Οι νεαροί ηθοποιοί της θεατρικής ομάδας του 2ου Λυκείου Ιεράπετρας, αφηγούνται Χριστουγεννιάτικα έργα Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών. Απολαμβάνουμε μια δημιουργική συζήτηση και την ατμοσφαιρική τους ερμηνεία
Έχουν μια άλλη γλύκα οι ιστορίες. Μικρές συμπυκνωμένες σημασίες που σε ταξιδεύουν σε ένα κόσμο παράλληλο. Μια κουπα ζεστο κακάο, και ένα βιβλίο, είναι τα μέσα που χρειάζεσαι για να μη νιώσεις μόνος, ακόμα κι αν αυτά τα Χριστούγεννα σε βρουν πιο μοναχικά από ότι θα ‘θελες. Κι αν θές να ξεκουράσεις ακόμα περισσότερο το πνεύμα σου, κλείσε τα μάτια, συντονίσου και αφήσου στη μαγεία του ραδιοφώνου με αγαπημένες ιστορίες που αφηγήθηκαν για σένα, παραμυθάδες του σήμερα.
Μαζί μας στην τελευταία για το 2018 και εορταστική εκπομπή του “Γη & Ύδωρ”, ήταν τα μέλη της Θεατρικής ομάδας του 2ου Λυκείου Ιεράπετρας μαζί με την σκηνοθέτη τους Πόπη Δασκαλάκη και τις υπεύθυνες καθηγήτριες της ομάδας, τις φιλολόγους κα Δέσποινα Βασαρμίδου και κα Μαρία Μεταξάκη.
Οι νέοι ηθοποιοί που επισκέφθηκαν το στουντιο ήταν τέσσερις από τους δέκα που συμμετέχουν στην ομάδα αυτή τη στιγμή και συγκεκριμένα ήταν μαζί μας οι, Νίκη Δένδια, Άννα Δριμτζια, Γιάννης Παπαδάκης και Ελισσάβετ Ζαχαράκη. Τα παιδιά, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της εκπομπής παρά τις προσωπικές δραστηριότητες και τα διαβάσματα τους και με πολύ χαρά ετοίμασαν για όλους εσάς τρεις ιστορίες.
Πρωτα, μας αφηγήθηκαν το διήγημα “Ο Άι Βασίλης του κυρ-Πολύδωρου” του Άλκη Τροπαιάτη. Ακολούθησαν τα “Καλικατζαράκια των αδερφών Γκριμμ” και οι ταλαντούχοι παραμυθάδες έκλεισαν με το διήγημα “Ο ξένος των Χριστουγέννων” του Στέφανου Δάφνη.
Η ομάδα έχει διαμορφώσει τη δική της παρακαταθήκη στο μαθητικό Θέατρο εδώ και πέντε χρόνια. Φέτος τους απολαύσαμε στο “Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια” της Harper Lee, αλλά και πέρυσι στον “Δον Κιχώτη” του Μιγκέλ ντε Θερβάντες και πρόπερσυ ακόμα, στον “Κύκλο με την κιμωλία” του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Έχουν κερδίσει την προσοχή και την αγάπη του κόσμου που μιλάει ακόμα και για επαγγελματικές ερμηνείες και παραστάσεις που καθηλώνουν.
Όπως μας είπε η σκηνοθέτης της ομάδας Πόπη Δασκαλάκη, ερασιτέχνης ηθοποιος και η ίδια, η επαφή της με τους νέους ενέχει την ευθύνη της διάπλασης της σχέσης τους με το Θέατρο και ταυτόχρονα είναι μοναδική, καθώς σφίζουν από μεταδοτική ενέργεια.
Η φιλόλογος Μαρία Μεταξάκη, αναγνωρίζει τον θετικό αντίκτυπο αυτής της ενασχόλησης, στην ελευθερία έκφρασης των παιδιών και στις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, ενώ στα προσωπικά της κέρδη, προσμετρά μια πιο όμορφη ζωή και αισιοδοξία. Η φιλόλογος Δέσποινα Βασαρμίδου, μας λέει ότι όσα τόσο δύσκολα διδάσκονται με την κλασική εκπαιδευτική διαδικασία, το θέατρο τα μεταδίδει σε μια στιγμή. Αξίες, αρχές, και ολόκληροι κόσμοι, η ενσυναίσθηση και η έκφραση, γυμνάζονται και διδάσκονται μέσα από τη θεατρική πρακτική που γίνεται εργαλείο βιωματικής μάθησης. Μας μάθησης που δίνει ξανά στον μαθητή την φωνή και τη ενεργητική του θέση, την ώρα που το κλασικό εκπαιδευτικό σύστημα, του τη στερεί.
Το πάθος και το ενδιαφέρον των παιδιών για την τέχνη είναι έκδηλο από τα λεγόμενα τους, καθώς φαίνεται να έχουν βρει στο Θέατρο το σημείο που τα ενώνει και τα βοηθά να λειτουργούν και να συνεργάζονται σαν ομάδα, εκφράζοντας και ανακαλύπτοντας τον εαυτό τους. Μας λένε ότι λίγα άτομα ασχολούνται με το θεατρο στην ηλικία τους και ότι η ενασχόληση αυτή, τους ενώνει.
Στα μελλοντικά σχέδια της ομάδας είναι η θεατρική απόδοση του διηγήματος του Γεωργίου Βιζυηνού “Ποίος Ήτον ο Φονεύς του Αδελφού μου” η μεταφορά του οποίου από την καθαρεύουσα στην δημοτική γλώσσα, έγινε από τη Μαρία Μεταξάκη. Η επιλογή έγινε με σκοπό να ανεβάσουν τον πήχη της δουλειάς τους αλλά και να πρωτοτυπήσουν μεταφέροντας το λογοτεχνικό έργο στην θεατρική σκηνή. Σκοπός τους όπως μας λένε είναι, να αποδώσουν στις ερμηνείες, τις εκφάνσεις της πραγματικότητας, όπου γέλιο και δράμα πολλές φορές συνυπάρχουν.
Από αυτή τη συνέργεια, η σκηνοθέτης κερδίζει τη διεισδυτική ματιά στο λογοτεχνικό έργο και την εκπαιδευτική πειθαρχία στην διαδικασία. Οι καθηγήτριες, έρχονται κοντά στα παιδιά, και βλεπουν το θέατρο εκ των έσω με ανανεωμένο ενδιαφέρον, ζώντας το κείμενο σε πραγματική δράση. Τα παιδιά ανακαλύπτουν τη φωνή τους και την αξία της λογοτεχνίας.
Ευχαριστούμε πολύ τους νέους ηθοποιούς για τις όμορφες αποδόσεις, τη σκηνοθέτη και τις υπεύθυνες καθηγήτριες για την ματιά αυτή στο έργο τους και σας προτρέπουμε να κλείσετε τα μάτια, να χαλαρώσετε και να αφησετε το λόγο να σας συνεπάρει. Αν έχετε παιδιά, μη χάσετε την ευκαιρία να τα φέρετε σε επαφή με τον νοηματικό πλούτο της γλώσσας μας και τα βαθιά μηνύματα των Χριστουγέννων μέσα από αυτές τις αφηγήσεις.
Το “Γη & Ύδωρ” θα είναι ξανά μαζί σας με το καλό, το 2019, με ιδέες αγροτικής -και όχι μόνο- καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, πρωτοβουλίες και ανθρώπους που αλλάζουν την σκέψη και τον κόσμο μας.
Με τους ευγενείς πόθους της καρδιας να εισακούγονται, τη συγχώρεση να απλώνεται ζεστα στον κοσμο, το παιδι μεσα μας ζωντανο και χαρούμενο, και την οικογένεια μας μονιασμενη και υγιή, ευχόμαστε σε όλους σας καλα Χριστούγεννα και ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος!
Έρρικα Χριστοδούλου
Ραδιοφωνική Εκπομπή