Μέχρι την 6/6/2017 δηλαδή την ψήφιση στην Βουλή των Ελλήνων του Ν. 4474/7-6-2017, (ΦΕΚ Α' 80/7-6-2017) «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2376 και άλλες διατάξεις», όσον αφορά την μείωση των διατάξεων του άρθρου 16 του Ν. 4172/2013 σε αυτούς που απέκτησαν εισόδημα από την άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας αποκτώντας παράλληλα και εισόδημα από μισθούς και συντάξεις για το φορολογικό έτος 2016 και μετά, ίσχυαν τα εξής:
Μέχρι 6/6/2017
Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 29 του Ν. 4172/2013:
Τα κέρδη από ατομική αγροτική επιχείρηση φορολογούνται αυτοτελώς με την κλίμακα της παραγράφου 1 του άρθρου 15.
Ο φόρος που προκύπτει για το εισόδημα από ατομική αγροτική επιχείρηση μειώνεται κατά το ποσό που προβλέπεται στο άρθρο 16.
Στην περίπτωση που αποκτάται εισόδημα από μισθούς και συντάξεις μαζί με εισόδημα ατομικής αγροτικής επιχείρησης, η μείωση φόρου υπολογίζεται μία φορά για το σύνολο των εισοδημάτων.
Στην περίπτωση που αποκτάται εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις ή και από ατομική αγροτική επιχείρηση μαζί με εισόδημα από λοιπές κατηγορίες, η μείωση του φόρου θα είναι αυτή που αναλογεί μόνο στο μέρος του εισοδήματος που προέρχεται αποκλειστικά από μισθωτή εργασία και συντάξεις ή και από ατομική αγροτική επιχείρηση.
Η μείωση του φόρου της παρούσας παραγράφου για τους ασκούντες αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα εφαρμόζεται μόνο για τους κατ' επάγγελμα αγρότες, όπως αυτοί ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία, εφόσον τουλάχιστον το πενήντα τοις εκατό (50%) του εισοδήματός τους προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα.
2. Ποιος είναι ο κατ’ επάγγελμα αγρότης
Ο νόμος ο οποίος πραγματεύεται τους αγρότες είναι ο Ν. 3874/2010 «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων».
Σύμφωνα με την περίπτωση α΄της παρ. 1 του άρθρου 2, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 65 του Ν. 4389/2016:
«Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου, οι παρακάτω ορισμοί έχουν αντίστοιχα την εξής έννοια:
α) Επαγγελματίας αγρότης είναι το ενήλικο φυσικό πρόσωπο που έχει δικαίωμα εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, εφόσον πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
αα) Είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης.
αβ) Ασχολείται επαγγελματικά με αγροτική δραστηριότητα στην εκμετάλλευσή του τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του.
αγ) Λαμβάνει από την απασχόλησή του σε αγροτική δραστηριότητα το 50% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του.
αδ) Είναι ασφαλισμένος ο ίδιος και η αγροτική του εκμετάλλευση, όπου απαιτείται, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
αε) Τηρεί λογιστικά βιβλία, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».
Σχετικά με την προϋπόθεση της τήρησης λογιστικών βιβλίων, στην απόφαση με Αρ.Πρωτ.:ΔΕΑΦ 1000637 ΕΞ 2017/02-01-2017 διευκρινίζεται ότι:
«οι αγρότες-φυσικά πρόσωπα, ως οντότητες της παραγράφου (2γ) του άρθρου 1 του Ν.4308/2014 εφόσον αποκτούν εισόδημα από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, καταρχήν εφαρμόζουν τις ρυθμίσεις του νόμου αυτού, ήτοι έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων. Συνεπώς την ιδιότητα φυσικού προσώπου ως κατ΄ επάγγελμα αγρότη, όπως ορίζεται στο άρθρο 65 του Ν.4389/2016, έχουν όσοι ασκούν ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα και έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων, ανεξαρτήτως υπαγωγής αυτών σε καθεστώς Φ.Π.Α. και ανεξαρτήτως υποχρέωσης ενημέρωσης ή μη των λογιστικών αρχείων (βιβλίων)».
3. Προσδιορισμός του 50% του αγροτικού εισοδήματος
Σύμφωνα με την ΚΥΑ Αριθ. 134430/4-3-2011 «Προσδιορισμός του αγροτικού εισοδήματος», η σύγκριση αγροτικού και συνολικού εισοδήματος γίνεται ατομικά.
Συγκεκριμένα αναφέρονται τα παρακάτω:
«Άρθρο 1
Για τον προσδιορισμό του προβλεπόμενου στα εδάφια (αγ) της περίπτωσης α΄ και (βα) της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του Ν. 3874/2010 (ΦΕΚ Α΄ 151) ποσοστού εισοδήματος, συγκρίνεται το αγροτικό με το συνολικό εισόδημα. Η σύγκριση αγροτικού και συνολικού εισοδήματος γίνεται σε ατομικό επίπεδο και περιλαμβάνει τα ακόλουθα επιμέρους εισοδήματα, όπως αυτά δηλώνονται στη αρμόδια ΔΟΥ.
Άρθρο 2
1. Το αγροτικό εισόδημα για τις ανάγκες εφαρμογής του Ν. 3874/2010 αποτελείται από:
α) Εισοδήματα που αποκτώνται από τις δραστηριότητες της αγροτικής εκμετάλλευσης, στις οποίες περιλαμβάνεται η παραγωγή, αποθήκευση, τυποποίηση, συσκευασία, η εν γένει τοποθέτηση μέχρι και το στάδιο της χονδρικής και λιανικής πώλησης αποκλειστικά των προϊόντων που παράγει η ίδια η αγροτική εκμετάλλευση καθώς και η πρώτη χωρική ή οικοτεχνική μεταποίησή τους.
β) Εισοδήματα που αποκτώνται από την θαλάσσια αλιεία και την αλιεία εσωτερικών υδάτων (εξαιρείται ή υπερπόντια αλιεία), την σπογγαλιεία, την οστρακαλιεία, τη δασοπονία, την υδατοκαλλιέργεια και τη θηραματοπονία.
γ) Εισοδήματα που προέρχονται από τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος μέχρι 100 KW.
δ) Εισοδήματα που προέρχονται από τη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων δυναμικότητας έως 10 δωματίων.
ε) Εισοδήματα που προέρχονται από την παροχή αγροτικής εργασίας σε δασαρχεία και από την αγροτική εργασία σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις τρίτων.
στ) Οι αγροτικές ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις επί της παραγωγής.
2. Τα εισοδήματα που δεν προσμετρούνται στο αγροτικό εισόδημα για τη εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου, είναι αυτά που προέρχονται από: την απασχόληση σε εμπορικές επιχειρήσεις, βιοτεχνικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, ελευθέρια επαγγέλματα, μισθωτές υπηρεσίες και κάθε μορφής εξαρτημένη εργασία, συντάξεις (κύριες, επικουρικές, αναπηρικές κ.α.).
Άρθρο 3
Στο συνολικό εισόδημα, το οποίο συγκρίνεται με το αγροτικό εισόδημα του άρθρου 2 της απόφασης αυτής, δεν προσμετρούνται τα ακόλουθα:
α) Εισόδημα από ακίνητα.
β) Εισόδημα από κινητές αξίες π.χ. μερίσματα, προμερίσματα, ομολογίες, ομολογιακά δάνεια, χρεόγραφα κ.α.
γ) Τόκοι καταθέσεων.
δ) Έξοδα παράστασης και αποζημιώσεις αιρετών οργάνων, των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, συνδικαλιστικών και αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων καθώς και αμοιβές και ποσοστά (εκτός μισθού) των μελών του διοικητικού συμβουλίου νομικών προσώπων.
ε) Επιδόματα ανεργίας, πολυτέκνων και πάσης φύσεως προνοιακά επιδόματα».
4. Ισχύουσες διατάξεις
O Ν. 4474/2017 δημοσιεύθηκε σε Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως στις 7/6/2016, αλλά ή τροποποίηση που γίνεται στο τελευταίο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 29 του Ν. 4172/2013 ισχύει από 1/1/2016, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 34 του Ν. 4474/2017.
Συγκεκριμένα, με το άρθρο 34 του Ν. 4474/2017 ορίζεται ότι:
1. Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 29 του Ν. 4172/2013 (Α΄ 167) το οποίο προστέθηκε µε την περίπτωση β΄ της παρ. 3 του άρθρου 44 του Ν. 4389/2016 (Α΄ 94), αντικαθίσταται ως εξής:
«Η µμείωση του φόρου της παρούσας παραγράφου για τους ασκούντες αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα εφαρμόζεται µόνο για τους κατ’ επάγγελµα αγρότες, όπως αυτοί ορίζονται στην κείμενη νοµοθεσία, εφόσον τουλάχιστον το πενήντα τοις εκατό (50%) του εισοδήματος τους προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα. Στο εισόδημα του προηγούμενου εδαφίου δεν περιλαμβάνονται η κύρια σύνταξη από ΟΓΑ, οι αµοιβές από παροχή εργασίας µε εργόσηµο, οι αµοιβές εργαζομένων υπαγομένων στην ασφάλιση ΟΓΑ σε τυποποιητήρια, συσκευαστήρια και σε συναφείς χώρους, για έως εκατόν πενήντα (150) ημερομίσθια ανά έτος, καθώς και οι αµοιβές µελών αγροτικών ή/και γυναικείων συνεταιρισµών, που απασχολούνται περιστασιακά και υπάγονται στην ασφάλιση ΟΓΑ».
2. Τα οριζόμενα στην προηγούμενη παράγραφο ισχύουν από 1/1/2016».
Αυτό σημαίνει ότι αν για παράδειγμα συνταξιούχος του ΟΓΑ (και όχι συνταξιούχος από άλλο ταμείο) έλαβε συντάξεις 6.000,00 και καθαρά κέρδη από την άσκηση αγροτικής δραστηριότητας 3.000,00, ενώ στις εκκαθαρίσεις φόρου μέχρι την 6/6/2017 δεν δικαιούνταν την έκπτωση του άρθρου 16 του Ν. 4172/2013 γιατί τα εισοδήματα που προέρχονται από την άσκηση ατομικής αγροτικής δραστηριότητας ήταν κάτω από το 50% του συνολικού εισοδήματος, μετά την ψήφιση του Ν. 4474/2017 αυτά θα είναι στο 100% (άνω του 50%) και επομένως θα δικαιούται την έκπτωση του προαναφερθέντος άρθρου.
Επιπλέον ευνοούνται και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες οι οποίοι συμπληρώνουν το εισόδημα τους παράλληλα με το αγροτικό και ως εργάτες γης ή στην βιομηχανία αγροτικών προϊόντων και μέχρι εκατόν πενήντα (150) ημερομίσθια ανά έτος.
2.Ευκαιρία για μικρούς μεταποιητές με δική τους πρώτη ύλη η οικοτεχνία
Τα δικαιολογητικά τους καλούνται από τις αρμόδιες αρχές να αρχίσουν να μαζεύουν οι παραγωγοί που επιθυμούν να ορισθούν ως οικοτέχνες και να τους επιτραπεί η απευθείας διάθεση δικών τους προϊόντων μεταποίησης μικρής κλίμακας, εν αναμονή του ανοίγματος του σχετικού ηλεκτρονικού μητρώου από το υπουργείο.
Με 4 δικαιολογητικά και εγγραφή στο Μητρώο, το καθεστώς μπορεί να αποτελέσει βοήθεια σε κατόχους μικρών εκμεταλλεύσεων.
Στο καθεστώς αυτό που θα μπορέσει να αποτελέσει ακόμα μία βοήθεια σε κατόχους μικρών εκμεταλλεύσεων και να δώσει ώθηση στην υπεραξία των τοπικών προϊόντων, μπορούν να μπουν μόνο οι επαγγελματίες αγρότες που παρασκευάζουν ακόμα και μέσα στην οικία τους, από μαρμελάδες μέχρι γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αναλυτικά τα δικαιολογητικά που καλούνται να πάνε στις ΔΑΟΚ οι ενδιαφερόμενοι μόλις γραφτούν στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνιών (ΚΗΜΟ) το οποίο αναμένεται να ανοίξει εντός του Νοεμβρίου έχουν ως εξής:
- Βεβαίωση από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου, ότι ο ενδιαφερόμενος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης
- Αντίγραφο Δήλωσης Καλλιέργειας του ΟΣΔΕ, του ίδιου έτους με το έτος υποβολής της αίτησης εγγραφής στο ΚΗΜΟ.
- Απόδειξη πληρωμής παράβολου ύψους 10 ευρώ για την εγγραφή στο ΚΗΜΟ.
- Ακριβές φωτοαντίγραφο Πιστοποιητικού υγείας καθώς και γνωμάτευσης της ακτινογραφίας θώρακος.
Όλα τα παραπάνω καταθέτονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας (Δ.Α.Ο.Κ.) μέσα σε δέκα ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφή
Ποιοι έχουν δικαίωμα να οριστούν ως οικοτέχνες
Σύμφωνα με την ΥΑ, 3638/92505 που ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις της οικοτεχνίας, δικαίωμα οικοτεχνικής παρασκευής μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων έχουν μόνο οι επαγγελματίες αγρότες, όπως αυτοί ορίζονται και είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με το ν. 3874/2010, καθώς και τα μέλη της οικογένειάς τους.
Είδη, συσκευασίες και ποσότητες τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής
1. Τα είδη των τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής είναι:
Α. Προϊόντα δημητριακών, ιδίως απλά αρτοσκευάσματα (πχ παξιμάδια κ.τ.λ) και ζυμαρικά με κύριο συστατικό το αλεύρι δημητριακών (π.χ. τραχανάς, χυλοπίτες κ.τ.λ).
Β. Προϊόντα φυτικής προέλευσης με γλυκαντικές ύλες, ιδίως γλυκά κουταλιού, μαρμέλαδες, κομπόστες, ζελέ φρούτων, παστέλια με ξηρούς καρπούς,
Γ. Προϊόντα με παρθένα ελαιόλαδα και διάφορα αρωματικά φυτά, μπαχαρικά, αιθέρια έλαια, χυμούς φρούτων κ.α τρόφιμα σε συσκευασία έως δύο (2) λίτρων
Δ. Προϊόντα διατηρημένα με αλάτι, ξύδι και λάδι τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως επιτραπέζιες ελιές και προϊόντα ελιάς αλείμματα, τουρσιά, σάλτσες.
Ε. Προϊόντα διατηρημένα με ξήρανση τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, αρωματικά φυτά.
Που επιτρέπεται η διάθεση
Τα μεταποιημένα προϊόντα που παράγονται προορίζονται για άμεση διάθεση, από τον οικοτέχνη στους χώρους του ή σε περιοδικές τοπικές διοργανώσεις (όπως εμποροπανηγύρεις και δημοτικές εκδηλώσεις) ή σε τοπικές λαϊκές αγορές ή σε αγορές παραγωγών (farmers’ markets) ή σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και μαζικής εστίασης της τοπικής αγοράς.
Για να βγάλουν άδεια οικοτεχνίας, οι παραγωγοί θα πρέπει να μην έχουν εξοπλισμό που να ξεπερνά τις 10 kw σε ισχύ, ενώ οι υπηρεσίες προετοιμασίας (όπως συσκευασίας και συντήρησης) προς αποθήκευση αγροτικών προϊόντων θα πρέπει να έχουν χωρητικότητα έως 50.000 κυβικά μέτρα.
Οι οικοτεχνίες εντάσσονται σε ειδικό καθεστώς ενισχύσεων μέσα στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης και θα επιδοτούνται μέσω των νέων Leader για τον εξοπλισμό και τις κτηριακές εγκαταστάσεις, καθώς παρά την μικρή παραγωγή, μία σοβαρή προσπάθεια απαιτεί άνω των 20.000 ευρώ κεφάλαιο.
Ενδεικτικά, το κόστος του εξοπλισμού για μικρές μονάδες παραγωγής μαρμελάδας ή παραδοσιακών γλυκών του κουταλιού ανέρχεται περίπου σε 30.000 έως 70.000 ευρώ και ενδεικτικά περιλαμβάνει βραστήρα, αντλίες, γεμιστικό βάζων, κλειστικό περιεκτών, μικρό ψυγείο ή καταψύκτη για τα χρησιμοποιούμενα φρούτα, όργανα μέτρησης (Brix).
«Μεταποίηση μικρής κλίμακας»:
αα) οι μεταποιητικές δραστηριότητες οι οποίες ασκούνται σε εγκαταστάσεις με εγκατεστημένη κινητήρια ισχύ που δεν ξεπερνά τα 10 kw, σύμφωνα με την περ. ιγ΄ της παρ. 3 του άρθρου 18 του ν. 3982/2011 (Α΄143), όπως προστέθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 44 του ν. 4155/2013 (Α΄120). Στο όριο του πρώτου εδαφίου δεν περιλαμβάνεται η εγκατεστημένη κινητήρια ισχύς η οποία δεν σχετίζεται άμεσα με την παραγωγική διαδικασία, καθώς και η ισχύς μηχανολογικής εγκατάστασης προορισμένης αποκλειστικά να προστατεύει το περιβάλλον από την ασκούμενη δραστηριότητα και
ββ) οι υπηρεσίες προετοιμασίας (όπως συσκευασίας και συντήρησης) προς αποθήκευση αγροτικών προϊόντων έως 50.000 m3, σύμφωνα με την αριθ. οικ. 3137/191/Φ.15/21.3.2012 απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Β΄1048/04.04.2012), όπως ισχύει
3. ΔΕΗ: Έκπτωση 6% με προπληρωμή των λογαριασμών ενός έτουs ΕΤΙΚ
ΕΤΕΣ:
Από τις 12 Ιουνίου 2017 η ΔΕΗ προσφέρει ένα νέο Πρόγραμμα παροχής εκπτώσεων για τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.
Το νέο Πρόγραμμα “Προπληρωμένος Λογαριασμός” παρέχει έκπτωση 6% στη Χρέωση Προμήθειας των λογαριασμών στους πελάτες που θα επιλέξουν να ενταχθούν σε αυτό, προπληρώνοντας τους λογαριασμούς ρεύματος ενός έτους. Σε συνδυασμό με άλλα ισχύοντα προγράμματα, όπως το Πρόγραμμα Συνέπειας 15%, οι πελάτες μπορούν έχουν συνολικό όφελος έως 21% στη Χρέωση Προμήθειας των λογαριασμών τους.
Η ΔΕΗ καλεί τους πελάτες να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Προπληρωμένος Λογαριασμός και να ωφεληθούν με την επιπλέον έκπτωση 6%. Αναφορικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος και την κατάθεση σχετικής αίτησης, οι ενδιαφερόμενοι πελάτες μπορούν να απευθύνονται στα Καταστήματα της ΔΕΗ ή στις υπηρεσίες Εξυπηρέτησης Μεγάλων Πελατών. Αναλυτικές πληροφορίες παρέχονται από το 11770 και στο www. dei.gr.
4. Υπουργείο Εργασίας: Πότε θα γίνει η καταβολή του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης
Εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης, ύψους 49.786.353,81 ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει η καταβολή της πληρωμής μηνός Ιουνίου 2017 του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται σε 220.940 άτομα.
Αυτό προβλέπει απόφαση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, σύμφωνα με την οποία τα χρήματα θα πιστωθούν στις 27 Ιουνίου 2017, ενώ θα είναι διαθέσιμα στους δικαιούχους την επομένη, αναφέρει το ΑΠΕ.
5. Ανασφάλιστα οχήματα: Παράταση μέχρι τις 14 Ιουλίου
Παράταση μέχρι τις 14 Ιουλίου για την πληρωμή των ασφαλίστρων των ανασφάλιστων οχημάτων αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείτα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όσοι έχουν πληρώσει πρόστιμο και ασφαλίσουν το όχημά τους μέχρι τις 14 Ιουλίου, θα τους επιστραφεί το ποσόν του προστίμου, προσέθεσαν οι ίδιες πηγές.
Με ένα κλικ στην εφαρμογή της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, μπορείτε τουλάχιστον να δείτε αν είναι ασφαλισμένο το όχημά σας και δεν το θυμάστε
Αναφορικά με τα πρόστιμα που λαθεμένα έχουν καταλογιστεί σε ιδιοκτήτες, ο πρωθυπουργός ζήτησε να εντοπιστούν και να διορθωθούν άμεσα.
Χρειάστηκε κυβερνητική παρέμβαση, καθώς αρχικά προκλήθηκε αλαλούμ με τα ειδοποιητήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες και διαμαρτυρίες πολιτών, ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας εδώ και πολλά χρόνια, έλαβαν ειδοποιητήριο για να πληρώσουν ασφάλιστρα, κάτι που δεν είναι υποχρεωμένοι διότι το όχημα δεν έχει πινακίδες και δεν κυκλοφορεί.
6. Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες
Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών, στις περιπτώσεις όπου η προβλεπόμενη από την ισχύουσα νομοθεσία, προθεσμία λήγει στις 12 Ιουνίου και στις 3 Ιουλίου για τους κατοίκους του εξωτερικού, με τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Συγκεκριμένα, η προθεσμία παρατείνεται ως τις 27 Ιουλίου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος είπε ότι η τροπολογία δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία των αντιρρήσεων και πρόδηλων σφαλμάτων, γιατί πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια που υπάρχουν στο πλαίσιο έγκρισης των δασικών χαρτών μέσα στο 2017 και γιατί, ενώ το υπουργείο έχει θέσει σε κίνηση ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, και της κοινωνίας και της δημόσιας διοίκησης, υπάρχει ένα κομμάτι της διοίκησης, η αυτοδιοίκηση που δεν έχει κάνει ακόμα αυτά που θα έπρεπε, για να προφυλάξει την περιουσία των πολιτών.
Ο κ. Φάμελλος είπε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι στις αρχές Ιουλίου θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για τη δόμηση με το οποίο θα επιλυθεί το ζήτημα των προσωρινών παραχωρητηρίων. Ανέφερε επίσης ότι θα δοθεί δυνατότητα να χρησιμοποιούνται πληροφορίες του αναρτημένου χάρτη για τις οικοδομικές άδειες.
7. Τι προβλέπει η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ για την παράλληλη ασφάλιση και τις εισφορές
Νέα εφαρμοστική εγκύκλιο εξέδωσε ο ΕΦΚΑ σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών όσων εργάζονται παράλληλα.
Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος αυτή αφορά όσους εργαζόμενους έχουν "παράλληλη ασφάλιση σε δύο η περισσότερους φορείς ή τομείς ασφάλισης που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ ή το Δημόσιο και καταβολή των δύο αντιστοίχων ασφαλιστικών εισφορών για κάθε αναληφθείσα επαγγελματική δραστηριότητα”.
Σύμφωνα, με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, δεν ισχύει η ελάχιστη βάση υπολογισμού των εισφορών για όσους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα που ασκούν παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα και αμείβονται με μπλοκάκι, τιμολόγιο ή απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης .
Πιο συγκεκριμένα, για όσους μισθωτούς ή μη μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα ασκούν παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα για το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης δεν ισχύει ότι η μηνιαία ελάχιστη βάση υπολογισμού επί της οποίας υπολογίζεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς καθορίζεται με βάση το ποσό που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών. Για τους μισθωτούς ή μη μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που παράλληλα ασκούν ελεύθερο επάγγελμα που σχετίζεται με επιστημονική εργασία και έχουν έως 5 έτη ασφάλιση ότι η ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού αντιστοιχεί στο 70% επί του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών.
8. Νομιμοποίηση αυθαιρέτων με 250 ευρώ – Τι προβλέπεται
Μπορείς να το... σώσεις με μόλις 250 ευρώ μοιάζει να είναι το... σύνθημα του υπουργείου.
Στο άρθρο 96 του νέου νομοσχεδίου που αφορά στα αυθαίρετα όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με αυθαιρεσίες μπορούν να “σωθούν” από πρόστιμα και σε... καλή τιμή.
Με το νέο σχέδιο νόμου δίδεται η δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρεσιών ή και ολόκληρων αυθαίρετων κτισμάτων. Η νέα διάταξη αφορά σε κτίρια προ του 1975 αλλά και σε όλα τα κτίρια με μικροαυθαιρεσίες.
Με το ποσό των 250 για όλα οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να προχωρήσουν σε νομιμοποίηση:
Διαφορετικής διμερισμάτωσης ορόφου
Διαφορετικής χωροθέτησης θέσεων πάρκινγκ
Φούρνων σε ακάλυπτο χώρο
Κατασκευής πέργκολας
Δεξαμενες νερού
Οικίσκων αντλιών
9. Σε 100 δόσεις η ρύθμιση οφειλών προς Δήμους
Ανάλογα με τον τρόπο εξόφλησης θα προβλέπεται ακόμα και η διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων
Αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες ρύθμιση με την οποία θα μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν έως και σε 100 δόσεις τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς του Δήμους, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στη Βουλή.
Η ρύθμιση έχει ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.
«Μέσα στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το περιμένουμε από μέρα σε μέρα για να κατατεθεί πλέον στην κοινοβουλευτική διαδικασία και να περάσει από τις Επιτροπές, υπάρχει συγκεκριμένη ρύθμιση η οποία νομίζω ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων, για να ανταποκριθούν προς τις οφειλές τους προς τους δήμους. Η ρύθμιση αυτή έχει ως ανώτατο όριο τις 100 δόσεις. Προβλέπει ανάλογα με τον τρόπο εξόφλησης τη διαγραφή ακόμα και τους συνόλου των προσαυξήσεων», τόνισε ο Π. Σκουρλέτης εκτιμώντας ότι «περί τα τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου θα έχουμε ψηφισμένη πια ρύθμιση».
10. Επίδομα για εργαζόμενους που είναι απλήρωτοι προανήγγειλε η Αχτσιόγλου
Ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση των εργαζομένων που βρίσκονται σε επισφαλή θέση εργασίας, σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, όπως ενημέρωσε η αρμόδια υπουργός, Ε. Αχτσιόγλου. Μάλιστα, η υπουργός Εργασίας προανήγγειλε ειδικό επίδομα για εργαζόμενους που είναι απλήρωτοι για μήνες, καθώς δεν τους έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα τους ή βρίσκονται σε καθεστώς επίσχεσης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκτός από την καταβολή επιδόματος, διευκόλυνση των εργαζομένων για τη μετάβαση σε νέα θέση εργασίας ενώ θα πιστοποιούνται σε συγκεκριμένα επαγγελματικά αντικείμενα. Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων ευρώ και σχεδιάζεται για να καλύψει έως 46.000 εργαζόμενους.
Μιλώντας στο Ραδιόφωνο 247, η κ. Αχτσιόγλου είπε ακόμη ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού, οι Επιθεωρητές του Σώματος Εργασίας θα διενεργηθούν 4.000 έλεγχοι σε τουριστικές περιοχές, για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην εργασία. Όπως είπε η υπ. Εργασίας: «πραγματοποιούνται ήδη μεικτοί έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με το ΣΔΟΕ, την οικονομική αστυνομία και τον ΕΦΚΑ. Στο ίδιο πλαίσιο, για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας θεσπίσαμε την υποχρεωτική καταβολή μισθού μέσω τραπεζών. Το επόμενο διάστημα θα γίνει υποχρεωτική η εκ των προτέρων δήλωση των υπερωριών ηλεκτρονικά στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Επίσης, θα υιοθετηθεί ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα αποκλείονται από το δημόσιο χρήμα οι επιχειρήσεις που έχουν παραβεί την εργατική νομοθεσία».
11. Ποιοι προλαβαίνουν να «κλειδώσουν» σύνταξη πριν από τα 62
Πλήρη σύνταξη πριν από το 62ο έτος της ηλικίας τους αλλά και μειωμένη προλαβαίνουν να «κλειδώσουν» οι παλαιοί, μέχρι και το 1992, ασφαλισμένοι σε Ταμεία μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών και στο Δημόσιο
Στο ΙΚΑ το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη το 2017 είναι 59,5 και 60,9 ετών γγια μητέρες που είχαν 18,3 έως το 2011 και κλείνουν φέτος τα 55 ή τα 57. Με 35ετία ως το 2012 από πραγματική εργασία και πλασματικούς χρόνους που αναγνωρίζονται αναδρομικά το 2017 για να συμπληρωθούν 35 έτη ως το 2012, το όριο συνταξιοδότησης είναι 59,5 και 60,2 για όσους κλείνουν φέτος τα 58 και τα 59.
Στα Ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών το νέο όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη το 2017 είναι 58,5 έως 59,5 ετών για μητέρες που είχαν 25ετία ως το 2012 και κλείνουν φέτος τα 55, ενώ όσοι έχουν 35ετία με ένσημα πριν από το 1983 βγαίνουν στα 59,6.
Στο Δημόσιο βγαίνουν από τα 57,8 όσοι έχουν 37ετία και από τα 58,5 οι γυναίκες που κλείνουν τα 50 και είχαν ανήλικο με 25ετία έως το 2010. Οι άνδρες που κλείνουν τα 52 και είχαν 25ετία το 2011 με ανήλικο τέκνο, οποτεδήποτε βγαίνουν από τα 58,5 ενώ με 25ετία το 2012 και ανήλικο βγαίνουν από τα 59,6 εφόσον κλείνουν φέτος τα 55.
12. Αυστηρότερη η παραμονή στη ρύθμιση 100 δόσεων
Χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν εντάξει παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο στη ρύθμιση του ν. 4321/2015, προκειμένου να τις εξοφλήσουν τμηματικά έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις, κινδυνεύουν από την 1η Ιανουαρίου 2018 να τεθούν εκτός της ρύθμισης αυτής, αν από την ημερομηνία αυτή και μετά αφήσουν απλήρωτα έστω και για μία ημέρα οποιαδήποτε νέα χρέη τους προς τη φορολογική διοίκηση.
Στην περίπτωση αυτή, οι αρμόδιες φορολογικές υπηρεσίες θα διεκδικούν το σύνολο των ανεξόφλητων υπολοίπων των ρυθμισμένων έως και σε 100 δόσεις οφειλών τους, εφαρμόζοντας σε βάρος τους όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή προχωρώντας σε κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων τους.
Τι προβλέπει η νέα διάταξη
Από το επόμενο έτος θα τεθεί σε ισχύ μια νέα διάταξη, η οποία προβλέπει ότι όσοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση του ν. 4321/2015 για τις 100 δόσεις τίθενται αυτόματα εκτός της ρύθμισης αυτής εφόσον δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα οποιαδήποτε νέα οφειλή τους προς το Δημόσιο βεβαιωθεί στο όνομά τους από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά.
ΕΑΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Πηγή:
http://www.radiovereniki.gr