι σκόνη κόκκκινης καυτερής πιπεριάς. Φροντίζουμε να διαλυθεί καλά και το αφήνουμε λίγες ώρες. Μετά σουρώνουμε με πολύ λεπτό σουρωτήρι. Προσθέτουμε 5 γρ. σαπούνι τριμμένο (ή 3 σταγόνες υγρό σαπούνι) και άλλο 1,5 λίτρο νερό και ανακατεύουμε. Με το μείγμα αυτό ψεκάζουμε για απώθηση ή και θανάτωση διαφόρων εντόμων (μυρμήγκια, ακρίδες, αφίδες, πιερίδα λάχανου, δορυφόρος πατάτας κ.α.) και αντιτροφικό για μικρά ζώα (κουνέλια κ.α.). Μπορεί να σταματήσει και ιώσεις λαχανικών (μωσαϊκό του καπνού κ.α.) στην αρχή της προσβολής (δύσκολα), πιο πολύ ενεργεί προληπτικά
  9. μελίαΜελία. Πρόκειται για το πολύ συνηθισμένο δέντρο στις δεντροστοιχίες των πόλεων Melia azedarah  Την άνοιξη βγάζει ταξιανθίες με μπλέ-μώβ λουλουδάκια, που μετατρέπονται σε σφαιρικούς καρπούς κίτρινου-κρέμ χρώματος μεγέθους ρεβυθιού. Το φυτό αυτό είναι συγγενικό με το φυτό Νήμ, με τις πολύτιμες φυτοπροστατευτικές ιδιότητες, που αναφέρθηκε σε προηγούμενο κατάλογο και μπορούμε και από αυτό να φτιάξουμε χρήσιμο παρασκεύασμα.
    Η συνταγή για μικρή ποσότητα:
    Μαζεύουμε 50 γραμμάρια καρπούς και λίγα φύλλα μελίας. Τα βάζουμε σε μίξερ τύπου μούλτι, με δυνατά μαχαίρια και τα πολτοποιούμε. Προσθέτουμε 300-400 γραμμάρια ζεστό νερό και αφήνουμε το μείγμα 24 ώρες να τραβήξει. (Μυρίζει άσχημα). Μετά σουρώνουμε και προσθέτουμε νερό για να φτάσει το 1 λίτρο και με αυτό ψεκάζουμε. Λειτουργεί ως αντιτροφικό, απωθητικό ή και εντομοκτόνο για ακρίδες, μελίγκρες, πιερίδα του λάχανου και κάποιους τετράνυχους. Η επίδραση κρατά περίπου 2 εβδομάδες.
  10. Μαγειρική σόδα με παραφινέλαιο.
    Στα καταστήματα αγροτικών εφοδίων πουλούν ένα λεπτόρευστο παραφινικό λάδι που λέγεται «θερινός πολτός» και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ορισμένων μυζητικών εντόμων που λέγονται κοκκοειδή (ή «ψώρες»). Διαλύουμε στο νερό 0,5% μαγειρική σόδα και 1% παραφινέλαιο και με το παρασκεύασμα αυτό ψεκάζουμε για το ωίδιο.

Eκχύλισμα τσουκνίδας στα φυτά

tsouknida-3


Η τσουκνίδα είναι πολύτιμο φυτό. Καλυτερεύει το έδαφος, όπου φύεται. Περιέχει ένζυμα, σίδηρο, βιταμίνες, διάφορα άλατα και μυρμηγκικό οξύ, σε αυτό το τελευταίο οφείλεται η φαγούρα που προκαλεί καθώς και το όνομα της, «κνίδη».
Η τσουκνίδα ανάλογα με την περιοχή, ανθίζει από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο. Είναι δραστική για τα παρασκευάσματα που θα περιγράψουμε, όταν την κόψουμε λίγο πριν την ανθοφορία ή μόλις αρχίζει η ανθοφορία της. Κόβουμε τα φύλλα και τα στελέχη της και μπορούμε να την αποξηράνουμε στη σκιά για να την έχουμε και άλλες περιόδους.
Συνιστάται η χρήση 2 ειδών:
Της κνίδη της δίοικης (Urtica Doica) και της κνίδης της καυστικής (Urtica Urens). Εάν δεν βρούμε αυτά τα 2 είδη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και την κνίδη τη σφαιροφόρο (Urtica Pilulifera).
Το διάλυμα τσουκνίδας από υδάτινο απόσταγμα τσουκνίδας χρησιμοποιείται από καιρό σαν ένα φυτοδιεγερτικό στη φυτοκομία.
Με την χρήση του διαλύματος έχει παρατηρηθεί ότι η ανάπτυξη αυξάνεται, τα φύλλα έχουν πιο σκούρο πράσινο χρώμα. Ακόμα αυξάνεται και η αντοχή απέναντι στα παράσιτα και ειδικά στις αφίδες.
Κόβουμε τα στελέχη και τα φύλλα της και μπορούμε να την αποξηράνουμε στη σκιά για μια εβδομάδα, για να την αποθηκεύσουμε. Μπορούμε να φτιάξουμε το έγχυμα μας με φρέσκια ή αποξηραμένη τσουκνίδα.
φτιάχνω εκχύλισμα τσουκνίδας
Δοσολογία
Για κάθε κιλό φρέσκου φυτού ή 200 γρ. αποξηραμένου χρησιμοποιούμε 10 λίτρα νερό.
Για αντιμετώπιση εντόμων: Κρύο έκχυμα 12 – 24 ωρών με φρέσκια τσουκνίδα
Μέσα σε ένα δοχείο ρίχνουμε ένα μέρος τσουκνίδας φρέσκιας και 10 μέρη νερού. Ανακατεύουμε καλά ώστε η τσουκνίδα να σκεπαστή με νερό. Αφήνουμε το μίγμα 14 έως 24 ώρες το περισσότερο, ανάλογα με την θερμοκρασία της εποχής.
Σουρώνουμε το μίγμα που έχουμε και αμέσως ραντίζουμε τα προσβεβλημένα φυτά από μελίγκρες. Με το πρώτο ψεκασμό οι μελίγκρες θα αρχίσουν να λιγοστεύουν. Ξανά ραντίζουμε τα φυτά μετά από μια βδομάδα περίπου. Αυτό επαναλαμβάνεται ακόμα 3-4 φορές ανάλογα με το πρόβλημα. Μετά τα ραντίσματα τα φυτά έχουν ενισχυθεί και δεν προσβάλλονται πλέον εύκολα.
Προσοχή: Μόλις σουρώσουμε το μίγμα αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το εκχύλισμα αμέσως ή το αργότερο μετά δύο ώρες, αλλιώς χάνει την αποτελεσματικότητα του. Το παρασκεύασμα αυτό γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματικό, αν προσθέσουμε μέσα και κάποιο αιθέριο έλαιο, που απωθεί τις μελίγκρες.
Για λίπανση: Έγχυμα τσουκνίδας 10 – 14 ημερών
φτιάχνω εκχύλισμα τσουκνίδας
Με τις ίδιες αναλογίες όπως και προηγουμένως, δηλαδή10 μέρη νερού 1 μέρος τσουκνίδας, (ΠΑΝΑΓΟΣ 1997) φτιάχνουμε ένα παρασκεύασμα που το αφήνουμε όμως 10 – 14 ημέρες ανακατεύοντας το καθημερινά με ένα ξύλο.
Μετά από λίγες ημέρες αρχίζει να αφρίζει και να βγαίνει μια έντονη δυσάρεστη οσμή για αυτό τοποθετούμε το βαρέλι με το παρασκεύασμα σε κάποια άκρη του κήπου και το σκεπάζουμε με ένα καπάκι. Το χειμώνα, αν θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία, τοποθετούμε το βαρέλι κάπου στον ήλιο, το καλοκαίρι όμως οπωσδήποτε στη σκιά. Αν θέλουμε να μειώσουμε την έντονη δυσάρεστη οσμή, ρίχνουμε μέσα μια χούφτα σκόνης από πετρώματα.
Όταν οι αφροί σταματήσουν μετά 10 ή 14 μέρες, το παρασκεύασμα είναι έτοιμο. Τότε το σουρώνουμε και το διάλυμα αυτό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αμέσως ή το φυλάμε σκεπασμένο σε δροσερό μέρος για μετέπειτα χρήση.
Με το μίγμα αυτό ψεκάζουμε τα φυτά αραιώνοντας το με το τριπλάσιο μέχρι πενταπλάσιο νερό. Όσο πιο τρυφερά είναι τα φυτά τόσο μεγαλύτερη αραίωση χρειάζεται.
φτιάχνω εκχύλισμα τσουκνίδας
Το ψέκασμα αυτό δρα ως αναζωογονητικό π.χ. σε φυτά που έχουν ταλαιπωρηθεί από ξηρασία.
Επίσης, κάνει τα φυτά πιο ανθεκτικά σε τυχόν μελλοντικές προσβολές. Αν έχουμε πολύ από αυτό το διάλυμα, το αραιώνουμε με δεκαπλάσιο νερό και ποτίζουμε τα φυτά στις ρίζες τους, έτσι δίνουμε στο έδαφος και άζωτο.
Υπάρχουν μερικοί βιοκαλλιεργητές που καταφέρνουν να έχουν υγιή φυτά χωρίς κανένα άλλο ράντισμα, εκτός αυτό το δυναμωτικό της τσουκνίδας και αυτό είναι κάτι που πρέπει να επιδιώκουμε. Το παρασκεύασμα αυτό μπορεί να συνδυαστεί για ράντισμα των φυτών και με άλλα παρασκευάσματα.
Πηγή:ΤΕΙ Κρήτης-Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας

Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Ελαιοκανθάλη και Ελαιασίνη

elaiokanthali kai elaiasini 2

Δύο ουσίες που περιέχονται στο παρθένο αγουρέλαιο, προβλέπεται να αλλάξουν πολλά στο ελαιόλαδο (παραγωγή και εμπορία). Δύο όμως λόγια για τις ουσίες αυτές.
Το Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Davis στην Καλιφόρνια και το Ερευνητικό Κέντρο Διατροφής του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στην ίδια Πολιτεία, πραγματοποίησαν κλινική μελέτη για τον προσδιορισμό της ευεργετικής επίδρασης του ελαιολάδου στην ανθρώπινη υγεία. Στα πλαίσια της μελέτης δοκιμάστηκαν ελαιόλαδα που επιλέχθηκαν, μετά από ανάλυση εκατοντάδων δειγμάτων, από το Φαρμακευτικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και η σύσταση τους επιβεβαιώθηκε από το κέντρο ελιάς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Η δοκιμή έγινε σε 6 υγιή άτομα ηλικίας 25 ετών και ήταν η 1η φορά που διαπιστώθηκε ότι το ελληνικό ποιοτικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πλούσιο σε ελαιοκανθάλη μπορεί να προστατεύσει το καρδιαγγειακό σύστημα.
Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν το Νοέμβριο του 2015 σε ειδική εκδήλωση που έγινε στην Αθήνα και έδειξαν ότι το Ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (αγουρέλαιο) πλούσιο σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη μπορεί να προστατεύσει το καρδιαγγειακό σύστημα του ανθρώπου.  Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα περιέχουν ένα ευρύ φάσμα φυσικών συστατικών των οποίων η σχετική συγκέντρωση διαφέρει πάρα πολύ μεταξύ των διαφόρων ποικιλιών ελιάς. Πολλές από αυτές τις χημικές ενώσεις έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Ελαιοκανθάλη που έγινε πρόσφατα στην Αρχαία Ολυμπία (2-3 Ιουνίου 2016), γνωστοποιήθηκαν στοιχεία μελετών, που αφορούν στη σχέση του ελαιολάδου με την προστασία από την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ, την προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις και μεταβολικές νόσους, ακόμα και προστασία από την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου.
Έρευνα τριών Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Molecular and Cellular Oncology  το 2015 αποκάλυψε ότι οι ουσίες αυτές όταν χορηγήθηκαν εργαστηριακά σε καρκινικά κύτταρα, διαφόρων μορφών καρκίνου, προκάλεσαν το θάνατό τους (απόπτωση) μέσα σε μισή ώρα ενώ τα υγιή κύτταρα δεν επηρεάστηκαν.
Η τρομερή αυτή ανακάλυψη που θα συνεχιστεί σε πειραματόζωα και αργότερα σε καρκινοπαθείς, θα αλλάξει πολλά στην παραγωγή και εμπορία του Ελαιόλαδου. Λέγεται μάλιστα πως δεν είναι μακριά η εποχή που το εξαιρετικό ελαιόλαδο, πλούσιο στις παραπάνω ουσίες και άλλες φαινόλες, θα πωλείται πλέον στα φαρμακεία!.
Οι ουσίες αυτές βρέθηκε να περιέχονται σε μεγαλύτερες ποσότητες στα Ελληνικά ελαιόλαδα που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα, σε αντίθεση με τα λάδια των άλλων ανταγωνιστικών χωρών, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά τη μεγάλη ποιοτική υπεροχή των Ελληνικών λαδιών έναντι των ξένων. Ας ελπίσουμε ότι αυτό το νέο τρομακτικό συγκριτικό πλεονέκτημα, θα οδηγήσει στην αυτοπρόσωπη παρουσία στη διεθνή αγορά του εκλεκτού Ελληνικού Ελαιολάδου και φυσικά σε επώνυμες συσκευασίες.
elaiokanthali kai elaiasini 3Θα αλλάξει και η ποιοτική κατάταξη του ελαιολάδου. Η οξύτητα πάνω στην οποία στηρίζεται το σημερινό σύστημα εμπορίας δεν λέει τίποτε. Απεναντίας, οι νέες ποιότητες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους την περιεκτικότητα του ελαιολάδου σε μικρογραμμάρια ανά κιλό των παραπάνω ουσιών.
Από τα πρώτα ερευνητικά αποτελέσματα προκύπτει ότι οι ουσίες αυτές περιέχονται σε μεγαλύτερη ποσότητα στα αγουρέλαια που έχουν καλλιεργηθεί με βιολογικές μεθόδους σε ξερικούς αγρούς που δεν λιπαίνονται και το ελαιόλαδο έχει παραληφθεί με ψυχρή έκθλιψη. Εμείς που υπηρετούμε τη Βιολογική και Αειφορική Γεωργία, νοιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι και δικαιωμένοι. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του πλούσιου σε πολυφαινόλες ελαιολάδου είναι η πικράδα και το ελαφρό κάψιμο στη γλώσσα. Απομένει να προσδιοριστεί, κάτω από τις ίδιες εδαφοκλιματικές συνθήκες, η συμβολή του γενετικού υλικού (αγριελιές, επώνυμες Ελληνικές ποικιλίες, ξένες ποικιλίες), των καλλιεργητικών φροντίδων, της μεθόδου συλλογής και ελαιοποίησης, κ.ά.
elaiokanthali kai elaiasini 4Για την ιστορία, το κτήμα που από πέρσι παρακολουθούμε στην Κέρκυρα, έβγαλε λάδι με περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη 468 mg/κιλό και ελαιασίνη 206 mg/κιλό και ολικές φαινόλες 1650 mg/Kg και του απονεμήθηκε χρυσό βραβείο. Να σημειωθεί ότι η επεξεργασία έγινε σε συμβατικά ελαιουργία που δυστροπούσαν να καθαρίσουν τα μηχανήματα πριν δεχθούν τις καθαρές ελιές του συνεργάτη μας παραγωγού (άλλαξε 2 ελαιοτριβεία) και σε μια περίπτωση οι ελιές παρέμεναν σε αποθήκευση για 3 ημέρες μέχρι να επεξεργαστούν. Ο συνεργάτης μας, μετά από όλα αυτά, πολύ σωστά αποφάσισε και ήδη εγκαθιστά ένα δικό του ελαιοτριβείο ώστε να είναι βέβαιος ότι αυτό που παραλαμβάνει ως λάδι, είναι το δικό του. Δεν έχει νόημα να παράγεις με τόσους κόπους και έξοδα ένα εκλεκτό προϊόν και το ελαιουργείο να σου το υποβαθμίζει. Ο συνεργάτης μας έκανε και ένα απλό τεστ. Αρίθμησε τα δοχεία του λαδιού, καθώς γέμιζαν στο ελαιοτριβείο, και όταν πήγε στην αποθήκη του μέτρησε την οξύτητα. Τα πρώτα λάδια ξεκίνησαν με οξύτητα 1,8 που σταδιακά έπεσε σε 1,2 και μετά σε 0,8 και μόνο μετά από 14 δοχεία έφθασε και σταθεροποιήθηκε στο 0,18 που ήταν η δική του οξύτητα.
Συγχαρητήρια Γιάννη και σε ευχαριστούμε που μας εμπιστεύτηκες. Του χρόνου θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και είμαστε βέβαιοι ότι θα βγάλουμε ακόμη καλύτερο λάδι. Μάλιστα τώρα, με το δικό μας ελαιοτριβείο, θα μπορέσουμε και με τη σύμφωνη γνώμη σου, να δούμε την επίδραση στις παραπάνω πολύτιμες ουσίες των διαφορετικών ποικιλιών που υπάρχουν στο κτήμα, την επίδραση του ζεόλιθου, της μυκόρριζας και των Ενεργών Μικροοργανισμών, της ηλικίας των δένδρων, του κλαδέματος, και άλλων καλλιεργητικών τεχνικών σε μια προσπάθεια να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την περιεκτικότητα τους.
Του Γεωργίου Α. Δαουτοπούλου, Καθηγητή Γεωπονίας ΑΠΘ

Mπρόκολο:για καλή υγεία

μπρόκολα

Tο μπρόκολο είναι ένα λαχανικό εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες A, B1, C και η β-καροτίνη, καθώς και σε φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο. Επίσης, περιέχει, σε μικρότερη ποσότητα, σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες! Το ζωντανό πράσινο χρώμα του αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως εγγύηση της περιεκτικότητάς του σε αυτά τα πολύτιμα συστατικά. Το μπρόκολο έχει μελετηθεί μάλλον περισσότερο από κάθε άλλο λαχανικό, λόγω των εντυπωσιακών αντικαρκινικών, και όχι μόνο, ιδιοτήτων του.

Τα κραμβοειδή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, φαίνεται ότι δρουν ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα, χάρη στην πλούσια αντιοξειδωτική τους σύνθεση. Μάλιστα, μια ουσία του μπρόκολου, η ινδόλη-3-καρβινόλη (I3C), μπορεί να μειώσει στο μισό την απο-λιποπρωτεΐνη Β, το «μεταφορέα» της χοληστερίνης στους ιστούς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «Journal of Nutrition». Επίσης, τα κραμβοειδή είναι από τα κυριότερα λαχανικά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού, σύμφωνα με μακροχρόνια επιδημιολογική έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard.

Η πλούσια σε μπρόκολο και κουνουπίδι διατροφή φαίνεται ότι έχει αξιοσημείωτη αντικαρκινική δράση, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Επιπλέον, το μπρόκολο είναι πρώτο στη λίστα των λαχανικών που καταναλώνουν οι πληθυσμιακές ομάδες με χαμηλά ποσοστά καρκίνου (του μαστού, του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, του πνεύμονα, του οισοφάγου, του στομάχου, του λάρυγγα, του στόματος και του φάρυγγα), σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην«American Journal of Clinical Nutrition». Oι κυριότερες αντικαρκινικές ουσίες του μπρόκολου φαίνεται ότι είναι η I3C και η σουλφοραφάνη. Έχει διαπιστωθεί, μάλιστα, ότι η I3C μεταβάλλει τα επίπεδα των οιστρογόνων στον οργανισμό και σταματά τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του μαστού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Carcinogenesis».
Tο μπρόκολο που παράγεται το χειμώνα περιέχει διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C σε σύγκριση με το μπρόκολο του καλοκαιριού, ίσως επειδή το φυτό παράγει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες για να αμυνθεί απέναντι στο κρύο.

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, καθώς μασάμε το μπρόκολο, η Ι3C, που περιέχει, μετατρέπεται σε μία άλλη ουσία (3,3΄-diindolylmethane ή απλά DIM), η οποία έχει την ιδιότητα να αυξάνει τα επίπεδα των λευκών κυττάρων και των λεμφοκυττάρων – δηλαδή των «φρουρών» του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «Journal of Nutritional Biochemistry».

Το μπρόκολο, χάρη στη σουλφοραφάνη που περιέχει, φαίνεται ότι καταπολεμά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, που ενοχοποιείται για την πρόκληση γαστρίτιδας και πεπτικού έλκους. Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», η σουλφοραφάνη καταπολεμά και τα βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Το μπρόκολο, μαζί με το σπανάκι, έχουν συσχετιστεί με το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard.

Συμπέρασμα: O πρωταθλητής των λαχανικών!

Στην κατηγορία των πιο υγιεινών λαχανικών, το μπρόκολο έρχεται αναμφισβήτητα πρώτο! Για να αποκομίσετε τα ευεργετικά οφέλη του, καλό είναι να τρώτε ένα φλιτζάνι μπρόκολο τρεις φορές την εβδομάδα.

Μην παραβράζετε το μπρόκολο! Εκτιμάται ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες του είναι έως και τρεις φορές περισσότερες στο ελαφρά βρασμένο μπρόκολο ή στο μπρόκολο στον ατμό, σε σύγκριση με το παραβρασμένο μπρόκολο, που χάνει έως και το 66% των ωφέλιμων συστατικών του.

mpiftekia-mprokolou

Συνταγή: Πεντανόστιμα μπιφτεκάκια από μπρόκολο

Υλικά (για 20 περίπου μπιφτέκια)
1 μεγάλο μπρόκολο
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1-2 αυγά
τριμμένο φυτικό τυρί (ή άλλο της αρεσκείας σας)
αλάτι-πιπέρι
πιπέρι καγιέν
φρυγανιά ολικής άλεσης
Εκτέλεση
Βράζουμε το μπρόκολο για 5 λεπτά περίπου να μαλακώσει λίγο. Το αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι και μετά, ψιλοκόβουμε τις φουντίτσες του με μαχαίρι. Στη συνέχεια, τρίβουμε σε ψιλό τρίφτη και τα κοτσάνια. Ρίχνουμε το μπρόκολο σε βαθύ μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα αραδιάζουμε σε αντικολλητικό ταψί. Ψήνουμε στους 200ο C για 18-20 λεπτά. Προαιρετικά, τα συνοδεύουμε με καυτερή σάλτσα τσίλι.
Πηγή
Πηγή

Μπρόκολο-Κουνουπίδι καλλιέργεια
























Το μπρόκολο ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών(Crucifarae) και το επιστημονικό του όνομα είναι Brassica oleraceae var.italica και καλλιεργείται για την πράσινη ανθοκεφαλή του. Στην ίδια οικογένεια ανήκει και το κουνουπίδι και το επιστημονικό του όνομα είναι Brassica oleraceae var.botrytis το οποίο καλλιεργείται για την λευκή ανθοκεφαλή του.
Έτσι, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σπέρνουμε σπόρους μπρόκολου και κουνουπιδιού σε σπορείο και μετά από 45 μέρες όπου τα νεαρά φυτά θα έχουν αναπτυχθεί(4 φύλλα) τα μεταφυτεύουμε στο χωράφι. Άριστη θερμοκρασία για ανάπτυξη της ανθοκεφαλής είναι από 15-200C.

Καλλιεργητικές φροντίδες

Η καλλιέργεια τους απαιτεί εδάφη μέσης σύστασης, πλούσια σε οργανική ουσία, καλά στραγγιζόμενα με pH= 6,0-7,0.
Η σπορά γίνεται σε παράλληλες γραμμές σε αποστάσεις 80-100cm μεταξύ των γραμμών και 30-60 cm επί της γραμμής, σε βάθος 1-2 cm όταν η θερμοκρασία κυμαίνεται από 21-280C.
Χρειάζονται τακτικό πότισμα ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες ουτώς ώστε να διατηρείται υγρασία, όχι όμως υπερβολικό γιατί πιθανόν να εξασθενίσουν τα φυτά. Συνήθως, ο αριθμός των αρδεύσεων εξαρτάται από τον τύπο του εδάφους που θα καλλιεργηθεί και τις επικρατούσες θερμοκρασίες.

Λίπανση και Θρέψη

Κατά την προετοιμασία του εδάφους για σπορά ή φύτευση είναι απαραίτητη η ενσωμάτωση υψηλής ποιότητας οργανικού κόμποστ.
Η καλλιέργεια του μπρόκολου και του κουνουπιδιού σε γενικές γραμμές απαιτεί ποσότητες φωσφόρου και καλίου ενώ η ποσότητα αζώτου που πρέπει να ενσωματωθεί εξαρτάται από το εάν η καλλιέργεια είναι πρώιμη ή όψιμη. .
Προσοχή πρέπει να δίνεται στις προσθήκες αζώτου γιατί υπερβολικές ποσότητες οδηγούν στην δημιουργία κακής ποιότητας ανθοκεφαλές. Επίσης, είναι καλλιέργεια ευαίσθητη στην έλλειψη ασβεστίου(Ca), βορίου(Β) και μολυβδαινίου(Μο).
Η χρήση εξειδικευμένων βιοδιεγερτών και ιχνοστοιχείων συμπληρώνει τις ανάγκες θρέψης, ενδυνάμωσης του φυτού εναντίον συνθηκών του περιβάλλοντος και παρασίτων για εξαιρετικές παραγωγές.

Εχθροί και ασθένειες

Εχθροί: Κάμπιες Λεπιδοπτέρων, Θρίπας, Αλευρώδης, Αγρότιδες, Κρεμμυδοφάγος, Τετράνυχος, Μύγα των σταυρανθών.
Ασθένειες: Περονόσπορος, Αλτερνάρια, Μαύρος λαιμός, Φουζάριο, Σκληρωτίνια, Ωίδιο, Καρκίνος των σταυρανθών.
Βακτήριο: Xanthomonas campestris

Tip

· Τα μπρόκολα συλλέγονται όταν οι ανθοκεφαλές είναι ανώριμες, πριν ανθήσουν.
· Φυτέψετε τα μπρόκολα και τα κουνουπίδια σε θέση όπου ο ήλιος θα τα βλέπει τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα.
· Για αποφυγή του κιτρινίσματος της ανθοκεφαλής σε περιόδους όπου η ηλιοφάνεια είναι έντονη συστήνεται η κάλυψη της με τα φύλλα που την περιβάλλουν δένοντας τα με λαστιχάκι στην κορυφή.
· Κιτρίνισμα των παλαιών φύλλων οφείλεται στην έλλειψη Αζώτου(Ν).

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Το τρακτέρ… διαστημόπλοιο που φέρνει επανάσταση στα χωράφια! (ΒΙΝΤΕΟ)



ΤΡΑΚΤΕΡ
Ζούμε σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει και η γεωργία αλλάζει μαζί του…
Ο αυξανόμενος πληθυσμός και η ευαισθητοποίηση σχετικά με το περιβάλλον σημαίνει πως οι αγρότες πρέπει να παράγουν περισσότερα τρόφιμα με πιο αποτελεσματικό τρόπο στο ίδιο κομμάτι γης. Αυτό γίνεται εφικτό με την εξέλιξη της τεχνολογίας που πραγματικά κάνει τη διαφορά.
Μια από τις σημαντικότερες τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο της γεωργίας είναι και τα αυτόνομα τρακτέρ.
(Πηγή:http://www.makeleio.gr)