.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Σαν Χριστουγεννιάτικη Ιστορία…



Οι νεαροί ηθοποιοί της θεατρικής ομάδας του 2ου Λυκείου Ιεράπετρας, αφηγούνται Χριστουγεννιάτικα έργα Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών. Απολαμβάνουμε μια δημιουργική συζήτηση και την ατμοσφαιρική τους ερμηνεία
 
Έχουν μια άλλη γλύκα οι ιστορίες. Μικρές συμπυκνωμένες σημασίες που σε ταξιδεύουν σε ένα κόσμο παράλληλο. Μια κουπα ζεστο κακάο, και ένα βιβλίο, είναι τα μέσα που χρειάζεσαι για να μη νιώσεις μόνος, ακόμα κι αν αυτά τα Χριστούγεννα σε βρουν πιο μοναχικά από ότι θα ‘θελες. Κι αν θές να ξεκουράσεις ακόμα περισσότερο το πνεύμα σου, κλείσε τα μάτια, συντονίσου και αφήσου στη μαγεία του ραδιοφώνου με αγαπημένες ιστορίες που αφηγήθηκαν για σένα, παραμυθάδες του σήμερα. 

29472213-901453913368084-2826126697386999808-n
 
Μαζί μας στην τελευταία για το 2018 και εορταστική εκπομπή του “Γη & Ύδωρ”,  ήταν τα μέλη της Θεατρικής ομάδας του 2ου Λυκείου Ιεράπετρας μαζί με την σκηνοθέτη τους  Πόπη Δασκαλάκη και τις υπεύθυνες καθηγήτριες της ομάδας, τις φιλολόγους κα Δέσποινα Βασαρμίδου και κα Μαρία Μεταξάκη

13064694-1045220282209725-6869854414536699392-o
 
Οι νέοι ηθοποιοί που επισκέφθηκαν το στουντιο ήταν τέσσερις από τους δέκα που συμμετέχουν στην ομάδα αυτή τη στιγμή και συγκεκριμένα ήταν μαζί μας οι, Νίκη Δένδια, Άννα Δριμτζια, Γιάννης Παπαδάκης και Ελισσάβετ Ζαχαράκη.  Τα παιδιά, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της εκπομπής παρά τις προσωπικές δραστηριότητες και τα διαβάσματα τους και με πολύ χαρά ετοίμασαν για όλους εσάς τρεις ιστορίες.
 
Πρωτα, μας αφηγήθηκαν το διήγημα “Ο Άι Βασίλης του κυρ-Πολύδωρου” του Άλκη Τροπαιάτη. Ακολούθησαν τα “Καλικατζαράκια των αδερφών Γκριμμ” και οι ταλαντούχοι παραμυθάδες έκλεισαν με το διήγημα “Ο ξένος των Χριστουγέννων” του Στέφανου Δάφνη. 

10953909-411136569066490-5806707667176395968-o
 
Η ομάδα έχει διαμορφώσει τη δική της παρακαταθήκη στο μαθητικό Θέατρο εδώ και πέντε χρόνια. Φέτος τους απολαύσαμε στο “Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια” της Harper Lee, αλλά και πέρυσι στον “Δον Κιχώτη” του Μιγκέλ ντε Θερβάντες και πρόπερσυ ακόμα, στον “Κύκλο με την κιμωλία” του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Έχουν κερδίσει  την προσοχή και την αγάπη του κόσμου που μιλάει ακόμα και για επαγγελματικές ερμηνείες και παραστάσεις που καθηλώνουν. 
 
Όπως μας είπε η σκηνοθέτης της ομάδας Πόπη Δασκαλάκη, ερασιτέχνης ηθοποιος και η ίδια, η επαφή της με τους νέους ενέχει την ευθύνη της διάπλασης της σχέσης τους με το Θέατρο και ταυτόχρονα είναι μοναδική, καθώς σφίζουν από μεταδοτική ενέργεια.
Η φιλόλογος Μαρία Μεταξάκη, αναγνωρίζει τον θετικό αντίκτυπο αυτής της ενασχόλησης, στην ελευθερία έκφρασης των παιδιών και στις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, ενώ στα προσωπικά της κέρδη, προσμετρά μια πιο όμορφη ζωή και αισιοδοξία. Η φιλόλογος Δέσποινα Βασαρμίδου, μας λέει ότι όσα τόσο δύσκολα διδάσκονται με την κλασική εκπαιδευτική διαδικασία, το θέατρο τα μεταδίδει σε μια στιγμή. Αξίες, αρχές, και ολόκληροι κόσμοι, η ενσυναίσθηση και η έκφραση, γυμνάζονται και διδάσκονται μέσα από τη θεατρική πρακτική που γίνεται εργαλείο βιωματικής μάθησης. Μας μάθησης που δίνει ξανά στον μαθητή την φωνή και τη ενεργητική του θέση, την ώρα που το κλασικό εκπαιδευτικό σύστημα, του τη στερεί.  
 
Το πάθος και το ενδιαφέρον των παιδιών για την τέχνη είναι έκδηλο από τα λεγόμενα τους, καθώς φαίνεται να έχουν βρει στο Θέατρο το σημείο που τα ενώνει και τα βοηθά να λειτουργούν και να συνεργάζονται σαν ομάδα, εκφράζοντας και ανακαλύπτοντας τον εαυτό τους. Μας λένε ότι λίγα άτομα ασχολούνται με το θεατρο στην ηλικία τους και ότι η ενασχόληση αυτή, τους ενώνει. 

11182233-407470526099761-5523657202939487332-n

Στα μελλοντικά σχέδια της ομάδας είναι η θεατρική απόδοση του διηγήματος του Γεωργίου Βιζυηνού “Ποίος Ήτον ο Φονεύς του Αδελφού μου” η μεταφορά του οποίου από την καθαρεύουσα στην δημοτική γλώσσα, έγινε από τη Μαρία Μεταξάκη. Η επιλογή έγινε με σκοπό να ανεβάσουν τον πήχη της δουλειάς τους αλλά και να πρωτοτυπήσουν μεταφέροντας το λογοτεχνικό έργο στην θεατρική σκηνή. Σκοπός τους όπως μας λένε είναι, να αποδώσουν στις ερμηνείες, τις εκφάνσεις της πραγματικότητας, όπου γέλιο και δράμα πολλές φορές συνυπάρχουν.

1926637-246645758848906-1351070125-n
 
Από αυτή τη συνέργεια, η σκηνοθέτης κερδίζει τη διεισδυτική ματιά στο λογοτεχνικό έργο και την εκπαιδευτική πειθαρχία στην διαδικασία. Οι καθηγήτριες, έρχονται κοντά στα παιδιά, και βλεπουν το θέατρο εκ των έσω με ανανεωμένο ενδιαφέρον,  ζώντας το κείμενο σε πραγματική δράση. Τα παιδιά ανακαλύπτουν τη φωνή τους και την αξία της λογοτεχνίας.

31164160-1972633596384473-8127601437262741504-n

Ακολουθεί συνέντευξη:


 
Ευχαριστούμε πολύ τους νέους ηθοποιούς για τις όμορφες αποδόσεις, τη σκηνοθέτη και τις υπεύθυνες καθηγήτριες για την ματιά αυτή στο έργο τους και σας προτρέπουμε να κλείσετε τα μάτια, να χαλαρώσετε και να αφησετε το λόγο να σας συνεπάρει. Αν έχετε παιδιά, μη χάσετε την ευκαιρία να τα φέρετε σε επαφή με τον νοηματικό πλούτο της γλώσσας μας και τα βαθιά μηνύματα των Χριστουγέννων μέσα από αυτές τις αφηγήσεις. 
 
Το “Γη & Ύδωρ” θα είναι ξανά μαζί σας με το καλό, το 2019, με ιδέες αγροτικής -και όχι μόνο- καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, πρωτοβουλίες και ανθρώπους που αλλάζουν την σκέψη και τον κόσμο μας. 
 
Με τους ευγενείς πόθους της καρδιας να εισακούγονται, τη συγχώρεση να απλώνεται ζεστα στον κοσμο, το παιδι μεσα μας ζωντανο και χαρούμενο, και την οικογένεια μας μονιασμενη και υγιή, ευχόμαστε σε όλους σας καλα Χριστούγεννα και ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος!
 
Έρρικα Χριστοδούλου
Ραδιοφωνική Εκπομπή 

Σε ισχύ τα νέα όρια για το ακατάσχετο των τραπεζικών λογαριασμών αγροτών

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ από την Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου ο νέος νόμος 4587/2018 στο άρθρο 12 του οποίου έχει ενσωματωθεί τροπολογία που θέτει ετήσιο ακατάσχετο όριο 7.500 ευρώ σε αγροτικές επιδοτήσεις που έχουν κατατεθεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς αγροτών. Σημειώνεται πως η ισχύς του εν λόγω νόμου αρχίζει με την δημοσίευσή του ενώ η συγκεκριμένη διάταξη έχει αναδρομική ημερομηνία ισχύος από τις 10 Δεκεμβρίου.
Αναλυτικότερα, στο άρθρο 12 του νέου νόμου αναφέρονται τα εξής:
Τροποποίηση του άρθρου 32 του ν. 4314/2014
Στο άρθρο 32 του ν. 4314/2014 (Α΄ 265), προστίθεται παράγραφος 5 ως εξής: «5. Οι προκαταβολές, οι ενδιάμεσες και οι τελικές πληρωμές που λαμβάνουν οι δικαιούχοι βάσει καθεστώτων στήριξης στα πλαίσια της κοινής αγροτικής πολιτικής, οι οποίες αφορούν: α) τη βασική ενίσχυση, β) την πράσινη ενίσχυση, γ) τις ενισχύσεις που χορηγούνται σε γεωργούς νεαρής ηλικίας, δ) τις ενισχύσεις που χορηγούνται σε μικροκαλλιεργητές, ε) τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και στ) την ειδική ενίσχυση βάμβακος του Κανονισμού 1307/2013, δεν κατάσχονται στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζονται με οφειλές προς το Δημόσιο και οποιονδήποτε φορέα του δημόσιου τομέα, καθώς και προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, μέχρι του ποσού των επτά χιλιάδων πεντακοσίων (7.500) ευρώ ετησίως.
Σε περίπτωση επιβολής κατάσχεσης σε τραπεζικές καταθέσεις εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων ως τρίτων, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι πληρωμές των ανωτέρω άμεσων ενισχύσεων, τα πιστωτικά ιδρύματα εξετάζουν αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την επιβολή της κατάσχεσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας.
Οι διατάξεις της παρούσας είναι ειδικές και κατισχύουν κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης που ορίζει διαφορετικά.».
Η έναρξη ισχύος της ανωτέρω παραγράφου άρχεται από τις 10.12.2018.
Παράλληλα, σύμφωνα με διευκρινίσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνεχίζει να ισχύει το ακατάσχετο τραπεζικού λογαριασμού ύψους 1.250 ευρώ το μήνα. Έτσι, έχουμε 1.250 ευρώ επί 12 μήνες ίσον 15.000 ευρώ, συν 7.500 ευρώ στις επιδοτήσεις.

Συνοδευτικά αρχεία


Μανιτάρια ούτε για δείγμα στα βουνά, πως τους μαζεύουμε σωστά για να συνεχίσουν να βγαίνουν



Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η εποχή για το μάζεμα μανιταριών έχει ξεκινήσει και μαζί της φέρνει και αρκετά παράπονα αφού φαίνεται πως το «σπορ» απευθύνεται σε ολοένα και λιγότερους αφού τα βουνά έχουν ρημάξει από τους πρώτους που ξέρουν τα καλά σημεία και οι υπόλοιποι δεν βρίσκουν τίποτα!
Ο Μιχάλης Παπαδοπετράκης, περιβαλλοντολόγος, μίλησε στο Ράδιο Λασίθι και έδωσε μερικές συμβουλές για το πως θα πρέπει να γίνεται με υπεύθυνο τρόπο το μάζεμα των μανιταριών, ώστε και να μην καταστρέφονται αλλά και να φυτρώνουν ξανά μέσα στην ίδια σεζόν.
Πράγματα που όπως λέει οι περισσότεροι δεν τα γνωρίζουν και αυτός είναι ο λόγος που δημιουργούνται προβλήματα. Τα βασικό πράγμα που πρέπει κάποιος να κάνει είναι να προσέχει να μην διαταράσσει τον τρόπο που αναπαράγονται τα μανιτάρια, κι αυτό γίνεται με το να αφήνει πίσω του τις πευκοβελόνες που μπορεί να σήκωσε για να βρει τα μανιτάρια, να μην σκάβει βαθιά καταστρέφοντας τις ρίζες από θάμνους που πάνω τους φυτρώνουν τα μανιτάρια, αφού αν καταστραφεί ο θάμνος σταματά και η αναπαραγωγή μανιταριών στις ρίζες του.
Επίσης βασικό είναι να μην χρησιμοποιεί ποτέ κανείς πλαστικές σακούλες όταν τους μαζεύει, αλλά να προτιμά καλάθια ή κουβάδες στους οποίους θα έχει ανοίξει τρύπες στο κάτω μέρος, ώστε κατά την μεταφορά των μανιταριών να πέφτουν ξανά στο έδαφος οι σπόροι των μανιταριών.

Πηγή του άρθρου:radiolasithi.gr
Radiolasithi.gr

Σαν τούτες τις ημέρες πρίν απο 2018 χρόνια,γεννήθηκε ο Χριστός μας !! Χρόνια πολλά!!

Η εικόνα ίσως περιέχει: 5 άτομα

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Χριστούγεννα στην Ελλάδα



19.12.2018 19:18
Ηχητικό ταξίδι στα ήθη και τα έθιμα της Πατρίδας μας από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Ομάδες, πολιτιστικοί σύλλογοι και άνθρωποι που αγαπούν την Παράδοση, μας μιλούν για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους και μας μεταφέρουν την ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων σε όλη την Ελλάδα, σε μια εκπομπή διαφορετική από τις άλλες
Παράδοση.  Παράγωγο ουσιαστικό του ρήματος «παραδίδωμι» που σημαίνει μεταβιβάζω κάτι σε κάποιον. Του το εμπιστεύομαι.  Είναι η  άυλη κληρονομιά των προγόνων σου που θα προστατεύσεις, θα διαφυλάξεις, θα εξελίξεις και θα παραδώσεις με τη σειρά σου στην επόμενη γενιά που μεγαλώνει και σε κοιτά με τα αθώα ματάκια της, έτοιμη να ρουφήξει τον κάθε σου λόγο, την κάθε σου πράξη, τον κάθε σου τρόπο.
 
Τα ήθη τα έθιμα οι αξίες, οι μύθοι, οι θρυλοι, οι δοξασίες, τα τραγούδια τα παραμύθια, οι μουσικές και οι χοροί, οι παροιμίες, τα ενδύματα τα κτίσματα και η γλώσσα…είναι όλα όσα συνθέτουν τον μοναδικό πίνακα του λαού μας. Μαζί με τα ήθη, τις αξιες και την ιστορία,  απαρτίζουν την ταυτότητα μας που χάρη σε αυτή, αναδυόμαστε από το χάος και απλώνουμε ρίζες βαθιές στο χρόνο και στο χώρο.
 
Η Παράδοση ζει ταυτόχρονα στο παρελθόν στο παρόν και το μέλλον. Εξελίσσεται οπως και οι άνθρωποι. Είναι η λεπτη χρυσή κλωστή μεταξύ των γενεών που συνδέει το Ελληνικό πνεύμα με τη σύγχρονη ζωή και δημιουργία. Είναι τα θεμέλια και η οικογένεια μας που μας επιτρέπει να ορίζουμε τον εαυτό μας και να επιλέγουμε ποια στοιχεία ταιριάζουν με αυτόν τον ορισμό, ενσωματώνοντας τα, όχι μιμούμενοι.
 
Στους δρόμους της ζωντανής παράδοσης σε ολόκληρη τη Χώρα, όπως τη βιώνουμε τα Χριστούγεννα, ταξιδέψαμε το προηγούμενο Σάββατο με το “Γη & Ύδωρ”
 
Στην Ανατολική Μακεδονια- Θράκη, μιλήσαμε με τον Πασχάλη Βαϊράμη, ιδρυτή του Συλλόγου Νέων Μάνης. Η φιλόξενη Μάνη του Διδυμοτειχου στο Βόρειο Έβρο μας, είναι ένα ακριτικό χωριό με ιστορία που χάνεται στα Βυζαντινά χρόνια. Τα παιδιά του, όσο μακριά κι αν βρίσκονται ποτέ δεν το ξεχνούν, νιώθουν σαν μια οικογένεια και ανυπομονούν να ανταμωσουν τις μέρες αυτές, για να ξαναζήσουν τα έθιμα που τους φέρνουν κοντά μεταξύ τους και με την ιστορία τους, δημιουργούν αναμνήσεις και τους προσφέρουν χαρά.

45527-142106822495513-2831453-n
 
Μιλήσαμε για έθιμα όπως τα 9 φαγητά της παραμονής των Χριστουγέννων, το σφάξιμο του γουρουνιού με το φαγητό της “Μπάμπου” (της γιαγιάς), τα σύμβολα απο ζυμάρι, τα “κόλιαντα”, τα παραδοσιακά κάλαντα από τα μικρά παιδιά και τα “σιάσια” που λεγόταν το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων από ενηλίκους και ήταν διαφορετικά για κάθε σπιτικό αναφερόμενα στα χαρακτηριστικά και  τις χάρες του κάθε ανθρώπου. Πιθανόν είναι ο λόγος που έχουν καταγραφεί γύρω στα 45 Χριστουγεννιάτικα τραγούδια με στίχο και μελωδία που αλλάζει από περιοχή σε περιοχή αλλά και από χωριό σε χωριό των “Μάρηδων “ της ομάδας των χωριών όπου ανήκει και η Μάνη, πληθυσμιακής κοινότητας που θεωρείται απόγονος των αρχαίων Θρακών.
 
 Οι παιδικές μνήμες των νέων της Μάνης, η ομαδικότητα τους, η επαφή με τους μεγαλύτερους που τους εξηγούν τους συμβολισμούς των εθίμων και την ιστορία που κρύβουν στους στίχους τους τα παραδοσιακά τραγούδια, τρέφει τον κρυφό τους πόθο να διατηρουν τον Σύλλογο τους ζωντανό και ενεργό ώς άξιοι συνεχιστές μιας μακράς ιστορίας. Τους ευχαριστούμε για την ενθουσιώδη ανταπόκριση στο κάλεσμα μας και βλέπουμε στην προσπάθεια τους την ζωντανή ελπίδα της Χώρας μας.  
 

39248869-2004996232873220-7665222884721164288-o
 
Υστερα κατεβήκαμε στη Θεσσαλία και η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής “Ρήγας Φεραίος” που ιδρύθηκε το 1989, κα Μαρούλα Παναγιωτοπούλου, Καραγκούνα η ίδια, μας εξιστόρησε τα έθιμα του Θεσσαλικού κάμπου. Τη γουρουνοχαρά και τα ρουγκάτσια με το χορό του μπουλουκιού όπου δίνει το ρυθμό ο τσοπάνης με τη φλογέρα του και οι χορευτές με κουδούνια σπαθιά και προβιές ζώων ξυπνούν τους βλαστούς της γής ώστε για να έρθει η άνοιξη και η νεα σοδεια.  Έθιμα που συνδέονται με τη γεωργική παράδοση και το χαρούμενο σμίξιμο των ανθρώπων με συμβολισμούς που συναντάμε παρόμοιους και στη Μακεδονία, σε μια συλλογικότητα όσο και μοναδικότητα ταυτόχρονα. 
 

22310459-1495641860555324-3952901428376540144-n
 
 Όπως μας είπε η κα Παναγιωτοπούλου, στο σύλλογο οργανώνουν και συμμετέχουν σε δρώμενα αναβίωσης των εθίμων με δημιουργικότητα, πολύ χαρά, αλλά και με τη βοήθεια της έρευνας και ειδικών, όπως λαογράφων και ειδικών φυσικής αγωγής. Η ανάγκη της συνάντησης, η παρέα, ο αυθορμητισμός και η ελευθερία, είναι τα συναισθήματα που ανακινούν και περισώζουν με την προσπάθεια τους. Αυτά που ο λαός μας έχει σήμερα ανάγκη περισσότερο από ποτέ. 

132533953045-lrg
 
Στο Βόλο οι κάτοικοι επέλεξαν να ενσωματώσουν στις συνήθειες τους, τα φαναράκια των Ευχών. Ένα έθιμο καινούριο αλλά αγαπημένο από τον κόσμο που τους χαρίζει κάθε δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων έναν παραμυθένιο ουρανό, γεμάτο με τις φλογίτσες που απογειώνουν τις ανθρωπινες ευχές εν μέσω συναυλίας. Το 2014 πήραν απόφαση να κάνουν το Βόλο Χριστουγεννιάτικο προορισμό όπως μας λέει ο δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου κ. Γιώργος Βλιώρας και ξεκίνησαν το 2015 τα φαναράκια των ευχών που έφτασαν πέρισυ να αριθμούν  7-7500 φαναράκια. Ταυτόχρονα στο Βόλο διεξάγονται 157 εκδηλώσεις την περίοδο των Χριστουγέννων και είναι δωρεάν με χρήση “προαιρετικού κουμπαρά” τα έσοδα του οποίου διατίθενται για τις ανάγκες των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων της πόλης.  

fanarakia-1
 
Στην Πρέβεζα της Ηπείρου, όπως μοιράστηκε μαζί μας γραπτώς, αναμνήσεις από την παιδική της ηλικία η κα Σοφία Γιαμά, δημοτική υπάλληλος του Δήμου Πρεβέζης,  στην πόλη αλλά περισσότερο στα χωριά της Πρέβεζας, από την παραμονή των Χριστουγέννων έως και την παραμονή των Φώτων οι νοικοκυρές παίρνουν μέσα στο σπίτι τις μπουγάδες τους μόλις νυχτώσει-είτε τις αφήνουν σε στεγασμένο μέρος- για να μην τις “μαγαρίσουν” οι καλικάντζαροι. Μάλιστα για τον φόβο των καλικάντζαρων κάποιοι ακόμη και σήμερα αποφευγουν να βγουν φρεσκολουσμένοι από το σπίτι κι αν το κάνουν τοποθετούν στην τσέπη τους ψωμί και αλάτι για να αποτρέψουν τα ξωτικά να τους “πειράξουν”.
 
 
Τα παλιότερα χρόνια σε κάθε γειτονιά το αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών ήταν τα καρύδια (αντίστοιχο με τους σημερινούς βόλους). Σε μια γραμμή τοποθετουνται καρύδια και το κάθε παιδί προσπαθεί χρησιμοποιώντας ένα καρύδι προσπαθεί με “βολές “ να πετάξει κάτω όσο το δυνατόν περισσότερα καρύδια κάτω τα οποία και γίνονται δικά του! Την παραμονή των Χριστουγέννων κόβεται το Χριστόψωμο όπου μέσα του είναι τοποθετημένο ένα κέρμα και εκείνος που θα το βρει θεωρείται τυχερός ολόκληρης της χρονιάς.
 
 
Από την Κεφαλλονιά ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού, Λαογραφικού, Ιστορικού Συλλόγου Κεφαλληνίας & Ιθάκης "ΤΟ ΡΙΦΟΡΤΣΟ" κ. Γεράσιμος Γαλανός, μας λέει για την αναβίωση εθίμων όπως η “Κουλούρα της γωνιάς” ένα έθιμο που έρχεται από τα  αρχαία ελληνικά χρόνια, θεωρούμενο ως συνέχεια της λατρείας της Θεάς Εστίας. Λέγεται επίσης και “βάπτισμα στη φωτια” “σπάσιμο της κουλούρας” και “πάντρεμα τση φωτιάς” και συντελείται το βράδυ της παραμονής γύρω από τη φωτιά, ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας με το μοίρασμα της παραδοσιακής κουλούρας. Μας λέει ακόμα για την παρασκευή πολλών ειδών ψωμιού (περιπου 6 διαφορετικούς τύπους) όπως το χριστόψωμο, η αγιοβασιλίτσα και η φωτίτσα.

maxresdefault-1
 
Μαθαίνουμε για το σπάσιμο του ροδιού και την αγριοκρεμμύδα στις θύρες, που αναγεννάται μόνη της χωρίς νερό. Μαθαίνουμε για τα ευχετήρια καλαντα με μαντολίνα και κιθάρες και τα τα “ριζοσπαστικά κάλαντα” της επιθυμίας για ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, την Πρωτοχρονιά. Το ράντισμα των ανθρώπων μεταξύ τους με αρώματα την παραμονη Πρωτοχρονιας και την ευχή για  “καλή αποκοπή” που αποδέσμευε από τα βάρη του παλιού χρόνου, αλλά και τόσα άλλα. Ο σύλλογος “Ριφόρτσο” δίνει με επιτυχία τον αγώνα του για στήριξη του εθιμικού κύκλου στο νησί με τη βοήθεια και την υποστήριξη του κόσμου και προσεκτικές κινήσεις που βασίζονται στην έρευνα και το αγκάλιασμα των μεγαλύτερων ανθρώπων με σεβασμό και γνωμονα την αυθεντικότητα. Στο πνευμα της έννοιας “ριφόρτσο” που σημαίνει επανεκκίνηση, ο κ. Γαλανός μας δίνει την καλύτερη ευχή, να γεννηθεί μέσα στον καθένα μας ο Χριστός.
 

pbze2rzh-2
 
Στη Χίο, τα παιδιά φτιάχνουν Αγιοβασιλιάτικα βαποράκια που όπως μας λέει η κα Πένυ Τασσοπούλου, πρόεδρος της Περιηγητικής Λέσχης Χίου, είναι ένα εθιμο με ρίζες στις αρχες του 19ου αιώνα όπου τα παιδιά κάθε ένορίας έφτιαχναν ένα βαποράκι και κρατώντας το, έλεγαν τα κάλαντα σε κάθε γειτονία, μέσα από τα οποία διαδήλωναν τον πόθο για ελευθερία ως ένα μέσο αντίστασης στους Τούρκους. Από το 1911 ως σήμερα το έθιμο επιτάσσει τα βαποράκια να είναι πολεμικά πλοία, ως αφιέρωμα στους αγώνες της Ελλάδος για ελευθερία. 

7a20af7b4248333797e42d4977315a01
 
Το έθιμο αναβίωσε το ‘74 με τη βοήθεια της Περιηγητικής Λέσχης Χίου. Έκτοτε, ασχολούνται μόνο παιδιά, δουλεύοντας τα έργα τους αριστοτεχνικά για έναν ολόκληρο χρόνο, εκπροσωπώντας τις ενορίες του νησιού, με συμμετοχή κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς σε διαγωνισμό ανάδειξης του καλύτερου, που διοργανώνεται με τη βοήθεια και του Δήμου Χίου. Στη συνέχεια τα βαποράκια πλέουν στο λιμάνι.  Η Χιος μας λέει η κα Τασσοπούλου και περιμένει τους επισκέπτες όλο το χρόνο, με ανοιχτές τις επιχειρήσεις της αλλά και τα μοναδικά αξιοθέατα της, από βυζαντινά μοναστήρια μέχρι μεσαιωνικά χωριά και μαστιχοχώρια.  Στους δρόμους αυτές τις μέρες θα ακούσουμε και τα κάλαντα με την παραδοσιακή “τραμπούκα”. Η Κα Τασοπούλου κλείνει με την ευχή που επαναλαμβάνεται απο τα στόματα όλων μας “Να σηκωθεί στα πόδια της η Ελλάδας μας”.
 
 
Ολοκληρώνοντας την περιήγηση στα Χριστούγεννα της Ελλάδας, το “Γη & Ύδωρ” ταξίδεψε στην Δυτική Κρήτη και στην κατάνυξη του σπηλαίου του Αη Γιάννη του Ερημίτη στη Μαραθοκεφάλα Κολυμβαρίου στα Χανιά. Για το έθιμο μας μίλησε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαραθοκεφάλας, κ. Γεώργιος Μπερτάκης. Όπως μας είπε, στο σπήλαιο του Άη Γιάννη, διαδραματίζεται  κάθε παραμονή Χριστουγέννων η αναπαράσταση της Θείας γέννησης σε μια ξεχωριστή Θεία λειτουργία που τελείται από τον Μητροπολίτη Κισάμου – Σελίνου Αμφιλόχιο, πλαισιωμένο από ιερείς και ιεροψάλτες ενοριών της Μητροπόλεως του. Στο σπήλαιο ο πιστός, μεσα σε άκρα ησυχία,  θα ζήσει την κατάνυξη των Χριστουγέννων δίπλα στην φάτνη με την Παναγιά, τον Ιωσήφ και το μικρό Χριστό, να τον ζεσταίνουν με τα χνώτα τους ζωακια, όπως κατσικάκια και γαϊδουράκια.

marathokefala-17-3
 
Πλήθος κόσμου από το νησί αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα επισκέπτεται το σπήλαιο και ειδικά οι νέοι όπως μας λεει ο κ. Μπερτάκης, αγκαλιάζουν την πρωτοβουλία. Μέσα στο σπήλαιο, που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε, ως χώρος λατρείας από τους προχριστιανικους χρονους, αναβλύζει αγίασμα από το σημείο που θρύλος λέει ότι ο άγιος άνοιξε χαραμάδα με το ξίφος του. Η θέα στον Κάμπο του Κολυμβαρίου είναι υπέροχη και όταν η ατμόσφαιρά είναι καθαρή οι επισκέπτες διακρίνουν τον Ψηλορείτη. 
 
Όπως καταλήγει ο κ. Μπερτάκης, αν και δεν έχουν επιβιώσει πολλά από τα παλιά έθιμα, το σμίξιμο της οικογένειας υπάρχει ακόμα. Ειδικά τα παιδιά σκέφτεται, έχουν πολλά να επωφεληθούν από την αναβίωση εθίμων όπως τα καλαντα που εκείνος έζησε στην παιδική του ηλικία, όπου παρά τις στερήσεις, τα παιδιά είχαν την απλή χαρά της συντροφιάς και  τον ενθουσιασμό της αγοράς του παιχνιδιού που λαχταρούσαν, με το χαρτζιλίκι που μάζευαν. 

825c939ed3e8f5731bfe6f5becd14d5e-L
 
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαραθοκεφάλας, ιδρύθηκε το 2000, είναι ενεργός με κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο και τις δικές του νίκες, όπως η  δημιουργία αίθουσας πολλαπλών χρήσεων για όλο το χωριό. Η αφοσίωση του, μας κάνει να σκεφτόμαστε πόσοι αγώνες δίνονται σε κάθε γωνιά της Πατρίδας μας απο ανθρώπους που την αγαπούν και νοιάζονται για τη διαφύλαξη των τοπικών κοινοτήτων της θρησκείας και της Παράδοσης, σε πείσμα των καιρών.
 
 
Η χώρα μας είναι γεμάτη πλούτο. Πλούτο όχι υλικό αλλά συναισθηματικό. Αυτόν που μας κάνει αυτό που είμαστε σαν Έλληνες και που όσο το κρατάμε εμείς ζωντανό μέσα μας, κανείς δε μπορεί ποτέ να μας το πάρει. 
 
Καλά Χριστούγεννα σε όλους  με αγάπη και ειρήνη και να θυμάστε: 
 
“Χριστός γεννάται..το φως αξαίνει και το σκοτάδι μικραίνει”
 
Ερχεται το Φως Του.

Ακολουθεί συνέντευξη:


 
Συντονιστέιτε το επόμενο Σάββατο στις 10 στο “Γη & Ύδωρ” για μια ακόμα Χριστουγεννιάτικη εκπομπή διαφορετική από τις άλλες. Γιατί η πολιτισμική ομορφιά και ο συναισθηματικός πλούτος, η αγάπη για τον συνάνθρωπο και η χαρά, είναι η απαρχή κάθε Ελληνικής δημιουργικής σκέψης και αυτό είναι κτήμα μας, δώρο σε ολόκληρο τον κόσμο.
 
Έρρικα Χριστοδούλου 
Ραδιοφωνική Εκπομπή 

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Ελληνικό Μέλι: Ένα «Μυστικό» που Λίγοι Γνωρίζουν



Ελληνικό Μέλι: Ένα «Μυστικό» που Λίγοι Γνωρίζουν

Έρευνα από το ΑΠΘ εξέτασε 48 διαφορετικά ελληνικά μέλια και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό!

Νέα έρευνα από το ΑΠΘ αποδεικνύει την ευεργετική δράση των ελληνικών μελιών στο ανθρώπινο οργανισμό. Συλλέχθηκαν 48

διαφορετικά δείγματα μελιού από όλη την Ελλάδα και από όλες τις ανθοφορίες, και κανείς δεν περίμενε ότι η σύνθεση τους κρύβει τόσες ιδιότητες καλύτερες ακόμα και από τα πολυδιαφημισμένα μέλια του εξωτερικού όπως πχ το manuka!
Στην έρευνα συμμετείχαν μέλι βελανιδιάς, πεύκου, ελάτου, καστανιάς, πορτοκαλιάς, θυμαριού και για όλα υπήρχε κάτι ξεχωριστό, που σύμφωνα με την καθηγήτρια Χρυσούλα Τανανάκη είχαν τρομερή αντιοξειοδοτική δράση και μπορούσαν με απίστευτη αποτελεσματικότητα να καταπολεμήσουν τις ελεύθερες ρίζες και τον εκφυλισμό των κυττάρων που προκαλούν το καρκίνο. Σπάνια ευρήματα λοιπόν για το ελληνικό μέλι! Επίσης αυτές οι αντιοξειοδοτικές ιδιότητες δημιουργούσαν στον οργανισμό τη δυνατότητα να τον “υπερφορτώσουν” με αμυντικούς μηχανισμούς για όλες τις ασθένειες.

Η γλυκόζη και η φρουκτόζη στο μέλι είναι στην πιο απλή τους μορφή. Τόσο εύπεπτες για τον οργανισμό που μπορούν να κάνουν ένα πραγματικό θαύμα. Δεν υπάρχει ουδεμία σχέση με τη ζάχαρη που καταστρέφει τα όργανα και την εύρυθμη λειτουργία τους. Το μέλι όταν μπαίνει στον οργανισμό, αναγνωρίζεται ως “βιολογικό προϊόν” και η γλυκόζη που απορροφάται στο αίμα γίνεται με μέτρο (παίρνει όση έχει ανάγκη ο οργανισμός) και όχι ανεξέλεγκτη όπως συμβαίνει με τη ζάχαρη.

Αυτές πρόκειται για πολύ σημαντικές ανακαλύψεις που μας θυμίζουν για άλλη μια φορά την ανεκτίμητη αξία που έχει το ελληνικό μέλι και οτι πρέπει να καταναλώνεται οπωσδήποτε δύο φορές κάθε ημέρα. Ακόμη και για όποιον έχει προβλήματα με το ζάχαρο το μέλι μπορεί να γίνει φάρμακο, και ιδανικό θεωρείτε αυτό της κουμαριάς (πικρό) που έχει τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

Το μέλι είναι από τα λίγα προϊόντα σήμερα που δεν έχει επηρεαστεί από την εξέλιξη του ανθρώπου, τη βιομηχανική δραστηριότητα, τα φυτοφάρμακα κλπ. Η μέλισσα έχει τον τρόπο της να συλλέγει μόνο τα καθαρά λουλούδια, και να παράγει “θησαυρό” σε όποιο μέρος και αν βρίσκεται. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξουμε στην αγορά του, είναι να το πάρουμε κατευθείαν απο κάποιο παραγωγό, και όχι τυποποιημένο από κάποιο σουπερ μάρκετ διότι εκεί αλλάζουν τα πράγματα.

Στην έρευνα που έκανε το ΑΠΘ, έγινε αλλη μια τρομερή ανακάλυψη. Πήραν δείγμα απο μέλι manuka (το μέλι του εξωτερικού που διαφημίζεται παγκοσμίως ως το καλύτερο για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες) και σύγκριναν την σύνθεση του με τα δικά μας. Το αποτέλεσμα ήταν απρόσμενο. Το πολυδιαφημισμένο μέλι manuka δεν είχε τέτοια αντιοξειοδοτική δράση όπως το ελληνικό μέλι. Συγκεκριμένα η έρευνα έδειξε ότι το μέλι με την περισσότερο αντ. δράση ήταν το μέλι βελανιδιάς και ακολουθούσαν το έλατο, το ερείκι, η καστανιά το πεύκο το θυμάρι και η πορτοκαλιά.

Συμπεραίνοντας, η Ελλάδα έχει ένα θησαυρό στα χέρια της. Μέλι που δεν παράγεται πουθενά αλλού σε ολόκληρο το κόσμο. Και αν πρέπει να γίνει κάτι στο μέλλον αυτό είναι να αναδείξουμε το πλούτο μας και να κάνουμε μια προώθηση που θα φτάσει σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Να φτάσουμε την Ελλάδα μας στη κορυφή. Γιατί το αξίζει!

Πηγή:orinimelissa και thesecretrealtruth

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Η Αγροσελίδα,πάντα πιστή στην παράδοση του τόπου μας,σας εύχεται καλό Σαβατοκύριακο με ένα ....παραδοσιακό τραγούδι.

Σηκώσου,Μέγα Αλέξανδρε!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η Κίνα φτιάχνει Ρύζι από Πλαστικό και είναι ο,τι Χειρότερο για την Υγεία μας. Δείτε ΠΩΣ να το Εντοπίσετε!




Μερικές φορές σκεφτόμαστε πόση ζάχαρη, λιπαρά ή χοληστερόλη μπορεί να περιέχεται σε ένα τρόφιμο πριν το καταναλώσουμε – κι αυτό σημαίνει ότι είμαστε έξυπνοι και υγιείς καταναλωτές.

Οι παραγωγοί πρέπει να μας δίνουν λεπτομερείς λίστες με τα υλικά στο πλάι της συσκευασίας τροφίμων, για να μπορούμε να αποφασίσουμε από μόνοι μας αν θέλουμε να καταναλώσουμε κάτι ή όχι. Έχουμε το δίκιο να είμαστε ενημερωμένοι, σωστά;

Αλλά αν σας λέγαμε ότι έχει γίνει μια σημαντική και επικίνδυνη ανακάλυψη η οποία αφορά ένα είδος ρυζιού φτιαγμένο από συνθετικά υλικά (ή με άλλα λόγια πλαστικό) – μια τρομακτική ανακάλυψη!
i-kina-ftiaxnei-ryzi-apo-plastiko-1


Όλοι ξέρουμε ότι κάποιες εταιρίες χρησιμοποιούν χημικά στα τρόφιμα τους, αλλά το συνθετικό ρύζι της Κίνας περνά τον κίνδυνο σε άλλο επίπεδο. Έρευνες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένα εργοστάσια ρυζιού στην Κίνα παράγουν ένα “ψεύτικο υποκατάστατο ρυζιού” αντί για το δημοφιλές και ακριβότερο ρύζι Wuchang, για μεγαλύτερο κέρδος.

Σύμφωνα με τους Korean Times, αυτή η απάτη γίνεται χρησιμοποιώντας ένα μίγμα από πατάτες, γλυκοπατάτες και συνθετική ρητίνη (πλαστικό). Αυτά τα υλικά αναμιγνύονται και σχηματίζουν κόκκους οι οποίοι μοιάζουν πολύ με αυτούς του ρυζιού. Στην συνέχεια τους ψεκάζουν με ένα αρωματικό που μιμείται την μυρωδιά του ρυζιού Wuchang και είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσει κανείς.

Όπως είναι αναμενόμενο, η κατανάλωση “πλαστικού ρυζιού” είναι πολύ βλαβερή και τοξική για την υγεία κάποιου και προκαλεί μεγάλη αναστάτωση. Μια κινεζική αρχή προειδοποίησε ότι η κατανάλωση 3 μπολ από αυτό το τεχνητό ρύζι μπορεί να είναι ισοδύναμο του να φάει κανείς μια πλαστική σακούλα.

Το “πλαστικό ρύζι” δεν κυκλοφορεί μόνο στην Κίνα, αλλά και σε άλλες χώρες. Έτσι, αν έχετε σκοπό να πάτε στην Κίνα, καλό είναι να είστε προσεκτικοί με το τι καταναλώνετε – δείτε μερικές συμβουλές για το πώς θα καταλάβετε ότι το ρύζι σας δεν περιέχει συνθετικά:

1. Βουλιάζει ή κολυμπάει;
i-kina-ftiaxnei-ryzi-apo-plastiko-2
Ανακατέψτε μια κουταλιά ρύζι με ένα ποτήρι νερό και παρατηρήστε. Το αυθεντικό ρύζι είναι πιο πυκνό και θα βουλιάξει στον πάτο του ποτηριού. Το πλαστικό ρύζι θα επιπλεύσει.

 i-kina-ftiaxnei-ryzi-apo-plastiko-2

2. Μύκητες

Μαγειρέψτε μια μικρή ποσότητα ρυζιού και βάλτε την σε ένα δοχείο. Αφήστε το να κάτσει μέσα στο δοχείο και αν σε μερικές μέρες δεν έχει αρχίσει να σχηματίζεται μούχλα (όπως θα έπρεπε με το κανονικό ρύζι), τότε είναι πλαστικό.

3. Μουντζούρα

Να είστε παρατηρητικοί όταν μαγειρεύετε το ρύζι σας. Αν έχει σχηματιστεί ένα παχύ στρώμα κατάλοιπο πάνω από το νερό κατά τον βρασμό, τότε έχετε λόγο να ανησυχείτε.

4. Βάλτε του φωτιά

Όταν μπαίνει φωτιά στο ψεύτικο ρύζι, τότε το “ρύζι” θα βγάλει μια μυρωδιά πλαστικού ή γλυκοπατάτες. Ναι, θα καεί όπως φαντάζεστε ότι καίγεται το πλαστικό. Γι’αυτό αν θέλετε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, βάλτε του φωτιά!
i-kina-ftiaxnei-ryzi-apo-plastiko-3


Το πιο πιθανό είναι ότι το ρύζι στο σπίτι σας είναι μια χαρά, αλλά καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί με τέτοια θέματα και να τα ελέγχουμε…


Πηγή: entypwsiako.com, newsone.gr


Το διαβάσαμε από το: ΠΡΟΣΟΧΗ: Η Κίνα φτιάχνει Ρύζι από Πλαστικό και είναι ο,τι Χειρότερο για την Υγεία μας. Δείτε ΠΩΣ να το Εντοπίσετε! http://thesecretrealtruth.blogspot.com

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Φασκόμηλο: Θεραπευτικές ιδιότητες και τρόπος χρήσης


 

Οι ιδιότητες του φασκόμηλου θα σας ενθουσιάσουν. Πρόκειται για ένα φυτό με πάρα πολλές χρήσεις, από τη μαγειρική μέχρι την ομορφιά.
Όνομα: φασκόμηλο
Επιστημονική ονομασία: Ελελίφασκος ο φαρμακευτικός – Salvia officinalis
Οικογένεια: Χειλανθή
Άλλα ονόματα: φασκομηλιά, αλιφασκιά, φάσκος, σφάκα, αγριοφασκιά
Περιγραφή
Είναι ένας θάμνος ή δενδρόθαμνος, αυτοφυής στη Νότια Ευρώπη και τις Μεσογειακές χώρες που εισήχθη σχετικά πρόσφατα και αυτοφύεται ή ημιαυτοφύεται και σε ορισμένες περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης.
Η φασκομηλιά είναι τόσο διαδεδομένη στην Ελλάδα, ώστε οι Γάλλοι την ονομάζουν «τσάι της Ελλάδας». Το φασκόμηλο κυρίως βρίσκεται στην Νότια Ελλάδα (Πελοπόννησο- Νησιά), αλλά γενικά στη χώρα μας υπάρχουν 20 είδη φασκόμηλου. Προτιμά ηλιόλουστες περιοχές και πετρώδη, άγονα εδάφη.
Το φασκόμηλο είναι ένα από τα πιο χαρισματικά και πλούσια σε ιδιότητες βότανα της Ελλάδος. Στο Άγιο Όρος, θα το βρούμε φυτεμένο σε όλες τις αυλές των κελιών και των μοναστηριών αφού αποτελεί απαραίτητο γιατρικό αλλά και εξαίρετο αφέψημα για όλο το χειμώνα. Σε κάποια μοναστήρια γίνεται πλέον συστηματική καλλιέργεια και αποξήρανση του χαρισματικού αυτού φυτού.
Το ύψος του φτάνει τα 20-60 εκατοστά. Το κατώτερο μέρος είναι ξυλώδες. Η πάνω επιφάνεια των τετραγωνικών κλάδων καλύπτεται με βελούδινο τρίχωμα.
Τα φύλλα έχουν μήκος 3-10 εκατοστά κι 1,5-5 εκατοστά πλάτος. Είναι μεγάλα, απέναντι ωοειδή και επιμήκη, με γκριζοπράσινο χρώμα. Τα άνθη είναι φωτεινά μπλε προς βιολετί-μπλε με μήκος 2-3 εκατοστά, με μικρό το ανώτερο χείλος και βρίσκονται σε κυκλική ταξιανθία, σε ομάδες των 4-8.
Χρησιμοποιούμενα μέρη είναι τα φύλλα μετά από αποξήρανση σε σκιά αλλά και τα άνθη.
Τα φύλλα συλλέγονται λίγο πριν ή κατά την αρχή της ανθοφορίας με ξηρό και ηλιόλουστο καιρό, το Μάιο ή τον Ιούνιο. Τα ξηραίνουμε σε θερμοκρασία που να μην ξεπερνά τους 35ο C.
Συστατικά του φασκόμηλου
Το φασκόμηλο περιέχει πτητικό έλαιο που περιλαμβάνει 30% θουγιόνη, 5% κινεόλη, λιναλόλη, βορνεόλη, καμφορά, σαλβένιο και πινένιο, ένα πικρό στοιχείο, τανίνες, τριτερπενοειδή, φλαβονοειδή, οιστρογόνες ουσίες και ρητίνη.
Το φυτό αυτό που έχει ισχυρή και αρωματική μυρωδιά και θερμή, υπόπικρη γεύση, περιέχει 2% πράσινο αιθέριο έλαιο, ανάλογο με εκείνο της αψιθιάς, περιέχει εκτός των παραπάνω και τανασετόνη και πικρές ουσίες όπως πικροσαλβίνη κλπ. Τέλος, 1 κιλό εκχυλίσματος φασκόμηλου περιέχει 6000 διεθνείς μονάδες εστρόνης.
Ιστορία και παράδοση
Χρησιμοποιείται από τα πολύ αρχαία χρόνια. Οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν ιερό φυτό και το είχαν αφιερώσει στο θεό Δία. Οι γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα υποδέχονταν τους άνδρες από τον πόλεμο με ένα ρόφημα από φασκόμηλο για να «διεγείρουν» τη γονιμότητα.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έδιναν στις γυναίκες να πίνουν φασκόμηλο, για να αυξήσουν τη γονιμότητά τους.
Οι Άραβες αναρωτούνται: «Πώς μπορεί ο άνθρωπος να πεθάνει, όταν έχει στον κήπο του φασκόμηλο;» και πίστευαν ότι μπορούσε να θεραπεύσει τα πάντα.
Οι σπουδαίες ιδιότητες του φασκόμηλου εκθειάζονται από το Θεόφραστο, τον Ιπποκράτη, Διοσκουρίδη, Γαληνό, Αέτιο κ.α
Οι Λατίνοι ονόμαζαν τη φασκομηλιά, ιερό φυτό (herba sacra). Τη θεωρούσαν το ιερό φυτό της αθανασίας και τη χρησιμοποιούσαν σε τελετές, ενώ εκείνοι της Σχολής του Σαλέρνο έλεγαν για το φασκόμηλο ότι δεν υπάρχει άλλο, καλύτερο φάρμακο κατά του θανάτου.
Οι Κινέζοι, στους οποίους γνώρισαν τη φασκομηλιά οι Ολλανδοί, την εκτίμησαν τόσο πολύ ώστε άλλαζαν 2 κιβώτια τσαγιού δικού τους με 1 κιβώτιο φασκόμηλου.
Φακόμηλο: Θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις
-Η πιο αξιοσημείωτη θεραπευτική αρετή του φασκόμηλου είναι ότι παρεμποδίζει την εφίδρωση (η δράση αυτή αρχίζει 2 ώρες μετά την πρόσληψη του ποτού και μπορεί να κρατήσει πολλές μέρες).
-Επίσης έχει αντιβιοτική, αντιμυκητική, αντισπασμωδική και υπογλυκαιμική δράση.
-Σταματά την παραγωγή γάλακτος, είναι αντιφυσητικό, σπασμολυτικό, τονωτικό, αντιδιαρροϊκό και έχει οιστρογόνο επίδραση.
-Ασκεί βλεννολυτική δράση (βήχας, ιγμορίτιδα).
-Σαν στυπτικό, διεγερτικό και τονωτικό, προκαλεί μια θερμότητα στο στομάχι, διευκολύνει τη χώνεψη, προκαλεί τη διούρηση, επιταχύνει την κυκλοφορία, ασκεί σημαντική επίδραση στον εγκέφαλο και σαν αντισπασμωδικό και κατευναστικό φάρμακο, μετριάζει τον ερεθισμό του νευρικού συστήματος.
-Είναι το ισχυρότερο προοιστρογονικό βότανο, χρήσιμο ως εκ τούτου, στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και δυσμηνόρροιας (εμμηναγωγό), ιδιαίτερα στις εφιδρώσεις.
-Το φασκόμηλο με τη μορφή αφεψήματος είναι ιδανικό για την θεραπευτική του στόματος σε περίπτωση τραυματισμών, άφτρων, φαρυγγίτιδας και κατά της ουλίτιδας.
-Διεγείρει τα νεύρα, τα επινεφρίδια και το κυκλοφορικό σύστημα. Συνιστάται για κάθε μορφή ατονίας και αδυναμίας, νευρικής αδυναμίας, τρόμου, ίλιγγου και νευραλγιών.
-Δρα κατά του σακχάρου, των ρευματισμών, της ουρικής αρθρίτιδας και της διάρροιας.
-Το φασκόμηλο χάριν στη δράση των αντιοξειδωτικών έχει την ικανότητα να αποσβένει τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται στον άνθρωπο από διάφορους μηχανισμούς και που είναι υπεύθυνες για πολλές χρόνιες παθήσεις.
-Τονώνει και αναζωογονεί τους κουρασμένους και πονεμένους μύες. Ανακουφίζει τις κράμπες.
-Το έλαιο ή τα αποξηραμένα φύλλα προστίθενται στο ζεστό νερό και γίνονται γαργάρα. Το συγκεκριμένο βότανο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και παρέχει ένα χαλαρωτικό αίσθημα στο λαιμό.
-Το φασκόμηλο (κυρίως το αιθέριο έλαιο) βελτιώνει τη μνήμη αλλά και τη διαδικασία επεξεργασίας πληροφοριών. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal Pharmacological Biochemical Behavior, διαπιστώθηκε πως άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, θα ήταν καλό να έχουν στη διατροφή τους το φασκόμηλο.
-Λέγεται ότι οξύνει τη διάνοια και ιδιαίτερα την οξυδέρκεια.
Άλλες χρήσεις
-Βοηθά στα τσιμπήματα από κουνούπια και σφήκες, τρίβοντας με τα φρέσκα φύλλα του φασκόμηλου, το ερεθισμένο σημείο.
-Είναι ευεργετικό για τα μαλλιά, αν το χρησιμοποιούμε στο ξέβγαλμα.
-Στη μαγειρική χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό διαφόρων ζωμών, φαγητών και του ξιδιού ενώ θεωρείται και μελισσοτροφικό φυτό παρέχοντας μέλι εκλεκτής ποιότητας.
-Το ποδόλουτρο με έγχυμα φασκόμηλου δροσίζει και ασκεί αποσμητική δράση.
-Βελτιώνει το χρώμα των σκούρων και γκρίζων μαλλιών. Τονώνει και δίνει λάμψη στα ξηρά και ευαίσθητα μαλλιά.
-Είναι στυπτικό, σαν μάσκα στο πρόσωπο.
-Ως καλλυντικό συνιστάται για λιπαρά δέρματα, ως μάσκα για βαθύ καθαρισμό του προσώπου και ως ατμόλουτρο.
-Η αντιοξειδωτική δράση του, το κάνει χρήσιμο στη βιομηχανία τροφίμων αφού είναι συντηρητικό και αντικαθιστά τα συνθετικά συντηρητικά, στις βιομηχανίες παραγωγής και συσκευασίας προϊόντων τυριών, λαχανικών, επεξεργασμένων τροφών και αναψυκτικών.
-Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται και στην αρωματοποιία.
-Η γεύση του είναι αρκετά πιπεράτη και ταιριάζει πολύ με λιπαρά κρεατικά και τυριά. Επίσης ταιριάζει με ψάρια και θαλασσινά.
Παρασκευή – δοσολογία
Έγχυμα
Ρίξτε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1-2 κ.γ φύλλα και αφήστε το για 10 λεπτά και μετά, σουρώνετε. Πίνετε τρεις φορές την ημέρα.
Βάμμα
2-4 ml βάμματος τρεις φορές την ημέρα.
Πλύσεις του στόματος
Ρίξτε 2 κ.γ φύλλα σε ½ λίτρο νερό, βράστε το και κατόπιν, κατεβάστε το από τη φωτιά και αφήστε το σκεπασμένο για 15 λεπτά. Κάντε βαθιές γαργάρες με το ζεστό ρόφημα επί 5-10 λεπτά, αρκετές φορές την ημέρα.
Έμβρεγμα
Βάζουμε 80 γρ. φύλλα μέσα σε 1000 γρ. κρασί Σάμου και τα αφήνουμε να μουσκέψουν για 8 μέρες. Παίρνουμε καθημερινά 1-3 κ.σ μετά το φαγητό.

Ενδιαφέροντα
Ως διεγερτικό της ερωτικής διάθεσης ο Leclerc συνιστά ένα κρασί που φτιάχνεται αν βάλουμε 80 γραμμάρια φύλλα φασκόμηλου σε ένα λίτρο καλό μαύρο κρασί για μια εβδομάδα και πίνουμε λίγο κάθε μέρα.
Για να εντάξετε το φασκόμηλο στην καθημερινότητά σας:
Φτιάξτε μικρά μπρουσκετάκια και σερβίρετέ τα με λάδι, φασκόμηλο και σκόρδο.
Χρησιμοποιήστε το φασκόμηλο ως καρύκευμα για τη σάλτσα ντομάτας σας.
Προσθέστε φρέσκο φασκόμηλο στις ομελέτες σας.
Φτιάξτε δροσιστική σαλάτα από φύλλα φασκόμηλου, πιπεριές, αγγούρια, κρεμμύδια και γιαούρτι.
Τοποθετήστε μερικά φρέσκα φύλλα φασκόμηλου στο ψάρι ή στο κοτόπουλο και ψήστε το στη λαδόκολλα.
Δοκιμάστε το Λικέρ με Φασκόμηλο που φτιάχνουν στα μοναστήρια.
Χρησιμοποιείστε το για να φτιάξετε υπέροχα αρωματικά ξύδια.
Προφυλάξεις
Μεγάλες ποσότητες φασκόμηλου προκαλούν τοξικά φαινόμενα.
Το φασκόμηλο διεγείρει τους μύες της μήτρας, γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Σε μεγάλες δόσεις αυξάνει τη ροή του αίματος στα υπογάστρια όργανα και πιθανώς είναι επιβλαβές στο νευρικό σύστημα.
Το φασκόμηλο καλό θα είναι να αποφεύγεται από άτομα υπερτασικά και αιματώδους κράσεως καθώς και από παιδιά λόγω της διεγερτικής του επίδρασης. Δεν πρέπει να λαμβάνεται συνεχόμενα πάνω από δύο βδομάδες εξαιτίας των πιθανών τοξικών επιδράσεων του αιθερίου ελαίου της θουξόνης.
Η χρήση του πρέπει να γίνεται με σύνεση γιατί υπάρχουν περιπτώσεις δηλητηρίασης από υπερβολική χρήση που οφείλεται κυρίως στην ουσία θουγιόνη που υπάρχει στο φυτό.
Προσοχή: Το παραπάνω άρθρο έχει ενημερωτικό σκοπό. Πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε συνταγή ή πριν αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, ζητήστε τη γνώμη του κατάλληλου επαγγελματία υγείας ή διατροφολόγου. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις.
Πηγές
www.monastiriaka.gr
el.wikipedia.org
enallaktikidrasi.com
www.newsbeast.gr
“Τα φαρμακευτικά βότανα και οι χρήσεις τους” εκδόσεις ΜΠΙΜΠΗΣ
“Οδηγός βοτανοθεραπείας για 120 παθήσεις” εκδόσεις Διόπτρα
“Τα βότανα και η θεραπεία τους” εκδόσεις Αφοί Νάστου


Το διαβάσαμε από το: Φασκόμηλο: Θεραπευτικές ιδιότητες και τρόπος χρήσης http://thesecretrealtruth.blogspot.com/

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Μια νέα κατηγορία ελαιολάδου γεννιέται



11.12.2018 12:13
Ο κ. Άθαν Γκαδανίδης και ο δρ Προκόπιος Μαγιάτης, μας εξηγούν την απλή και οικονομική μέθοδο ανίχνευσης φαινολικών συστατικών στο ελαιόλαδο, με το Aristoleo test kit και μιλούν για τη χρυσή ευκαιρία που έχουμε ως χώρα, να διεκδικήσουμε την αριστεία στο πλέον παραδοσιακό μας προϊόν
Ελαιόλαδο, φάρμακο για την υγεία, έλεγαν ο Διοσκουρίδης και ο Ιπποκράτης. “Παιδοτρόφον” χαρακτήριζε ο Σοφοκλής τη γαλανόφυλλη ελιά. Και να που οι παρατηρήσεις τους για τις υγειοπροστατευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου, επαληθεύονται με την αξιοπιστία της κλινικής μελέτης και τη συνδρομή της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. 
 
Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου ο κ. Αθαν Γκαδανίδης, δημοσιογράφος και  επιχειρηματίας, μίλησε στο Γη & Ύδωρ για το λόγο που έκανε τον ίδιο να αποφασίσει να γυρίσει στη χώρα μας μετά από 55 χρόνια ζωής στο εξωτερικό  και να επενδύσει χρόνο, εργασία και πίστη στο ελαιόλαδο.

42928591-176869723189771-3544537565343376122-n
 
Ο Δρ Προκόπιος Μαγιάτης και η Δρ Ελένη Μέλλιου, ερευνητές του Πανεπιστημίου Αθηνών,  ανακάλυψαν το 2012 μια μέθοδο για την ακριβή μέτρηση μεμονωμένων φαινολικών ενώσεων στο ελαιόλαδο με NMR (Nuclear Magnetic Resonance – Πυρηνικός Μαγνητικός Συντονισμός) και τον επόμενο χρόνο εφηύραν ένα τεστ δοκιμής, για τη μέτρηση των συνδυασμένων φαινολικών ενώσεων ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης. Το εργο τους ενέπνευσε τον κ. Γκαδανίδη που την ίδια εποχή χάρη του συγγραφικού του έργου, μελετούσε τις ιδιότητες του ελαιολάδου και τη θέση του στην αρχαία Ελληνική διατροφή και υγεία. Τα γεγονότα συνετέλεσαν, στην δημιουργία της Aristoleo Ltd.



17796713-759082127594317-4801971156392817242-n
 
Η εταιρία έχει σκοπό την επιχειρηματική  αξιοποίηση της έρευνας με τη διάθεση του Δοκιμαστικού Τεστ Aristoleo® που έχει χαρακτηριστεί και ως “εργαστήριο  σε φιαλίδιο” και επιτρέπει στον παραγωγό να εξετάσει γρήγορα και οικονομικά κάθε παρτίδα ελαιολάδου που παραγει ώστε να διαπιστώσει την ποιότητα της, με την έννοια της περιεκτικότητας σε φαινολικά συστατικά.

Dr-Melliou-and-Dr-Magiatis-Aristoleo-demo-1024x768
 
Το τεστ γίνεται με τη χρήση ενός φιαλιδίου, του ARISTOLEOTM©, που περιέχει ένα αντιδραστήριο. Στο φιαλίδιο προστίθεται το ελεγχόμενο ελαιόλαδο και κατόπιν μιας ώρας περίπου εμφανίζεται μια στιβάδα με χρώμα, που ποικίλει από το ανοιχτό υποκίτρινο μέχρι το σκούρο πράσινο, ανάλογα με την περιεκτικότητα του ελαιολάδου σε φαινόλες. Η ένδειξη αξιολογείται βάσει χρωματικού δείκτη, και μάλιστα όσο πιο σκούρα η απόχρωση, τόσο μεγαλύτερη συγκέντρωση φαινολικών ουσιών διαθέτει το ελαιόλαδο. Οι ουσίες που ανιχνεύονται μέσω του τεστ είναι η ελαιοκανθάλη και η ελαιασίνη, δυο ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.  Στις τρέχουσες δραστηριότητες της ομάδας είναι και η ανάπτυξη του “Αριστόμετρου”, ενός κινητού φασματόμετρου που μπορεί να μετρήσει την συνολική ποσότητα της ελαιοκανθάλης και της ελαιασίνης σε mg ανα κιλό σε συνδυασμό με το Τεστ Δοκιμής Aristoleo.

44742086-2138404929810878-4248121830004490240-o
 
Το κάθε τεστ στοιχίζει μόλις 15 ευρώ, αλλά το όφελος που αποκομίζει ένας παραγωγός είναι ανεκτίμητο. Χωρίς να έχει ειδικές γνώσεις, μπορεί να  διαπιστώσει την ποιότητα του ελαιολάδου γρήγορα, εύκολα και οικονομικά στο ελαιοτριβείο και να πάρει σωστές αποφάσεις για την ορθή διαχείριση της παραγωγής του ώστε να μην υπάρχει απώλεια ποιότητας με την ανάμειξη διαφορετικών μεταξύ τους ποιοτικά παρτίδων. Για τις πληροφορίες αυτές σε διαφορετική περίπτωση, θα αναγκαζόταν να καταφύγει σε χρονοβόρες αναλύσεις μεγάλου κόστους σε εξειδικευμένα εργαστήρια. Επίσης ο παραγωγός έχει τη δυνατότητα να εισέλθει σε μια ολότελα καινούργια αγορά ελαιολάδου, αυτή του άριστου ελαιολάδου με υγειοπροστατευτικές ιδιότητες. 
 
Η σημασία της διάκρισης αυτής του ελαιολάδου και η ερευνητική δράση της ομάδας του Aristoleo, συνέπεσε με τον κανονισμό 432/2012 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  με τον οποίο δίνεται η δυνατότητα στα ελαιόλαδα να φέρουν τον εξής ισχυρισμό υγείας ”Οι πολυφαινόλες ελαιολάδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες”, εφόσον πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις:” Ο ισχυρισμός μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο για το ελαιόλαδο το οποίο περιέχει τουλάχιστον 5 mg υδροξυτυροσόλης και παραγώγων της (π.χ. σύμπλοκο ελαιοευρωπαινης και τυροσόλης) ανά 20 g ελαιολάδου. Για να χρησιμοποιηθεί ο ισχυρισμός αυτός, θα πρέπει να παρέχεται στον καταναλωτή η πληροφορία ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα εξασφαλίζονται με την ημερήσια πρόσληψη 20 g ελαιολάδου”. Ο Κανονισμός ανοίγει νέες οδούς για τους παραγωγούς ώστε να διεκδικήσουν μια καλύτερη θέση στην αγορά για το εξαιρετικό προϊόν της χώρας μας με προβολή των φαινολικών συστατικών του ελαιολάδου και των επιδράσεων τους στον ανθρώπινο οργανισμό. 
 
Καθώς στον παραπάνω Ευρωπαϊκό Κανονισμό δεν έχει διευκρινιστεί επίσημος τρόπος μέτρησης των φαινολών στο ελαιόλαδο, υπάρχουν ερμηνευτικά περιθώρια, εντός των οποίων ο Ελληνικός κρατικός μηχανισμός μέσω της υπεύθυνης αρχής του, του ΕΦΕΤ, δεν έχει κατορθώσει να λειτουργήσει υποστηρικτικά στο Ελληνικό ερευνητικό και επιχειρηματικό έργο, ιδιαίτερα όσον αφορά την προσμέτρηση της ελαιοκανθάλης για τον ισχυρισμό υγείας. Το γεγονός μάλιστα έχει φτάσει ως ερώτημα μέχρι τη Βουλή όπως τονίζει ο κ. Γκαδανίδης. 
 
Παρά το ότι δεν αποτελεί πιστοποιητικό, όπως και ο κ. Γκαδανίδης και ο δρ. Μαγιάτης αναφέρουν, το τεστ Aristoleo αποτελεί ένα γρήγορο και οικονομικό διαγνωστικό μέσο ποιοτητας, που βοηθά τον παραγωγό να διακρίνει την δυνατότητα του ελαιολάδου του να διεκδικήσει μια θέση ανάμεσα στα άριστα ελαιόλαδα, κερδίζοντας χρόνο και κόστος. 
 
Για τη λήψη πιστοποιητικού και την αναγραφή του σχετικού ισχυρισμού υγείας στην ετικέτα του προϊόντος, ο παραγωγός θα πρέπει να  αποστείλει δείγμα για ειδική ανάλυση με εργαστηριακή μέθοδο που συμπεριλαμβάνεται σε εγκεκριμένη λίστα του ΕΦΕΤ. Το εργαστήριο του  Πανεπιστημίου Αθηνών μάλιστα όπως μας είπε ο κ. Μαγιάτης στη συνέχεια, παρέχει αυτή την δυνατότητα με την χρήση της μεθόδου Φασματοσκοπίας Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού (NMR) που μπορεί με κόστος που ανέρχεται στα 100 ευρώ, να φέρει αποτελέσματα αναλυτικής περιεκτικότητας σε ελάχιστο χρόνο και να χορηγήσει σχετικό πιστοποιητικό στον παραγωγό, επιτρεποντας του να αξιοποιήσει τον κανονισμό.   
 
Ο κ. Γκαδανιδης μας μίλησε επίσης για τον Διαγωνισμό Aristoleo Awards που διοργανώνεται ετησίως απο την Aristoleo ltd και απονέμει μετάλλια ποιότητας σε ελαιόλαδα με αυξημένα φαινολικά συστατικά και ανώτερη γεύση. Ο διαγωνισμός είναι ένας θεσμός που έρχεται να καλύψει ένα κενό στην κουλτούρα της αγοράς και της προώθησης ελαιολάδου παγκοσμίως καθώς όπως μας εξηγησε, τα κριτήρια ποιότητας στους υφιστάμενους διαγωνισμούς παγκοσμίως είναι περιορισμένα, με αποτέλεσμα να μην αναδεικνύονται στο έπακρο οι ιδιότητες που διαθέτουν οι Ελληνικές ποικιλίες. Η διάκριση των ελαιολάδων στα Aristoleo Awards γίνεται βάση μετρήσεων ΝΜR και δοκιμής από έμπειρους γευσιγνώστες ενώ στους παραγωγούς, παρέχεται και πιστοποιητικό γευσιγνωσίας.

19030473-797435500425646-8287239214432084396-n
 
Όπως μας λέει, το κοινό αλλά και οι επαγγελματίες της γαστρονομίας σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι εξοικειωμένοι με την πραγματική γεύση του ελαιολάδου που είναι περιεκτικό σε φαινόλες, δηλαδή την ευχάριστη αίσθηση καψίματος στο λαιμό που είναι χαρακτηριστική ιδίως του αγουρέλαιου και οφείλεται στην ελαιοκανθάλη. Αυτό συμβαίνει στο εξωτερικό όπου απουσιάζει η σχετική πληροφόρηση, αλλά και στην Ελλάδα, παρά το ότι είμαστε ένας λαός που αγαπά το ελαιόλαδο και το καταναλώνει ως βασικό στοιχείο της καθημερινής του διατροφής. Κατατασσομαστε πρώτοι στην κατανάλωση κατά κεφαλήν με περίπου 15 λίτρα ετησίως. Προμηθευόμαστε όμως το ελαιόλαδο μας χύμα και όχι τυποποιημένο, έτσι χάνουμε την ευκαιρία να είμαστε σιγουροι για την ασφάλεια αλλά και τα υγειοπροστατευτικά του χαρακτηριστικά.

18403930-1401234689935557-2217481919466365611-o
George Kailas Κ & K Garden of Olives GOLD award winning Koroneiki organic EVOO
 
Η Aristoleo Ltd συμμετέχει επίσης και στο συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα ARISTOIL Interreg MED programme σε μια ολοκληρωμένη συνεργασία με χιλιάδες παραγωγους σε 5 χώρες για τη μελέτη της παραγωγής υψηλών φαινολικά έξτρα παρθένων ελαιόλαδων. Περισσότερα για την διεξαγωγή του προγράμματος οι παραγωγοί μπορούν να δουν και στην ιστοσελίδα ΕΟΕΣ Εύξεινη πόλη και στη σελίδα στο facebook ARISTOIL.

44621142-2138404703144234-7643128683892310016-o
 
Όπως λέει ο κ. Γκαδανίδης, θα πρέπει να εστιάσουμε στην επανακατάκτηση μιας αγοράς στην πραγματικότητα αρχαίας, προβάλλοντας τις αληθινές δυνατότητες του ελαιολάδου παγκοσμίως με έμφαση στην συμβολή του στην υγεία, τον αθλητισμό και την καινοτομική Ελληνική κουζίνα του σήμερα. Ό ίδιος συγγράφει μάλιστα βιβλίο με συνταγές  σκέψης, φυσικής αγωγής, και διατροφής για την αναγέννηση του Αρχαίου Ελληνικού πνεύματος, από την έρευνα για το οποίο, ξεκίνησαν όλα.

45026489-1819613558164839-8872988115220824064-n

Ακολουθεί συνέντευξη κ. Γκαδανίδη:


 
Στη συνέχεια του Γη&Ύδωρ, ήταν μαζί μας ο δρ Προκόπης Μαγιάτης καθηγητής της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, διακεκριμένος ερευνητής με πεδίο ερευνητικής δραστηριότητας στη χημεία φυσικών προϊόντων, την απομόνωση, ταυτοποίηση, σύνθεση και μελέτη του βιολογικού ρόλου φυσικών προϊόντων και παραγώγων τους. Δείτε περισσότερα για το έργο του Δρ Μαγιάτη.
 
Με την οπτική του πρωτοπορου ερευνητή, μας μίλησε το έργο του ίδιου, της χημικού Δρ Ελένης Μέλλιου και της ερευνητικής τους ομάδας. Η δουλειά τους ξεκίνησε με έναυσμα την αναζήτηση τρόπων να  βρουν φυσικές πρώτες ύλες με θεραπευτικές ιδιότητες που μπορούν να δοκιμαστούν με ασφάλεια στον άνθρωπο χωρίς να υπάρχει ανησυχία για την τοξικότητα τους. Έτσι τα τελευταια 15 χρόνια η έρευνα τους κατευθύνθηκε στην κατηγορία των “τροφοφάρμακων”  και για τις μελέτες τους στράφηκαν στην Ιστορία της Ελλάδος και σε αρχαίες πηγές στο πρωτότυπο, όπως τα κείμενα του Διοσκουρίδη, που μιλούσε συχνά για το “ομφάκινο” ή το “ωμοτριβές” ελαιόλαδο, δηλαδή το σημερινό αγουρέλαιο, το οποίο έκρινε ως κατάλληλο για χρήση πρωτίστως στην υγεια. Αυτή η παρατήρηση αποτέλεσε το κίνητρο των ερευνητών να ψάξουν  σε τι διαφέρει το λάδι από άγουρες ελιές από εκείνο από πιο ώριμες, όπου διαπίστωσαν ότι η βασική διαφορά ήταν η περιεκτικότητα του σε  ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη.
 
Η ομάδα ξεκίνησε να μελετά τις ιδιότητες των ουσιών αυτών από το 2015 και σήμερα, 13 χρόνια μετά, ο δρ Μαγιάτης μας αναφέρει ότι πλέον βρίσκονται σε εξέλιξη τρείς κλινικές μελέτες, μία στην Ελλάδα και δυο στις Η.Π.Α. για πολυ σοβαρες παθήσεις στις οποίες δρουν  ευεργετικά οι παραπάνω ουσίες, όπως στον καρκίνο, την νόσο Αλτσχάιμερ και τις καρδιαγγειακές νόσους. Όπως μάλιστα αναφέρει, στις έρευνες χρησιμοποιείται Ελληνικό ελαιόλαδο καθώς οι Ελληνικές ποικιλίες ελιάς είναι αυτές που παρουσιάζουν υψηλή περιεκτικότητα στις σχετικές ουσίες, συγκριτικό πλεονέκτημα που σε συνδυασμό με την ομαδική εργασία του κλάδου για την προώθηση του Ελληνικού ελαιολάδου μπορεί να αποδειχθεί μια τεράστια οικονομική ευκαιρία για την χώρα μας.

uni-olive-oil-choice02-thumb-large-thumb-large-2
 
Αξιοσημείωτο είναι ότι η τρέχουσα μελέτη μεγάλης κλίμακας της ερευνητικής ομάδας, με 100 ανθρώπους και χρήση Ελληνικού ελαιόλαδου στην Αμερική, συγχρηματοδοτείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτοδιατροφής του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (National Institute of Food and Agricultrure – USDA) με επένδυση περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ για να εξεταστεί πώς το πλούσιο σε φαινόλες Ελληνικό ελαιόλαδο θα μπορούσε να προστατεύσει το καρδιαγγειακό σύστημα των Αμερικανών. Η έρευνα διεξάγεται σε συνέχεια και με αφορμή τα ευρήματα παλαιότερης κλινικής μελέτης της ομάδας του δρ Μαγιάτη, με συμμετοχή 10 ατόμων,  που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνια σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το USDA για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης θρόμβων και χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία Gaea και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλης.

Dr-Melliou
 
Αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία, ο δρ. Μαγιάτης και καθηγητές από όλο τον κόσμο ίδρυσαν τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό World Olive Center for Health, το Παγκόσμιο Κέντρο Ελαιολάδου, που έχει ως στόχο να παρέχει πιστοποίηση της ποιότητας του ελαιολάδου ως προς την προστασία της υγείας, να προβάλλει και να ενισχύει την έρευνα για την ελιά και το λάδι και την εκπαίδευση των ελαιοπαραγωγών. Μέσω του οργανισμού συγκεντρώνουν πόρους που διαθέτουν στην έρευνα με ιδιαίτερα σημαντική τη συμβολή εκατοντάδων Ελληνων παραγωγών από όλη τη χώρα που αναγνωρίζουν το έργο του οργανισμού, και επιθυμούν να βοηθήσουν, όπως ανέφερε ο καθηγητής.

woch-pnika-copy
 
Ο δρ Μαγιάτης μας δίνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ειδικά για την περιοχή της Ανατολικής Κρήτης λέγοντας μας ότι από 1000 περίπου δείγματα που έχουν αναλύσει φέτος, το  δείγμα από το Λασίθι έχει τα καλύτερα αποτελέσματα στην Ελλάδα. Μας επισημαίνει ότι οι διατροφικές συνήθειες παγκοσμίως ευνοούν την κατανάλωση ελαιολάδου πιο πολύ από ποτέ αφού αναγνωρίζεται από επίσημους φορείς, ως το νούμερο 1 υγιεινό λίπος, ιδιαίτερα αυτό που είναι πλούσιο σε φαινόλες. Εξίσου εντυπωσιακή  είναι και η δράση άλλων προϊόντων της χώρας μας που λειτουργούν ως τροφοφάρμακα όπως η μαστίχα και ο κ. Καθηγητής παρατηρεί εδώ την αναγκαιότητα Εθνικής Στρατηγικής για την ανάδειξη του πλούτου που κρύβει η αρχαία γνώση όπως πλέον ερευνητικά πιστοποιειται στο σήμερα. 
 
Μας λέει ότι με την ομάδα του δεν έχουν σταματήσει στο τεστ δοκιμής Aristoleo αλλά συνεχίζουν, φθάνοντας σε έλεγχο όλο και πιο πρώιμων σταδίων της παραγωγής, αναπτύσσοντας το “Olive Predictor” ένα νέο τεστ που μπορεί να προβλέψει την ποσότητα της παραγωγής καθώς και αν το λάδι θα έχει την ποιότητα που απαιτείται για ισχυρισμό υγείας,  από τη μελέτη του καρπού. Δίνει έτσι άμεση απάντηση στο ερώτημα των ελαιοπαραγωγών για το πότε είναι η κατάλληλη εποχή συγκομιδής κάθε χρόνο. Η συσκευή βρισκεται σε πειραματικό στάδιο και αναζητά χρηματοδότηση ώστε να μπορέσει να βγει στην αγορά, όμως ο δρ Μαγιάτης προσκαλεί τους παραγωγούς που ενδιαφέρονται, να επικοινωνήσουν με το Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας & Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Φαρμακευτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Vraveio-Kainotomias2018
Α’ Βραβείο στον διαγωνισμό ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ της ΦΙΛΑΙΟΣ για την καινοτόμα συσκευή OLIVE PREDICTOR
 
 
Όπως αναφέρει οι ερευνες τους έχουν χρηματοδοτηθεί τις περισσότερες φορές από φορείς του εξωτερικού, ιδιωτικούς φορείς αλλά και από τους ίδιους τους παραγωγούς μας, αλλά όχι το ίδιο το Ελληνικό Κράτος. Αναγνωρίζει ότι υπάρχει μικρή “πιτα” διαθέσιμων κονδυλίων για την έρευνα αλλα δεν παυει να τονίζει την ανάγκη για πολιτική βούληση και κρατική επένδυση στο εργο Ελλήνων ερευνητών που χαίρει παγκόσμιας αναγνώρισης. Μιλωντας για το μέλλον, διαβλέπει ελπίδα στη νέα γενιά αγροτών που αναλαμβάνουν τους γονεϊκούς ελαιώνες και αναζητούν την καλύτερη διαχείριση και αξιοποιηση του ελαιολάδου. 
 
Η επιτυχία στο χώρο όπως τέλος μας λέει σε μια παρότρυνση στους νέους που ενδιαφέρονται για την επιστημονική έρευνα,  είναι 1 % έμπνευση και 99% δουλειά. Στο δίλημμα αν κάποιος θα πρέπει να μείνει στην Ελλάδα ή να μεταβεί στο εξωτερικό ο ίδιος δεν έχει ακόμα απαντήσει. Όταν είσαι εξω, λέει, κάνεις σπουδαία πράγματα που έμμεσα μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα σου. Στο εσωτερικό μπορείς να βοηθήσεις πιο στοχευμένα κινητοποιώντας όλες σου τις δυνάμεις λόγω δυσκολιών, αλλά χρειάζεται πολύ δουλειά και γερό στομάχι καταλήγει. 
 
Εμείς, αναυδοι για τον όγκο της συνεισφοράς της επιστήμης και της επιχειρηματικότητας στον τόσο σημαντικό για την Ελλάδα κλάδο του ελαιολάδου που παρέχουν Έλληνες πρωτοπόροι, και που μέχρι τώρα δεν προβάλλονταν όσο θα έπρεπε, ευχόμαστε να συνεχίσουν το έργο τους και να εγείρουν την επίγνωση σε όλους τους Ελληνες. Επίγνωση  για την αξία των πραγμάτων που πολλές φορές θεωρούμε δεδομένα αλλά είναι ο Εθνικός μας θησαυρός. Ένας θησαυρός που μπορεί να κάνει την οικονομία μας πανίσχυρη, αν ενωθούμε και αναζητήσουμε τρόπους να τον διαχειριστούμε ορθά, με ειλικρινές ενδιαφέρον και με αγάπη, όπως αξίζει στην “παιδοτρόφον” ελιά, το ιερό αυτό δέντρο.

Ακολουθεί συνέντευξη κ. Μαγιάτη:


 
Ευχαριστούμε πολύ τους καλεσμένους μας για το διάλογο. Καθώς τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και η πίστη στο Θαύμα αναθερμένεται, οι εκπομπές μας θα αποκτούν και την ατμόσφαιρα της χαράς και του ονείρου. Την έχουμε τόσο ανάγκη για να μπορέσουμε ξανά να δημιουργήσουμε και να μονιάσουμε παίρνωντας ιδέες και έμπνευση από ανθρώπους - πρότυπα και πρωτοβουλίες που πάνε τη σκέψη και τον τόπο μας μπροστά. Συντονιστείτε μαζί μας στο Γη και Ύδωρ το επόμενο Σάββατο στις 10 το πρωι στον Ηχώ fm 99.8.
 
Έρρικα Χριστοδούλου
Πτυχιούχος Νομικής, και .Μάρκετινκ
Ραδιοφωνική εκπομπή 

Λευκές ελιές: Μια σπάνια ποικιλία ελιάς με καταγωγή από τα αρχαία χρόνια



06.12.2018 08:54
Το Leucocarpa, που ονομάζεται επίσης Leucolea, είναι μια ποικιλία ελιάς που χαρακτηρίζεται από μικρά φρούτα τα οποία, κατά την ωρίμαση, παίρνουν ένα λευκό χρώμα ελεφαντόδοντου
«Κυρίως διαδεδομένη στις περιοχές της νότιας Ιταλίας, με ισχυρή παρουσία στην Καλαβρία, πιθανότατα εισήχθη κατά τον αποικισμό της Magna Graecia», ανέφερε ο Innocenzo Muzzalupo, ερευνητής στο Συμβούλιο Αγροτικής Έρευνας και Οικονομίας, Ερευνητικό Κέντρο για την Ελιά, τα εσπεριδοειδή και τα δένδρα (CREA-OFA), δήλωσε στους Olive Oil Times.
Λόγω του λευκού χρώματος των φρούτων, το οποίο στη δυτική κουλτούρα συμβολίζει την αγνότητα, κατέληξε να χρησιμοποιείται κυρίως για θρησκευτικούς σκοπούς.
«Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται από αυτή την ποικιλία έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με όλα τα άλλα όσον αφορά τη σύνθεση των λιπαρών οξέων, των γεύσεων και των αρωμάτων που είναι χαρακτηριστικό ενός ελαφρού φρουτώδους προϊόντος», διευκρίνισε.
«Ένας μικρός αριθμός παραγωγών το χρησιμοποιούν σε μείγματα με άλλες κυρίαρχες ποικιλίες, αλλά λόγω του λευκού χρώματος των φρούτων, το οποίο στη δυτική κουλτούρα συμβολίζει την αγνότητα, κατέληξε να χρησιμοποιείται κυρίως για θρησκευτικούς σκοπούς».
Γι ‘αυτό και η Leucocarpa προορίζεται για τα μυστήρια και άλλες καθολικές ιεροτελεστίες και, στο παρελθόν, να χρίσει τον αυτοκράτορα κατά τη διάρκεια της τελετής στερέωσης.
Οι ελιές Leucocarpa (Gino Vulcano)

Αυτό αποτελεί περαιτέρω ένδειξη για το πώς οι αρχαίοι άνθρωποι, ανεξαρτήτως της πίστης τους, συνδέουν την ελιά και το ελαιόλαδο με ιερότητα, όπως συνέβη στην Αθήνα και πολλά άλλα μέρη σε όλη τη Μεσογειακή λεκάνη, σε τέτοιο βαθμό που σήμερα η ελιά θεωρείται παγκοσμίως ένα σύμβολο της ειρήνης .
Επιστρέφοντας στο Leucocarpa, ο γενετικός χαρακτηρισμός έδειξε ότι ανήκει σε ένα μοναδικό στέλεχος, του οποίου η περιορισμένη εξάπλωση πιθανώς οφείλεται σε ανήσυχη διάδοση. Στη συνέχεια, οι αγρότες φροντίζουν καλά αυτά τα ελαιόδενδρα, τα οποία κατά τη διάρκεια της περιόδου δίνουν μια ωραία αισθητική επίδραση, η οποία, σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποίησε η Muzzalupo με άλλους ερευνητές της CREA και του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας, οφείλεται σε «απενεργοποίηση» των φλαβονοειδών και των ανθοκυανινών.

«Η ωρίμανση της ελιάς περιλαμβάνει δύο φάσεις: πρώτον, το πέρασμα και τη σύνθεση της χλωροφύλλης που προκαλεί πράσινο φρούτο και στη συνέχεια την αποικοδόμηση της χλωροφύλλης όταν η ελιά χάνει το χρώμα της», εξηγεί ο ερευνητής μας. «Ταυτόχρονα, γενικά, στις ελιές, όπως και στα περισσότερα φρούτα, η σύνθεση των ανθοκυανινών και άλλων φλαβονοειδών ενεργοποιείται και αυτό προκαλεί το γαλαζωπό ή μαύρο χρώμα τους.»
Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ορισμένες ποικιλίες, κατά το πρώτο μέρος της ωρίμανσης, παίρνουν μια πολύ ανοιχτή σκιά πράσινου που είναι σχεδόν λευκό. Για παράδειγμα, η Biancolilla, το όνομα της οποίας υπενθυμίζει το λευκό χρώμα (Bianco στα ιταλικά), ονομάζεται ελαφρώς Leucocarpa σε ορισμένες περιοχές, επειδή μετά την αποικοδόμηση χλωροφύλλης, τα φρούτα παραμένουν ανοιχτά ακόμα και είκοσι μέρες μέχρι να ενεργοποιηθούν οι pigdos.
«Στην ποικιλία Leucocarpa, η ενεργοποίηση φλαβονοειδών και ανθοκυανίνης δεν εμφανίζεται καθόλου», εξήγησε ο Muzzalupo. «Αυτή είναι η μόνη ποικιλία που παραμένει άσπρη σε οποιοδήποτε στάδιο της ωρίμανσης και εάν αφήσουμε τα φρούτα στα δέντρα μέχρι αργά το χειμώνα, θα τα βρούμε λευκά, που τείνουν να καταστούν κιτρινωπά λόγω της οξείδωσης των λιπιδίων. Στη μελέτη μας προσπαθήσαμε να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό. »

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μεταγραφή συγκεκριμένων γονιδίων παρεμποδίζεται στο επίπεδο ορισμένων ενζύμων από μια διαδικασία ρύθμισης. τότε, ανακάλυψαν ποιοι κανονιστικοί μηχανισμοί συμβαίνουν, μέσω ειδικών microRNAs. Αυτό το τελευταίο εύρημα οδήγησε στη δημοσίευση της έρευνας.
«Ο χαρακτηρισμός των μεταγραφών από τις βιοσυνθετικές οδούς φλαβονοειδών και ανθοκυανίνης και η ανάλυση του επιπέδου έκφρασης τους σε ελαιόδεντρα είναι ένας σημαντικός στόχος όχι μόνο να κατανοήσουμε το γεγονός των φρούτων, αλλά και να αυξήσουμε τη γνώση αυτών των αντιοξειδωτικών μορίων, τα οποία είναι σημαντικά για την ανθρώπινη υγεία », σημείωσε ο Muzzalupo.
Πηγή: newsone.gr