.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Έως 3 χρόνια φυλάκισης σε αγρότες που στήνουν μπλόκα

mploka

Τις ποινές φυλάκισης που προβλέπονται για το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών αύξησε η κυβέρνηση με τροπολογία που πέρασε στα… ψιλά του Συμφώνου Συμβίωσης το οποίο και ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα.
Έτσι, βάσει του νέου άρθρου του Ποινικού Κώδικα, θα τιμωρείται και η παρεμπόδιση των συγκοινωνιών στις εθνικές οδούς με φυλάκιση μέχρι ενός έτους. Η ίδια ποινή θα αφορά και την παρεμπόδιση αμαξοστοιχιών, αεροπλάνων, λεωφορείων κ.ο.κ., από φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών, που ίσχυε έως σήμερα.
Μάλιστα, όπως προβλέπεται στη διάταξη, η παρεμπόδιση «είχε σημαντική διάρκεια», η ποινή φυλάκισης μπορεί να φτάσει μέχρι και τα τρία χρόνια.
parakollisi-1
parakollisi-3
parakollisi-3
Παρότι αρκετοί έστρεψαν το βλέμμα τους προς το κίνημα «Δεν Πληρώνω» και τις κινητοποιήσεις στα διόδια, ορισμένοι ερμηνεύουν την εν λόγω κίνηση ως μία… προληπτική κίνηση της κυβέρνησης, ώστε να προλάβει τις κινητοποιήσεις των αγροτών, οι οποίοι ως γνωστόν βρίσκονται σε αναβρασμό.
Και αυτό γιατί, μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να έρθει – χωρίς ωστόσο να αποκλείεται χρονικά η μετάθεση- του πακέτου με τα φορολογικά των αγροτών, οι οποίοι και έχουν εξαγγείλει δυναμικές κινητοποιήσεις.

Πηγή.

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

O Λασιθιώτης που πειραματίστηκε με την παράδοση και έκανε τον μούστο… γκουρμέ


9


Πειραματίστηκε με την παράδοση και έκανε τον μούστο... γκουρμέ
Οι μνήμες του παρελθόντος και η ανάγκη για δημιουργία προκάλεσαν τον Στέφανο Κασσωτάκη, έναν 45χρονο γόνο μιας απλής αγροτικής οικογένειας, να αλλάξει ρότα στη ζωή του και να γράψει μια ιστορία γεύσης, στην οποία πρωταγωνιστεί ο ίδιος μαζί με τη γυναίκα του, Μαρία.
Ενα ιδιότυπο πάντρεμα παράδοσης και γνώσης με το μεράκι του Στέφανου Κασσωτάκη να δημιουργήσει μια οικογενειακή επιχείρηση που θα αξιοποιούσε τον αμπελώνα της οικογένειας ήταν αυτό που γέννησε το «Εύβοτρυ». Εναν χώρο που παράγει και προωθεί παραδοσιακά προϊόντα μούστου.
«Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είχα επαφή με το αμπέλι και τον μούστο», λέει ο Στέφανος Κασσωτάκης, που θυμάται ότι κάθε σπίτι που ασχολούνταν με την αμπελουργία έφτιαχνε το δικό του πετιμέζι. «Το πετιμέζι το χρησιμοποιούσαν οι παλιοί κυρίως ως φάρμακο, καθώς συγκεντρώνει τα περισσότερα θεραπευτικά συστατικά του σταφυλιού. Είναι ένα παχύρρευστο προϊόν που παράγεται από τον μούστο των σταφυλιών μετά από βράσιμο, χωρίς προηγούμενη ζύμωση. Είναι πλούσιο σε ενέργεια, σίδηρο και ασβέστιο, δεν περιέχει συντηρητικά, χρωστικές, ζάχαρη και διατηρείται για πολύ καιρό εκτός ψυγείου».
Ο Στέφανος Κασσωτάκης στο εργαστήριο της επιχείρησης.
Ο Στέφανος Κασσωτάκης στο εργαστήριο της επιχείρησης.
Το ξεκίνημα
Ακολουθώντας για 17 χρόνια το επάγγελμα του σεφ, έφτασε πέρυσι το πλήρωμα του χρόνου να ωριμάσει η ιδέα που είχε ο ίδιος και να στραφεί στη γεωργία για να δημιουργήσει τα δικά του παραδοσιακά προϊόντα από τον αμπελώνα στο χωριό του.
«Ανέκαθεν με ενέπνεαν στη δουλειά μου τα παράγωγα του αμπελιού και αυτό με έκανε να σκεφτώ να ασχοληθώ τελικά εγώ με την παραγωγή τους», λέει ο 45χρονος αμπελουργός. «Ο αμπελώνας μεγάλωσε με στόχο να παράγω πετιμέζι και έτσι ήρθε η ιδέα της οικοτεχνίας, το ”Εύβοτρυ”. Οταν αποφασίσαμε με τη γυναίκα μου, τη Μαρία, να στήσουμε το εργαστήρι, η γκάμα με τα παραδοσιακά προϊόντα μεγάλωσε, δίνοντας την ευκαιρία στους εαυτούς μας να αναβιώσουμε μια παράδοση που αγαπούσαμε από μικρά παιδιά».
Ολα τα προϊόντα παράγονται από πρωτογενή υλικά χωρίς προσθήκη χρωστικών και συντηρητικών.
Ολα τα προϊόντα παράγονται από πρωτογενή υλικά χωρίς προσθήκη χρωστικών και συντηρητικών.
Πειραματίστηκαν με τις ντόπιες συνταγές, πρόσθεσαν τη δική τους έμπνευση και ιδού το αποτέλεσμα: «Πετιμέζι, σιμιγδαλένιος χαλβάς με πετιμέζι, μουστοκούλουρα και σταφιδωτά, παραδοσιακές ζώγιες με καρύδι, κιοφτέρια της γιαγιάς και γλυκό κουταλιού σταφύλι».
Αναζητώντας κεφάλαια για να δώσει σάρκα και οστά στην ιδέα του, ο Στέφανος Κασσωτάκης εντάχθηκε στο τοπικό πρόγραμμα Leader.
«Στα βαθιά νερά» 
«Με τη βοήθεια του χρηματοδοτικού προγράμματος, καταφέραμε να δημιουργήσουμε το ”Εύβοτρυ” μπαίνοντας στα βαθιά νερά της αγοράς», αναφέρει ο Στέφανος Κασσωτάκης, περιγράφοντας τις δυσκολίες που συνάντησε αρχικά. «Σε αντίθεση με τις μεγάλες εταιρείες, τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα δεν μπαίνουν εύκολα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Ετσι, στραφήκαμε στα εξειδικευμένα καταστήματα βιολογικών προϊόντων στην αγορά της Αθήνας, καθώς και σε καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και σε μικρότερη κλίμακα στην υπόλοιπη Ελλάδα». Τα προϊόντα πωλούνται βέβαια και από το εργαστήριο στο Καβούσι Λασιθίου, ξεναγώντας όσους θέλουν να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία επεξεργασίας – μεταποίησης του σταφυλιού.
Ολα τα προϊόντα παράγονται από πρωτογενή υλικά χωρίς προσθήκη χρωστικών και συντηρητικών ουσιών και διακρίνονται για την αυθεντική τους γεύση.
Τα παραδοσιακά προϊόντα του «Εύβοτρυ».
Πετιμέζι από την πανάρχαια ποικιλία του λιάτικου σταφυλιού, χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής, στην κουζίνα και τη ζαχαροπλαστική.
Ζώγιες: Εδεσμα παραδοσιακό και αγαπημένο παλαιότερων γενιών, συνδυάζει μούστο, καρυκεύματα και χοντροκοπανισμένα καρύδια.
Ρετσέλι: «Ξενομπάτικο» σύμφωνα με την τοπική διάλεκτο, αποξηραμένο σύκο και καρύδι με πετιμέζι.
Κιοφτέρι: Παραδοσιακό γλυκό με σουσάμι και ξυσμένο αμυγδάλο, συμπληρώνει τη διατροφή των μικρών παιδιών.
Την γκάμα των παραδοσιακών προϊόντων του κρητικού εργαστηρίου συμπληρώνουν η μουσταλευριά, το παστέλι, τα μουστοκούλουρα, τα σταφιδωτά και το γλυκό κουταλιού σταφύλι.
Κώστς Νάνος
http://nanos@pegasus.gr

Οδηγίες στους Κρητικούς για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έρχονται


Οδηγίες σε Κρητικούς και επισκέπτες του νησιού δίνει η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρεια Κρήτης, ενόψει της κακοκαιρίας που έρχεται από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Διαβάστε την ανακοίνωση:
«Στη Κρήτη αναμένεται επιδείνωση καιρικών φαινομένων από μεθαύριο Πέμπτη 31/12/2015 ως και Παρασκευή 1/1/2016, με κύρια χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση θερμοκρασίας, τους κατά τόπους θυελλώδεις ανέμους, και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά, ίσως και στα ημιορεινά του νησιού.
Παρακαλούνται οι πολίτες να είναι προσεκτικοί και ιδιαίτερα:
Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
Να αποφύγουν την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές σε περίπτωση χιονόπτωσης.
Σε περιοχές, όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τις μετακινήσεις. Όταν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν με αυτοκίνητο, να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες.
Να ταξιδέψουν κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να προτιμήσουν τους κεντρικούς δρόμους και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα κάνουν.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους, σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων.»
Πηγή>radiolasithi.gr
Για όσους καλλιεργούν στα θερμοκήπια,συνιστούμε:
Παρά το κρύο που έρχεται,συνεχίζουμε να ποτίζουμε με λιγότερο νερό και χρησιμοποιώντας χουμικά και άλλα υγρά λιπάσματα που διατηρούν τη ρίζα ζεστή.Ετσι αποφεύγουμε την ξυλίαση.
Αποφεύγουμε τα κρυσταλικά λιπάσματα και ιδιαίτερα τα αζωτούχα διότι παγώνει το ριζικό σύστημα.
Στο κρύο,κλείνουμε τις οροφές,και αφήνουμε τους περιφερειακούς αερισμούς ανοιχτούς κατά 10 περίπου εκατοστά ώστε να υπάρχει σχετική κυκλοφορία του αέρα,ακόμα και την νύχτα.
Καλό είναι να γίνουν προληπτικοί ψεκασμοί για βοτρύτη πρίν την κακοκαιρία,καθώς και ριζοποτίματα με μυκητοκτόνα για πρόληψη απο τον περονόσπορο.
Κατά τον παγετό,δεν εφαρμόζουμε διαφυλλικές λιπάνσεις,δεν κόβουμε φύλλα και γενικά δεν ψεκάζουμε.
Πρίν απο τον παγετό μπορούμε επίσης να εφαρμόσουμε ειδικά σκευάσματα που δημιουργούν φίλμ προστασίας στην επιδερμίδα του φυτού.
Εμείς προτείνουμε μιά καλή διαφυλλική λίπανση με ασβεστούχα και χουμικά πρίν απο την πτώση της θερμοκρασίας.
Φροντίστε να είναι τελείως στεγνά τα φυτά μόλις ξεσπάσει η κακοκαιρία.
Κατα τις βραδυνές ώρες,και σε περιοχές που θα υπάρξει χιόνι και παγετός,ανασηκώνουμε τους υολοκαθαρηστήρες απο το μπαμπρίζ για να μπορέσουμε να ξεπαγώσουμε εύκολα τα τζάμια και να κινηθούμε την επόμενη μέρα.
Κόψτε άφθονα ξύλα και αποθηκέψτε τα σε στεγνό μέρος και με γρήγορη και εύκολη πρόσβαση.
Για όσους σκέφτονται χειμερινή απόδραση με το 4Χ4 καλό είναι να ρίξουν στην καρότσα μια δεκαρά φάρδους των ελιώ κι αχρείαστοι νά ναι.Το κινητό μαζί σας και πάντα φορτισμένο.
Προμηθευτείτε λουκάνικα,μεζέδες,κρασί,ρακή,και καλή πρωτοχρονιά να περάσετε.
Μ.Μ.

Βάζοντας στο τραπέζι το βελανίδι…


βελανιδια

Ένα προϊόν γνωστό ως ζωοτροφή φοιτητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το βάζουν στο τραπέζι μας...

Μια φορά κι έναν καιρό τα βελανίδια είχαν ταυτιστεί με τη διατροφή των χοίρων ή με την επεξεργασία δερμάτων. Τα βελανίδια τα μάζευαν στη Τζια και συνήθως τα έστελναν στη Σάμο ή τη Λέσβο, γιατί τα χρειάζονταν τα βυρσοδεψεία. Τώρα ένα  σνακ, που αναπτύχθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,  βάζει στο ελληνικό τραπέζι το βελανίδι το οποίο είναι υγιεινότατο και το βάζει ξανά στο χάρτη της ανθρώπινης τροφής.
Ούτως ή άλλως υπήρξε γυναίκα στη Τζιά, η Μάρσι που με το σύζυγό της Κώστα Μαρούλη, κατόρθωνε να φτιάχνει ψωμί από βελανίδι, ακολουθώντας μια μέθοδο ξεπικρίσματος.
Το βελανίδι είναι πλούσια πηγή βιταμινών : θειαμίνη, ριβοφλαβίνη β-2 νιασίνη Β3, παντοθενικό οξύ Β5, Βιταμίνη Β6,  φολικό οξύ Β9. Επίσης ιχνοστοιχείων: ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο.Μάφιν χωρις γλουτενη
Το σνακ Gluten Care Muffin χωρίς γλουτένη,  εμπλουτισμένο με άλευρο βελανιδιού και φυτικές ίνες, ήταν ένα από τα πιο ωραία προϊόντα που παρουσιάστηκαν στην Ecotrophelia 2015. Κέρδισε το τιμητικό Βραβείο «Καλύτερο Πλάνο Μάρκετινγκ & Εμπορίας» και αφορούσε φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αξίζει πολλά συγχαρητήρια η πρωτοβουλία των παιδιών και των δασκάλων τους, γιατί ξαναβάζει στο χάρτη ένα προϊόν, που υπάρχει στην ελληνική ύπαιθρο και δεν αξιοποιείται.
Το τρόφιμο αυτό είναι ένα ωραίο σνακ που δεν έχει βγει στην αγορά αλλά θα έπρεπε. Κι αυτό διότι δίνει λύση σε ανθρώπους που έχουν θέματα υγείας και δεν μπορούν να καταναλώσουν τρόφιμα με γλουτένη.
Ταυτόχρονα ως προϊόν, πειραματικό, που φτιάχτηκε από φοιτητές συμπληρώνει ένα σημαντικό κενό στη χώρα μας. Καθώς τρόφιμα χωρίς γλουτένη έρχονται απ΄ έξω το κόστος τους είναι υψηλό  στην αγορά.
Επιβλέπουσα ήταν η Αθηνά Λαζαρίδου και δημιουργήθηκε από την Ιππολύτη Γκουντενούδη – Εσκιτζή και το Χρήστο – Ελπιδοφόρο Χριστοδούλου. Η συσκευασία του ανακυκλώσιμη κι οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν κατά κανόνα ήταν από παραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας με τη βοήθεια και της εταιρίας «Αφοί Κεραμάρης ΑΕ», ενώ χρησιμοποιήθηκε 30% λιγότερη ζάχαρη από παρόμοια προϊόντα.
Μια καινοτόμα προσπάθεια που αξίζει τον κόπο όχι απλά να βγει στην αγορά αλλά να δημιουργήσει κι άλλα προϊόντα, χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε εισαγωγές. Το βελανίδι μας δείχνει το δρόμο…

Πηγή>
http://agrocosmos.com/

Η σεβάσμια ιέρεια του ελαιολάδου της Τουρκίας!


Τουρκία Αποστολή. Του Κώστα Λύρη  , γεωτεχνικού – γευσιγνώστη (kostasliris@hotmail.com)
Η γειτονική Τουρκίαγρήγορα αναπτυσσόμενη στον αγροτικό τομέα και ακόμα ταχύτατα αναπτυσσόμενη στον τομέα του ελαιολάδουέχει την δική της ιέρεια-προστάτιδα του ελαιολάδου .
Πρόκειται για τη Δρ. Καρδιολογίας, και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κανάν Καραταγί ,η οποία έχει αφιερώσει την ζωή της στην διάδοση της ιδέας του ελαιόλαδου. 
Με ξεχωριστή άνεση αναφέρεται στον Ιπποκράτη και χορεύοντας συρτάκι αντιτάσσεται σθεναρά στην επέκταση της χρήσης των σπορέλαιων και κατεργασμένων λοιπώνενώ διακηρύττει μέσω των βιβλίων τηςτα ευεργετικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου .
Μότο της είναι η φράση «ότι είναι το μητρικό γάλα για το μωρόείναι και το λάδι για τον ηλικιωμένο». Σίγουρα δεν έχει άδικο .
Γνωριστήκαμε σε μια συνάντηση παρουσίασης ελαιολάδου της εταιρίας OZ-EM στην περιοχή KARAAGAC της Τουρκίαςλίγα χιλιόμετρα απ” το Αϊβαλί. Η γνωριμία είχε την έννοια της ανταλλαγής απόψεων επάνω στην υγιεινή διατροφή και γνωριμία με το ελαιόλαδοπάρα στην έννοια του συνεδρίου .
Σκοπός της μέσω του βιβλίου  που εξέδωσε το 2011, είναι να προωθήσει την υγιεινή διατροφή και να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους σε ένα διαφορετικό τρόπο ζωήςένα νέο life style.
Πάρα πολλοί αυθόρμηταακολουθώντας τις οδηγίες τηςμέσα από το βιβλίο τηςμέσα σε λίγο χρονικό διάστημα,κατάφεραν  όχι μόνο να χάσουν περιττά κιλάάλλα και να βελτιώσουν την υγεία τους .
Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποιαπό μόνοι τους έγιναν κοινωνοί των ιδεών της και προσπαθούν να διαδώσουν τον συγκεκριμένο τρόπο ζωήςμεταξύ φίλων και γνωστών .
Αρχή της είναι ότι βασικό ρόλο στην διατροφή παίζει ο φυσικός τρόπος διατροφής,  το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το μη επεξεργασμένο αγνό βούτυρο ενώ είναι κατηγορηματικό το όχι της απέναντι στα χημικά επεξεργασμένα τρόφιμα.
Όπως εξηγεί,  εχθρός Nοείναι η ζάχαρη. Μέντορας της ο Ιπποκράτης και ακολουθώντας την διδασκαλία τουμας εξηγεί ότι πρέπει να κάνουμε,  όσα μας δίδαξε αυτός  και να ακολουθήσουμε την διδασκαλία του που λέει ότι η τροφή  είναι το φάρμακο μας και το φάρμακο μας είναι η τροφή μας, δηλαδή «είμαστε ό,τι τρώμε».
Πάντα σύμφωνα με την καθηγήτρια το ελαιόλαδο είναι το πιο υγιεινό τρόφιμο που μπορεί κάποιος να βρει στην γηΕίναι ένας φυσικός χυμόςπου προέρχεται από δέντραπου μπορούν να επιβιώσουν  χιλιάδες χρόνια και να συνεχίζουν να παράγουν άρα είναι υγιήδυνατά και κουβαλούν μέσα τουςτην σοφία όλων αυτών των χρονών.
Όσο για την κατάσταση στην Τουρκία , θεωρεί πως το πρόβλημα είναιότι για πολλά χρόνια υπήρξε η προπαγάνδα των μεγάλων εταιριών παραγωγής μαργαρίνης και άλλων ελαίων , που  συστηματικά μέσω του τύπου και κατευθυνόμενων μελετώναποθάρρυναν τον κόσμο από το εξαιρετικό αυτό προϊόν .
Σήμερα η ίδια σαν καρδιολόγος και μετά την επιστροφή της από την Αμερική πριν χρόνιαπαρατήρησε ότι στη Τουρκία ελάχιστοι έτρωγαν ελαιόλαδο. Έτσι λοιπόν θεώρησε καθήκον της να ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωσηςγια τα ευεργετικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδουτην υγεία και το σύνδεσμο μεταξύ τους.
Σήμεραμόλις μετά από 4 -5 χρόνιατα πρώτα αποτελέσματα έχουν φανεί και έχει ξεκινήσει η διάδοση τη σχετικής ιδέαςΗ ελιά είναι χρυσός και το ελαιόλαδο ο υγρός χρυσός της Μεσογείου. Όπως ο χρυσός είναι αθάνατοςέτσι και το ελαιόλαδο βοήθα στην μακροζωίαΟι πόλεμοι γίνονται για τον χρυσό η ελιά είναι το σύμβολο της ειρήνης.
Η πανεπιστημιακή δασκάλα Κανάν Καραταγί  είναι απόλυτη και παλεύει σιγά σιγά, για να αλλάξει τις  διατροφικές συνήθειες των κατοίκων ενός ολόκληρου κράτους. Σημειώνει ότι ο Κεμάλ Ατατούρκ το 1925 θέσπισε την προστασία όλων των ελαιόδεντρων και αυτό αποτελεί μιααπό τις θεμελιώδεις διατάξεις του τουρκικού συντάγματος.
Πηγή>http://agrocosmos.com/

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Χάσατε σήμερα τους πακιστανούς σας?

Χάσατε σήμερα τους πακιστανούς σας? Νομίσατε ότι εφυγαν για άλλη γή κι άλλα μέρη? Μήν ελπίζετε.Ολοι εδώ δίπλα ήταν...

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΤΟ ΛΑΣΙΘΙ ΚΡΗΤΗΣ-”ΑΛΛΑΧ ΑΚΜΠΑΡ” ΦΩΝΑΖΑΝ ΕΚΑΝΤΟΝΤΑΔΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΑΝ ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΤΟΥΣ-ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ-ΠΡΟΣΟΧΗ:ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ (ΒΙΝΤΕΟ)


lasithi

Και όμως είναι στη Κρήτη!
Οι εικόνες που ακολουθούν δεν είναι ούτε από το Ισλαμαμπάντ ούτε από το Καράτσι αλλά από τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, όπου εκατοντάδες Πακιστανοί φωνάζοντας «Αλλάχ Ακμπάρ» ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης, με τις πράσινες σημαίες του Ισλάμ στα χέρια για να γιορτάσουν τα γενέθλια του Μωάμεθ.
Αξιοσημείωτος είναι και ο πανηγυρικός τρόπος με τον οποίο παρουσιάζουν τα ΜΜΕ, την πορεία – γιορτή των Μουσουλμάνων.
«Οι Πακιστανοί γιόρτασαν με πορεία τη γέννηση του Μωάμεθ
Μπορεί οι Χριστιανοί να εορτάζουν αυτές τις ημέρες την γέννηση του Θεανθρώπου, οι Μουσουλμάνοι από την πλευρά τους, εορτάζουν τη γέννηση του Προφήτη Μωάμεθ ο οποίος γεννήθηκε στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας το 570 μ.Χ.
Για το λόγο αυτό οι Πακιστανοί που ζουν και εργάζονται στην Κρήτη συγκεντρώθηκαν στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου όπου πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης θέλοντας με τον τρόπο αυτό να τιμήσουν τον Προφήτη τους.
Η πορεία πραγματοποιήθηκε χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα καθώς είχε την άδεια της αστυνομίας.»
crete-news.gr

Ο Ζόρες φέρνει προκοπή....

"Οντε δώ με τα δικά μου μάθια τη γής που παρετήσατε να πρασινίζει πάλι,τότες και μόνο τότες,θα πάρω ανάσα βαθειά απο τσι ψυχής τα υπόγεια και θα πώ:Τούτος ο τόπος του Θεού,ποτέ ντου δέ λυγίζει..."

Μενέλαος

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Η Λίπανση της ελιάς(video)


Πρωτοχρονιά στην Κρήτη και την Ελλάδα


αγιος βασίληςΜετά τα Χριστούγεννα ακολουθεί η Πρωτοχρονιά, γιορτή που όλα τα παιδιά περιμένουν με λαχτάρα γιατί ο Αγιος Βασίλης θα τους φέρει το δώρο τους.
Στην Ελλάδα δεν ανταλλάσουμε δώρα τα Χριστούγεννα αλλά την Πρωτοχρονιά. Τα δώρα φέρνει ο Αγιος Βασίλης που είναι ίδιος με τον Santa Claus της Δύσης.
Το βράδυ της Παραμονής συνηθίζεται στην Κρήτη να κατεβαίνει πολύς κόσμος στο κέντρο της πόλης για τα τελευταία ψώνια ή απλά για μια βόλτα. Στους κεντρικούς δρόμους έφηβοι και νεαροί κηρύσσουν ένα αναίμακτο πόλεμο με πλαστικά ρόπαλα, τεράστια πλαστικά σφυριά, σπρέυ με αφρό και σφυρίχτρες που κάνουν ένα μανιασμένο πόλεμο.
Αργότερα θα μαζευτούν όλοι σε κάποιο φιλικό σπίτι για να υποδεχτούν μαζί τον καινούριο χρόνο.

Χαρτοπαιξία την Πρωτοχρονιά

Αγαπημένο έθιμο των Ελλήνων τις μέρες της Πρωτοχρονιάς είναι να δοκιμάζουν την τύχη τους. Εκτός από το κρατικό Λαχείο που κληρώνει 10.000.000 € την Πρωτοχρονιά, υπάρχει επίσης η χαρτοπαιξία και τα ζάρια σε καφενεία, λέσχες και σπίτια.
Στα σπίτια είναι έθιμο να παίζονται χαρτιά το βράδυ της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς περιμένοντας την αλλαγή του χρόνου. Τα ποσά συνήθως είναι χαμηλά, τέτοια που να προσφέρουν απλά μια φιλική διασκέδαση χωρίς να στενοχωρούν τους χαμένους.

Η Βασιλόπιτα με το Φλουρί

βασιλόπιτα, το κόψιμο της πίταςΤο κόψιμο της βασιλόπιτας είναι από τα ελάχιστα αρχέγονα έθιμα που επιβιώνουν. Στα Κρόνια (εορτή του θεού Κρόνου, που λατρεύονταν στην Ελλάδα και στα Σατουρνάλια (saturnalia) της Ρώμης, έφτιαχναν γλυκά και πίττες, μέσα στα οποία έβαζαν νομίσματα και σε όποιον τύχαινε το κομμάτι, ήταν ο τυχερός της παρέας...
Η ορθόδοξη παράδοση συνέδεσε το ίδιο έθιμο με τη Βασιλόπιτα. Ετσι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με την αλλαγή του χρόνου, κόβεται η βασιλόπιτα. Όταν έρθει η ώρα για το κόψιμο της πίτας, συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια. Ο αρχηγός της οικογένειας αρχίζει με επισημότητα το κόψιμο της πίτας. Πρώτο κομμάτι του Χριστού, μετά του σπιτιού, κι ύστερα των παρευρισκόμενων. Σ' όποιου το κομμάτι βρεθεί το νόμισμα, εκείνος θα είναι και ο τυχερός της χρονιάς!

Νυκτερινή Διασκέδαση

Ολη την περίοδο των γιορτών ο κόσμος βγαίνει περισσότερο τα βράδια κι η κίνηση στα μπαρ και τα κλαμπ είναι αυξημένη. Ειδικά το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς γίνεται το αδιαχώρητο μετά τα μεσάνυκτα κι η κίνηση στους δρόμους είναι τέτοια που τα αυτοκίνητα προχωρούν σημειωτόν.
Η διασκέδαση συνεχίζεται μέχρι την ανατολή του ήλιου.

Πυροτεχνήματα την Πρωτοχρονιά

Τα τελευταία χρόνια έχουν καθιερωθεί τα πυροτεχνήματα στις κεντρικές πλατείες των πόλεων. Είναι με ευθύνη και διοργάνωση των δημοτικών αρχών που επίσης φροντίζουν για τον γιορταστικό στολισμό των πόλεων, αλλά και τη διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Το Ποδαρικό

Πολλοί άνθρωποι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ακόμα και σήμερα ποιος θα κάνει ποδαρικό στο σπίτι τους, δηλαδή ποιος θα μπει πρώτος στο σπίτι τους τον καινούριο χρόνο.
'Έτσι, από την παραμονή λένε σε κάποιο δικό τους άνθρωπο, που τον θεωρούν καλότυχο και γουρλή, να έρθει την Πρωτοχρονιά να τους κάνει ποδαρικό. Πολλές φορές προτιμούν ένα μικρό παιδί για να κάνει ποδαρικό, γιατί τα παιδιά είναι αθώα και στην καρδιά τους δεν υπάρχει η ζήλια κι η κακία.

Η Καλή Χέρα

Συνηθίζεται να δίνεται ένα χρηματικό ποσό σαν δώρο σε παιδιά που θα επισκεφτούν κάποιο σπίτι την Πρωτοχρονιά. Συνήθως πρόκειται για τα εγγόνια ή τα ανίψια.
scilla maritimaΜερικές δεκαετίες παλιότερα, η «καλή χέρα» ήταν το μόνο δώρο που έπαιρναν τα παιδιά την Πρωτοχρονιά και σε πολλές περιπτώσεις ήταν απλά ένα κέρασμα μια κι ούτε χρήματα υπήρχαν πολλά, αλλά ούτε μαγαζιά με παιγνίδια.

Κρεμύδα για Γούρι

Το σκυλοκρέμμυδο ή κρεμύδα (Scilla maritima) είναι συνηθισμένο φυτό στην Κρήτη. Φυτρώνει άγριο και μοιάζει με μεγάλο κρεμμύδι. Τα ζώα δεν το τρώνε γιατί έχει δηλητήριο, που μπορεί να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό από επαφή. Ακόμα και να το βγάλεις απ' τη γη και να το κρεμάσεις, δεν παύει να βγάζει νέα φύλλα και άνθη. Ο λαός πιστεύει ότι αυτή τη μεγάλη ζωτική του δύναμη μπορεί να τη μεταδώσει σε έμψυχα και άψυχα, γι' αυτό την πρωτοχρονιά κρεμούν σκυλοκρέμμυδο στα σπίτια τους.
Πρόκειται για αρχαίο έθιμο καλοτυχίας που αναφέρεται ήδη από τον 6 ο αιώνα π.Χ., αλλά σήμερα τείνει να εγκαταλειφθεί.


Πηγή>http://www.explorecrete.com/

Βασιλόπιτα

Βασιλόπιτα ονομάζεται η πίτα που παρασκευάζεται σε ορισμένες χώρες από τους χριστιανούς παραμονές της Πρωτοχρονιάς και κόβεται (μοιράζεται) λίγο αφότου αλλάξει ο χρόνος.
Στην Αθήνα συνηθίζεται η λεγόμενη «πολίτικη» Βασιλόπιτα η οποία παρασκευάζεται κυρίως από αλεύριαυγάζάχαρη και γάλα, κατασκευάζεται σε διάφορα μεγέθη και είδη αλλά συνήθως είναι φουσκωτή, αφράτη και γλυκιά. Σε άλλα μέρη επικρατούν άλλοι τρόποι κατασκευής με μπαχαρικά κ.α. Στη δυτική Μακεδονία αντί για την «πολίτικη» Βασιλόπιτα συχνά η βασιλόπιτα είναι μια τυρόπιτα ήπρασόπιτα. Βασικό όμως κοινό γνώρισμα είναι ότι στο εσωτερικό όλων τοποθετείται νόμισμα, συνήθως κοινό όμως σε ορισμένες περιπτώσεις χρυσό (κωσταντινάτο) ή ασημένιο. Στην ελληνική επαρχία, ανάλογα με το έθιμο, τοποθετείται στο εσωτερικό της βασιλόπιτας μικρό κομμάτι άχυρου, κληματόβεργας ή ελιάς ή, σε κτηνοτροφικές περιοχές, ένα μικρό κομμάτι τυρί, για να φέρουν καλή τύχη στην παραγωγή. Σε άλλα μέρη, αντί αυτού κατασκευάζουν μικρό στεφάνι από κληματόβεργες που όποιος το βρει στα χωράφια θα είναι τυχερός στα σπαρτά, ή στην ελαιοπαραγωγή ή στο κρασί κλπ.
Συχνά γράφεται πάνω στη βασιλόπιτα ο αριθμός του νέου έτους, με σειρές αποφλοιωμένων αμυγδάλων ή με ζάχαρη .

Αποτέλεσμα εικόνας για η βασιλοπιτα

Το φλουρί της βασιλόπιτας : προέλευση του εθίμου


Την πρώτη μέρα κάθε νέου έτους, είθισται να κόβουμε μία βασιλόπιτα μέσα στην οποία έχει τοποθετηθεί ένα φλουρί. Σε εκείνη ή εκείνον που θα τύχει το κομμάτι με το φλουρί, το νέο έτος θα του φέρει γούρι. Γιατί, όμως, έχει καθιερωθεί αυτό; Ποιες είναι οι ρίζες του εθίμου;

Κατά το ελληνικό έθιμο, το βράδυ της παραμονής της πρωτοχρονιάς, οικογένεια και φίλοι συγκεντρώνονται γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Πάνω σε αυτό υπάρχει και μία βασιλόπιτα μέσα στην οποία υπάρχει κρυμμένο ένα φλουρί (νόμισμα, χρυσό όποτε είναι εφικτό). Με τον ερχομό του νέου έτους, ο νοικοκύρης του σπιτιού την κόβει σε τρίγωνα κομμάτια καθένα από τα οποία προσφέρεται στους παρευρισκόμενους, εκτός φυσικά από εκείνα που είναι του Χριστού, της Παναγίας, του φτωχού κλπ. Σε όποιον τύχει το φλουρί, το έθιμο ορίζει πως θα του φέρει τύχη στο νέο έτος. 
Αν αναρωτιέστε, πώς καθιερώθηκε αυτό το έθιμο, υπάρχουν πολλές εκδοχές. Σύμφωνα, όμως, με τη θρησκευτική παράδοση, οι ρίζες του τοποθετούνται στην Καισάρεια της Καππαδοκίας πριν από περίπου 1600 χρόνια. 
Εκείνη την εποχή, επίσκοπος ήταν ο Μέγας Βασίλειος, ο οποίος ήταν γνωστός για τη συμπόνια και τη βοήθεια που προσέφερε στους συνανθρώπους του. Τότε, κατά μία εκδοχή, ο τύραννος έπαρχος της Καππαδοκίας ζήτησε από το Μέγα Βασίλειο να του παραδώσει όλο το χρυσάφι της πόλης, ειδάλλως θα την πολιορκούσε και λεηλατούσε. Εκείνος προσευχόταν όλη τη νύχτα στο Θεό για τη σωτηρία της πόλης και όταν ξημέρωσε, ο έπαρχος με το στρατό του περικύκλωσε την πόλη , έτοιμος να τη λεηλατήσει. Όταν ο Μέγας Βασίλειος του είπε πως δε μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι είναι πολύ φτωχοί, τότε εκείνος θύμωσε πάρα πολύ και τον απείλησε πως θα τον εξορίσει ή και ακόμα ότι θα τον σκοτώσει.
Οι χριστιανοί της Καισάρειας, που αγαπούσαν πολύ το δεσπότη τους, ακούγοντας τις απειλές, συγκέντρωσαν όσα χρυσαφικά διέθεταν και τα παρέδωσαν σε ένα σεντούκι στο Μέγα Βασίλειο και εκείνος με τη σειρά του στον τύραννο. Όταν ο τελευταίος επιχείρησε να το ανοίξει, έγινε το θαύμα. Όλοι είδαν μία λάμψη και εμφανίστηκε ένας καβαλάρης (ο Άγιος Μερκούριος) που μαζί με το στρατό του (άγγελοι) όρμησε στον έπαρχο και τους ανθρώπους του οι οποίοι αφανίστηκαν. Έτσι η πόλη σώθηκε.
Τότε, ο Μέγας Βασίλειος αντιμετώπισε το πρόβλημα της επιστροφής και της δίκαιης διανομής των χρυσαφικών στους κατοίκους. Προσευχήθηκε στο Θεό και Εκείνος του έδωσε φώτιση. Ζήτησε από τους βοηθούς του να ζυμώσουν ψωμάκια και μέσα σε καθένα από αυτά να τοποθετήσουν λίγα χρυσαφικά. Κάθε οικογένεια καταναλώνοντας το ψωμάκι της, διαπίστωνε με έκπληξη το περιεχόμενό του. Αυτό το ψωμάκι ήταν η βασιλόπιτα, που έφερνε χαρά και ευλογία.
Γι’ αυτό, λοιπόν, προς τιμήν του Αγίου, την πρώτη μέρα του χρόνου (ημέρα μνήμης του θανάτου του) φτιάχνουμε βασιλόπιτα και τοποθετούμε ένα φλουρί σε αυτήν. 

Συνταγή Βασιλόπιτα – Στέλιος Παρλιάρος
Αυτή η συνταγή βασιλόπιτας είναι δική μου επινόηση. Εχει ιδιαίτερη γεύση, καθώς περιέχει φρούτα ξερά, μουλιασμένα σε κονιάκ και μετά πολτοποιημένα.
Προετοιμασία: 30΄, Ψήσιμο: 1 ώρα, Αναμονή: 1 βράδυ
Υλικά (για 16 μερίδες):
250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
250 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα στο μπλέντερ σε σκόνη (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ θα βρείτε και έτοιμη αμυγδαλόσκονη)
6 μεγάλα αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
100 γρ. σταφίδες ξανθές
100 γρ. δαμάσκηνα ξερά, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένα
100 γρ. σύκα ξερά, ψιλοκομμένα
200 γρ. κονιάκ
Διαδικασία:
Βάζουμε τα ξερά φρούτα (σταφίδες, δαμάσκηνα και σύκα) σε ένα μπολ, τα περιχύνουμε με το κονιάκ και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 1 βράδυ. Την επομένη, τα πολτοποιούμε όλα μαζί.
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα (ή με το μίξερ χειρός) το βούτυρο, την άχνη και την αμυγδαλόσκονη μέχρι να φουσκώσουν και να σχηματιστεί μια λευκή κρέμα. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε τον πολτό των ξερών φρούτων και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμη. Ρίχνουμε σταδιακά και τα αυγά. Σταματάμε το χτύπημα, ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° – 180° C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε για 1 ώρα.
Αν θέλουμε, μπορούμε να γλασάρουμε τη βασιλόπιτα με ένα λευκό γλάσο που θα φτιάξουμε ως εξής:
Ανακατεύουμε 200 γρ. ζάχαρη άχνη με 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού και απλώνουμε το παχύρρευστο γλάσο πάνω στη βασιλόπιτα. Διαφορετικά, μπορούμε να πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη.
Συνταγή Βασιλόπιτα – Ηλίας Μαμαλάκης
Υλικά:
750 γραμ αλεύρι
200 γραμ βούτυρο
260 γραμ ζάχαρη άχνη
3 αβγά
100 γραμ φρέσκο γάλα
25 γραμ κονιάκ
2 κουτ γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
25 γραμ μαχλέπι καλά κοπανισμένο
1 πρέζα βανίλια
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
60 γραμ καρυδόψιχα
καθαρισμένα ρόδια για τη διακόσμηση
κερασάκια για τη διακόσμηση
Βήματα:
1. Ρίχνετε στο μπολ του μίξερ σας το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και τα κτυπάτε καλά μέχρι το μείγμα να αφρατέψει καλά.
2. Σε ένα μπολ κτυπάτε μαζί τα αβγά με το γάλα και το κονιάκ. Στη συνέχεια αδειάζετε το μείγμα των αβγών μέσα στο μίξερ που εξακολουθεί και κτυπάει το βούτυρο με τη ζάχαρη.
3. Προσθέτετε το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι και τη βανίλια. Αφήνετε το μίξερ να συνεχίσει να δουλεύει.
4. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και τη καρυδόψιχα. Το ανακατεύετε καλά με τα χέρια. Αδειάζετε το μείγμα αλευριού μέσα στο μίξερ και συνεχίζετε το κτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια παχύρρευστη ζύμη. Σταματάτε το μίξερ.
5. Βουτυρώνετε καλά ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 40 εκ , ρίχνετε μέσα το μείγμα, το ισιώνετε καλά με μια σπάτουλα να απλωθεί παντού.
6. Ψήνετε τη πίτα στους 180ο για 45 λεπτά.
7. Τη βγάζετε από το φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει, τη βγάζετε από το ταψί και τη πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.
8. Διακοσμείτε βάζοντας κερασάκια στο κέντρο της βασιλόπιτας. Γύρω-γύρω στη πιατέλα τοποθετείτε σπόρους ροδιού.
Πηγές>wikipedia.org
            http://www.economics.edu.gr/
            http://www.fimes.gr/