Αρκεί ένας χώρος το πολύ 2 τετραγωνικών μέτρων για να δημιουργήσετε την δική σας αποταμιευτική βάση σπόρων ώστε να έχετε ανα πάσα στιγμή πολλαπλασιαστικό υλικό για το μποστάνι σας χωρίς να εξαρτάστε απο τα υβρίδια των πολυεθνικών εταιρειών.
Αυτός ο χώρος πρέπει να βρίσκεται σε καλά αεριζόμενο και δροσερό σημείο ωστε να αποφύγουμε τους τρείς βασικούς παράγοντες που καταστρέφουν την υγεία των σπόρων:
Την υπερβολική ζέστη,την υγρασία και τα ζωύφια.
Αν επιτύχετε μιά σταθερή θερμοκρασία των 15-18 βαθμών κελσίου,διατηρώντας την υγρασία του χώρου κάτω απο 60%, θα έχετε φτιάξει μιά ατομική τράπεζα σπόρων ικανή να διατηρήσει το πολλαπλασιαστικό σας υλικό για ένα έως πέντε χρόνια,ανάλογα με το είδος του κάθε φυτού.Μεγάλο ρόλο βέβαια παίζει και η συσκευασία που θα χρησιμοποιήσουμε.Σκεύη απο υλικό που απορροφά η διαπερνάται απο την υγρασία δεν είναι κατάλληλα για την τράπεζά μας.Θα προτιμήσουμε σκεύη που δεν αλλοιώνονται με τον χρόνο και κλείνουν αεροστεγώς.Μιά καλή επιλογή είναι τα γυάλινα βάζα η τα πλαστικά δοχεία με καπάκι που σφραγίζει καλά.
Ο οικονομικός τρόπος φύλαξης που προτείνει η αγροσελίδα,είναι ο εξής:
1.αφού έχετε αποξηράνει καλά και σε σκιερό μέρος τους καρπούς απο τους οποίους θέλετε να πάρετε πολλαπλασιαστικό υλικό,αφαιρέστε πάνω σε μιά πετσέτα τους σπόρους διατηρώντας τους πάντα στεγνούς.
2.Αφήστε τους στον ήλιο για μισή ώρα περίπου.
3.Στη συνέχεια τοποθετείστε τους σε σακουλάκια τα οποία και θα δέσετε καλά αφαιρώντας όσο περισσότερο αέρα μπορείτε.
4.Τοποθετήστε τα σακουλάκια σε γυάλινα βάζα λίγο πιό ευρύχωρα απο τους σπόρους.
5.Γεμίστε τα βάζα περιμετρικά και πάνω απο τα σακουλάκια με στεγνή στάχτη ανακατεμένη με σκόνη γάλακτος.
6.Κλείστε καλά τα καπάκια των βάζων και γράψτε πάνω σε ένα αυτοκόλλητο το είδος του σπόρου,την ημερομηνία σφράγισης και την ημερομηνία λήξης την οποία θα προσδιορίσετε βλέποντας τον παρακάτω πίνακα¨:
Χρονική διάρκεια αποθήκευσης σπόρων
Ειδος Ετη αποθήκευσης
Αγγούρι 5
Αγγινάρα 5
Αντίδι 5
Βλίτα 3
Γογγύλι 4
Καλαμπόκι γλυκό 2
Κάρδαμο 5
Καρότο 3
Καρπούζι 5
Κολοκύθα 4
Κουνουπίδι 4
Κρεμμύδι 1
Λάχανο 5
Φυλλάδα 4
Μαιντανός 1
Μάραθο 4
Μαρούλι 6
Μελιτζάνα 4
Μπάμια 3
Μπιζέλι 3
Μπρόκολο 3
Νεροκολοκύθα 4
Πεπόνι 5
Πιπεριά 2
Πράσσο 2
Ραδίκι 4
Ρόκα 3
Σέλινο 3
Σελινόριζα 3
Σέσκουλο 4
Σινάπι 4
Σπανάκι 3
Σπαράγγι 3
Τεύτλα 4
Τομάτα 4
Φασόλια 3
Διατηρώντας πάντα τις σωστές συνθήκες αποθήκευσης και μειώνοντας ανάλογα την θερμοκρασία, μπορούμε να αυξήσουμε την διάρκεια ζωής των σπόρων για πολλά χρόνια.Σκεφτήτε ότι στην παγκόσμια τράπεζα σπόρων στο svalbard της Νορβηγίας, όπου η θερμοκρασία είναι μονίμως στους μείον δεκαοχτώ βαθμούς κελσίου,οι σπόροι διατηρούνται και 50 χρόνια!
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου