«Οι βροχοπτώσεις έφεραν έντονη καρπόπτωση, τα φρούτα ζάρωσαν, ενώ παρουσιάζουν και μεγάλη ευπάθεια στη μετασυλλεκτική συμπεριφορά τους».
Παγετός, βροχοπτώσεις, πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Ο συνδυασμός αποδείχθηκε καταστροφικός για πολλές καλλιέργειες σε όλη την Ελλάδα τους δύο τελευταίους μήνες. «Οταν από τους 40 βαθμούς Κελσίου μέσα σε δύο μέρες η θερμοκρασία κατρακυλά στους 14 τη νύχτα, πώς να αντέξουν τα δέντρα; Εμείς έχουμε το κλιματιστικό και τα καταφέρνουμε», λέει στην «Κ» ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας που καλλιεργούν κυρίως ροδάκινα και κεράσια. Μειωμένη αναμένεται φέτος και η παραγωγή σταφίδας. Ταυτόχρονα σε όλη την Αττική τα αμπέλια και άλλες καλλιέργειες είχαν σοβαρές ζημιές από τους καύσωνες. Οι παραγωγοί αναφέρουν ότι οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων χρόνων είναι πρωτόγνωρες και τις συνδυάζουν ευθέως με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, ο Ελληνικός Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει τις αποζημιώσεις που απαιτούνται.
«Ζητήσαμε να αποζημιωθούμε, αλλά, παρόλο που το προβλέπει η νομοθεσία, ο Οργανισμός προσπαθεί να το αποφύγει ερμηνεύοντας με διαφορετικό τρόπο κάποιες διατάξεις», λέει ο κ. Γιαννακάκης. Οπως αποκαλύπτει, η Κοινοπραξία, εφόσον δεν τηρηθεί η νομοθεσία, είναι αποφασισμένη να κινηθεί δικαστικά κατά του ΕΛΓΑ. Την ερχόμενη Τρίτη το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο της υπό σύσταση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου για το συγκεκριμένο θέμα.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δέντρων Νάουσας, στις 16 και 17 Ιουλίου, μέσα σε 48 ώρες, σημειώθηκαν βροχοπτώσεις ύψους 90 χιλιοστών στην περιοχή, ενώ ο μέσος όρος των βροχοπτώσεων από το 2000-2015 για όλο τον μήνα Ιούλιο δεν υπερέβη συνολικά τα 33 χιλιοστά. «Οι βροχοπτώσεις έφεραν έντονη καρπόπτωση, τα φρούτα ζάρωσαν, ενώ παρουσιάζουν και μεγάλη ευπάθεια στη μετασυλλεκτική τους συμπεριφορά» εξηγεί ο κ. Γιαννακάκης. Ταυτόχρονα, μεγάλο τμήμα της παραγωγής κερασιών στη Β. Ελλάδα καταστράφηκε από τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στο τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου λίγο πριν από τη φάση της συγκομιδής και ενώ όλα έδειχναν ότι η η χρονιά θα ήταν εξαιρετική.
Στα αμπέλια που παράγουν Σαββατιανό και στους τέσσερις δήμους της Αττικής (Κορωπί, Μαρκόπουλο, Σπάτα, Παιανία), ο καρπός κάηκε σε ποσοστό 40-50% από τον καύσωνα στο τέλος Ιουνίου. Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του αμπελουργικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Κορωπίου, Σταμάτης Γεωργάκης, «η ζημιά είναι γενικευμένη και δεν ξέρουμε καν αν έχει νόημα να κάνουμε συγκομιδή στις αρχές Σεπτεμβρίου που κανονικά μαζεύουμε τα σταφύλια».
Και η παραγωγή της σταφίδας είναι φέτος μειωμένη. «Τα δύο τελευταία χρόνια υπάρχει άνοδος στη ζήτηση και είναι κρίμα να χάνουμε πελάτες», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας Κωνσταντίνος Κατσέλης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου