.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Πώς και ποιά λαχανικά καταψύχουμε

Αποτέλεσμα εικόνας για λαχανικα φωτογραφιες

Για να Ψύξουμε Ολόφρεσκα Λαχανικά Χρειαζόμαστε:


• Τα αγαπημένα μας Λαχανικά!
• Μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό νερό.
• Ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό.
• Σακούλες τροφίμων σε διάφορα μεγέθη.
• Χώρο στην κατάψυξη.
• Ένα ρολόι για να κρατάμε χρόνο!

ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα. Πλένουμε και αφαιρούμε τους μίσχους. Ζεματίζουμε για 7 περίπου λεπτά και ύστερα δροσίζουμε για άλλα 7 λεπτά σε παγωμένο νερό. Στραγγίζουμε. Τοποθετούμε σε σακούλες, σφραγίζουμε καλά και τοποθετούμε ετικέτες. Διατηρείται για 6 μήνες.
ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑ Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε την γλυκοπατάτα σε κομμάτια. Ζεματίζουμε για 3 λεπτά σε βραστό νερό. Ύστερα τα δροσίζουμε σε παγωμένο νερό για 3 λεπτά. Στραγγίζουμε και απλώνουμε σε ένα δίσκο μια στρώση και αφήνουμε να κρυώσουν για 30 λεπτά. Τοποθετούμε σε σακούλες για κατάψυξη, αφαιρούμε τον αέρα, τοποθετούμε ετικέτες και σφραγίζουμε καλά. Διατηρείται μέχρι 6 μήνες.
ΚΟΛΟΚΥΘΑ Aφαιρούμε την φλούδα και μαγειρεύουμε σε βραστό αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσει. Πολτοποιούμε και αφήνουμε να κρυώσει. Ύστερα τοποθετούμε σε τάπερ με άνοιγμα για διαροή αέρα. Διατηρείται μέχρι 3 μήνες.

Εναλλακτικά, κόβουμε σε κομμάτια και ψήνουμε μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμη, τοποθετούμε σε σακούλες κατάψυξης. Αφαιρούμε τον αέρα, σφραγίζουμε, τοποθετούμε ετικέτες και αποθηκεύουμε μέχρι 3 μήνες.
ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ Καθαρίζουμε καλά και αφαιρούμε όλο το στάχυ. Κόβουμε την κορυφή του καλαμποκιού και πλένουμε πολύ καλά. Ζεματίζουμε λίγα λίγα τα καλαμπόκια ανάλογα με το μέγεθος για 5-7 λεπτά ώστε να αποχρωματιστούν. Ύστερα τα παγώνουμε σε κρύο νερό. Στραγγίζουμε και τυλίγουμε κάθε καλαμπόκι σε πλαστικό περιτύλιγμα. Ύστερα τοποθετούμε σε σακούλες κατάψυξης, αφαιρούμε τον αέρα, τοποθετούμε ετικέτες και σφραγίζουμε καλά. Διατηρείται μέχρι 6 μήνες.
ΚΑΡΟΤΑ Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα καρότα. Ύστερα τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Ζεματίζουμε για 3 λεπτά σε βραστό νερό. Ύστερα τα δροσίζουμε σε παγωμένο νερό για 3 λεπτά. Απλώνουμε σε ένα δίσκο μια στρώσει και αφήνουμε να κρυώσουν για 30 λεπτά. Τοποθετούμε σε σακούλες για κατάψυξη, αφαιρούμε τον αέρα, τοποθετούμε ετικέτες και σφραγίζουμε καλά. Διατηρείται μέχρι 6 μήνες.
ΚΡΕΜΜΥΔΙ Ξεφλουδίζουμε, και κόβουμε σε τετράγωνα ή σε ροδέλες. Τυλίγουμε σε στρώματα με διαφάνεια κουζίνας και τοποθετούμε σε πλαστικό δοχείο, σφραγίζουμε και τοποθετούμε ετικέτες. Διατηρείται για 3 μήνες.
ΚΟΛΟΚΥΘΙ Κόβουμε σε κομμάτια 2.5 εκατοστών, χωρίς να ξεφλουδίσουμε. Σοτάρουμε ελαφρά σε λίγο βούτυρο μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Το αφήνουμε να κρυώσει και τοποθετούμε σε πλαστικό τάπερ που έχει άνοιγμα για αέρα. Διατηρείται μέχρι 3 μήνες.
ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΛΑΧΑΝΟ Καταψύχουμε μόνο τα μικρά και τραγανά λάχανα. Μόνο πάγωμα τραγανή και μικρά λάχανο. Πλένουμε και κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Ζεματίζουμε για 2 λεπτά σε βραστό νερό. Ύστερα τα δροσίζουμε σε παγωμένο νερό για 2 λεπτά. Στραγγίζουμε και τοποθετούμε σε σακούλες για την κατάψυξη, αφαιρούμε τον αέρα, τοποθετούμε ετικέτες και σφραγίζουμε καλά. Διατηρείται μέχρι 6 μήνες.
ΚΟΥΚΙΑ Αφαιρούμε το κέλυφος και πλένουμε. Ζεματίζουμε σε βραστό νερό για 1.5 λεπτό. Ύστερα τα δροσίζουμε σε παγωμένο νερό για 1-2 λεπτά. Τοποθετούμε σε δίσκο ένα μόνο στρώμα και αφήνουμε να παγώσει για 30 λεπτά. Πακετάρουμε σε σακούλες ψυγείου και αφού αφαιρέσουμε τον αέρα σφραγίζουμε και τοποθετούμε ετικέτες. Διατηρείται για 6 μήνες.
ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ Διαιρούμε σε μπουκέτα και πλένουμε καλά. Ζεματίζουμε για 3 λεπτά σε βραστό νερό. Ύστερα τα δροσίζουμε σε παγωμένο νερό για 3 λεπτά. Απλώνουμε σε ένα δίσκο μια στρώση και αφήνουμε να κρυώσουν για 30 λεπτά. Τοποθετούμε σε σακούλες για κατάψυξη, αφαιρούμε τον αέρα, τοποθετούμε ετικέτες και σφραγίζουμε καλά. Διατηρείται μέχρι 6 μήνες.
ΛΑΧΑΝΟ Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα και πλένουμε το υπόλοιπο. Κόβουμε σε λεπτές φέτες. Ζεματίζουμε για 2 λεπτά σε βραστό νερό. Ύστερα τα δροσίζουμε σε παγωμένο νερό για 2 λεπτά. Στραγγίζουμε καλά.Τοποθετούμε σε σακούλες για κατάψυξη, αφαιρούμε τον αέρα, τοποθετούμε ετικέτες και σφραγίζουμε καλά. Διατηρείται μέχρι 6 μήνες
ΛΑΧΑΝΑΚΙΑ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα και χαράζουμε ένα σταυρό στο τέλος του στελέχους του βλαστού. Πλένουμε καλά και αποχρωματίζουμε σε βραστό νερό για 3 λεπτά. Ύστερα τοποθετούμε σε δροσερό νερό για 3 λεπτά. Στραγγίζουμε και απλώνουμε σε ένα δίσκο ένα μόνο στρώμα. Καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη ώστε να αποφύγουμε την διαροή μυρωδιάς στην κατάψυξη. Το αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά αφαιρούμε την μεμβράνη και το πακετάρουμε σε σακούλες κατάψυξης, αφαιρούμε τον αέρα, σφραγίζουμε καλά και τοποθετούμε ετικέτες. Διατηρείται για 6 μήνες.
ΜΠΡΟΚΟΛΟ Επιλέγουμε τρυφερά μικρά κεφάλια χωρίς λουλούδια όπως και τρυφερούς μίσχους. Πλένουμε καλά και κόβουμε σε κλαδάκια. Ζεματίζουμε σε βραστό νερό για 3 λεπτά. Και ύστερα για άλλα 3 σε παγωμένο. Στραγγίζουμε. Απλώνουμε σε δίσκο ένα ενιαίο στρώμα. Καλύπτουμε με πλαστικές μεμβράνες για να μην διαπεράσει η μυρωδιά και απλωθεί σε όλη την κατάψυξη. Πακετάρουμε σε σακούλες κατάψυξης, αφαιρούμε τον αέρα, σφραγγίζουμε και τοποθετούμε ετικέτες. Διατηρείται για 6 μήνες.
ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ Κόβουμε σε φέτες, πασπαλίζουμε με αλάτι και αφήνουμε να σταθούν για 30 λεπτά. Στραγγίζουμε τα περιττά υγρά και τηγανίζουμε σε μαργαρίνη μέχρι να μαλακώσει. Το αφήνουμε να κρθώσει και το τοποθετούμε σε πλαστικό δοχείο. Σφραγίζουμε καλά και τοποθετούμε ετικέτες. Διατηρείται μέχρι 3 μήνες.
ΜΑΡΑΘΟ Χρησιμοποιούμε μόνο τα φρέσκα και μικρά στελέχη. Πλένουμε καλά. Ζεματίζουμε για 3 λεπτά σε βραστό νερό. Ύστερα τα δροσίζουμε σε παγωμένο νερό για 3 λεπτά. Στραγγίζουμε καλά. Τοποθετούμε σε σακούλες για κατάψυξη, αφαιρούμε τον αέρα, τοποθετούμε ετικέτες και σφραγίζουμε καλά. Διατηρείται μέχρι 6 μήνες.
ΜΠΙΖΕΛΙΑ Απομακρύνουμε το κέλυφος πλένουμε και ζεματίζουμε σε βραστό νερό για 1 λεπτό. Ύστερα παγώνουμε σε κρύο νερό για 1 λεπτό. Απλώνουμε σε ένα δίσκο μια στρώση και αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά. Μεταφέρουμε σε σακούλες για κατεψυγμένα προιόντα, αφαιρούμε τον αέρα, τοποθετούμε ετικέτες και σφραγίζουμε. Διατηρείται για 6 μήνες.
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ Τα καλλιεργημένα μανιτάρια δεν χρειάζονται προετοιμασία. Τα καθαρίζουμε με ένα βουρτσάκι και τα τοποθετούμε σε σακούλες για κατεψυγμένα προϊόντα. Αφαιρούμε τον αέρα, τοποθετούμε ετικέτες και σφραγίζουμε καλά. Διατηρείται μέχρι 6 μήνες.
ΜΠΑΜΙΕΣ Πλένουμε και κόβουμε τα κοτσανάκια. Ζεματίζουμε για 3-4 λεπτά σε βραστό νερό. Ύστερα τα δροσίζουμε σε παγωμένο νερό για 3-4 λεπτά. Στραγγίζουμε και τοποθετούμε σε σακούλες για κατάψυξη, αφαιρούμε τον αέρα, τοποθετούμε ετικέτες και σφραγίζουμε καλά. Διατηρείται μέχρι 6 μήνες.
ΝΤΟΜΑΤΕΣ 1ος τρόπος: Πλένουμε και αφαιρούμε τα κοτσάνια. Κόβουμε την ντομάτα στα 2 ή στα 4. Στεγνώνουμε και πακετάρουμε σε σακούλες κατάψυξης. Αφαιρούμε τον αέρα, σφραγίζουμε και τοποθετούμε ετικέτες. Διατηρείται για 6 μήνες. 2ος τρόπος : Tοποθετούμε σε βραστό νερό για 1 λεπτό. Αφαιρούμε την φλούδα, τοποθετούμε σε δίσκο και αφήνουμε να κρυώσει για μισή ώρα. Τοποθετούμε σε σακούλες κατάψυξης, αφαιρούμε τον αέρα, σφραγίζουμε και τοποθετούμε ετικέτες. Διατηρείται για 6 μήνες.
ΠΙΠΕΡΙΑ Πλένουμε καλά και αφαιρούμε τους σπόρους, κόβουμε σε φέτες. Τοποθετούμε σε ένα δίσκο και αφήνουμε να στεγνώσουν για 30 λεπτά . Βάζουμε τις πιπεριές σε σακούλες για κατεψυγμένα προιόντα, αφαιρούμε τον αέρα, τοποθετούμε ετικέτες και σφραγίζουμε. Διατηρείται για 6 μήνες.
ΠΑΤΑΤΑ Φροντίζουμε οι πατάτες που έχουμε επιλέξει να είναι φρέσκιες. Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και βράζουμ ε σε νερό μέχρι να γίνουν σχεδόν μαλακές. Στραγγίζουμε, κρυώνουμε και τοποθετούμε σε σακούλες κατάψυξης. Σφραγίζουμε, τοποθετούμε ετικέτες και αποθηκεύουμε για 6 μήνες.
ΠΡΑΣΑ Αφαιρούμε τα εξωτερικά σκληρά φύλλα και πλένουμε καλά το υπόλοιπο. Κόβουμε και αφαιρούμε το πράσινο μακρύ μέρος του στελέχους και ύστερα κόβουμε κατά μήκος το λευκό μέρος στην μέση. Ζεματίζουμε για 3 λεπτά σε βραστό νερό. Ύστερα τα δροσίζουμε σε παγωμένο νερό για 3 λεπτά. Απλώνουμε σε ένα δίσκο μια στρώση και αφήνουμε να κρυώσουν για 30 λεπτά. Τοποθετούμε σε σακούλες για κατάψυξη, αφαιρούμε τον αέρα, τοποθετούμε ετικέτες και σφραγίζουμε καλά. Διατηρείται μέχρι 6 μήνες.
ΡΑΔΙΚΙΑ Πλένουμε καλά. Ζεματίζουμε για 3 λεπτά. Στραγγίζουμε και τοποθετούμε σε δίσκο μια μόνο στρώση. Το αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά. Τοποθετούμε σε σακούλες για κατάψυξη, αφαιρούμε τον αέρα, τοποθετούμε ετικέτες και σφραγίζουμε καλά. Διατηρούνται για 6 μήνες.
ΣΠΑΝΑΚΙ Πλένουμε καλά κι ύστερα αφαιρούμε τα φύλλα από τα στελέχη. Ζεματίζουμε μικρές ποσότητες σε βραστό νερό για 1 λεπτό. Ύστερα παγώνουμε σε κρύο νερό για 1 λεπτό. Απλώνουμε σε ένα δίσκο μια στρώση και αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά. Μεταφέρουμε σε σακούλες για κατεψυγμένα προιόντα, αφαιρούμε τον αέρα, τοποθετούμε ετικέτες και σφραγίζουμε. Διατηρείται για 6 μήνες.
ΣΕΛΙΝΟ Χρησιμοποιούμε τους φρέσκους και τρυφερούς μίσχους. Πλένουμε και κόβουμε σε κομμάτια 2.5 εκατοστών. Ζεματίζουμε για 2 λεπτά σε βραστό νερό. Ύστερα τα δροσίζουμε σε παγωμένο νερό για 2 λεπτά. Απλώνουμε σε ένα δίσκο μια στρώση και αφήνουμε να κρυώσουν για 30 λεπτά. Τοποθετούμε σε σακούλες για κατάψυξη, αφαιρούμε τον αέρα, τοποθετούμε ετικέτες και σφραγίζουμε καλά. Διατηρείται μέχρι 6 μήνες.
ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ Πλένουμε και αφαιρούμε τα ξυλώδη μέρη καθώς και τις κλίμακες από τις λόγχες. Κόβουμε τα σπαράγγια στα 15 εκ. Και τα αποχρωματίζουμε σε βραστό νερό για 3 λεπτά. Ύστερα παγώνουμε σε κρύο νερό για 3 λεπτά. Στραγγίζουμε. Τοποθετούμε σε δίσκους, ένα μόνο στρώμα σπαράγγια και αφήνουμε να κρυώσουν για 30 λεπτά. Πακετάρουμε σε δοχεία, σφραγίζουμε καλά και τοποθετούμε ετικέτες. Διατηρείται για 6 μήνες.
ΣΚΟΡΔΟ Τοποθετούμε τους βολβούς ξεχωριστά σε σακούλες κατάψυξης. Αφαιρούμε τον αέρα, σφραγίζουμε και τοποθετούμε ετικέτες. Διατηρείται μέχρι 3 μήνες.
ΤΖΙΝΤΖΕΡ Χωρίζουμε το τζίντζερ σε κομμάτια σαν μικρά πόμολα. Τοποθετούμε σε σακούλες κατάψυξης. Αφαιρούμε τον περιττό αέρα, σφραγίζουμε και τοποθετούμε ετικέτες. Διατηρείται μέχρι 6 μήνες.

ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
• Είναι σημαντικό όταν καταψύχουμε λαχανικά να μην είναι πολύ ώριμα αλλά φρέσκα και σφιχτά!
• Όταν θα χρησιμοποιήσουμε τα λαχανικά που ψύξαμε, πρέπει να θυμηθούμε ότι τα περισσότερα μαγειρεύονται και χωρίς απόψυξη.
• Για την κατάψυξη των λαχανικών πρέπει να χρησιμοποιούμε τις ειδικές σακούλες και όχι απλές σακούλες μεταφοράς τροφίμων.
• Αν από την στιγμή που ρίξαμε τα λαχανικά το νερό κάνει να βράσει παραπάνω από ένα λεπτό αυτό σημαίνει ότι έχουμε βάλει πολλά λαχανικά στην κατσαρόλα μας!

Άραγε τα λαχανικά χάνουν τα θρεπτικά τους στοιχεία με την ψύξη? Τι πρέπει να προσέχουμε κατα την διαδικασία της κατάψυξης? Το Ευρωπαικό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα (EUFIC)http://www.eufic.org/ μας λύνει απορίες για τα κατεψυγμένα λαχανικά και δίνει συμβουλές για την σωστή συντήρηση τους!
Πώς η κατάψυξη συντηρεί τα τρόφιμα και τα διατηρεί ασφαλή;
Η κατάψυξη καθυστερεί την καταστροφή των τροφίμων και τα διατηρεί ασφαλή, παρεμποδίζοντας την ανάπτυξη των μικροοργανισμών και επιβραδύνοντας την ενζυμική δραστηριότητα που προκαλεί την αλλοίωση των τροφίμων. Καθώς το νερό στα τρόφιμα μετασχηματίζεται σε κρυστάλλους πάγου κατά τη διάρκεια της κατάψυξης, δεν είναι πλέον διαθέσιμο στους μικροοργανισμούς που το χρειάζονται για την ανάπτυξή τους. Εντούτοις, οι περισσότεροι μικροοργανισμοί, με εξαίρεση τα παράσιτα, παραμένουν ζωντανοί όταν καταψύχονται· συνεπώς, τα τρόφιμα πρέπει να τα χειριζόμαστε με ασφάλεια και πριν την κατάψυξή τους και μετά την απόψυξη.

Πώς επηρεάζει η κατάψυξη την περιεκτικότητα των τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά;
Η κατάψυξη έχει πολύ μικρή επίδραση στην περιεκτικότητα των τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά. Μερικά φρούτα και λαχανικά τα ζεματίζουμε (τα βυθίζουμε σε βραστό νερό για μικρό χρονικό διάστημα) πριν τα καταψύξουμε για να αδρανοποιηθούν ένζυμα και ζύμες που θα συνέχιζαν να υποβαθμίζουν την ποιότητα των τροφίμων, ακόμη και στον καταψύκτη. Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει μερική απώλεια βιταμίνης C (15-20%). Παρά τις απώλειες, τα λαχανικά και τα φρούτα καταψύχονται στην καλύτερή τους κατάσταση αμέσως μετά τη συγκομιδή και είναι συχνά πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά από τα «φρέσκα» αντίστοιχά τους. Η διαλογή, η μεταφορά και η διανομή των φρέσκων προϊόντων στα καταστήματα μερικές φορές μπορεί να διαρκέσει πολλές μέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία μπορεί να χαθούν με αργούς ρυθμούς από τα τρόφιμα. Τα φρέσκα μαλακά φρούτα και τα πράσινα λαχανικά μπορεί να χάνουν καθημερινά μέχρι και το 15% της περιεκτικότητας τους σε βιταμίνη C όταν φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία απώλεια βιταμίνης και ανόργανων αλάτων στα κατεψυγμένα κρέατα, τα ψάρια και τα πουλερικά, επειδή η πρωτεΐνη, οι βιταμίνες Α και D και τα ανόργανα άλατα δεν επηρεάζονται από την ψύξη. Κατά τη διάρκεια της απόψυξης υπάρχει μια απώλεια υγρών που περιέχουν υδατοδιαλυτές βιταμίνες και ανόργανα άλατα, τα οποία θα χαθούν κατά το μαγείρεμα, αν τα υγρά αυτά δεν ανακτηθούν.

Υπάρχουν τρόφιμα που δεν πρέπει να καταψύχονται;
Η κατάψυξη μπορεί να καταστρέψει μερικά τρόφιμα, επειδή ο σχηματισμός των κρυστάλλων πάγου προκαλεί θραύση των κυτταρικών μεμβρανών. Αυτό δεν έχει δυσμενείς επιπτώσεις από την άποψη της ασφάλειας (στην πραγματικότητα, σκοτώνονται επίσης και μερικά βακτηριακά κύτταρα)· εντούτοις, τα τρόφιμα χάνουν την τραγανότητα ή τη σκληρότητά τους. Παραδείγματα τροφίμων που δεν επιδέχονται κατάψυξης περιλαμβάνουν τα λαχανικά σαλάτας, τα μανιτάρια και τα μαλακά φρούτα. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα λίπους, όπως η κρέμα και κάποιες σάλτσες, τείνουν να παρουσιάζουν διαχωρισμό («κόβουν») όταν καταψύχονται. Η κατάψυξη στα ψυγεία των σημείων πώλησης καταψύχει γρήγορα τα τρόφιμα, έτσι ώστε να σχηματίζονται μικρότεροι κρύσταλλοι πάγου. Το γεγονός αυτό προκαλεί μικρότερη ζημιά στις κυτταρικές μεμβράνες και η ποιότητα επηρεάζεται ακόμα λιγότερο.



Πόσο καιρό μπορούν να συντηρηθούν τα τρόφιμα στον καταψύκτη;


Τα τρόφιμα μπορούν να συντηρηθούν χωρίς κανέναν κίνδυνο στον καταψύκτη ενός σπιτιού για 3 έως 12 μήνες, χωρίς να χάσουν την ποιότητά τους. Οι χρόνοι συντήρησης ποικίλλουν ανάλογα με τα τρόφιμα· οι ετικέτες των προϊόντων παρέχουν τις κατάλληλες ενδείξεις του χρόνου συντήρησης.


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΨΥΚΤΕΣ
• Οι καταψύκτες πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες κάτω από -18°C.
• Σε αντίθεση με τα ψυγεία, οι καταψύκτες βαθιάς κατάψυξης πρέπει να γεμίζονται πολύ, καθώς αυτό επιτρέπει στον καταψύκτη να λειτουργήσει καλύτερα.
• Η χρήση της κατάλληλης συσκευασίας, όπως οι ειδικές τσάντες κατάψυξης και τα πλαστικά κουτιά, βοηθούν στην προστασία των τροφίμων.
• Αποφύγετε να τοποθετείται τα καυτά τρόφιμα κατευθείαν στον καταψύκτη, καθώς αυτό θα αυξήσει τη θερμοκρασία του καταψύκτη και μπορεί να έχει επιπτώσεις σε άλλα τρόφιμα. Κρυώστε τα τρόφιμα πριν τα καταψύξετε.
• Σιγουρευτείτε ότι τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι εντελώς αποψυγμένα πριν τα μαγειρέψετε. Τα τρόφιμα που έχουν καταψυχθεί και έχουν αποψυχθεί δεν πρέπει να καταψυχθούν άλλη φορά
στις 5:37 μ.μ.  

Ανησυχία από ενδεχόμενη άφιξη στα νερά του Αιγαίου νέου είδους δηλητηριώδους ψαριού


Ανησυχία από ενδεχόμενη άφιξη στα νερά του Αιγαίου νέου είδους δηλητηριώδους ψαριού


Ανησυχία έχει προκαλέσει στους επιστήμονες του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου, ένα νέος είδος δηλητηριώδους ψαριού από την Ερυθρά Θάλασσα, το Plotosus Lineatus και εκτιμούν ότι αναμένεται να φτάσει στα ελληνικά νησιά

«Το παρακολουθούμε παρόλο που δεν έχει φτάσει ακόμη στο Αιγαίο. Παρατηρούμε μια έξαρση του πληθυσμού στην ανατολική και την κεντρική Μεσόγειο, πράγμα που σημαίνει ότι θα φτάσει και σε εμάς», αναφέρει η θαλάσσια βιολόγος στον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου, του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, Μαρία Corsini-Φωκά, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα».
Το ψάρι Plotosus lineatus που μοιάζει με χέλι είναι ένα από τα πιο δηλητηριώδη παγκοσμίως. Έχει μήκος που μπορεί να φτάσει μέχρι και 32 εκατοστά και έχει καφετί χρώμα με άσπρες ή κρεμ λωρίδες. Τα νεαρά άτομα κολυμπούν σε ομάδες των 100 και μοιάζουν με μπάλα, ενώ τα ενήλικα μέχρι 20 ψάρια μαζί. Οι ψαράδες μπορεί να τα μπερδέψουν με το χέλι αν και οι ρίγες στην πλάτη του το κάνουν ιδιαίτερο. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς τα δύο θωρακικά πτερύγια έχουν δηλητήριο.
Αν και δεν έχει ακόμη εντοπιστεί στην Ελλάδα, οι ψαράδες πρέπει να επαγρυπνούν γιατί είναι από αυτά που αναμένεται να κάνουν σύντομα την εμφάνισή τους.



«Δεν αντέχουν τα δέντρα χωρίς... κλιματιστικό»


ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ
«Οι βροχοπτώσεις έφεραν έντονη καρπόπτωση, τα φρούτα ζάρωσαν, ενώ παρουσιάζουν και μεγάλη ευπάθεια στη μετασυλλεκτική συμπεριφορά τους».
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Παγετός, βροχοπτώσεις, πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Ο συνδυασμός αποδείχθηκε καταστροφικός για πολλές καλλιέργειες σε όλη την Ελλάδα τους δύο τελευταίους μήνες. «Οταν από τους 40 βαθμούς Κελσίου μέσα σε δύο μέρες η θερμοκρασία κατρακυλά στους 14 τη νύχτα, πώς να αντέξουν τα δέντρα; Εμείς έχουμε το κλιματιστικό και τα καταφέρνουμε», λέει στην «Κ» ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας που καλλιεργούν κυρίως ροδάκινα και κεράσια. Μειωμένη αναμένεται φέτος και η παραγωγή σταφίδας. Ταυτόχρονα σε όλη την Αττική τα αμπέλια και άλλες καλλιέργειες είχαν σοβαρές ζημιές από τους καύσωνες. Οι παραγωγοί αναφέρουν ότι οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων χρόνων είναι πρωτόγνωρες και τις συνδυάζουν ευθέως με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, ο Ελληνικός Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει τις αποζημιώσεις που απαιτούνται.
«Ζητήσαμε να αποζημιωθούμε, αλλά, παρόλο που το προβλέπει η νομοθεσία, ο Οργανισμός προσπαθεί να το αποφύγει ερμηνεύοντας με διαφορετικό τρόπο κάποιες διατάξεις», λέει ο κ. Γιαννακάκης. Οπως αποκαλύπτει, η Κοινοπραξία, εφόσον δεν τηρηθεί η νομοθεσία, είναι αποφασισμένη να κινηθεί δικαστικά κατά του ΕΛΓΑ. Την ερχόμενη Τρίτη το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο της υπό σύσταση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου για το συγκεκριμένο θέμα.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δέντρων Νάουσας, στις 16 και 17 Ιουλίου, μέσα σε 48 ώρες, σημειώθηκαν βροχοπτώσεις ύψους 90 χιλιοστών στην περιοχή, ενώ ο μέσος όρος των βροχοπτώσεων από το 2000-2015 για όλο τον μήνα Ιούλιο δεν υπερέβη συνολικά τα 33 χιλιοστά. «Οι βροχοπτώσεις έφεραν έντονη καρπόπτωση, τα φρούτα ζάρωσαν, ενώ παρουσιάζουν και μεγάλη ευπάθεια στη μετασυλλεκτική τους συμπεριφορά» εξηγεί ο κ. Γιαννακάκης. Ταυτόχρονα, μεγάλο τμήμα της παραγωγής κερασιών στη Β. Ελλάδα καταστράφηκε από τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στο τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου λίγο πριν από τη φάση της συγκομιδής και ενώ όλα έδειχναν ότι η η χρονιά θα ήταν εξαιρετική.
Στα αμπέλια που παράγουν Σαββατιανό και στους τέσσερις δήμους της Αττικής (Κορωπί, Μαρκόπουλο, Σπάτα, Παιανία), ο καρπός κάηκε σε ποσοστό 40-50% από τον καύσωνα στο τέλος Ιουνίου. Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του αμπελουργικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Κορωπίου, Σταμάτης Γεωργάκης, «η ζημιά είναι γενικευμένη και δεν ξέρουμε καν αν έχει νόημα να κάνουμε συγκομιδή στις αρχές Σεπτεμβρίου που κανονικά μαζεύουμε τα σταφύλια».
Και η παραγωγή της σταφίδας είναι φέτος μειωμένη. «Τα δύο τελευταία χρόνια υπάρχει άνοδος στη ζήτηση και είναι κρίμα να χάνουμε πελάτες», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας Κωνσταντίνος Κατσέλης.

Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Υπεγράφη η ΚΥΑ για άδειες στάβλων εντός οικισμών



«Eπεξεργαζόμαστε το υφιστάμενο πλαίσιο αδειοδότησης ώστε σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία να υπάρξει απλοποίηση των αδειοδοτήσεων των κτηνοτροφικών μονάδων», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, στο Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
«Τα εστιασμένα προβλήματα που έχουν καταγραφεί στην Περιφέρεια αφορούν κατά κύριο λόγο στην αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων καθώς και των μονάδων που βρίσκονται πλησίον ή εντός οικισμού.
Η όλη διαδικασία είναι όντως γραφειοκρατική γιατί εμπλέκονται πολλές συναρμόδιες υπηρεσίες (π.χ. δασαρχεία, αρχαιολογία, πολεοδομία κλπ) όχι μόνο στην ίδια την αδειοδότηση αλλά και κατά τη λειτουργία την μονάδας», σημείωσε ο υπουργός, κάνοντας γνωστό ότι: «ήδη υπογράφτηκε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται οι προϋποθέσεις αδειοδότησης κτηνοτροφικών μονάδων εντός ή πλησίον οικισμού».
Σημειωτέον, ότι ψηφίστηκε τελικά η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος που παρέχει τρία χρόνια παράταση για νομιμοποίση στάβλων και για την οποία έχει γράψει το AgroNews.
Αναλυτικά η ομιλία Αποστόλου έχει ως εξής:
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας παρουσιάζει έντονη ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.
Αξιοποιεί σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη της χώρας:
το 10% περίπου της συνολικής γεωργικής γης,
το 9% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης με αροτραίες καλλιέργειες,
το 15% με κηπευτικές, το 10% με δενδρώδεις και το 7% με αμπέλια.
Η κτηνοτροφία έχει κι αυτή σημαντική συνεισφορά
Συγκεκριμένα, η παραγωγή προϊόντων ζωικής προέλευσης, καλύπτει περίπου το 10% του συνόλου της εγχώριας παραγωγής κρέατος και το 15% της συνολικής παραγωγής σε μελιού.
Σημαντική συμβολή στη πρωτογενή δραστηριότητα της Περιφέρειας έχει και ο κλάδος της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών.
Σε αυτούς τους τομείς στοχεύει το ΥΠΑΑΤ να κάνει εκείνες τις παρεμβάσεις που θεωρεί κρίσιμες για την περεταίρω ανάπτυξη του αγροτικού χώρου της Περιφέρειας και είναι:

1. ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ
Στόχος των εγγειοβελτιωτικών έργων αποτελεί τόσο η σωστή άρδευση των καλλιεργειών όσο και η μείωση του κόστος παραγωγής. Η Στερεά Ελλάδα έχει πληθώρα εκτάσεων που καλλιεργούνται.

Ήδη προχωρήσαμε στη μεταφορά ως έργα «γέφυρα» στο ΠΑΑ 2014-2020 συνολικά 10 (9 έργα και 1 μελέτη) μεγάλα δημόσια έργα εγγειοβελτιωτικού χαρακτήρα, ύψους τουλάχιστον 46,78 εκατ. €.

Ιδιαίτερα έργα για την περιοχή αποτελούν
α) το Αρδευτικό Ελαιώνα Άμφισσας Φωκίδας συνολικού κόστους ~ 20 εκ € για το οποίο υπήρξαν σοβαρά προβλήματα υλοποίησής του αλλά μετά τη θετική έκβαση και απόφαση του Ελεγκτικού συνεδρίου το έργο πλέον υλοποιείται κανονικά και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
β) τα αρδευτικά έργα Λιβαδειάς (Β-Γ-Δ ζώνες), συνολικού κόστους ~ 7,2 εκ € όπου προβλέπεται η κατασκευή αρδευτικών με κλειστό σωληνωτό δίκτυο υπό πίεση,
η οποία θα εξασφαλίζεται μέσω του αντλιοστασίου που έχει ήδη κατασκευαστεί σε προηγούμενη εργολαβία. Με τα τωρινά δεδομένα αναμένεται η ολοκλήρωση του έργου μέχρι 24-10-2017.
γ) αρδευτικά έργα στην περιοχή του Κωπαϊδικού πεδίου. Το Κωπαϊδικό πεδίο αποτελεί ένα σύστημα σε ισορροπία η οποία δεν πρέπει να διαταραχθεί καθώς το υπάρχον στραγγιστικό δίκτυο χρησιμοποιείται και ως αρδευτικό κατά τους θερινούς μήνες.
Παράλληλα η άρδευση των καλλιεργειών μέσω κλειστών συστημάτων άρδευσης αποτελεί στρατηγικό στόχο του ΥΠΑΑΤ καθώς με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται σοβαρή μείωση του κόστους άρδευσης και της απώλειας ύδατος.
Ήδη η μελέτη συμπληρωματικών έργων υδροδότησης του Κωπαϊδικού πεδίου του Ν. Βοιωτίας από την Υλίκη έχει περάσει ως ανειλημμένη υποχρέωση στο νέο ΠΑΑ .
Αναμένεται πλέον η έγκριση της οριστικής τεχνικής μελέτης και η κατασκευή του έργου μπορεί να πραγματοποιηθεί σε νέα πρόσκληση που θα υπάρξει.
Στόχο και προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με την Περιφέρεια αποτελεί στις περιοχές του Κωπαϊδικού πεδίου όπου δεν έχει πραγματοποιηθεί αναδασμός να υλοποιηθεί,
ώστε στη συνέχεια σε όλες τις περιοχές αναδασμού να υλοποιηθούν κλειστά συστήματα άρδευσης που θα συμβάλουν στον εξορθολογισμό της άρδευσης στην περιοχή χωρίς την ανάγκη μεταφοράς νερού από την Υλίκη.
Όμοια αντιμετώπιση σχεδιάζεται και για τις περιοχές του Δομοκού και της Ανθήλης,
δ) Ήδη υπάρχουν έτοιμες μελέτες έργων όπως αυτά που αφορούν τον ταμιευτήρα και αρδευτικό δίκτυο Τολοφώνος στο Ν. Φωκίδας και το φράγμα Ψαχνών ν. Εύβοιας,
τα οποία με τη σύμφωνη γνώμη και της Περιφέρειας μπορούν να ενταχθούν προς χρηματοδότηση μέσω του νέου ΠΑΑ.

2. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ:
Τα εστιασμένα προβλήματα που έχουν καταγραφεί στην Περιφέρεια αφορούν κατά κύριο λόγο στην αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων καθώς και των μονάδων που βρίσκονται πλησίον ή εντός οικισμού.
Η όλη διαδικασία είναι όντως γραφειοκρατική γιατί εμπλέκονται πολλές συναρμόδιες υπηρεσίες (π.χ. δασαρχεία, αρχαιολογία, πολεοδομία κλπ) όχι μόνο στην ίδια την αδειοδότηση αλλά και κατά τη λειτουργία την μονάδας
Ήδη υπογράφτηκε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται οι προϋποθέσεις αδειοδότησης κτηνοτροφικών μονάδων εντός ή πλησίον οικισμού.
Παράλληλα, επεξεργαζόμαστε το υφιστάμενο πλαίσιο αδειοδότησης ώστε σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία να υπάρξει απλοποίηση των αδειοδοτήσεων των κτηνοτροφικών μονάδων.
Προχωρήσαμε ήδη στη ρύθμιση των βοσκήσιμων γαιών, με την οποία αντιμετωπίζονται 2 βασικά ζητήματα:
η διαχείριση 79 εκατ. στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που σήμερα βόσκονται και η επιλεξιμότητα για τις ενισχύσεις .
Μετά από προσπάθεια 2 χρόνων υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας η ένταξη στην ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ η πρότασή μας για νέο ορισμό στο βοσκότοπο, που θα περιλαμβάνει πλέον πέραν της ποώδους βλάστησης και τη θαμνώδη ξυλώδη βλάστηση, που σημαίνει με τα σημερινά δεδομένα επιπλέον 8,5 εκατ. στρ.

Πρόκειται για μια μεγάλη παρέμβαση στην αιγοπροβατοτροφία, τόσο στο κόστος παραγωγής της, όσο και στη σωστή και χωρίς πρόστιμα διαχείριση των κοινοτικών της πόρων.
Όπως πολύ μεγάλη παρέμβαση για τη κτηνοτροφία θα είναι η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας άρμεξης του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων στις συσκευασίες και στα κρέατα στις ταμειακές μηχανές της χώρας προέλευσής τους .

3.ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
Α) Από το έτος 2017 θα χορηγηθεί συνδεδεμένη ενίσχυση στα ακρόδρυα (π.χ. φυστίκια). Η ενίσχυση ανέρχεται στα 133 € / εκτάριο και το διαθέσιμο ποσό για το 2017 στα 4 εκ. €

Β) Συνδεδεμένη στο αιγοπρόβειο κρέας: Το διαθέσιμο ποσό ανέρχεται για το 2017 στα 50,9 εκ. €, με ποσό ανά κεφαλή ζώο 11€/ζώο. Σημειώνεται ότι πλέον συγχωνεύτηκε σε μία η ενίσχυση σε ορεινούς και πεδινούς πληθυσμούς.

Γ) Συνδεδεμένη βιομηχανικής ντομάτας. Το διαθέσιμο ποσό ανέρχεται για το 2017 στα 3 εκ. €, με ποσό ενίσχυσης ανά στρέμμα 51,7 €. Σημειώνεται ότι για το 2017 αυξήθηκε η τιμή αναφοράς.

Δ) Προχωράμε σε Έκτακτη βοήθεια σε τοματοπαραγωγούς περιοχής Δομοκού-Ξηνιάδας: Συνολικά αφορά 78 παραγωγούς με ενίσχυση 5,5 € /στρέμμα και συνολικό ποσό ενίσχυσης 125.433 €.

Ε) Προχωράμε σε Έκτακτη βοήθεια σε αιγοπροβατοτρόφους που δηλώνουν ως αγελαία μορφής την εκμετάλλευσή τους για την κάλυψη των αναγκών τους σε ζωοτροφές λόγω των χιονοπτώσεων με ύψος αποζημίωσης 10 €/ ζώο.

4. ΘΕΜΑΤΑ ΑΛΙΕΙΑΣ-ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ

Μέχρι σήμερα έχουμε εντάξει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 13 πράξεις συνολικού προϋπολογισμού 39 εκ. ευρώ .

Πρόσφατα υπεγράφη ΥΑ για το άνοιγμα επτά (7) νέων Μέτρων του ΕΠΑΛΘ συνολικού προϋπολογισμού 118 εκ. ευρώ, που αφορούν:
Επενδύσεις στη μεταποίηση των προϊόντων αλιείας, στις υδατοκαλλιέργειες και στα αλιευτικά σκάφη.
Ήδη επεξεργαζόμαστε και μέχρι τέλους του έτους θα είναι έτοιμη η σχετική συμπλήρωση και επικαιροποίηση της πεπαλαιωμένης (Νομοθετικό Διάταγμα 666 του 1966!) αλιευτικής νομοθεσίας αναφορικά με τα κριτήρια επαγγελματικότητας και τα συναφή ζητήματα για την έκδοση των επαγγελματικών αδειών σκάφους και αλιέα, καθώς και της μεταβίβασης της κυριότητας σκάφους.


5. ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Το ΠΑΑ (2014-2020) ύψους 4,7 δις κοινοτικής συμμετοχής, που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δις ευρώ, είναι το βασικό εργαλείο για την υλοποίηση του σχεδίου μας .
Μάλιστα στο πλαίσιο της αντίληψής μας για αποκέντρωση και ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης, εκχωρούμε το 37,4% των πόρων του νέου ΠΑΑ, δηλαδή 1,75 δις ευρώ για να το διαχειριστούν οι Περιφέρειες.
Συγκεκριμένα για έργα εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων,
για έργα δημόσιων υποδομών για την ανάπτυξη της γεωργίας, για την εγκατάσταση νέων γεωργών, για την εκκίνηση νέων επιχειρήσεων, για τη στήριξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων και για έργα συνεργασίας – καινοτομίας εκχωρούνται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συνολικά 66,6 εκατ. €, (9,9% επί της συνολικής κατανομής) χωρίς το LEADER, που είναι άλλα 35 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολικά ξεπερνάμε τα 100 εκατ. ευρώ .

Συνολικά Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται συνολικά 43.653 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 222,7 εκατ.
Οι μέχρι σήμερα ενταγμένοι προϋπολογισμοί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας χρηματοδοτούνται από το ΠΑΑ 2014-2020 με Δημόσια δαπάνη ύψους 198,2εκατ. €, εκ των οποίων έχουν ήδη πληρωθεί περί τα 55,6 εκατ. €
Ήδη έχουν προκηρυχθεί μέτρα ύψους 1,7 δις € και μαζί με τις ανειλημμένες υποχρεώσεις 3 δις €, δηλαδή το 50% του προγράμματος έχει ήδη δεσμευτεί σε μόλις 18 μήνες από την έγκρισή του.

Η Στερεά Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις να ενταχθούν πολλές παραγωγικές δραστηριότητές της στο νέο ΠΑΑ.
Εμείς για να σας στηρίξουμε προκηρύσσουμε άμεσα το μέτρο των γεωργικών συμβούλων.
1.000 γεωτεχνικοί και άλλοι επιστήμονες θα παρέχουν στήριξη στον Έλληνα αγρότη μέσα από 300 δομές που θα στηθούν σε όλη τη χώρα.
Πρέπει όμως να συνεργαστείτε κι εσείς. Η συνέργεια για τον αγροτικό χώρο αποτελεί το δυνατότερο εργαλείο για τη στήριξή του.

Εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών

Συνεχίστηκαν με καλούς ρυθμούς οι εξαγωγές κερασιών, καρπουζιών, βερίκοκων και ροδάκινων.
Η ζήτηση στα καρπούζια εξακολουθεί να παρουσιάζεται μειωμένη στις καταναλωτικές αγορές λόγω υπερπροσφοράς από ανταγωνίστριες παραγωγές χώρες. Ο ρυθμός εξαγωγών τους θα εξακολουθήσει να βαίνει με φθίνουσα πορεία για τις επόμενες εβδομάδες.
Η ζήτηση είναι μειωμένη σε σχέση με την υπερπροσφορά  στα ροδάκινα και νεκταρίνια και οι τρέχουσες τιμές είναι πάρα πολύ χαμηλές για την εποχή λόγω αυξημένης συγκομιδής (καιρικές συνθήκες επέδρασαν στην αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων).
Τα  βερίκοκα ουσιαστικά τελείωσαν με τις διαμορφωθείσες μεσοσταθμικά τιμές για τον παραγωγό χαμηλές.
Η εμπορική περίοδος για τα κεράσια  ήταν μια καλή χρονιά , με σταθερές τιμές, χωρίς σκαμπανεβάσματα για τα συγκομισθέντα κατάλληλα προς εμπορία (είναι γνωστό ότι η παραγωγή έχει υποστεί ζημιές από καιρικά φαινόμενα).
Η παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών εξελίσσεται κανονικά με ευοίωνες τις προοπτικές για την ποιότητα και ποσότητα τους και σε ορισμένες υπερπρώιμες ποικιλίες άρχισε η συγκομιδή και εξαγωγή τους.
Εφιστάται ο έλεγχος των αρμοδίων υπηρεσιών για την τήρηση των κανόνων τυποποίησης , συσκευασίας αλλά και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους για να μην πληγεί η φήμη των προϊόντων μας .