.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Τι ισχύει για την ερασιτεχνική αλιεία παράκτια η απο σκάφος σύμφωνα με το νόμο



Το καλοκαίρι πλησιάζει και πολλοί αγρότες άρχισαν να ετοιμάζουν τις βαρκούλες η τα καλαμάκια τους για τις ψαρευτικές τους εξορμήσεις.Για να έχουν όμως το κεφάλι τους ήσυχο θα πρέπει να γνωρίζουν και τη σχετική νομοθεσία που περιγράφεται στο παρακάτω δελτίο τύπου που εκδόθηκε απο το λιμεναρχείο Ιεράπετρας:



Πηγή:radiolasithi.gr

Σε γενικές γραμμές:
Απαγόρευση πώλησης ψαριών
Αυτονόητη απαγόρευση για τους περισσότερους ερασιτέχνες, που πηγάζει από την αγάπη για το χόμπυ τους και το σεβασμό τους προς τη θάλασσα, προβλέπεται από το 1ο άρθρο (παράγραφος 7) του 373/1985 Π.Δ., ενώ συμπληρωματικά το YEN διευκρινίζει ότι εκτός από διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμο κτλ.) η πώληση ψαριών από ερασιτέχνη διώκεται και ποινικά!
Eπιτρεπόμενα μεγέθη ψαριών
Ο Κανονισμός (ΕΚ) 1967/2006, μαζί με κάποιες αγορανομικές διατάξεις, καθορίζουν σε εκατοστά τα ελάχιστα μεγέθη των ψαριών που επιτρέπεται να αλιευτούν τόσο από τους ψαροτουφεκάδες όσο και από τους φίλους του ψαρέματος επιφανείας (βλέπε σχετικό άρθρο). Σε γενικές γραμμές, χωρίς ανάγκη μεζούρας αλλά με βασικό κριτήριο το «μέγεθος που μπορεί να φτάσει ένα ψάρι μεγαλώνοντας», οι ερασιτέχνες ψαράδες μπορούν να είναι πάντα νόμιμοι.
Συνολικό επιτρεπόμενο βάρος ψαριών
Όπως κι αν ψαρεύετε (με ψαροτούφεκο, από την ακτή ή με σκάφος), τα αλιεύματά σας (ψάρια, μαλάκια ή οστρακόδερμα) δεν πρέπει να ξεπερνούν σε βάρος τα 5 κιλά. Αν ψαρεύετε με παραγάδια, το όριο αυτό ανεβαίνει στα 10 κιλά. Tο προαναφερόμενο συνολικό βάρος αλιευμάτων αφορά τον κάθε ερασιτέχνη χωριστά. Aν σε μια βάρκα, για παράδειγμα, ψαρεύουν δύο άτομα, η ψαριά τους θα είναι νόμιμη ακόμη κι αν είναι δέκα ή, στην περίπτωση που ψαρεύουν με παραγάδια, είκοσι κιλά κ.ο.κ.
Tα παραπάνω όρια των 5 ή 10 κιλών δεν ισχύουν στις περιπτώσεις που ένα ψάρι από μόνο του έχει μεγαλύτερο βάρος. 

Aν είσαι ψαροτουφεκάς 
- Aπαραίτητη προϋπόθεση να είσαι 16 χρονών.
- Δεν χρειάζεσαι πλέον (από 14-4-2014) ερασιτεχνική άδεια αλιείας, ούτε ατομική ούτε σκάφους.
- Για τη συνολική ποσότητα των ψαριών και το ελάχιστο μέγεθός τους, ισχύει ό,τι αναφέρθηκε παραπάνω (κοινές ρυθμίσεις με το ψάρεμα επιφανείας).
- Eπιτρέπεται να ψαρεύεις μόνο από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου (όχι άλλες ώρες)
- Aπαγορεύεται να ψαρεύεις σε απόσταση 200 μέτρων από το σημείο όπου συνήθως κολυμπούν οι λουόμενοι, εκτελούνται λιμενικά έργα ή βρίσκονται πλωτά μέσα αλιείας κτλ.
- Aπαγορεύεται να χρησιμοποιείς φακό.
- Όχι μόνο απαγορεύεται να ψαρεύεις με συσκευές παροχής αέρα (κοινώς, μπουκάλες), αλλά αυτές δεν πρέπει να βρίσκονται καθόλου στο σκάφος σου. 
- Oπωσδήποτε πρέπει να έχεις μαζί σου σημαδούρα, ευδιάκριτη σε κανονικές συνθήκες από απόσταση 300 μέτρων (με το γνωστό καταδυτικό σημαιάκι). Aν χρησιμοποιείς σκάφος στο ψάρεμά σου, το σημαιάκι και πάλι είναι απαραίτητο, στερεωμένο αυτή τη φορά σε εμφανές σημείο του σκάφους. H ακτίνα δράσης σου, και στις δύο περιπτώσεις, δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 50 μέτρων από τη σημαδούρα ή το σκάφος. 
- Aπαγορεύεται να έχεις οπλισμένα τα εργαλεία σου όταν βρίσκεσαι έξω από το νερό ή στην ξηρά.
- Aπαγορεύεται να χρησιμοποιείς καμάκι που η δύναμή του προέρχεται από την εκπυρσοκρότηση εκρηκτικής ύλης ή άλλου χημικού μίγματος.
- Aπαγορεύεται να πιάνεις ψάρια μικρότερα των 150 γραμμαρίων, με τον σύγχρονο όμως (και επικρατέστερο περιορισμό) του ελάχιστου επιτρεπόμενου μεγέθους των ψαριών (βλέπε σχετικό άρθρο). Για παράδειγμα, δεν πρέπει να χτυπήσεις ένα ροφό αν κρίνεις ότι το μήκος του είναι κατώτερο των 45 εκ. (ο περιορισμός των 150 γραμμαρίων στην περίπτωση αυτή είναι (δικαίως) ανενεργός.
- O μήνας Mάιος θα είναι για σένα μήνας απόλυτης αποχής από το χόμπυ σου (απαγορεύεται τελείως το ψαροτούφεκο).   

Aν είσαι ψαράς επιφανείας και χρησιμοποιείς σκάφος - Δεν χρειάζεσαι πλέον (από 14-4-2014) ερασιτεχνική άδεια αλιείας, ούτε ατομική ούτε σκάφους.
- Για τη συνολική ποσότητα των ψαριών και το ελάχιστο μέγεθός τους, ισχύει ό,τι αναφέρθηκε παραπάνω (κοινές ρυθμίσεις με το ψαροντούφεκο). 
- Επιτρέπεται να ψαρεύεις με όλες τις τεχνικές, δεν επιτρέπεται όμως να ρίχνεις δίχτυα, πλην του «πεζόβολου» (μικρό κυκλικό απλάδι δίχτυ ρίψης) που, με την υπ' αριθμόν 9125.7/12/2012/23-8-2012 Εγκύκλιο της  Διεύθυνσης Θαλάσσιας Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξαιρέθηκε από τα απαγορευμένα για τους σκοπούς της ερασιτεχνικής αλιείας εργαλεία.
- O μήνας Mάιος θα είναι απαγορευτικός για σένα μόνο αν ψαρεύεις με παραγάδια.

Aν ψαρεύεις από την ακτή - Για τη συνολική ποσότητα των ψαριών και το ελάχιστο μέγεθός τους, ισχύει ό,τι αναφέρθηκε παραπάνω (κοινές ρυθμίσεις με τους άλλους ψαράδες).
- O μήνας Mάιος δεν θα περιορίσει την ενασχόλησή σου με το χόμπυ σου

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Τσι Κρήτης το...survivor!!


ΝΤΟΜΑΤΑ - ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΠΟΡΩΝ

Αποτέλεσμα εικόνας για ντοματα σποροφυτα φωτογραφιες
Αποσπάσματα από το «ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΠΟΡΩΝ»
«Manuel de Production de Semences» του Dominique Guillet ιδρυτή της Γαλλικής ΟργάνωσηςKOKOPELLI  
ΝΤΟΜΑΤΑ
Βοτανική Ταξινόμηση
Η ντομάτα, Στρύχνον το λυκοπερσικόν, Solanum lycopersicum, ανήκει στην οικογένεια τωνΣολανιδών ή στρυχνωδών, Solanacea
Το γένος Solanum περιλαμβάνει από 1600 γνωστά είδη.
Διαδικασία Βλάστησης
Στις περισσότερες περιοχές είναι αναγκαίο να σπέρνουμε τους σπόρους της ντομάτας σε εσωτερικό χώρο ή σε σπορείο. Συμβουλεύουμε να μην σπείρετε νωρίτερα από 4-5 εβδομάδες πριν την περίοδο της μεταφύτευσης, γιατί η ντομάτα χαρακτηρίζεται από πολύ γρήγορη ανάπτυξη.
Η βλάστηση των σπόρων της ντομάτας χρειάζεται ζεστές ημέρες (μεταξύ 21 και 24 C) αλλά νύχτες πιο δροσερές ( μεταξύ 15 και 18 C) . Οι σπόροι πρέπει να είναι καλυμμένοι με 5-7 χιλιοστά εύφορο χώμα γιατί η βλάστηση γίνεται πιο καλά στο σκοτάδι.
Ακολουθούν κάποια σημεία που θέλουμε να επισημάνουμε όσον αφορά στη διαδικασία βλάστησης.
  • Οι σπόροι μας καλλιεργούνται αποκλειστικά με μεθόδους που προστατεύουν το περιβάλλον και βέβαια δεν καλύπτονται από μυκητοκτόνα. Είναι λοιπόν πιο ευαίσθητοι από τους σπόρους της χημικής γεωργίας όταν δεν σπέρνονται την κατάλληλη εποχή.
  • Δοκιμάσαμε πάνω από 500 ποικιλίες ντομάτας και μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι, ανάλογα με την ποικιλία, η διαδικασία βλάστησης διαρκεί λιγότερο η περισσότερο. Σε κανονικές συνθήκες παίρνει 3 -7 μέρες. Όμως σε ορισμένες ποικιλίες μπορεί να πάρει 2-3 εβδομάδες. Έτσι η ποικιλία « Mirabella » μπορεί να χρειαστεί 2 εβδομάδες για να βλαστήσει. Μπορέσαμε να επαληθεύσουμε στον βοτανικό κήπο Mhotte , σ ένα θερμοκήπιο 40μ. και με μια πολύ ζεστή άνοιξη, ότι ένα μεγάλο μέρος των 300 ποικιλιών είχε βλάστηση σε 3 μέρες. Όμως χρειάστηκε 3 εβδομάδες στην ποικιλία «μαύρη της Κριμαίας» να δεήσει να βγάλει τα πρώτα βλαστάρια. Παρακαλούμε λοιπόν τους κηπουρούς να μην πετάνε στο κομπόστ τα γλαστράκια που έχουν σπείρει, όταν δεν έχουν φυτρώσει σε 15 ημέρες !
  • Τον Αύγουστο του 2000 κάναμε τεστ βλάστησης παλιών σπόρων που δεν τολμούσαμε πια να κυκλοφορήσουμε. Ποια λοιπόν η έκπληξή μας όταν ποικιλίες του 1994-95 φύτρωσαν σχεδόν 100%.
Ορισμένοι καλλιεργητές μας είχαν πει ότι οι σπόροι μας του 1995 φύτρωναν πολύ πιο άνετα από τους σπόρους ντομάτας των επόμενων χρόνων. Υπάρχουν μεγάλες χρονιές για το κρασί. Μήπως υπάρχουν και για τους σπόρους ; Οι κοσμικές επιρροές είναι τόσο καθοριστικές όσο η ποιότητα της ανθρώπινης εργασίας ; Οι καλοί σπόροι της ντομάτας μπορεί να διατηρηθούν για 10 χρόνια και περισσότερο, χωρίς κανένα πρόβλημα.
Ανάπτυξη των φυτών
Τα νέα φυτά μπορούν να μεταφυτευθούν στον κήπο όταν έχει περάσει το ρίσκο παγετού, αυτό σημαίνει για πολλές περιοχές της Γαλλίας , γύρω στα μέσα Μαΐου. Συνιστάται να βάζουμε στα φυτά της ντομάτας ένα ώριμο κομπόστ.
Μια ντομάτα που αποκτά μεγάλο κοτσάνι στο κέντρο της δεν έχει αρμονική ανάπτυξη όταν μεταφυτεύεται .Είναι απαραίτητο τότε να ξαπλώσουμε τον μίσχο (κοτσάνι) στο χώμα την ώρα της μεταφύτευσης. Αυτή η πρακτική μπορεί και να γενικευθεί : Τα κοτσάνια θάβονται μέχρι τα πρώτα πραγματικά φύλλα . Καινούργιες ρίζες βγαίνουν σε όλο το μέρος του μίσχου που έχει θαφτεί χάρι στην παρουσία μιας ορμόνης , της αυξίνης ( auxine), που αναστέλλεται από το φως αλλά στο σκοτάδι μπορεί να τονώσει την ριζική ανάπτυξη. Αυτή η πρακτική ευνοεί σημαντικά την γενική ανάπτυξη του φυτού. Η απόσταση μεταξύ των φυτών ποικίλει ανάλογα με τον τύπο της ντομάτας. Ένα μέτρο είναι αρκετό μεταξύ 2 φυτών συγκεκριμένης ανάπτυξης αλλά είναι μερικές φορές αναγκαίο ν αφήσουμε 1,50μ μεταξύ δύο φυτών μιας ποικιλίας με απροσδιόριστη ανάπτυξη και πολύ ζωτικότητα.
Όταν ο χώρος του κήπου το επιτρέπει, συνιστάται θερμά να φυτεύονται μεταξύ των φυτών της ντομάτας , φυτά-σύντροφοι όπως οι κατηφέδες γίγαντες νηματοδοκτόνοι (tagètes géantesnématocides) ,οι κατηφέδες νάνες (tagètes minuta) ή οι βασιλικοί.
Τα φυτά της ντομάτας, στην κανονική τους εποχή, δεν έχουν ανάγκη από πολύ νερό. Το πιο μεγάλο μέρος του ριζικού τους συστήματος βρίσκεται σε βάθος 35-40 εκ. Ορισμένες όμως ρίζες μπορούν αν χρειαστεί να πάνε να απορροφήσουν το νερό μέχρι και στα 4μ.βάθος. Οι γνώστες κηπουροί, θαυμαστές της ντομάτας, θεωρούν ότι οι δύο χειρότεροι εχθροί της είναι το πολύ νερό και οι πολλές αζωτούχες ουσίες.
Το συχνό πότισμα με αεροψεκασμό δεν συνιστάται γιατί αποδυναμώνει τα φυτά, ειδικά στο στάδιο της ανθοφορίας και της καρποφορίας.
Συγκαλλιέργειες
Οι ντομάτες και τα λάχανα, ή άλλα φυτά της οικογένειας των Brassicacées, δεν κάνουν καλή συντροφιά, καλλίτερα να μην είναι κοντά.
Οι ντομάτες προστατεύουν τα σπαράγγια.
Οι ντομάτες προτιμούν τη παρέα των κρεμμυδιών, των σχοινόπρασσων, των καρότων , του μαϊντανού, των κατιφέδων Ινδίας, και των ινδοκάρδαμο (tropaeolum majus)
Δεν συνιστάται η καλλιέργεια της ντομάτας κοντά σε πατάτες και σε καλαμπόκι.
Επικονίαση-Γονιμοποίηση
Για τους καλλιεργητές που θέλουν να συλλέξουν τους δικούς τους σπόρους ντομάτας, πρέπει να προσδιορίσουν το ρίσκο της διασταυρούμενης επικονίασης , ή το ρίσκο της φυσικής υβριδοποίησης μεταξύ των διαφόρων ποικιλιών ντομάτας που φυτρώνουν δίπλα δίπλα στους κήπους.
Το στίγμα της ντομάτας γίνεται δεκτικό μια μέρα πριν ανοίξει το λουλούδι. Αργότερα η γύρη αρχίζει να εξαπλώνεται, αλλά όμως κι αυτή πριν ανοίξει το λουλούδι. Το στίγμα παραμένει δεκτικό και η γύρη συνεχίζει να εξαπλώνεται όσο το άνθος είναι ανοικτό, δηλαδή από μια μέρα ως μία εβδομάδα ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες.
Το επίπεδο της διασταυρούμενης γονιμοποίησης της ντομάτας καθορίζεται από ορισμένες παραμέτρους :
  1. 1. Χαρακτηριστικά της ποικιλίας σε σχέση με το μήκος του στύλου: Τα άνθη της ντομάτας είναι τέλεια και αυτό-γονιμοποιούμενα. Έτσι, ο τρόπος αναπαραγωγής της ντομάτας είναι κατά προτίμηση αυτογαμία. Στις μοντέρνες ποικιλίες ο ύπερος δεν βγαίνει ποτέ έξω από τον κώνο που σχηματίζουν οι στήμονες Οι ανθήρες βρίσκονται στην εσωτερική επιφάνεια του κώνου των στημόνων, και η γύρη εξαπλώνεται στο εσωτερικό. Όπως τα άνθη είναι γυρισμένα προς τη γη, η γύρη πέφτει πάνω στα στίγματα προκαλώντας αυτεπικονίαση ( αυτό-γονιμοποίηση) Αντίθετα πολλές παλιές ποικιλίες, όπως και αυτές που κληρονόμησαν τα γονίδια τουLycopersiconpimpinellifolium ή των άλλων άγριων ειδών του Lycopersicon, έχουν ένα ύπερο που ξεπερνά τους στήμονες και είναι έτσι εκτεθειμένος στους επικονιαστές. Αυτές οι ποικιλίες έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να διασταυρωθούν.
  2. 2.Περιβαλλοντικές συνθήκες που μπορεί να τροποποιήσουν το μήκος του στύλου: Ο καθηγητής Messiaen, στο πολύ καλό βιβλίο του «Ο τροπικός λαχανόκηπος» ( « Lepotagertropical ») διευκρινίζει ότι σε τροπικές συνθήκες μπορούμε να παρατηρήσουμε στις ντομάτες μία τάση επιμήκυνσης του στύλου. Φαίνεται ότι η επιμήκυνση του στύλου οφείλεται στην ένταση του ήλιου, στο μήκος της ημέρας και στην αναλογία άνθρακα-αζώτου.
  3. 3.Παρουσία εντόμων επικονιαστών: Τις πιο πολλές φορές τα άνθη της ντομάτας δεν έλκουν τους τους επικονιαστές καθώς άλλες πηγές γύρης είναι εύκολα προσβάσιμες. Πολλοί καλλιεργητές όμως σημειώνουν , και εδώ στη Γαλλία, ότι έντομα, μέλισσες και μεγάλοι μαύροι βομβίνοι (grosbourdonsnoirs) επισκέπτονταν ορισμένες ποικιλίες ντομάτας. Σε ορισμένες περιοχές, ιδιαίτερα στις τροπικές, μερικά έντομα έλκονται από τα άνθη της ντομάτας που πάνε να επικονιάσουν τακτικά. Αυτά τα έντομα μπορεί να είναι υμενόπτερα (hyménoptères) όπως το Exomalopsis billotii στις Αντίλλες (Δυτικές Ινδίες) Στην Βόρεια Αμερική οι μοναχικές μέλισσες και οι βομβίνοι είναι οι φορείς της διασταυρούμενης επικονίασης, ειδικότερα στην ζώνη του Ατλαντικού και στη Καλιφόρνια. Επιπλέον είναι όλο και πιο σίγουρο ότι σε ορισμένα περιβάλλοντα, pucerons και αλευρώδη αποτελούν τους πιο αποτελεσματικούς επικονιαστές. Αυτό μας το επιβεβαίωσε τελευταία ο Pierre Bourgois, από το Ile dOleron, που συλλέγει και αναγεννά εκατοντάδες ποικιλίες ντομάτας , εδώ και δεκάδες χρόνια.
  4. 4.Κινήσεις του Αέρα: Οι κινήσεις του αέρα γύρω από το άνθος μπορεί να εντείνουν την αυτεπικονίαση. Φαίνεται όμως ότι έχουν πολύ λίγη επίδραση στην διασταυρούμενη επικονίαση.
Συμπεράσματα
Στις λιγότερο ευαίσθητες ζώνες, δηλ. στο μεγαλύτερο μέρος των εύκρατων περιοχών, μπορούμε να υπολογίσουμε ότι θα έχουμε 2%-5% φυσικές υβριδοποιήσεις. Αντίθετα στις ευαίσθητες περιοχές, όπως οι τροπικές, αυτό το ποσοστό είναι πολύ πιο μεγάλο. Ανάλογα με τις διάφορες παραμέτρους που έχουμε ήδη πει, το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 12% και 47%. Είναι απαραίτητο να παρατηρούμε τη διαμόρφωση του άνθους κάθε ποικιλίας όπως και τη δραστηριότητα των εντόμων στο περιβάλλον. Όταν η ποικιλία χαρακτηρίζεται από μαζεμένο στίγμα και όταν δεν υπάρχουν έντομα να «δουλέψουν» στα άνθη, δεν χρειάζεται να κρατήσουμε αποστάσεις για την απομόνωση των φυτών. Αντίθετα, θα ήταν σοφό ν απομονώσουμε τις ποικιλίες που το στίγμα προεξέχει κι αυτό γιατί υπάρχουν έντομα στο περιβάλλον που μπορούν να κάνουν διασταυρούμενες επικονιάσεις. Η μικρότερη απόσταση που συνιστάται για την απομόνωση των διαφορετικών ποικιλιών μεταξύ τους είναι 30μ. που μπορεί να φτάσει και μέχρι τα 200μ. Μπορούμε σε αυτή τη περίπτωση να μειώσουμε τις αποστάσεις απομόνωσης, φυτεύοντας μεταξύ των ποικιλιών είδη λαχανικών που έχουν σε αφθονία νέκταρ και γύρη.
Αν θέλουμε να καλλιεργήσουμε ένα ορισμένο αριθμό ποικιλιών για σποροπαραγωγή, το πιο απλό σ αυτή τη περίπτωση είναι να απομονώσουμε κάθε είδος κάτω από ένα τούνελ σκεπασμένο με σίτα ή όποιο άλλο υλικό σαν το τούλι έχει μικρό πλέγμα. Χωρίς την προστασία από τη σίτα η το τούλι, η απόσταση πρέπει να γίνει 500μ. έως 1000μ. ανάλογα με τα έντομα που επικονιάζουν. Οι πολύ προσεκτικοί κηπουροί, μπορούν να κάνουν μια ελεγχόμενη γονιμοποίηση (επικονίαση) δένοντας τα άνθη (για να κρατηθούν κλειστά) πριν ανθίσουν για να αυτο-γονιμοποιηθούν αναγκαστικά.
Σποροπαραγωγή
Κάθε σπόρος ντομάτας είναι μέσα σε ένα ζελατινώδες περίβλημα που περιλαμβάνει χημικές ουσίες που υποχρεώνουν το σπόρο να είναι σε λήθαργο. Χωρίς αυτό το ζελατινώδες περίβλημα ο σπόρος θα βλάσταινε μέσα στο ζεστό και υγρό περιβάλλον του εσωτερικού του καρπού. (Είναι επίσης ενδιαφέρον να μελετήσουμε σε ποιο βαθμό μια ώριμη και χυμώδης ντομάτα μπορεί ν αποθηκεύσει θερμοκρασία, τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού.) Στη φύση, τα φρούτα πέφτουν από το φυτό, σαπίζουν και η διαδικασία της ζύμωσης καταστρέφει το ζελατινώδες περίβλημα.
Ο καλλιεργητής που επιθυμεί να κρατήσει τους δικούς του σπόρους ντομάτας, πρέπει να αναπαράγει τεχνητά τη διαδικασία της ζύμωσης. Η μέθοδος είναι απλή. Κόβουμε τους καρπούς στη μέση και βγάζουμε τους σπόρους και το χυμό βάζοντάς τους σε ένα βάζο. Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νερό, γιατί φαίνεται ότι αυτό ευνοεί, σε ορισμένες συνθήκες, τη διαδικασία ζύμωσης. Αφήνουμε αυτό το υγρό πολλές μέρες μέχρι να σχηματιστεί στην επιφάνεια μια λευκή στρώση μούχλας. Το κύριο συστατικό αυτής της ζύμωσης είναι το Oospora lactis που καταστρέφει τις ασθένειες από βακτηρίδια
Ο χρόνος της ζύμωσης ποικίλει ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Πρέπει όμως να είμαστε πολύ προσεκτικοί τις πολύ ζεστές καλοκαιρινές μέρες γιατί η διαδικασία ζύμωσης μπορεί να γίνει σε λιγότερο από 48 ώρες. Σε αυτή τη περίπτωση, αν περιμένουμε πολύ, μπορεί να χάσουμε τους σπόρους ,που έχοντας ξεφορτωθεί το ζελατινώδες περίβλημά τους , αρχίζουν και φυτρώνουν χαρούμενα μέσα στο υγρό και πολύ ζεστό περιβάλλον που τους είναι τόσο ευνοϊκό.
Όταν λοιπόν η διαδικασία ζύμωσης έχει ολοκληρωθεί, τελειώνουμε τον καθαρισμό των σπόρων πλένοντας τους με τρεχούμενο νερό μέσα σ ένα λεπτό σουρωτήρι και ανακατεύοντάς τους συγχρόνως ,.Τα υπόλοιπα και οι άγουροι και σπασμένοι σπόροι θα φύγουν με το νερό ανάμεσα από το πλέγμα, και μένουν μόνο οι καλοί σπόροι. Τους τοποθετούμε τότε σε ένα μικρό κόσκινο ( που μπορούμε, για παράδειγμα, να φτιάξουμε με πλαστική μαλακή σίτα ) για να στεγνώσουν: για τη ξήρανση χρειάζεται ένας χώρος ξηρός και αεριζόμενος.
Δεν συνιστάται η ξήρανση των σπόρων να γίνεται πάνω σε χαρτί (είναι αδύνατο να τους ξεκολλήσεις από πάνω του), σε φούρνο (ακόμη και σε χαμηλή θερμοκρασία) και στον ήλιο. Το σημείο κλειδί μιας σωστής ξήρανσης (και αυτό ισχύει για όλους τους σπόρους) είναι ο αερισμός και όχι η ζέστη. Εάν η εποχή είναι ζεστή και υγρή συνιστάται ένθερμα η χρήση ανεμιστήρα. Κατά τη διαδικασία της ξήρανσης , συνιστάται επίσης να διαχωρίζουμε μαλακά με τα δάκτυλά μας, τους σπόρους που έχουν κολλήσει μεταξύ τους σχηματίζοντας μικρά «βουναλάκια». Οι αποξηραμένοι σπόροι πρέπει να αποθηκεύονται, κατά προτίμηση, σε γυάλινα βάζα ή σε μικρά χάρτινα σακουλάκια μακριά από υγρασίες.
Οι σπόροι της ντομάτας έχουν διάρκεια μέσης βλαστικότητας 4 χρόνια. Μπορούν όμως να διατηρήσουν τη δυνατότητα βλάστησης τους για 10 ή ακόμη περισσότερα χρόνια.
Μετάφραση από τα γαλλικά : Βάσω Κανελλοπούλου και Ηρώ Μπενεσσάια
Περισσότερες πληροφορίες: www.peliti.gr e-maipeliti[at]peliti.gr /Τηλ. 2521550951

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Εκτός αγοράς κακοπληρωτές έμποροι αγροτικών προϊόντων

Εκτός αγοράς κακοπληρωτές έμποροι αγροτικών προϊόντων

ΒΑΡΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΕ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

*Υποχρεωτικά μέσω τραπεζών η πληρωμή των παραγωγών *Πρόστιμο και στους παραγωγούς εάν δεν ενημερώνουν για την καθυστέρηση πληρωμής *Τριπλή σήμανση στο γάλα


Εκτός αγοράς για έναν ολόκληρο χρόνο θα τίθενται όσοι έμποροι νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων κατ’ επανάληψη δεν εξοφλούν τους παραγωγούς εντός 60 ημερών από την έκδοση του τιμολογίου.
Παράλληλα, η πληρωμή του αγρότη θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά μέσω του τραπεζικού του λογαριασμού και απαγορεύεται ρητά κάθε άλλος τρόπος εξόφλησης, όπως με καταβολή μετρητών ή με έκδοση επιταγών και την αναγραφή στο τιμολόγιο ότι εξοφλήθη.
Αυτά προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο «Εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από χθες μέχρι τις 24 Απριλίου.
 ΠΟΙΝΕΣ
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι σε έμπορο που δεν εξοφλεί τον παραγωγό εντός 60 ημερών από την έκδοση του τιμολογίου επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 30% της αξίας του τιμολογίου. Αν εξοφλήσει τον παραγωγό αλλά όχι μέσω τραπεζικού λογαριασμού, επιβάλλεται στον έμπορο πρόστιμο ίσο με το 10% της αξίας του τιμολογίου.
 Πρόστιμο, όμως, θα επιβάλλεται και στον παραγωγό (το 10% της αξίας του τιμολογίου) εάν δεν ενημερώνει εντός 10 ημερών από την παρέλευση της αναγραφόμενης στο τιμολόγιο προθεσμίας εξόφλησης, την αρμόδια αρχή που είναι η Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, Διεθνών Σχέσεων και Προώθησης Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Σε περίπτωση που ο έμπορος παραβιάσει για δεύτερη φορά την διάταξη για εξόφληση του παραγωγού εντός 60 ημερών, διαγράφεται για ένα έτος από το Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών του ν. 3955/2011 και δεν του επιτρέπεται η πραγματοποίηση εμπορικών πράξεων για νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα κατά το χρονικό διάστημα της διαγραφής του.
Αν ο έμπορος συνεχίζει την εμπορία των νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων κατά το χρονικό διάστημα της διαγραφής του από το Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών του ν. 3955/2011, του επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ.
Τα πρόστιμα που επιβάλλονται, βεβαιώνονται ως δημόσια έσοδα, εισπράττονται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.) και αποτελούν έσοδα του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.
ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ
Για τον έλεγχο της εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι το υπουργείο Οικονομικών θα αποστέλλει κάθε μήνα στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αρχή τα τιμολόγια του προηγούμενου μήνα που φέρουν την ένδειξη νωπά και ευαλλοίωτα. Η διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα αποστέλλει τα τιμολόγια στις αντίστοιχες τράπεζες για έλεγχο της καταβολής του τιμήματος. Οι τράπεζες μετά τον έλεγχο θα διαβιβάζουν τη λίστα με τα τιμολόγια που δεν έχουν εξοφληθεί.
Επισημαίνεται ότι επιτρέπεται η έκδοση συγκεντρωτικού τιμολογίου το οποίο αναφέρεται σε διαφορετικές συνεχόμενες παραδόσεις προϊόντων στον ίδιο έμπορο αγροτικών προϊόντων.
ΓΑΛΑ
Με το νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμη να καταστεί υποχρεωτική η επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Η επισήμανση θα περιλαμβάνει τα κάτωθι:
α) «Χώρα άμελξης: (το όνομα της χώρας όπου έγινε η άμελξη του γάλακτος)».
β) «Χώρα επεξεργασίας: (το όνομα της χώρας όπου έγινε η επεξεργασία του γάλακτος)».
γ) «Χώρα συσκευασίας: (το όνομα της χώρας όπου έγινε η συσκευασία του προϊόντος)».
Στην περίπτωση που το γάλα ή το γάλα ως συστατικό σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχει αμελχθεί, υποστεί επεξεργασία και συσκευαστεί στην ίδια χώρα, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν δύναται να αποδοθεί ενιαία ως «Προέλευση: Όνομα χώρας».
Στην περίπτωση που το γάλα ή το γάλα ως συστατικό σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχει αμελχθεί, υποστεί επεξεργασία και συσκευαστεί σε περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν δύναται να αποδοθεί ενιαία ως «προέλευση Ε.Ε.».
Στην περίπτωση που το γάλα ή το γάλα ως συστατικό σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχει αμελχθεί, υποστεί επεξεργασία και συσκευαστεί σε περισσότερες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν δύναται να αποδοθεί ενιαία ως «προέλευση εκτός Ε.Ε.».
Επισημαίνεται ότι τα προϊόντα τα οποία νομίμως παράγονται ή αποτελούν αντικείμενο εμπορίας σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτη χώρα, δεν υπάγονται στις διατάξεις του νομοσχεδίου.

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Προβλέψεις από τον... ουρανό


ΙΩΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΗ

Από γενιά σε γενιά, οι βοσκοί μεταλαμπαδεύουν την ανάγνωση του ουρανού...
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Τη στιγμή που οι μετεωρολόγοι ανά την επικράτεια ερίζουν για την ακριβή πρόγνωση του καιρού, το ποσοστό των βροχοπτώσεων και το υψόμετρο των περιοχών που θα ντυθούν στα «άσπρα», πολλοί ηλικιωμένοι στην ύπαιθρο κουνούν με νόημα το κεφάλι τους. «Εμείς τα είχαμε ήδη από το καλοκαίρι προβλέψει», υποστηρίζουν με σιγουριά φυσιοδίφη. Το έμπειρο μάτι αλλά και η κληρονομημένη ικανότητα να ερμηνεύουν τη φύση, τούς είχε οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ο φετινός χειμώνας θα ήταν εξαιρετικά βαρύς. «Μέχρι μέσα Μαρτίου θα κάνει πολύ κρύο, κρίνοντας από το φεγγάρι» ισχυρίζονται οι μεν, «τα δέντρα ήταν το καλοκαίρι γεμάτα κουκουνάρια» προσθέτουν οι δε. «Ολα τα επαγγέλματα που είχαν άμεση επαφή με τη φύση, γεωργοί, κτηνοτρόφοι, ποιμένες, ψαράδες αλλά και ναυτικοί, προσπαθούσαν να προβλέψουν το μέλλον», λέει στην «Κ» η λαογράφος Σ.Π. Τρία θέματα απασχολούσαν κατεξοχήν τους ανθρώπους της επαρχίας τότε – η υγεία, ο έρωτας και οι καιρικές συνθήκες, που συνδέονταν άμεσα με την επιβίωσή τους. Εκτοτε, μπορεί να κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, ωστόσο, φαίνεται ότι παρόμοιες δοξασίες κρατούν ακόμα «γερά», ειδικά όταν οι ορθολογιστικές μέθοδοι τίθενται υπό... αμφισβήτηση.

«Οταν ζεις μέσα στη φύση, τη μαθαίνεις» επισημαίνει ο κ. Πέτρος, 50χρονος ποιμένας στην ορεινή Αρκαδία. «Από δέκα χρόνων καθόμουν τις νύχτες μαζί με τους τσοπάνηδες» θυμάται, «εκείνοι με δίδαξαν πώς να διαβάζω τον ουρανό». Σύμφωνα με τον κ. Πέτρο, τα «μερομήνια» του Αυγούστου είναι ο πιο έγκυρος τρόπος πρόγνωσης του καιρού. Ο Aύγουστος για τους αστούς δεν αποτελεί ούτε τέλος ούτε αρχή, αλλά για τους ανθρώπους της γης σημαίνει το τέλος της σοδειάς, εξ ου και η λαϊκή ρήση «από Αύγουστο χειμώνα και από Μάρτη καλοκαίρι». Ταυτόχρονα, το εκκλησιαστικό έτος ξεκινάει την 1η Σεπτεμβρίου. «Παρακολουθώ τον καιρό από την 1η έως την 6η Αυγούστου, σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο και από τις 13 έως τη 19η Αυγούστου, σύμφωνα με το νέο». Οι καιρικές συνθήκες κάθε μέρας, πρωί και βράδυ αντίστοιχα, αντιπροσωπεύουν τον καιρό δύο μηνών. Αρκεί να ανακαλέσουμε την ψύχρα στις παραμονές της Παναγίας, για να αρχίσουμε να... εμπιστευόμαστε τη λαογραφία. «Εγώ εκτιμώ ότι μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε χειμώνα, ο Απρίλιος και ο Μάιος θα είναι μαλακοί και θερμοί μήνες, ενώ από μέσα Ιουνίου έως τέλη Ιουλίου θα έχουμε πολλές βροχές» αποτολμά μια πρόγνωση ο κ. Πέτρος, χωρίς, όμως, να επιμένει.

Ο ίδιος, ωστόσο, αναγνωρίζει και άλλα σημάδια, που τον προειδοποιούν για τον καιρό. «Οταν το καλοκαίρι έχει πολύ σφήκα, ακολουθεί κακός χειμώνας, τις χρονιές που τα έλατα βγάζουν τα περίφημα “λυγκούσια”, περιμένω κακό χειμώνα» ισχυρίζεται. Αλλοι δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στο πάχος της φλούδας των κρεμμυδιών ή των καλαμποκιών, αλλά και των κουκουναριών, ως ένδειξη επερχόμενης κακοκαιρίας.

Και τη συμπεριφορά των ζώων, με τα οποία συνυπάρχει, έχει μάθει να αποκωδικοποιεί. «Οταν τα γίδια διαισθάνονται ότι πλησιάζει χιονιάς, βόσκουν ακατάπαυστα, μαζεύουν δυνάμεις, ενώ και τα πουλιά όταν κατεβαίνουν μέχρι τα μαντριά για να βρουν τροφή, σημαίνει ότι έρχεται κακοκαιρία» αποκαλύπτει ορισμένα μυστικά. Οταν βλέπει σκυλιά να παίζουν πάνω στο χιόνι, αναμένει και άλλη χιονόπτωση. «Εγώ αναγνωρίζω και το διαφορετικό κελάηδισμα των πουλιών, ανάλογα με τον καιρό, αλλά πώς να στο περιγράψω;» αναρωτιέται.

Παρά την επιμέλειά του στην παρατήρηση των φυσικών φαινομένων, ο κ. Πέτρος αποφεύγει να διαβάζει το κόκαλο από την πλάτη του αρνιού. Στην ωμοπλατοσκοπία, μία από τις μακροβιότερες πασχαλινές παραδόσεις, ο κύρης του σπιτιού διαβάζει την πλευρά του ζώου, που ο ίδιος έχει αναθρέψει και από τις σκιές του κοκάλου μπορεί να μαντέψει το μέλλον για την υγεία της οικογένειας και τη σοδειά. «Προτιμώ να διαβάζουν οι άλλοι για μένα», καταλήγει.

Κερασιά: καλλιέργεια.


Αποτέλεσμα εικόνας για κερασιες φωτογραφιες

Το έδαφος, που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση ενός κερασεώνα, οργώνεται πριν απ' τη φύτευση σε βάθος 30-40cm. Το όργωμα αποσκοπεί στην καταστροφή των πολυετών ζιζανίων και στην αφρατοποίηση του εδάφους, που είναι απαραίτητη για την καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των δένδρων. Πριν απ' το όργωμα λαμβάνονται δείγματα εδάφους και γίνονται αναλύσεις και ανάλογα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης καθορίζεται το είδος και η ποιότητα των χημικών λιπασμάτων, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των δένδρων. Αν η εξεύρεση κοπριάς είναι εύκολη, τότε ενδείκνυται η προσθήκη 2-3 τόννων κατά στρέμμα για τη βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους. Μετά το όργωμα και κατά μήκος των γραμμών φύτευσης των δένδρων, το έδαφος απολυμαίνεται συνήθως με χλωροπικρίνη.
Πριν απ' τη φύτευση γίνεται η επισήμανση των θέσεων φύτευσης των δένδρων, η διάνοιξη των λάκκων, διαστάσεων 45 x 45cm. και ακολουθεί η φύτευση των δένδρων. Κατά τη φύτευση τα δενδρύλλια φυτεύονται στο ίδιο βάθος, που ήταν στο φυτώριο, και το επιφανειακό χώμα ρίχνεται στη βάση του ριζικού συστήματος των δενδρυλλίων. Κατά την προσθήκη του χώματος πιέζεται ελαφρά αυτό μέχρι της πλήρους πληρώσεως των λάκκων, αποφεύγοντας να προξενηθεί ζημιά στο ριζικό σύστημα. Τα δενδρύλλια φυτεύονται γυμνόριζα. Μετά τη φύτευση ακολουθεί το πότισμα των δενδρυλλίων και η προσθήκη μικρής ποσότητας κοπριάς γύρω απ' το δενδρύλλιο, που αποσκοπεί στη μη εκβλάστηση των ζιζανίων και στη διατήρηση της υγρασίας του εδάφους, παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ανάπτυξη των δενδρυλλίων κατά τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης των.
Αποτέλεσμα εικόνας για κερασιες φωτογραφιες

Καλλιέργεια εδάφους

Η καλλιέργεια του εδάφους του κερασεώνα αποσκοπεί στην αύξηση ή διατήρηση της περιεκτικότητας του σε χούμο, την αποθήκευση νερού, στη διατήρηση της γονιμότητας του και στην ποσοτική και ποιοτική αύξηση της παραγωγής. Διενεργείται με μηχανικά ή χημικά μέσα. Τα ζιζανιοκτόνα, που χρησιμοποιούνται χωρίζονται σε δυο κατηγορίες:
Τα προφυτρωτικά (προστίθενται στο έδαφος προτού φυτρώσουν τα ζιζάνια)
Τα μεταφυτρωτικά (παρέχονται στο φύλλωμα των ζιζανίων).
Τα συνήθως χρησιμοποιούμενα είναι απ' τα προφυτρωτικά η simazine, το casoron, το diuron κ.ά. και απ' τα μεταφυτρωτικά το roundup, το paraguat (γκραμοξόν) κ.ά., σύμφωνα πάντοτε με τις οδηγίες χρήσης, που αναγράφονται πάνω στα μέσα συσκευασίας των ιδιοσκευασμάτων.

Συστήματα φύτευσης

Η κερασιά φυτεύεται κατά τετράγωνα και κατ' ορθογώνια παραλληλόγραμμα ή γραμμές. Η φύτευση των δενδρυλλίων γίνεται απ' το Νοέμβριο μόλις συμπληρωθεί η φυλλόπτωση, μέχρι τις αρχές της άνοιξης, πριν εκπτυχθούν οι οφθαλμοί και πάντοτε με ευνοϊκές εδαφικές και κλιματικές συνθήκες. Σε παγετόπληκτες περιοχές συνιστάται να φυτεύεται μετά τη διέλευση των παγετών. Οι αποστάσεις φύτευσης της κερασιάς, ανάλογα με το υποκείμενο και το σύστημα μόρφωσης των δένδρων ποικίλλουν και αναλύονται στον παρακάτω πίνακα: Οι αποστάσεις φύτευσης αποτυπώνονται σε πίνακα στον παρακάτω πίνακα:

Συστήματα φύτευσης σε κερασεώνα


Αποστάσεις φύτευσης
ΥποκείμεναΟπωροφόροι φράχτεςΚυπελλοειδές
Μεταξύ των γραμμών (m)Επί της γραμμής (m)Μεταξύ των γραμμών (m)Επί της γραμμής (m)
Σπορόφυτα7-107-10
F12/16-7.56-7.56-7.56-7.5
SL-645-65-65-65-6
Colt4.5-54.5-54.5-54.5-5
Stocton Morello5-5.55-5.55-5.55-5.5
P. fruticosa5-5.55-5.55-5.55-5.5
Charger5-6.55-6.55-6.55-6.5
Vladimir3-41-2
Άρδευση

Η κερασιά έχει τις μεγαλύτερες ανάγκες της σε νερό. κατά την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού, γιατί η περισσότερη νέα βλάστηση παράγεται κατά τη διάρκεια ανάπτυξης των καρπών της. Η παράταση αύξησης της βλάστησης ή η έκπτυξη δευτέρας βλάστησης κατά το φθινόπωρο δεν είναι επιθυμητή (είναι ευαίσθητη στους φθινοπωρινούς παγετούς), αλλά δε θα πρέπει τα δένδρα να αφεθούν να υποφέρουν από έλλειψη νερού μετά τη συγκομιδή των καρπών. Συνιστάται να ποτίζεται και σε περιοχές με ψηλή ετήσια βροχόπτωση, αλλά που υπόκεινται σε περιοδική ξηρασία κατά τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου. Τα δένδρα είναι όμως ευαίσθητα στη συνεχή και υπερβολική υγρασία στη ριζόσφαιρα του δένδρου. Επομένως το πότισμα θα πρέπει να γίνεται με βάση τις ανάγκες της μάλλον, παρά σε ημερολογιακή βάση. Η συχνότητα των ποτισμάτων μπορεί να προσδιοριστεί ικανοποιητικά με τενσιόμετρα.

Ακόμα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η κερασιά χαρακτηρίζεται από έντονη διαπνοή των φύλλων της και σε περίοδο ξηρασίας τα φύλλα απορροφούν νερό απ' τους καρπούς, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής. Γι’ αυτό η εξασφάλιση νερού στο δένδρο, όταν το έχει ανάγκη, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη σταθερής και ικανοποιητικής παραγωγής. Όσον αφορά τον τρόπο ποτίσματος, αυτό μπορεί να γίνει με κατάκλυση, αυλάκια, στάγδην και με μικρούς εκτοξευτήρες γύρω απ' τον κορμό των δένδρων (πότισμα σπρέϋ). Η τεχνική ποτίσματος με διαβροχή πάνω απ' τα δένδρα πιθανόν να επιδεινώνει το σχίσιμο των καρπών από βροχή και την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών. Έχει δοκιμαστεί πειραματικά, όπου επικρατούν ψηλές θερμοκρασίες, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές πληροφορίες, που να τεκμηριώνουν τη θετική ή αρνητική επίδρασή της.

Λίπανση

Απαραίτητες κρίνονται οι εδαφολογικές και φυλλοδιαγνωστικές αναλύσεις κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια, για τον προσδιορισμό της περιεκτικότητας και διαθεσιμότητας των θρεπτικών στοιχείων, καθώς και για τον έλεγχο της θρεπτικής κατάστασης των δένδρων. Η λίπανση της κερασιάς πρέπει να γίνεται πάντα σε συνεννόηση με υπεύθυνο γεωπόνο της περιοχής καλλιέργειας και αφού ληφθούν υπόψη τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Στον καθορισμό των λιπαντικών αναγκών της κερασιάς θα πρέπει να συνεκτιμώνται το μήκος της βλάστησης, το χρώμα των φύλλων, η παραγωγή και η ανάλυση εδάφους και φύλλων.
Άζωτο: Στην κερασιά το άζωτο αυξάνει τη βλάστηση και παραγωγή. Η έλλειψη αζώτου εκδηλώνεται με την παραγωγή κοντών και λεπτών επάκριων βλαστήσεων, μικρών χλωρωτικών φύλλων και μικρών, που ωριμάζουν νωρίς, καρπών. Τα συμπτώματα όμως αυτά μπορεί να προκληθούν και από φυσικές ή μηχανικές ζημιές των ριζών ή του κορμού των δένδρων, από κακή αποστράγγιση του εδάφους ή από ξηρασία. Σ' αυτές τις περιπτώσεις, αν και υπάρχει αρκετό άζωτο στο έδαφος, το φυτό αδυνατεί να προσλάβει αρκετή ποσότητα, για να καλύψει τις ανάγκες του.Η περίσσεια αζώτου καθυστερεί την ωρίμανση των καρπών και την εμφάνιση του χαρακτηριστικού χρωματισμού των. Η παροχή αζώτου πρέπει να μειώνεται στα δένδρα, που κλαδεύονται αυστηρά και σε εκείνα που η παραγωγή τους καταστράφηκε από παγετό.
Η κερασιά φαίνεται να χρησιμοποιεί τις διάφορες μορφές αζώτου εξίσου καλά. Τα 3kg νιτρικού νατρίου, 1.5kg νιτρικής αμμωνίας, 1.1 kg ουρίας, ή 5kg μικτού λιπάσματος (10-10-10), όλα δίνουν περίπου 0.5kg ενεργού αζώτου. Κάθε μια από τις μορφές αυτές αζώτου είναι πολύ διαλυτή και εισέρχεται στο ριζικό σύστημα γρήγορα. Η ποσότητα του αζώτου, που θα δοθεί, θα πρέπει να προσδιοριστεί με βάση το μήκος της βλάστησης του προηγούμενου χρόνου και την παραγωγή. Γενικά μπορεί να ειπωθεί ότι θα πρέπει να παρέχονται κάθε χρόνο 25 έως 60kg ενεργού αζώτου κατά στρέμμα. Αν το μέσο μήκος της επάκριας βλάστησης είναι πάνω από 45cm η παροχή αζώτου πρέπει να περικοπεί ή να περιοριστεί για ένα χρόνο. Αν όμως η επάκρια βλάστηση είναι κοντή, κυρίως όταν η παραγωγή είναι μικρή, η παροχή αζώτου πρέπει να αυξηθεί. Η χρησιμοποίηση κοπριάς μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει τροφοπενία ψευδάργυρου ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα της. Η συνεχής χρησιμοποίηση ως λιπασμάτων του νιτρικού νατρίου και ασβεστίου σε αρδευόμενους κερασεώνες μπορεί να δημιουργήσει υπερβολική αλκαλικότητα. Οι αλκαλικές εναποθέσεις τείνουν να συγκεντρωθούν στην επιφάνεια του εδάφους, και μερικές φορές το περισκληρύνουν, καθώς εξατμίζεται το νερό. Με την αύξηση της αλκαλικότητας του εδάφους, η εισδοχή νερού στο έδαφος μειώνεται σημαντικά και η αύξηση της βλάστησης αναστέλλεται. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να μετριάσει κατά πολύ το πρόβλημα, με τη μεταφορά μέρους των αλκάλεων κάτω απ' το ριζικό σύστημα του δένδρου. Η χρησιμοποίηση, ως λιπάσματος, της θειικής αμμωνίας, θα βοηθήσει στη μείωση του pH του εδάφους και θα σταματήσει την περαιτέρω αύξηση της αλκαλικότητάς του.
Κάλιο: Τα πιο πολλά εδάφη παρέχουν αρκετή ποσότητα καλίου. Η ποσότητα, που πρέπει να προστίθεται θα πρέπει να αντιστοιχεί σ' εκείνη που απορροφάται κάθε χρόνο απ' τα δένδρα. Η έλλειψη καλίου προκαλεί στα φύλλα συστροφή προς την πάνω επιφάνεια και περιφερειακά κάψιμο. Η περίσσεια καλίου προκαλεί μαλάκωμα στη σάρκα των καρπών (μειώνει την περιεκτικότητα των αδιάλυτων στο νερό πηκτινικών ουσιών).
Φώσφορος: Τα πιο πολλά εδάφη, όπως και στο κάλιο, παρέχουν αρκετή ποσότητα φωσφόρου και η προστιθέμενη ποσότητα θα πρέπει να αντιστοιχεί σ' εκείνη που απορροφάται κάθε χρόνο απ' τα δένδρα. Η παροχή φωσφόρου στο έδαφος σε ποτιστικούς κερασεώνες αυξάνει την περιεκτικότητα του φωσφόρου στα φύλλα και τους καρπούς, αλλά δεν επηρεάζει την ωρίμαση ή τη διατήρηση της ποιότητας των καρπών. Ο ρόλος του φωσφόρου στη σύνθεση των πηκτινών και τη συνεκτικότητα της σάρκας των καρπών δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί πλήρως.

Αποτέλεσμα εικόνας για κερασιες φωτογραφιες

Αραίωμα καρπών

Σχετικά με το αραίωμα των καρπών της κερασιάς υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες. Στην κερασιά θα πρέπει το ποσοστό των ανθέων που θα δέσουν καρπούς να είναι ψηλότερο απ' εκείνο των άλλων ειδών του γένους Prunus. Το αραίωμα των καρπών με το χέρι, αν και αποτελεσματικό, αποτελεί δαπανηρή εργασία και δε συνηθίζεται. Κάποιο είδος λεπτομερειακού κλαδέματος σ' ενήλικα δένδρα, βοηθάει στη μείωση του αριθμού των ανθοφόρων οφθαλμών και κατά συνέπεια σε μειωμένη καρπόδεση. Ακόμα και ο περιορισμός του χρόνου παραμονής των μελισσοκυψελών στον κερασεώνα κατά την κρίσιμη περίοδο της επικονίασης και γονιμοποίησης συμβάλλει σε μείωση της καρπόδεσης. Η τελευταία αυτή τεχνική δε συνιστάται για ποικιλίες, που έχουν μικρή τάση για καρποφορία. Η χρησιμοποίηση χημικοαραιωτικών ουσιών, σε πειραματικό επίπεδο, δεν έδωσαν σταθερά και ικανοποιητικά αποτελέσματα, γι’ αυτό και δε συνιστώνται. Η πιο αποδεκτή μέχρι σήμερα μέθοδος αραιώματος των καρπών της κερασιάς είναι το εκλεκτικό κλάδεμα κατά τη ληθαργική περίοδο του δένδρου.

Κλάδεμα

Στη κερασοκαλλιέργεια τα πιο επικρατέστερα σχήματα μόρφωσης των δένδρων είναι το κυπελλοειδές και ο οπωροφόρος φράχτης.
Κυπελλοειδές: Η κόμη του δένδρου, που διαμορφώνεται σε ύψος 50-60cm από το έδαφος αποτελείται από 3-5 βραχίονες, που σχηματίζουν γωνία 50o έως 60o με τον κορμό, ελικοειδώς γύρω απ' αυτόν και κατά προτίμηση σ' απόσταση 10-15cm καθ' ύψος επί του κορμού. Κάθε βραχίονας φέρει συνήθως δυο καλά αναπτυγμένους σκελετικούς κλάδους, από τους οποίους ο πρώτος σχηματίζεται σ' απόσταση 40-50cm απ' τη βάση του και ο δεύτερος σ' απόσταση 60-80cm και αντίθετα ως προς τον πρώτο. Η διαμόρφωση του σχήματος των δένδρων πρέπει να συμπληρώνεται σ' όσο το δυνατό μεγαλύτρο χρονικό διάστημα και με ελαφρές επεμβάσεις, ιδιαίτερα με κορυφολογήματα βλαστών, κατά την ανάπτυξη τους, ή με συντμήσεις κλάδων κατά τη ληθαργική περίοδο.

Οπωροφόρος φράχτης: Το σχήμα αυτό μόρφωσης άρχισε να εφαρμόζεται κατά τα τελευταία χρόνια στην Αγγλία. Τα δενδρύλλια κατά τη φύτευση τους αφήνονται συνήθως ακλάδευτα, αλλά λαμβάνεται μέριμνα οι ισχυρότεροι των πλάγιων βλαστών να έχουν κατεύθυνση προς τη γραμμή φύτευσης των δένδρων. Κατ' αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η ελεύθερη διαμόρφωση του σκελετού της κόμης των δένδρων σε συντομότερο χρονικό διάστημα και με μικρότερο κόστος. Η απόσταση μεταξύ των υπερκείμενων κλάδων και ο αριθμός αυτών εξαρτάται από τη ζωηρότητα του δένδρου. Στην κερασιά ο αριθμός αυτός των κλάδων κυμαίνεται από τρεις έως πέντε. Το ύψος του οπωροφόρου φράχτη κατά την πλήρη ανάπτυξη των δένδρων ουδέποτε υπερβαίνει τα τέσσερα μέτρα. Κατά τις φάσεις διαμόρφωσης του σκελετού των δένδρων ο οδηγός και οι πλάγιοι κλάδοι δεν κλαδεύονται για να αναπτυχθεί το δένδρο ελεύθερα. Αν κάποιες επεμβάσεις κριθούν αναγκαίες, τότε αυτές θα πρέπει να συνίστανται σε κάμψεις κλάδων ή κορυφολογήματα βλαστών. Το σχήμα αυτό εφαρμόζεται σε δένδρα κερασιάς με υποκείμενο μικρής ζωηρότητας.
Αφού πραγματοποιηθεί το κλάδεμα μόρφωσης, ακολουθεί το κλάδεμα καρποφορίας. Τα νεαρά δένδρα της κερασιάς έχουν την τάση να αναπτύσσονται ορθόκλαδα και να σχηματίζουν κλάδους μακρούς, χωρίς πλάγια βλάστηση. Το χειμερινό κλάδεμα, κατά τα πρώτα χρόνια (μέχρι 10 χρόνων), πρέπει να συνίσταται σε σύντμηση κλάδων, που θα αποσκοπεί στο σχηματισμό πλάγιας βλάστησης και σε αφαίρεση συνωστισμένων κλάδων στο εσωτερικό της κόμης. Όταν τα δένδρα μεγαλώσουν και σχηματίσουν καρποφόρα λογχοειδή, χρειάζονται ελαφρό κλάδεμα, που συνίσταται σε αφαίρεση συμπλεκόμενων κλάδων και σε αραίωση συνωστισμένων και ζωηρών ορθόκλαδων βλαστών. Το κλάδεμα καρποφορίας θα πρέπει να αποσκοπεί και στη διατήρηση του σχήματος των δένδρων, στην διατήρηση της λογχοειδούς βλάστησης σε καλή κατάσταση από πλευράς υγείας και ζωηρότητας, στην έκθεση του εσωτερικού μέρους της κόμης σε άφθονο φως και επαρκή αερισμό, στην εξασφάλιση μιας ικανοποιητικής παραγωγής κι στη δημιουργία επαρκούς νέας καρποφόρας βλάστησης.

Ωρίμανση

Για τον καθορισμό του κατάλληλου βαθμού ωριμότητας των καρπών κατά τη συγκομιδή, χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα κριτήρια ωριμότητας:
Χρώμα καρπών: Οι αλλαγές του χρώματος των καρπών συνδέονται στενά με την ωριμότητα. Στις βαθύχρωμες ποικιλίες, όπως είναι τα Τραγανά Εδέσσης, Lambert κ.ά., το χρώμα από ανοικτοκόκκινο γίνεται καφεκόκκινο και τελικά βαθυκόκκινο (έντονα ερυθρομέλανο) κατά την ωρίμαση. Το χρώμα, που αναπτύσσεται δε σχετίζεται με το ηλιακό φως. Οι καρποί του εσωτερικού μέρους της κόμης λαμβάνουν το ίδιο χρώμα μ' εκείνους του εξωτερικού μέρους της, που είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο. Συνιστάται οι καρποί, που προορίζονται να μεταφερθούν σε μάκρυνες αποστάσεις να συγκομίζονται κατά το στάδιο του καφεκόκκινου χρωματισμού. Στις ανοικτόχρωμες ποικιλίες, όπως τις Rainier και Φράουλα Βόλου, τμήμα μόνον της επιφανείας τους αποκτά κόκκινο επίχρωμα και το βασικό χρώμα παραμένει εμφανές στο υπόλοιπο μέρος της επιφανείας τους. Κατά την ωρίμαση, το βασικό χρώμα μεταβάλλεται προοδευτικά από πράσινο σε ανοιχτό κίτρινο και τελικά σε χρυσοκίτρινο. Η ένταση του επιχρώματος των ποικιλιών αυτών φαίνεται να επηρεάζεται απ' το ηλιακό φως.
Διαλυτά στερεά: Η περιεκτικότητα των διαλυτών στερεών του χυμού των καρπών θεωρείται σαν ένας μέτριος δείκτης ωριμότητας. Στις ΗΠΑ το χρώμα αποτελεί τον πιο αξιόπιστο δείκτη ωριμότητας, γιατί η περιεκτικότητα των διαλυτών στερεών ποικίλλει από χρόνο σε χρόνο, από περιοχή σε περιοχή και ανάλογα με το φορτίο παραγωγής. Τα διαλυτά στερεά προσδιορίζονται εύκολα μ' ένα διαθλασίμετρο χειρός. Η ποιότητα των κερασιών δε βελτιώνεται μετά τη συγκομιδή, ούτε η περιεκτικότητα των σακχάρων αυξάνει. Η περιεκτικότητα % των διαλυτών στερεών, για να θεωρηθεί ο καρπός καλής ποιότητας, δεν είναι η ίδια για όλες τις ποικιλίες. Αναφέρεται ότι το ποσοστό περίπου 19% θεωρείται ως ελάχιστο όριο για την ποικιλία Bing, ενώ το 17% είναι ικανοποιητικό για τη Lambert
Συνεκτικότητα σάρκας: Η μέτρηση του βαθμού μαλακώματος της σάρκας των καρπών καθώς πλησιάζει η ωρίμαση, με ειδικό πιεσίμετρο, έδειξε ότι είναι τόσο βραδύς, που τελικά δεν αποτελεί πρακτικό τρόπο μέτρησης της ωριμότητας.
Αριθμός ημερών από την πλήρη άνθηση (καρπική περίοδος): Ο αριθμός ημερών απ' την πλήρη άνθηση μέχρι την κανονική (optimum) ωρίμαση ποικίλλει πάρα πολύ από χρόνο σε χρόνο και γι’ αυτό δεν αποτελεί αξιόπιστο κριτήριο ωριμότητας των καρπών. Το μήκος της καρπικής περιόδου επηρεάζεται βασικά απ' τη θερμοκρασία, τον όγκο της παραγωγής και την αζωτούχο λίπανση. Η ωρίμαση των καρπών της κερασιάς μπορεί να επισπεφθεί κατά 4-5 μέρες με ψεκασμό με Alar 85, σε συγκέντρωση 500-2000 ppm, δυο βδομάδες μετά την πλήρη άνθηση ή να καθυστερήσει αρκετές μέρες με ψεκασμό με γιββερελλικό οξύ, σε συγκέντρωση 10ppm τρεις βδομάδες, πριν από τη συγκομιδή. Το Alar όμως είχε και δυσμενή επίδραση στην κερασιά, όπως ελαφρά πρωίμιση της άνθησης, μείωση της ανθεκτικότητας των οφθαλμών στο ψύχος, αυξημένη καρπόπτωση και μείωση της ποιότητας των καρπών, γι’ αυτό δε συνιστάται η χρησιμοποίηση του. Επιφυλακτικοί θα πρέπει να είμαστε και στη χρησιμοποίηση του γιββερελλικού οξέως, γιατί φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα των καρπών.

Αποτέλεσμα εικόνας για κερασιες φωτογραφιες

Συγκομιδή

Τα κεράσια, που προορίζονται για νωπή κατανάλωση, συγκομίζονται κατά κανόνα με το χέρι, μαζί με τον ποδίσκο, συνήθως σε 1-2 χέρια. Κατά τη συλλογή οι ποδίσκοι πιάνονται κοντά στη βάση τους με τον αντίχειρα και το δείκτη του χεριού και στρέφονται αντίθετα προς τα λογχοειδή. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο να μη προκληθεί ζημιά στους ποδίσκους και στα καρποφόρα λογχοειδή. Αν οι ποδίσκοι δε ζημιωθούν κατά τη συλλογή ζαρώνουν σε βαθμό που εξαρτάται από τη θερμοκρασία και υγρασία, αλλά δε καφετιάζουν. Αν όμως οι ποδίσκοι ζημιωθούν, καφετιάζουν γρήγορα, λόγω ενζυμικής δράσης. Τα κεράσια που προορίζονται για μεταποίηση, συγκομίζονται μηχανικά. Μ' αυτή όμως την τεχνική ο καρπός αποσπάται απ' τον ποδίσκο και υφίσταται μηχανικούς τραυματισμούς, που τον καθιστούν ευάλωτο στη σήψη. Γι’ αυτό τα κεράσια αυτά πρέπει μέχρι να μεταφερθούν στο εργοστάσιο για μεταποίηση, να προψυχθούν με υδρόψυξη (ρίχνονται σε δεξαμενή με νερό θερμοκρασίας περίπου 10oC). Σε πειραματικό επίπεδο, το alar επισπεύδει την ανάπτυξη του χρώματος, χωρίς η σάρκα να χάνει τη συνεκτικότητα της και συντελεί σε ταυτόχρονη ωρίμανση των καρπών, το δε ethephon προάγει την αποκοπή των καρπών (ο καρπός αποσπάται εύκολα με δόνηση) και συνεπώς μειώνει και το ποσοστό των μωλωπισμένων καρπών, λόγω απαιτούμενης μικρότερης δόνησης. Το ethephon συνήθως χρησιμοποιείται σε συγκέντρωση 250-1000ppm για την κερασιά και 500ppm για τη βυσσινιά, μια έως δυο βδομάδες, πριν από τη συγκομιδή. Η χρησιμοποίηση τους συνιστάται με μεγάλη επιφύλαξη ακόμα και στις ΗΠΑ.
Τα κεράσια πρέπει να συλλέγονται αν είναι δυνατόν, κατά το πιο δροσερό τμήμα της μέρας. Όταν ο καιρός είναι ζεστός, η διαπνοή των φύλλων των δένδρων είναι έντονη. Κατά τα ζεστά τμήματα της μέρας (συνήθως μετά το μεσημέρι) ο καρπός ενδέχεται να παρουσιάζει έλλειψη νερού, που κατά τη συντήρηση ή τη διάθεση εκδηλώνει έντονα συμπτώματα υποβαθμισμένης ποιότητας. Για να διατηρηθεί η σπαργή των καρπών και να μειωθεί η φθορά τους, το έδαφος του οπωρώνα πρέπει να διατηρείται υγρό κατά την περίοδο της συγκομιδής. Πρέπει να τονιστεί ότι η συρρίκνωση ή ξήρανση του ποδίσκου του καρπού προκαλεί αφυδάτωση στον καρπό, που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ποιότητας και γεύσης των καρπών και την αύξηση της φθοράς.
Τα κεράσια αμέσως μετά τη συλλογή τους πρέπει να διατηρούνται σε σκιερό μέρος και να σκεπάζονται με βρεγμένο καραβόπανο. Η χρησιμοποίηση φύλλου πολυαιθυλενίου από μόνο του δεν ενδείκνυται, αλλά χρειάζεται πρόσθετο κάλυμμα για σκίαση. Η έκθεση στον ήλιο ή στον άνεμο αυξάνει τη διαπνοή των καρπών και σμικρύνει το χρόνο διατηρήσεως τους. Οι καρποί συνιστάται να μεταφέρονται το ταχύτερο δυνατό στους αποθηκευτικούς χώρους διαλογής και συντήρησης σε φορτηγά με σύστημα ψύξης και υγρασίας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι προστατευόμενοι καρποί με κατάλληλα υλικά έχασαν 0.4-1.0% του βάρους τους, λόγω διαπνοής, ενώ οι μη προστατευόμενοι 1.8-2.1% του βάρους τους κατά την ίδια χρονική περίοδο. Τα ποσοστά όμως αυτά πρέπει να ποικίλλουν ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες, τη διάρκεια παραμονής τους στον οπωρώνα, το χρόνο μεταφοράς και τη διάρκεια αποθήκευσης, πριν από τη συσκευασία.

Πηγή/:http://www.gaiapedia.gr

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Πως κλωσσάνε οι κότες




Πόσο χαίρομαι, που ήρθε επιτέλους η Άνοιξη! Η εποχή που όλος ο κόσμος βλέπει τα κοτέτσια του να γεμίζουν κοτοπουλάκια. Ξέρετε η Άνοιξη είναι η εποχή που κλωσσάνε περισσότερο οι κότες. Ο κανόνας για να πέσει μια κότα κλώσσα είναι να έχει ήδη ολοκληρώσει τον αναπαραγωγικό της κύκλο. Τι θέλω να πω με αυτό; Θα σας πω ένα παράδειγμα.. Έχουμε μια κότα η οποία ξεκίνησε να γεννάει, απο τις 15 Φεβρουαρίου. Αυτή η κότα μπορεί να κλώσσήσει περίπου μέσα στον Απρίλιο - Μάιο! Φυσικά αν μια κότα γεννάέι απο τον Νοέμβριο - Ιανουάριο μπορεί να κλωσσήσει απο τον Μάρτιο. Γενικά δηλαδή για να κλωσσήσει μια κότα χρειάζεται να γεννήσει πάνω απο 30 αυγά. Συνήθως όμως οι κότες κλωσσάνε αφού γεννήσουν 50 αυγά. Ισχύει ότι μια κότα κλωσσάει γρήγορα τον πρώτο χρόνο ζωής της αφου ολοκληρώσει και φτάσει 10 μηνών. Αυτές δυστυχώς είναι πληροφορίες που έχω βγάλει ως απόσταγμα απο την εμπειρία μου, και δυστυχώς δεν πρόκειται να τις βρείτε πουθενά αλλού να τις διαβάσετε!
Για να πέσει μια κότα κλώσσα δεν αρκεί μόνο να είναι ώριμη στην ηλικία. Χρειάζεται να το έχει και στο αίμα της. Δηλαδή να το έχει η ράτσα. Για παράδειγμα οι ντόπιες κότες, οι κότες ράτσας brahma, τα νανάκια, και μερικές άλλες ράτσες έχουν έντονο το ένστικτο της κλώσσας. Αντιθέτως ράτσες όπως οι australorp, leghron, isa brown, κότες πτηνοτροφείου, κότες που πουλάνε στα μαγαζιά, δεν έχουν το ένστικτο της κλώσσας. Δηλαδή αν πάρετε τέτοιες κότες, το πολύ να κλωσσήσει μια κότα στις 100. Είναι σπάνιο δηλαδή, να δούμε τις έτοιμες κότες να κλωσσάνε.



Ξέρετε όποιος έχει κότες που κλωσσάνε έχει μεγάλο πλεονέκτημα. Ξέρω πολλούς ερασιτέχνες που εξασφαλίζουν όλη τη ΝΕΑ ΓΕΝΝΙΑ κοτόπουλων απο τις κλώσσες που βάζουν. Φανταστείτε να μην χρειάζεται να αγοράζετε νέα πουλιά και να σας τα βγάζουν εντελώς δωρεάν οι κλώσσες. Μα δεν είναι όμως μόνο το χρηματικό. Τα πουλιά που μεγαλώνουν με κλώσσα είναι ποιοτικά.

Καμια σχέση τα πουλιά απο κλωσσομηχανή με αυτά απο κλώσσα.
Υπάρχει μια εκδοχή, ότι όσα πουλια μεγαλώνουν με κλώσσομηχανή, το ένστικτο χάνεται. Θέλω λοιπόν να σας πω λίγα λόγια πάνω σε αυτό.  Αν εχουμε 100 πουλιά απο κλωσσομηχανή, και 100 πουλιά απο κλώσσα, απο την ίδια ράτσα. Της μηχανής τα πουλιά θα κλωσσήσουν με λίγο μικρότερο ποσοστό στη πρώτη γεννιά. Στη δεύτερη γεννιά, θα έχουμε ακόμα λιγότερες κλώσσες, κλπ. Μέσα σε λίγες δεκαετίες χάνεται το ένστικτο, σε πολύ μεγάλο βαθμό. Φυσικά υπάρχουν ράτσες που έχουν πιο ισχυρο το ένστικτο και δεν εξασθενεί εύκολα ακόμα και σε 10 χρόνια. Εξαρτάται εξ ολοκλήρου απο τα γονίδια που φέρει το πτηνό. Τωρα θα μου πείτε, γιατί πολλές ράτσες σήμερα δεν κλωσσάνε; Μα φυσικά γιατί οι μηχανές εχουν μπεί στη μέση. Όσο τα πτηνά προχωρούν γεννιές, χωρίς να μεγαλώνουν με κλώσσα, το ένστικτο χάνεται. Φυσικά πάντα υπάρχει μέσα βαθειά χαραγμένο. Για να χαθεί το ένστικτο απο τις σημερινές κότες, πέρασαν πολλά πολλά χρόνια.



Αλήθεια πως κάνουμε τις κότες να κλωσσάνε;
Έχω γράψει πάρα πολλές φορές για τις φωλιές και τον χώρο του κοτετσιού. Κότες που είναι ελευθέρας, που τους έχουμε φτιάξει ωραίες, σκοτεινές, και κρυμμένες σε θάμνους φωλιές, κλωσσάνε πιο γρήγορα. Ένα άλλο κόλπο λοιπόν είναι να αφήνουμε τουλάχιστον 3-4 αυγά μέσα στις φωλιές, τα οποία είναι σημαδεμένα. Η κότα όταν βλέπει αυγό μέσα στη φωλιά, νομίζει πως είναι δικό της. Συνεπώς αν δεί πολλά αυγά θα ερεθιστεί για να κάτσε να κλωσσήσει.

Θέλω να σας πω την εμπειρία μου. Όσες φορές έλειπα και άφηνα αυγά στις φωλιές, έβρισκα πάντα κλώσσες. Θυμάμαι μια μέρα που έλειψα για 4 μέρες και βρήκα τη μεγαλύτερη σε ηλικία κότα, 7 χρονών, να κλωσσάει μέσα στη φωλιά με 10 αυγά. Οι κότες τρελαίνονται όταν βλέπουν πολλά αυγά στη φωλιά. Ξέρετε για τις κότες παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Ας φαίνεται κάτι τόσο απλό.

Οι κότες ζηλεύουν! Κάντε ένα πείραμα. Πάρτε μια κλώσσα και βάλτε την κάπου να την βλέπουν οι άλλες κότες. Δείτε πως τη ζηλεύουν, και τη πλησιάζουν με περιέργεια! Και όμως όταν οι άλλες κότες ακούνε του "κλουυ κλουυυ" της κλώσσας, ζηλεύουν! Θέλουν και αυτές να γίνουν κλώσσες. Πολλές φορές εφάρμοζα αυτή τη τεχνική, για να κάνω και άλλες κότες να κλωσσήσουν. Η μια κλώσσα φαίρνει την Άλλη. Άμα λοιπόν έχετε ένα κοτέτσι με κότες που δεν κλωσσάνε, μπορείτε να αγοράσετε απο κάποιον άλλο, μια κότα που κλωσσά, και μόλις οι κότες την δούν, ίσως θυμηθούν το μητρικό ένσττικτο! Μπορεί να χάθηκε στη πάροδο δεκάδων χρόνων, όμως πάντα βαθειά βαθειά μέσα υπάρχει! Και αν έχουμε τον τρόπο, μπορούμε να το βγάλουμε προς τα έξω και πάλι! Μην ξεχνάμε ότι εδώ και εκατομμύρια χρόνια οι κότες κλωσσούσαν, πως γίνετε μέσα σε 100 και 200 χρόνια να εξαφανιστεί; Πρακτικώς αδύνατο!

Πηγή:http://ellinikeskotes.blogspot.gr

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΞΗΡΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ



Στο βίντεο αυτό δείχνουμε μία μέθοδο που λίγοι γνωρίζουν, για το πως μπορούμε να αποξηράνουμε και να αποθηκεύσουμε τα άγρια φρέσκα χόρτα που έχουμε μαζέψει, ώστε να έχουμε το καλοκαίρι που δεν υπάρχουν.


Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Γιατί ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου εορτάζεται στις 25 Μαρτίου;

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα διπλού εορτασμού, της εθνικής επανάστασης, αλλά και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Οι αρχές της εορτής δεν είναι επακριβώς γνωστές. Πολλοί και διαφορετικοί λόγοι, όμως, οδήγησαν στη συγκεκριμένη καθιέρωση.

Η λειτουργική παράδοση και ορθόδοξη πνευματικότητα τοποθετούν σε ιδιαίτερη θέση την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Και είναι αλήθεια ότι οι θεομητορικές εορτές πλουτίζουν τη λειτουργική μας ζωή, γιατί ο λαός του Θεού πάντοτε ατενίζει με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό τη μεσίτρια του ουρανού. Την ήμερα αυτή, η Εκκλησία γιορτάζει το χαρμόσυνο μήνυμα της θείας ενσάρκωσης. Ο θεόσταλτος αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάζεται στην Παρθένο Μαρία, στη Ναζαρέτ και της ανήγγειλε ότι θα γεννήσει το Σωτήρα του κόσμου, τον Ιησού Χριστό.
Οι αρχές της εορτής του Ευαγγελισμού δεν είναι επακριβώς γνωστές. Το γεγονός ότι Αγία ῾Ελένη έκτισε στη Ναζαρέτ βασιλική, στην οποία περιελαμβανόταν κατά παράδοση ο οίκος της Θεοτόκου, όπου αυτή δέχθηκε τον Ευαγγελισμό, επέδρασε ίσως στη σύσταση τοπικής εορτής. Οι πρώτες μαρτυρίες περί αυτής βρίσκονται στον Άγιο Πρόκλο, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, το 430 μ.Χ., και στο Πασχάλιον Χρονικόν (624 μ.Χ.), όπου χαρακτηρίζεται ως συσταθείσα στις 25 Μαρτίου από τους θεοφόρους διδασκάλους.
Το 560 ο Ιουστιανιανός ο Α’ πρόβαλε την 25η Μαρτίου, ως την κατάλληλη ημέρα για τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Μια πληθώρα διαφορετικών λόγων οδήγησαν στη συγκεκριμένη καθιέρωση.
Καταρχάς, η ήμερα της συλλήψεως του Ιωάννη του Προδρόμου, δηλαδή η 24η Σεπτεμβρίου, συνέπιπτε με τη φθινοπωρινή ισημερία, δεδομένου ότι την ήμερα αυτή, κατά την οποία οι Εβραίοι εόρταζαν την εορτή του Εξιλασμού, δέχθηκε ο Ζαχαρίας από τον αρχάγγελο Γαβριήλ το μήνυμα ότι θα αποκτήσει υιό. Επομένως, εφόσον κατά το Λκ. 1, 26 ο Ευαγγελισμός έγινε έξι μήνες αργότερα, η ημερομηνία αυτή συνέπιπτε με την εαρινή ισημερία, δηλαδή στις 25 Μαρτίου, και η Γέννηση του Χριστού καθορίστηκε εννέα μήνες μετά, δηλαδή στις 25 Δεκεμβρίου, στο χειμερινό ηλιοστάσιο.
Επίσης,  είχε επικρατήσει η άποψη ότι ο θάνατος του Χριστού συνέβη στις 25 Μαρτίου και επειδή ο Κύριος, ως τέλειος κατά πάντα άνθρωπος, «έσχεν επίγειον βίον καθοριζόμενον από ακριβή αριθμόν ετών», έπρεπε να είχε συλληφθεί την ήμερα του σταυρικού θανάτου του. Επιπροσθέτως, η 25 Μαρτίου πίστευαν ότι ήταν η πρώτη ήμερα του κόσμου και ως εκ τούτου θα έπρεπε να είναι και η ήμερα του θανάτου Του.


Η χαρμόσυνη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου εορτάζεται μέσα στη Μ. Τεσσαρακοστή, περίοδο πένθους, κατά την οποία απαγορεύεται η τέλεση εορτών και πανηγύρεων. Με τον 52ο κανόνα της Πενθέκτης Οικουμενικής Συνόδου επιτράπηκε ως εξαίρεση η εορτή του Ευαγγελισμού κατά την οποία τελείται η θεία λειτουργία του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου και όχι η λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων. Στην Κωνσταντινούπολη, κατά το έθιμο, την ήμερα του Ευαγγελισμού ο αυτοκράτορας με πομπή από την Αγία Σοφία πήγαινε στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου εν τω Φόρω και από εκεί κατέληγε στο ναό της Θεοτόκου των Χαλκοπρατείων, όπου γινόταν μεγαλοπρεπής εορτασμός.