.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Παράταση για την υποβολή αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης – ΟΣΔΕ

Google Earth Update Promises Super Sharp Images
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι Έλληνες αγρότες για την ομαλή υποβολή των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης για το έτος 2018, υποστήριξε στην Ε. Ένωση την παράταση της τελικής ημερομηνίας υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης έως την 15η Ιουνίου 2018.
Στο πλαίσιο αυτό, ψηφίστηκε ομόφωνα Εκτελεστικός Κανονισμός από την αρμόδια επιτροπή  της Ε. Επιτροπής, στις 26 Απριλίου, με τον οποίο παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ΕΑΕ έως την 15η Ιουνίου, αντί της 15ης Μαΐου.
Μετά τη δημοσίευση του Κανονισμού στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, το Υπουργείο θα προχωρήσει στις αναγκαίες τροποποιήσεις των εθνικών αποφάσεων




Κούρεμα-μαμούθ στα αγροτικά χρέη – Πώς θα γίνει και ποιους αφορά

panotokia_agrotes-630x400

Μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα θα αρχίσει να εφαρμόζεται ρύθμιση για τα αγροτικά χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες, με το «κούρεμα» του κεφαλαίου να φτάνει μέχρι και 60% και η αποπληρωμή τις 120 δόσεις.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, έχει ζητήσει εντός του Μαΐου να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών αγροτών προς εφορία για εισόδημα, ΦΠΑ κλπ, για ασφαλιστικές εισφορές του ΟΓΑ και για τα αγροτικά δάνεια προς τράπεζες που έκλεισαν και βρίσκονται υπό εκκαθάριση (πρώην Αγροτική Τράπεζα, Συνεταιριστικές, ΤΤ, FBB, Probank, Proton κλπ).
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας, η ρύθμιση οφειλών δύναται να περιλαμβάνει:
– 100% διαγραφή τόκων υπερημερίας δανείων. Επιπρόσθετα διαγραφή τόκων και κεφαλαίου δανείων, βάσει των ήδη αποπληρωμένων ποσών, αφού ληφθεί υπόψη ο νόμος για τα πανωτόκια και οι ισχύουσες υποθήκες (κατόπιν ελέγχου). Εννοείται ότι εφόσον ο αγρότης το επιθυμεί, έχει τη δυνατότητα να προβεί σε πώληση ακινήτων του σε τρίτους, με σκοπό την εξόφληση του εναπομείναντος χρέους
– Διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων δημοσίου, βάσει της ακίνητης περιουσίας
– Αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις, βάσει του διαθέσιμου εισοδήματος, αφού ληφθούν υπόψη οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης.
Όφελος
Ειδικά για τη ρύθμιση των αγροτικών δανείων τα οφέλη είναι τα εξής:
– Σε περίπτωση ολικής εξόφλησης εντός τριμήνου του εναπομείναντος ποσού (κατόπιν της ανωτέρω διαγραφής τόκων και πανωτοκίων), η διαγραφή κεφαλαίου μπορεί να φτάσει ακόμα και το 60%.
– Σε περίπτωση ρύθμισης σε δόσεις του εναπομείναντος ποσού (κατόπιν της ανωτέρω διαγραφής τόκων και πανωτοκίων), η αποπληρωμή μπορεί να διαρκέσει έως και 10 έτη και η διαγραφή κεφαλαίου να φτάσει το 40%.
Σε ποιούς απευθύνεται η ρύθμιση
Η ρύθμιση απευθύνεται σε:
– αγρότες, γεωργούς, κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους και αλιείς, οι οποίοι έχουν λάβει αγροτικό δανειακό προϊόν (καλλιεργητικό δάνειο, δάνειο αγοράς εφοδίων κλπ) από την πρώην ΑΤΕ και τις λοιπές ανωτέρω τράπεζες υπό εκκαθάριση
– εφόσον οι οφειλές τους παρουσίαζαν καθυστέρηση πληρωμής πέραν των 30 ημερών κατά την 31/12/2017.
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που αγρότης δεν ενταχθεί στην ανωτέρω διαδικασία, τότε ο εκκαθαριστής προειδοποιεί ότι υποχρεούται να καταφύγει είτε σε νομικές ενέργειες είτε στην πώληση των συγκεκριμένων δανείων σε fund
Όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Αυγή», οι αγροτικές επιχειρήσεις με παραγωγική εγκατάσταση (π.χ. κτηνοτροφικές μονάδες, ελαιουργεία κλπ) δεν εντάσσονται στην παρούσα ρύθμιση, αλλά εντάσσονται στη ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.
Σημειώνεται ακόμη ότι η ρύθμιση δεν παρέχεται σε αγρότες, οι οποίοι έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα (κατόπιν ελέγχου).
Πληροφορίες μπορούν να λαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι στα κατά τόπους Κέντρα – Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, κατόπιν ραντεβού στο τηλ. 213.212.57.30 και στα σημεία τοπικής παρουσίας του ειδικού εκκαθαριστή ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Ανώνυμη Εταιρεία, Ειδικός Εκκαθαριστής Πιστωτικών Ιδρυμάτων» και στο τηλ. 213.088.700.
Αιτήσεις ρύθμισης θα γίνονται μέσω της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους: www.keyd.gov.gr

Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Διαβήτης: Τα βότανα που τον καταπολεμούν πιο αποτελεσματικά

διαβήτης

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη παγκοσμίως έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, απόρροια της κακής διατροφής από το “γρήγορο φαγητό” και της ελλιπούς σωματικής άσκησης από την καθιστική εργασία και τις πολλές ώρες μπροστά στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Ο διαβήτης έχει χαρακτηριστεί ως η επόμενη μεγάλη μάστιγα μετά τον καρκίνο. Γι' αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιες είναι εκείνες οι τροφές που περιορίζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, ή τον καταπολεμούν πιο αποτελεσματικά.
Η “απάντηση” κρύβεται στα βότανα που παρέχει η Φύση. Δείτε ποια είναι αυτά που καταπολεμούν τον διαβήτη πιο αποτελεσματικά:

Βασιλικός

Σε μια μικρή επιστημονική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 40 άτομα με διαβήτη τύπου-2, διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που καταναλώνουν βασιλικό ήταν σε θέση να μειώσουν επίπεδα της γλυκόζης νηστείας στο αίμα τους κατά περίπου 17,6%. Επιπλέον, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους μετά την κατανάλωση ενός γεύματος μειώθηκαν κατά 7,3%.

Κανέλα

Το αρωματικό αυτό φυτό δεν ανεβάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αλλά το αντίθετο. Σε έρευνα του 2003 διαπιστώθηκε ότι μετά από μόλις 40 ημέρες, ένας τύπος κανέλας που ονομάζεται Cinnamomum aromaticum ή cassia βρέθηκε ότι μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα κατά σχεδόν 30%.

Χαμομήλι

Το χαμομήλι έχει την ικανότητα να βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, να αφαιρεί από αυτό τη ζάχαρη και να την αποθηκεύσει στο ήπαρ. Αυτό το καθιστά μια εξαιρετική επιλογή ανάμεσα σε άλλα βότανα και μπαχαρικά που μπορείτε να προμηθευτείτε για να κάνετε κάποιο ρόφημα, όπως τσάι.

Κύμινο

Η πικάντικη, καπνιστή γεύση του κύμινου είναι ακόμα μια γεύση που μπορούν να απολαύσουν οι διαβητικοί ή όσοι αντιμετωπίζουν κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη. Όχι μόνο μειώνει τη χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα, αλλά ρυθμίζει τα υποπροϊόντα της γλυκοζυλίωσης (AGEs), τα οποία είναι επιβλαβή ανησυχητικό για εκείνους που έχουν την ασθένεια.

Aγροτική έρευνα από το B.I.C Κρήτης – Δείτε το ερωτηματολόγιο για τους αγρότες


Αποτέλεσμα εικόνας για χωραφια φωτογραφιες
Το B.I.C Κρήτης (Business Innovation Center of Crete) – Αγροτικό Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Κρήτης, το  διάστημα 17 Απριλίου – 17 Μαΐου, εκπονεί έρευνα με τη χρήση ανώνυμων ερωτηματολογίων για την διερεύνηση της σχέσης των αγροτών με την επιχειρηματικότητα, την τεχνολογία και την καινοτομία καθώς και τον εντοπισμό σημείων που χρήζουν ενδιαφέροντος, βελτιώσεων και περαιτέρω έρευνας σε τομείς όπως οι καλλιεργητικές πρακτικές, η λήψη αποφάσεων και ο τρόπος άσκησης της αγροτικής δραστηριότητας στο Λασίθι.
Το B.I.C. Κρήτης προσκαλεί όλους τους αγρότες να υποστηρίξετε το έργο του, που είναι πρωτοπόρο στην έρευνα και να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο σε αυτό το σύνδεσμό:


Η δική σας απάντηση θα βοηθήσει το B.I.C. Κρήτης να εστιάσει τις δράσεις του στην εκπαίδευση, την έρευνα και τις υπηρεσίες που προσφέρει στον αγροτικό κλάδο σε συνεργασία με τους φορείς, τις επιχειρήσεις και τους παραγωγούς, ώστε να ανταποκρίνονται ουσιαστικά σε πραγματικές ανάγκες της περιοχής μας!
Η συμμετοχή σας, κρίνεται πιο πολύτιμη απο ποτέ.
Bonus: Το ερωτηματολόγιο είναι ανώνυμο, ωστόσο όποιος θέλει μπορεί να συμπληρώσει το email του για να λαμβάνει ενημερώσεις (newsletter) του B.I.C. Κρήτης.

Στέβια: Μία καλλιέργεια με πολλές προοπτικές

Στέβια: Μία καλλιέργεια με πολλές προοπτικές

«Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη, ώστε θα μπορούσαμε να καλύψουμε όλην τη χώρα με στέβια! Θα μπορούσαμε να πουλήσουμε όλη αυτήν την παραγωγή, η ζήτηση είναι τεράστια». Mε τη φράση αυτή, ο νεαρός Έλληνας καλλιεργητής, Θόδωρος Κερασίδης, περιγράφει στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» πώς ένα από τα πιο περιζήτητα γλυκαντικά συστατικά στον πλανήτη αποτελεί εξαιρετική λύση για την πρωτογενή επιλογή της χώρας.

Αναζητώντας κάποιος τα βασικά στοιχεία πίσω από το φυτό που έχει γίνει γνωστό ως στέβια (σ.σ βοτανικό όνομα Stevia rebaudiana), θα βρει πως είναι είδος με προέλευση από τη Βραζιλία και την Παραγουάη. «Κλειδί» στην παρουσία του στη διατροφή του ανθρώπου είναι η ουσία που ονομάζεται στεβιόζη ή στεβιόλη, ουσία που έχει μεγαλύτερη γλυκαντική δύναμη από την ζάχαρη.

«Είναι ένα προϊόν φυτικό και φυσικά δεν έχει καθόλου θερμίδες, είναι, νομίζω, η νέα γενιά ζάχαρης» συμπληρώνει ο κ. Κερασίδης.

Ο νεαρός Έλληνας καλλιεργητής εδώ και μερικά χρόνια, αφού αρχικά εισήγαγε στην Ελλάδα το φυτό, το εξελίσσει με ελληνική τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά την καλλιέργειά του. Πλέον, εξάγει τα φυτά αυτά σε συνδυασμό με τις νέες τεχνικές σε χώρες της Αφρικής αλλά και σε χώρες από όλο τον κόσμο.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

Ερ. Από πού ξεκίνησε η αναζήτηση της τεχνογνωσίας που απαιτεί η στέβια;

Στην αρχή μου ήταν πολύ δύσκολο να καταλάβω αυτό το φυτό, πώς λειτουργεί και ποια είναι η διαδικασία της καλλιέργειας. Έτσι ξεκίνησα (την αναζήτηση πληροφοριών) το 2011, όταν πήγα στο Παρίσι, όπου και παρακολούθησα ειδικό σεμινάριο. Από εκεί και πέρα άρχισε να μου αρέσει η διαδικασία που αφορά την καλλιέργεια του φυτού, ενώ στη συνέχεια πήγα στην Αφρική, όπου εκπαιδεύτηκα τρεις μήνες. Τότε άρχισα να φέρνω φυτά στην Ελλάδα, ενώ πρωταρχικό βήμα ήταν να δω αν μπορεί να ευδοκιμήσει η καλλιέργεια εδώ. Μετά από πέντε χρόνια πειραμάτων καταλήξαμε στο ότι η στέβια όχι απλά ευδοκιμεί στην Ελλάδα, αλλά νομίζω ότι μπορούμε και έχουμε την καλύτερη ποιότητα. Είναι πραγματικά ένα φυτό το οποίο θα μπορέσει να καλλιεργήσει οποιοσδήποτε παραγωγός, έχει μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό και είναι αρκετά κερδοφόρο για τους παραγωγούς και όχι μόνο.

Ερ. Από ποιες βιομηχανίες προέρχεται η μεγαλύτερη ζήτηση για τη στέβια;

Κυρίως από τις μεγάλες εταιρείες αναψυκτικών, οι οποίες ζητούν τεράστιες ποσότητες, μεγάλες εταιρείες με φαγώσιμα και διάφορα άλλα γλυκά. Για να πω την αλήθεια πλέον στο εξωτερικό σχεδόν σε οτιδήποτε μπορεί να περιέχει ζάχαρη θέλουν να χρησιμοποιούν στέβια.

Η ζήτηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη αυτή τη στιγμή, (ενώ) δεν μπορούσαμε τόσο χρόνια, επειδή ήμασταν σε πειραματικό στάδιο, να καλύψουμε αυτές τις ποσότητες. Πήγαμε λοιπόν και στη Γκάνα, όπου δώσαμε τη δική μας ποικιλία, ώστε να μπορέσουν να καλλιεργήσουν πιο γρήγορα, σε τεράστιες ποσότητες φυτά. Αυτή τη στιγμή καλλιεργούν περίπου 150.000 μικροπαραγωγοί και βγάζουν τη δική τους στέβια την οποία στη συνέχεια παίρνουμε εμείς (σ.σ μέσω συμβολαίων συνεργασίας) και την πουλάμε από εκεί κατευθείαν.

Ταυτόχρονα έχουμε συνεργασίες με Ρωσία, Κίνα Ολλανδία, αλλά και τη Βουλγαρία, όπου προσπαθούμε να εξελίξουμε μερικές τεχνολογικές λύσεις γιατί ένα χαρακτηριστικό της στέβιας είναι πως δεν ευδοκιμεί σε έντονο κρύο, αντέχει δηλαδή μέχρι τους -12, -15 και με κάποιες τεχνοτροπίες μπορούμε να φτάσουμε και το -18. Κυρίως όμως θέλουμε να συνεργαστούμε με τους ντόπιους παραγωγούς εδώ στην Ελλάδα και μετά με οποιαδήποτε άλλη χώρα. Είναι η ποιότητα όμως που μας δίνει την υψηλότερη ανταγωνιστικότητα σε σχέση με το προϊόν.

Ερ. Πώς υποδέχονται την καλλιέργεια οι Έλληνες παραγωγοί;

Επειδή μόλις φέτος ξεκινήσαμε στην Ελλάδα επαγγελματικά, οι περισσότεροι παραγωγοί είναι διστακτικοί και αυτό είναι κάτι που καταλαβαίνω. Θέλουμε σιγά- σιγά να το δείξουμε στον κόσμο, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια καινοτομία, έτσι ώστε να μπορεί οποιοσδήποτε παραγωγός από όλη την Ευρώπη να έρχεται να εκπαιδεύεται εδώ στα χωράφια μας, να του δείχνουμε τα θερμοκήπια και οτιδήποτε χρειαστεί. Προσπαθούμε να καλύψουμε ένα πλήρες πακέτο σε οτιδήποτε έχει να κάνει είτε με τον παραγωγό είτε με τον καταναλωτή στον οποίο φτάνει το τελικό προϊόν. Οι συνεργασίες που έχουμε κάνει δίνουν το πλεονέκτημα έτσι ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε τη δική μας στέβια από εδώ, από τη χώρα, και να έχουμε τεράστιες ποσότητες. Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη έτσι ώστε θα μπορούσαμε να καλύψουμε όλη τη χώρα με στέβια και θα μπορούσαμε να πουλήσουμε όλη αυτή την παραγωγή, η ζήτηση είναι τεράστια.

Ερ. Ποια είναι τα κύρια «όπλα που έχει η χώρα μας έτσι ώστε να παράξει ποιοτική στέβια;

Ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα στην Ελλάδα είναι ότι είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), οπότε αυτό σημαίνει ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε, τα νερά που χρησιμοποιούμε, οτιδήποτε χρησιμοποιηθεί, είναι ελεγμένο από την ΕΕ. Αυτό μας δίνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα.

Είναι ένα πενταετές φυτό, το οποίο σίγουρα, όπως όλα στα φυτά, χρειάζεται νερό, κάποια φάρμακα και λιπάσματα. Η στέβια όμως δεν θέλει ιδιαίτερα φάρμακα και ούτε ιδιαίτερα λιπάσματα στις περισσότερες περιπτώσεις, εκτός και αν ο καιρός είναι πολύ άσχημος κι έχει πολλές βροχές. Χρειάζεται σίγουρα (φροντίδα) αλλά δεν χρειάζεται τόσο όσο οι άλλες καλλιέργειες.

Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

ΑΝΕΚΔΟΤΟ - Ο γιατρός και ο γύφτος


Άδεια πλανόδιου εμπορίου θα αποκτήσουν πέντε χιλιάδες παραγωγοί αγροτικών προϊόντων στην Κεντρική Μακεδονία

Άδεια πλανόδιου εμπορίου θα αποκτήσουν πέντε χιλιάδες παραγωγοί αγροτικών προϊόντων στην Κεντρική Μακεδονία | Newsit.gr

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε σήμερα τον καθορισμό του ανώτατου αριθμού των αδειών που θα χορηγηθούν.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, στην τοποθέτησή του, επισήμανε ότι ο αριθμός των 5.000 νέων αδειών προσδιορίστηκε με βάση τις εκτιμήσεις των ΟΤΑ, οι οποίοι κατά το νόμο είναι αρμόδιοι για την έκδοση των αδειών αλλά και με βάση το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει από παραγωγούς της Κεντρικής Μακεδονίας, και όμορων περιφερειών για την απόκτηση άδειας πλανόδιου πωλητή.
Σημειώνεται, ότι στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργεί ήδη ένδειξη με τίτλο «Δημοτικές κοινότητες όπου επιτρέπεται η άσκηση πλανόδιου εμπορίου» για την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων σχετικά με τις περιοχές στις οποίες μπορούν να δραστηριοποιηθούν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Νέα παράταση για τις αιτήσεις Σχεδίων Βελτίωσης


Υπογράφηκε η αριθ. 3299/23-4-2018 τροποποίηση της πρόσκλησης του Υπομέτρου 4.1 από το ΥΠΑΑΤ, σύμφωνα με την οποία ορίζονται νέες καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων στήριξης στα Σχέδια Βελτίωσης ως ακολούθως:
- Ως καταληκτική  ημερομηνία υποβολής του πρώτου σταδίου ορίζεται η 5/6/2018.
- Ως καταληκτική  ημερομηνία υποβολής του δεύτερου σταδίου ορίζεται η 5/7/2018.
- Ως  καταληκτική ημερομηνία υποβολής του φυσικού φακέλου ορίζεται η 20/7/2018.
Η έγγραφη υποβολή της αίτησης στήριξης υποβάλλεται στη ΔΑΟΚ του τόπου μόνιμης κατοικίας ή της έδρας του νομικού προσώπου ή του συλλογικού σχήματος.
Τελευταία ημερομηνία για την υποβολή αιτημάτων για την θεώρηση εγγράφων, τη χορήγηση βεβαιώσεων κλπ στις ΔΑΟΚ καθορίζεται η 18/6/2018.
Η τροποποίηση της πρόσκλησης είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο www.minagric.gr.

Πώς Γίνεται το Κλάδεμα της Ροδιάς


Αποτέλεσμα εικόνας για ροδια φωτογραφια
Η ροδιά είναι ένα δέντρο που, επειδή σχηματίζει βραχίονες και διακλαδίζεται πολύ χαμηλά και ζωηρά, έχει θαμνώδη βλάστηση και ανάπτυξη. Όταν καλλιεργείται χρειάζεται πάντα διαμόρφωση του σχήματός της κάτι που ξεκινάμε να το κάνουμε την στιγμή που το δενδρύλλιο είναι ακόμα μικρό. Με το κλάδεμα της ροδιάς προτιμάμε να της δίνουμε το σχήμα ελεύθερου κυπέλλου. Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε περισσότερα για το πώς γίνεται το κλάδεμα διαμόρφωσης σε νεαρά δέντρα, αλλά και καρποφορίας ή ανανέωσης σε μεγαλύτερης ηλικίας δέντρα.

Γιατί κλαδεύουμε την ροδιά;

Γενικά, μια ροδιά μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 5 με 6 μέτρα και έχει ζωηρή ανάπτυξη σχηματίζοντας αρκετούς πλάγιους κλάδους. Σε τέτοια δέντρα που δεν φροντίζονται η βλάστηση της κόμης είναι άτακτη και τα κλαδιά μπερδεύονται μεταξύ τους ή στρέφουν και λυγίζουν προς τα κάτω κυρίως λόγω του βάρους των ροδιών που φέρουν όταν καρποφορούν.
Η ζωηρή βλάστηση δεν αφήνει το φως του ήλιου να κατανέμεται ισομερώς, ξοδεύει τους χυμούς του δέντρου, δεν επιτρέπει τον αερισμό της κόμης, δεν ευνοεί την καρποφορία και οδηγεί στην εμφάνιση ασθενειών και άλλων ζημιών που μπορεί να πλήξουν το φύλλωμα και τους καρπούς του δέντρου. Πολλά από τα κλαδιά τραυματίζονται και σπάνε από το βάρος όταν αναπτύσσονται σε λάθος γωνία και το δέντρο καταπονείται και έχει μια άγρια εμφάνιση.
Έτσι, λοιπόν είναι σημαντικό να κλαδεύουμε αυτά τα δέντρα σωστά, εάν θέλουμε να πάρουμε μια καλή παραγωγή ροδιών και να διατηρήσουμε το λειτουργικό σκελετό και ήμερο σχήμα στο δέντρο μας. Και το κλάδεμα κάνει αυτό ακριβώς, εξισορροπεί την παραγωγή και την βλάστηση με τρόπο τέτοιο ώστε να έχουμε το μέγιστο δυνατό όφελος.

Πότε κλαδεύονται οι ροδιές;

Η καλύτερη εποχή για να κλαδέψετε τις ροδιές σας είναι στο τέλος του χειμώνακαι πριν αρχίσουν να φουσκώνουν οι οφθαλμοί. Οι παγετοί και η περίοδος με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα πρέπει να έχουν περάσει, ώστε να μην βάλετε σε κίνδυνο το δέντρο σας.
Τα κλαδέματα διαμόρφωσης και καρποφορίας γίνονται την περίοδο που αναφέρουμε, ενώ μέσα στην καλλιεργητική περίοδο μπορούμε να κάνουμε μερικές διορθωτικές κινήσεις, όπως αφαίρεση παραφυάδων που θα φυτρώσουν στη βάση του δέντρου και λαίμαργων βλαστών.
Όταν κλαδέψουμε από την αρχή σωστά το δέντρο και διατηρούμε κάθε χρόνο το σχήμα του, χρειάζεται κλάδεμα μόνο μια φορά την χειμερινή περίοδο. Σε κάθε περίπτωση, να μην κλαδεύετε ποτέ κατά την περίοδο του φθινοπώρου γιατί η ροδιά είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες και θα πάθει ζημιά από τις ανοικτές πληγές.

Πώς κλαδεύουμε την ροδιά;

Η ροδιά απαιτεί μερικές βραχύνσεις κλάδων όταν μπει στην παραγωγή, αλλά όταν είναι ακόμη νεαρό δέντρο χρειάζεται απαραίτητα κλάδεμα διαμόρφωσης για να πάρει το σχήμα της και να μην ζωηρέψει η βλάστησή της.
Το αυστηρό κλάδεμα μειώνει την παραγωγή, έτσι αν σκοπός σας είναι να έχετε ικανοποιητική παραγωγή δεν πρέπει να υπερβάλλετε στην εφαρμογή του. Στις περιπτώσεις που έχετε τα δέντρα αυτά στην αυλή σας, ίσως δεν σας ενδιαφέρει τόσο η παραγωγή, αλλά θέλετε ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα για καλλωπιστικούς λόγους, τότε μπορείτε να αφαιρέσετε αρκετά κλαδιά για να δώσετε έμφαση στο σχήμα της.
Κλαδέψτε τα δέντρα ανάλογα με την ηλικία τους, το χρόνο και το εργατικό δυναμικό που διαθέτετε και την εμπειρία σας και χρησιμοποιήσετε τα κατάλληλα εργαλεία, κλαδευτήρια και πριόνια, παίρνοντας πάντα τις κατάλληλες προφυλάξεις μιας και η ροδιά έχει άκανθες αναλόγως την ποικιλία.

Το κλάδεμα διαμόρφωσης της ροδιάς

Η διαδικασία αυτή ξεκινά κατά τον πρώτο χρόνο φύτευσης του δενδρυλλίου και συνεχίζεται και τα επόμενα τρία πρώτα χρόνια από την εγκατάστασή του στον οπωρώνα μας μέχρι το δέντρο να γίνει πλήρως παραγωγικό.
Με το κλάδεμα αυτό θα δώσουμε το βασικό σχήμα στο δέντρο μας και τη δομική αντοχή του σκελετού του. Είναι η στιγμή που θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε να αφήσουμε ένα μικρό κορμό με τους βραχίονες να αρχίζουν 40-60 εκατοστά από το έδαφος ή να αφήσουμε να αναπτυχθούν 4-5 στελέχη πολύ χαμηλά στη βάση, ακολουθώντας τη φυσική ανάπτυξη του δέντρου, ώστε αυτό να έχει μικρότερο τελικό ύψος και πιο θαμνώδη ανάπτυξη.
Έτσι λοιπόν, τον πρώτο χρόνο επιλέγουμε ένα στέλεχος καλά αναπτυγμένοαφαιρώντας όλα τα υπόλοιπα στην περίπτωση που θέλουμε να έχει το δέντρο μας ένα κορμό ή στη δεύτερη περίπτωση, που θέλουμε το δέντρο μας να έχει πιο θαμνώδη ανάπτυξη, επιλέγουμε 5-6 στελέχη και αφαιρούμε όλα τα υπόλοιπαΚάνουμε βράχυνση στα στελέχη που επιλέξαμε στα 50 με 60 εκατοστά για να ενθαρρύνουμε την πλευρική διακλάδωση και την εμφάνιση πλευρικών βλαστών αργότερα, κάτι το οποίο θα δυναμώσει τα δέντρα, θα τα κάνει πιο παραγωγικά όταν μπουν στην παραγωγή και θα διευκολύνει τη συγκομιδή.
Οι παραφυάδες τα πρώτα χρόνια και αργότερα θα φυτρώνουν συνεχώς στη βάση και τα λαίμαργα στους κλάδους. Αφαιρέστε όλη αυτή τη βλάστηση που ξοδεύουν την ενέργεια των δέντρων καθ ‘όλη την καλλιεργητική περίοδο.
Το χειμώνα του δεύτερου έτους μετά τη φύτευση κάνουμε το επόμενο κλάδεμα που θα δώσει και το τελικό και ολοκληρωμένο σχήμα στο δέντρο μας. Κλαδέψτε το στην περίοδο του ληθάργου, πριν αρχίσει να αναπτύσσεται η βλάστηση την άνοιξη. Αρχικά, αφαιρέστε τα μικρά κλαδιά που έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν σπάσει ή έχουν ξεραθεί και φαίνονται άρρωστα και αδύναμα. Στη συνέχεια επιλέξτε τρεις έως πέντε δυνατούς και καλά ανεπτυγμένους βλαστούς σε κάθε κύριο στέλεχος για να γίνουν οι κύριοι κλάδοι του δέντρου. Να έχετε στο μυαλό σας τη δομή ενός ανοιχτού κυπέλλου για κάθε δέντρο κάνοντας αυτή την εργασία. Αυτό θα είναι το σχήμα του δέντρου σας. Αφαιρέστε όλους τους άλλους βλαστούς, και κλάδέψτε τα κλαδιά που είχατε επιλέξει τον προηγούμενο χρόνο στο ένα τρίτο του μήκους τους. Η τεχνική αυτή ενθαρρύνει την ανάπτυξη λογχοειδών βλαστών (κοντά σε μήκος κλαδιά) που θα φέρουν τους ανθοφόρους οφθαλμούς και κατ’ επέκταση τους καρπούς τα επόμενα έτη. Επίσης, ανοίγει τα δέντρα, ώστε να περνάει το φως και να αερίζεται η κόμη στο εσωτερικό της.
Ξανά, αφαιρέστε όλες τις παραφυάδες και τους λαίμαργους βλαστούς που αναπτύσσονται προς τα πάνω καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο.

Κλάδεμα καρποφορίας σε μεγαλύτερα δέντρα για μεγαλύτερη παραγωγή

Το κλάδεμα από το τρίτο έτος από τη φύτευση του δέντρου σκοπό έχει την παραγωγή και την καλύτερη καρπόδεση των ροδιών. Μάλιστα από αυτό το έτος θα αρχίσουμε να βλέπουμε τους πρώτους καρπούς.
Το δέντρο μας έχοντας πάρει πλέον τη μορφή και τη δομή του, χρειάζονται πλέον ένα ελαφρύ κλάδεμα συντήρησης. Η ρόδια ανθίζει και καρποφορεί στη νέα βλάστηση και στα λογχοειδή που φέρονται σε ξύλο κλάδων 2 έως 3 ετών και βρίσκονται στην εξωτερική πλευρά της κόμης του δέντρου. Αν κάνουμε ένα αυστηρό κλάδεμα σε τακτική βάση μειώνουμε τους καρπούς του δέντρου. Επίσης, το αυστηρό κλάδεμα θα εκθέσει τους καρπούς στον ήλιο για πολλές ώρες μέσα στην ημέρα, πράγμα που δεν θέλουμε γιατί είναι ευαίσθητοι σε αυτό πάρα πολύ.
Αυτό που κάνουμε είναι ένα ελαφρύ κορυφολόγημα στους επιμήκεις κλάδους, ώστε να ενθαρρύνουμε τον σχηματισμό ανθοφόρων οφθαλμών στα κλαδιά που θα βλαστίσουν πάνω τους μέσα στο έτος. Το επόμενο έτος από τους οφθαλμούς αυτούς θα προέλθει η παραγωγή. Το σωστό κλάδεμα της προηγούμενης χρονιάς θα φέρνει την παραγωγή της επόμενης χρονιάς. Μερικές φορές χρειάζεται να ανανεώσουμε κάποιους από τους παραγωγικούς κλάδους, τότε τους κλαδεύουμε χαμηλά και αφήνουμε έναν γειτονικό πλάγιο βλαστό, που αναπτύσσεται με κατεύθυνση προς τα έξω, να τον αντικαταστήσει κάνοντάς του ένα ελαφρύ κορυφολόγημα. Απο αυτόν θα προέλθει ο κοντοβραχίονας των επόμενων ετών που θα φέρει τους καρπούς.
Έτσι φροντίστε να κλαδέψετε με φειδώ και τα ακριβώς απαραίτητα. Αφαιρέστε όλα τα σπασμένα και τραυματισμένα κλαδιά, αυτά που είναι αδύναμα και έχουν κατεύθυνση προς τα κάτω, αυτά που μπερδεύονται μεταξύ τους και ξεφεύγουν από το σχήμα που έχετε δώσει στο δέντρο σας. Αφαιρείτε τις παραφυάδες και τα λαίμαργα όλο το χρόνο.
Κλάδεμα καρποφορίας και ανανέωσης της ροδιάς

Τι πρέπει να προσέχετε όταν κλαδεύετε

Να προσέχετε να κάνετε καθαρές και λείες τομές, ώστε αυτές να επουλωθούν γρηγορότερα και να είναι λιγότερο ευάλωτες στον παρασιτισμό από έντομα και μολύνσεις από ασθένειες. Χρησιμοποιήστε κλαδευτήρια και πριόνια με αιχμηρές λάμες ή φροντίστε να τα τροχίσετε πριν την εργασία. Χρησιμοποιήστε τα κλαδευτήρια για τα μικρά κλαδιά και τα πριόνια για τα κλαδιά με μεγαλύτερη διάμετρο.
Να φροντίζετε πάντα να απολυμαίνετε τις λάμες των εργαλείων του κλαδέματοςκαι ό,τι έρχετε σε επαφή με τις τομές με οινόπνευμα ή κάποιο άλλο απολυμαντικό της αγοράς πριν και μετά το κλάδεμα κάθε δέντρου ξεχωριστά. Εάν υποπτεύεστε ότι το δέντρο που κλαδεύετε έχει κάποια ασθένεια ή εχθρό, απολυμαίνετε τις λεπίδες πριν και μετά από κάθε τομή. Η απολύμανση βοηθά στην πρόληψη της εξάπλωσης των ασθενειών και των παρασίτων από το ένα δέντρο στο άλλο.
Μετά το τέλος της εργασίας είναι απαραίτητο να προστατεύσουμε τι πληγές από τα παθογόνα. Έτσι, συστήνεται να ψεκάσουμε με ένα χαλκούχο σκεύασμα (πχ βορδιγάλειο πολτό) που μπορούμε να το συνδυάσουμε με θερινό πολτό (ο βορδιγάλειος πολτός δεν συνδυάζεται) ή να αλείψουμε τις μεγάλες τομές με ειδική αντιμικροβιακή πάστα.
Του Θανάση Αργυρόπουλου (Γεωπόνος ΑΠΘ)

Πικρό Πεπόνι – Σκοτώνει τα Καρκινικά Κύτταρα, Καταπολεμά τον Διαβήτη και Ενισχύει το Ανοσοποιητικό Μας Σύστημα!





Όταν ταξιδεύουμε με νοσταλγία στις καλοκαιρινές διακοπές και τις γευστικές του απολαύσεις, η πρώτη εικόνα που ξυπνά στη φαντασία μας είναι ένα κατακίτρινο, ζουμερό, γλυκό και δροσερό πεπόνι!
Γνωρίζατε όμως ότι υπάρχουν και πικρά πεπόνια (μομορντίκα!), που ευδοκιμούν στις μακρινές θάλασσες της Καραϊβικής ή στους αφιλόξενους βράχους της Ασίας, αλλά μπορούν να καλλιεργηθούν και να αναπτυχθούν φυσιολογικά και στη χώρα μας; Αυτό το παράξενο φρούτο μοιάζει με ένα χοντροκομμένο αγγούρι, ή με μια  ζαρωμένη κολοκύθα, κι όμως είναι από τα πιο υγιεινά φρούτα του πλανήτη.
Παραδοσιακές χρήσεις του πικρού πεπονιού
Το πικρό πεπόνι χρησιμοποιείται συνήθως για την ανακούφιση από διάφορες στομαχικές κι εντερικές διαταραχές, όπως (1):
Δυσπεψία
Έλκη
Κολίτιδα
Δυσκοιλιότητα
Εντερικά παράσιτα
Επίσης χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της πέτρας στα νεφρά αλλά και στην ανακούφιση από τον πυρετό, σε ηπατικές νόσους, σε πόνους λόγω εμμηνορρυσίας και ως συμπληρωματική θεραπευτική αγωγή της ασθένειας του ιού HIV/AIDS.
Προστατεύει τους διαβητικούς!
Σύμφωνα με μελέτες τα συστατικά που πικρού πεπονιού μιμούνται τη λειτουργία της ινσουλίνης. Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα διευκολύνοντας τη μεταφορά της γλυκόζης στα κύτταρα και στην αποθήκευση της ενέργειας στο ήπαρ και τους μύες. Το φρούτο αυτό βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, την ανοχή στη γλυκόζη και τη σηματοδότηση της ινσουλίνης, ενώ βοηθά στην απώλεια βάρους. (2)
Χρήση σε καρκινοπαθείς!
Παραδόξως, οι ίδιες λειτουργίες που καθιστούν το πεπόνι κατάλληλο για τους διαβητικούς, βοηθούν και στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων.
Το Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Colorado ανακάλυψε ότι το πικρό πεπόνι σταματά τα καρκινικά κύτταρα που αναπτύσσονται στον καρκίνο του παγκρέατος από το να μεταβολίζουν τη γλυκόζη. Αυτό συμβαίνει διότι τα καρκινικά κύτταρα χρειάζονται σάκχαρα για να επιβιώσουν. Οι μελέτες ανακάλυψαν ότι η καθημερινή κατανάλωση πικρού πεπονιού μειώνει τον κίνδυνο  καρκίνου του παγκρέατος κατά 60%. (3)
Το πικρό πεπόνι έχει επίσης κυτταροτοξική δράση. Περιέχει πρωτεΐνη αναστολής της σύνθεσης ριβοσωμάτων (RIP) που προκαλεί απόπτωση στα κύτταρα του καρκίνου του προστάτη (4). Επίσης, αποτρέπει την μετάσταση του καρκίνου. Βασικά, τα ποντίκια που τράφηκαν με εκχύλισμα πικρών πεπονιών έδειξαν μείωση του πολλαπλασιασμού του καρκίνου κατά 51%. (5)
Και οι μελέτες αυτές δεν είναι οι μοναδικές! Συμφώνα με άλλες μελέτες η θεραπεία με σκευάσματα πικρού πεπονιού σε αρκετές εργαστηριακές σειρές καρκινικών κυττάρων οδηγεί σε διακοπή του κυτταρικού κύκλου και σε απόπτωση, χωρίς να επηρεάζεται η φυσιολογική ανάπτυξη των κανονικών κυττάρων του σώματος. (6)
Το φρούτο επίσης έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της λευχαιμίας, τον καρκίνο του πνεύμονα, τον καρκίνο των ωοθηκών, τον καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του πλακώδους κυττάρου (καρκίνος του δέρματος). (7,8,9,10).
Η Ratna Ray, Ph.D., καθηγήτρια παθολογίας ελπίζει να συνεχιστεί η έρευνα της χρήσης του πικρού πεπονιού στη  θεραπεία του καρκίνου. Ποιος ξέρει, ίσως σε λίγα χρόνια οι χυμοί πικρού πεπονιού αντικαταστήσουν τη χημειοθεραπεία. (11)
Πώς να χρησιμοποιήσετε το πικρό πεπόνι!
Οι υγιείς ενήλικες δεν πρέπει να υπερβαίνουν την κατανάλωση 60 γραμμαρίων πικρού πεπονιού την ημέρα. Μεγαλύτερες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν κοιλιακό πόνο ή διάρροια (12). Τα παιδιά κάτω των 18, οι εγκυμονούσες και άτομα που λαμβάνουν ινσουλίνη ή υπογλυκαιμικά φάρμακα δεν πρέπει να καταναλώνουν πικρό πεπόνι, εκτός κι αν η κατανάλωσή του επιβλέπεται κατόπιν ιατρικής συνταγής και παρακολούθησης από τον γιατρό. (13)
Χυμός από πικρό πεπόνι…όχι και τόσο πικρός!
Συστατικά:
1 πικρό πεπόνι *
3 μήλα
2 στελέχη σέλινο
1 αγγούρι
1 λεμόνι
*Μπορείτε να βρείτε πικρό πεπόνι σε ασιατικά παντοπωλεία ή σε καταστήματα υγιεινών προϊόντων.
Οδηγίες:
Πλένουμε πολύ καλά τα φρούτα και τα λαχανικά.
Κόβουμε το πικρό πεπόνι και αφαιρούμε τους σπόρους.
Βγάζουμε τα κουκούτσια από τα μήλα.
Κόβουμε τα υλικά και φροντίζουμε να είναι ανέπαφη η φλούδα.
Προσθέτουμε αλάτι και μέλι για να δώσουμε γεύση.
Πολτοποιούμε και απολαμβάνουμε!
Κείμενο –Απόδοση Λ.Τ.
share24.gr

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο http://share24.gr έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή και θεραπεία ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Τα άρθρα μας συνοδεύονται από τις πηγές και τα επιστημονικά δημοσιεύματα.

Το κίτρινο Κρεμμύδι είναι καλύτερο από το κόκκινο! Το σούπερ φάρμακο της κουζίνας μας που χρησιμεύει σε πολλά γιατροσόφια!


Το κίτρινο Κρεμμύδι είναι καλύτερο από το κόκκινο! Το σούπερ φάρμακο της κουζίνας μας που χρησιμεύει σε πολλά γιατροσόφια!
Εάν τα λαχανικά αντιστοιχούσαν σε υπερήρωες των κόμικς, τα κρεμμύδια θα ήταν σίγουρα ο Spiderman της κουζίνας μας. Αυτό το ταπεινό ριζώδες λαχανικό μπορεί να είναι περήφανο για μια εντυπωσιακή σειρά από οφέλη για την υγεία. Παράλληλα, τα κρεμμύδια υπάρχουν παντού, οπότε κάπου θα βρούμε ένα κρεμμυδάκι όταν η γρίπη μας χτυπάει την πόρτα.

Οφέλη για την υγεία μας!

Τα κρεμμύδια και το σκόρδο ανήκουν στην οικογένεια allium και μοιράζονται πολλά κοινά οφέλη για την υγεία. Η λατινική λέξη allium σημαίνει στην κυριολεξία «μυρωδιά», και όλοι γνωρίζουμε ότι τα κρεμμύδια είναι σίγουρα γνωστά για το πικάντικο άρωμά τους.
Τα κρεμμύδια έχουν πολλές ισχυρές ιδιότητες. Περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, φυλλικού οξέος, καλίου, φωσφόρου, μαγνησίου, καλίου και ασβεστίου. Είναι επίσης πλούσια σε στην αντιοξειδωτική ουσία κερσετίνη.
Η κερσετίνη έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από πολλούς διαφορετικούς τύπους καρκίνου, ενισχύει την ανοσολογική αντίδραση και χρησιμοποιείται ακόμη και για την καταπολέμηση του καταρράκτη. Η κερσετίνη του κρεμμυδιού βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις και  βοηθά στην ελεύθερη ροή του αίματος όταν χρησιμοποιείται καθημερινά.
Τα κίτρινα κρεμμύδια έχουν γενικά περισσότερη κερσετίνη από τα κόκκινα ή τα λευκά κρεμμύδια (και είναι συνήθως τα πιο προσιτά ούτως ή άλλως!).
Έχουμε κι άλλα να σας πούμε για το κρεμμύδι!
  • Τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε θειικές ενώσεις που έχουν αποδειχθεί ότι καταπολεμούν ακόμη και τη σαλμονέλα και το Ε. coli. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν επίσης στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.
  • Παλιά τοποθετούσαν σκεύη με κρεμμύδια γύρω από το δωμάτιο, ώστε να απορροφούν όλα τα μικρόβια.
  • Τα κρεμμύδια συμβάλλουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
  • Τα κρεμμύδια είναι τόσο υγιεινά, που ακόμη και τηγανητά, αυξάνουν την κερσετίνη αίματος. Επίσης, αυξάνουν τη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα των ληπτών.
  • Το μάσημα ενός νωπού κρεμμυδιού μας απαλλάσσει από τον πονόδοντο, θα σκοτώσει τα μικρόβια και θα βοηθήσει στην πρόληψη των διαταραχών των δοντιών και των ούλων. Απλά φροντίστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας πολύ καλά αργότερα!
  • Τα κρεμμύδια είναι γεμάτα από φρουκτοολιγοσακχαρίτες που ενθαρρύνουν τα ευεργετικά βακτήρια, αλλά καταπολεμούν τα επιβλαβή βακτήρια στο έντερο.
  • Τα κρεμμύδια μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βελτιώνουν τα επίπεδα ινσουλίνης.

7 Σπιτικά θεραπευτικά γιατροσόφια με βάση το κρεμμύδι!

Τα κρεμμύδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές διαφορετικές θεραπείες στο σπίτι. Ας δούμε μαζί επτά από τις πιο δημοφιλείς κι αγαπημένες συνταγές!

1. Κατάπλασμα από κρεμμύδι για να ανακουφίσει από τη συμφόρηση και τον βήχα.

Τα κρεμμύδια λειτουργούν σαν αποχρεμπτικό. Βοηθούν στη διάσπαση της βλέννας και της συμφόρησης στο στήθος και στη μείωση του σπασμωδικού βήχα.
Τα κρεμμύδια λειτουργούν καλύτερα εάν πρώτα τα θερμάνουμε. Για να διασπάσετε τη συμφόρηση και να απαλύνετε τον σπαστικό βήχα, μπορείτε να εφαρμόσετε εξωτερικά κατάπλασμα από κρεμμύδια, ή να πάρετε σιρόπι κρεμμυδιού ή βάμμα.
Πώς να φτιάξετε ένα κατάπλασμα από κρεμμύδι:
• Κόψτε ένα κρεμμύδι, προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας νερό και βράστε μέχρι να εξατμιστεί το νερό.
• Αφήστε το κρεμμύδι να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια τυλίξτε το κρεμμύδι σε μια μικρή πετσέτα. Ενώστε τα άκρα της πετσέτας και κλείστε με λάστιχο.
• Τοποθετήστε το κατάπλασμα στο στήθος ή στην πλάτη και αφήστε το για 30 λεπτά, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία κάθε 3 ώρες ή μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματα.

2. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Ο μηλίτης είναι μια παλαιά θεραπεία που γίνεται από κρεμμύδια, χρένο, σκόρδο, πιπέρι καγιέν και άλλα αρωματικά φυτά που έχουμε μουλιάσει σε μηλόξυδο. Τα κρεμμύδια χρησιμοποιούνται σε αυτή τη συνταγή χάρη στις ισχυρές αντι-ιικές και αντιβακτηριακές ενώσεις τους και στην ικανότητά τους να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

3. Σιρόπι με μέλι και κρεμμύδι

Ένα σιρόπι από κρεμμύδι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανακουφιστούμε από τις ιώσεις. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τη ζάχαρη για να δημιουργήσουν ένα πιο παραδοσιακό σιρόπι, αλλά προτιμώ να χρησιμοποιώ ακατέργαστο μέλι για ακόμα περισσότερα οφέλη. Δοκιμάστε το σιρόπι από κρεμμύδι και μέλι σε οποιαδήποτε ίωση, ή γρίπη, ειδικά εάν υπάρχει βήχας ή συμφόρηση. Μπορείτε επίσης να παίρνετε μια κουταλιά κάθε μέρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να κρατήσετε τις ιώσεις μακριά.
Συνταγή:
α) Κόψτε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και προσθέστε το σε μια κατσαρόλα. Προσθέστε το μέλι πάνω από το κρεμμύδι μέχρι να καλυφθεί. Ίσως χρειάζεστε μόνο ½ φλιτζάνι, ίσως λιγότερο.
β) Ζεστάνετε το μέλι σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια. Η θερμοκρασία δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 115 βαθμούς, αλλιώς το μέλι δεν θα θεωρείται πλέον ακατέργαστο.
γ) Μπορείτε να λαμβάνετε μια κουταλιά του σιροπιού από μέλι και κρεμμύδι κάθε 3-4 ώρες, ή μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Ως μέσο πρόληψης, μπορείτε να λαμβάνετε μια ή δύο κουταλιές κατά τη διάρκεια της περιόδου ιώσεων.

4. Κρεμμύδια για τις μολύνσεις των αυτιών

Ίσως παλαιότερα χρησιμοποιούσατε λάδι σκόρδου για μολύνσεις των παιδικών αυτιών, αλλά το κρεμμύδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης με τον ίδιο τρόπο. Μπορείτε να βράσετε μισό κρεμμυδάκι και αφού κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου να το τοποθετήσετε πάνω στο παιδικό αυτάκι. Αυτό βοηθά στην ανακούφιση από την οδυνηρή φλεγμονή και την καταπολέμηση της βακτηριακής ή ιικής λοίμωξης.
Μπορείτε επίσης να βγάλετε τον χυμό από το κρεμμύδι και να προσθέσετε μερικές σταγόνες στο αυτί.
Βεβαιωθείτε ότι το μείγμα κρεμμυδιού είναι καλά σουρωμένο. Και πριν κάνετε οτιδήποτε, μιλήστε με τον παιδίατρό σας, καθώς πάντα υπάρχουν κίνδυνοι διάτρησης του τυμπάνου!
Είναι πάντα καλύτερο να αντιμετωπίζετε και τα δύο αυτιά ταυτόχρονα, ακόμη και αν το παιδί σας παραπονιέται μόνο για πόνο σε ένα, αφού η λοίμωξη συχνά εξαπλώνεται και στα δύο αυτιά τελικά.

5. Κρεμμυδόσουπα!

Η σούπα είναι ένας από τους ευκολότερους και πιο γευστικούς τρόπους για να καταναλώσουμε περισσότερα κρεμμύδια και να καταπολεμήσουμε τυχόν ιώσεις! Μπορείτε επίσης να κάνετε κάποια γαλλική κρεμμυδόσουπα, είναι τέλεια. Η θεραπευτική ιδιότητα της κρεμμυδόσουπας όχι μόνο βοηθά το σώμα να καταπολεμά τα κρυολογήματα και τη γρίπη, αλλά και τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, των νεφρών και των χρόνιων ουροφόρων οδών.

6. Κρεμμύδια για τους πονεμένους μύες και τα διαστρέμματα.

Τα κρεμμύδια έχουν την ιδιότητα να ανεβάζουν το αίμα στην επιφάνεια του δέρματος και βελτιώνουν την κυκλοφορία. Οι αρχαίοι Έλληνες έτριβαν κρεμμύδια πάνω στους μύες για να τους διεγείρουν και να τους ζεστάνουν. Τα κρεμμύδια μειώνουν επίσης τυχόν φλεγμονές, οπότε καταπολεμούν μώλωπες, διαστρέμματα ακόμη και ρευματισμούς. Απλά εφαρμόστε ένα κατάπλασμα από κρεμμύδι στην πληγείσα περιοχή.

7. Κρεμμύδια για τη μόλυνση του δέρματος.

Τα κρεμμύδια χρησιμοποιούνται για αιώνες σε μολύνσεις και πληγές του δέρματος. Έχουν ιδιότητές που τραβούν το πύον από κάποιο έγκαυμα και το δηλητήριο από τσίμπημα εντόμων. Συνήθως εφαρμόζουμε μια φρέσκια φέτα κρεμμυδιού ή κατάπλασμα στην πληγείσα περιοχή.

Αγαπημένες Συνταγές με Κρεμμύδι!

Δοκιμάστε συνταγές με κρεμμύδι και εντάξτε αυτό το υγιεινό συστατικό στη διατροφή σας. Δεδομένου ότι η θερμότητα καταστρέφει κάποιες από τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του κρεμμυδιού, είναι χρήσιμο να το τρώμε μερικές φορές ωμό.Μπορούμε να φτιάξουμε σαλάτα με αγγούρι και κρεμμύδι, πίκλες με κόκκινο κρεμμύδι, συκώτι με μπέηκον και κρεμμύδι.
Σε κάθε περίπτωση, το κρεμμυδάκι μας χαρίζει άπειρες νοστιμιές, σε κάθε εποχή!
Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.