.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Πως θα έχουμε συνεχόμενη αυγοπαραγωγή όλο το Καλοκαίρι



Τώρα που αρχίζουν οι ζέστες οι κότες αρχίζουν σιγά σιγά να ελαττώνουν τη παραγωγή τους σε αυγά. Όπως έχουμε πεί η ζέστη είναι ο μεγαλύτερος κατασταλτικός παράγοντας για να διακοπεί η αυγοπαραγωγή. Περισσότερο μάλιστα και απο το κρύο το Χειμώνα. Επίσης το Καλοκαίρι λόγω των ξερικών συνθηκών οι κότες δεν τρώνε πρασινάδα, και καίνε απίστευτα ποσά ενέργειας αγκομαχώντας με τη ζέστη. Και το ερώτημα είναι αν είχαμε τις κότες σε δροσερό μέρος, έτρωγαν πράσινο και ήταν καλυμμένες με ένα πλήρες διατροφολόγιο, θα γένναγαν το ίδιο καλά με την Άνοιξη;
Φυσικά και ΝΑΙ! Μια χρονιά το έκανα σα πείραμα κιόλας. Μετέφερα τις κότες απο τα πεδινά στα ορεινά για παραθέριση, και άρχισαν πάλι να γεννάνε αυγά σαν τρελές. Δεν σταμάτησαν να γεννάνε ούτε μια ημέρα. Συνεπώς η ζέστη παίζει τεράστιο ρόλο. Όσοι διατηρούν κότες σε λιοστάσια η σε μεριές που έχει έντονο ήλιο χωρίς μέρη με σκιά, οι κότες ζεσταίνονται περισσότερο. Και όσο πιο πολύ ζεσταίνονται τόσο μικραίνει η παραγωγή μας σε αυγά. Μην ξεχνάμε ότι όσο και να τρώνε οι κότες αν κάνει ζέστη ταλαιπορούνται και την χάνουν αλλού την ενέργεια τους. Πολύτιμη ενέργεια που θα μπορούσε να μετατραπεί σε αυγά αν οι κότες μας ζούσαν καλύτερα!

Συνεπώς το πρώτο μυστικό για να εξασφαλίσουμε στις κότες μας αυγοπαραγωγή το Καλοκαίρι είναι να βρούμε ένα δροσερό μέρος. Μερικά κοτέτσια που συνδέεται το κοτέτσι με κάποιο κτίριο, η δέντρα που έχουν πολύ σκιά πχ σκαμνιές η πλατάνια κλπ οι κότες πάνε πολύ καλύτερα σε αυγοπαραγωγή. Για να καταλάβετε. Οι μεριές που το χειμώνα είναι ακατάλληλες για κοτέτσι λόγω έντονης υγρασίας και λάσπης και μεγάλης σκίασης, το καλοκαίρι γίνονται ιδανικές για τις κότες. Έστω και 1-2 βαθμοί πιο κάτω είναι ότι πρέπει για να βοηθήσουμε τις κοτούλες μας.

Ένα κόλπο που εφαρμόζουν πολλοί έμπειροι πάνω στο τομέα, είναι οι νεαρές πουλάδες. Πχ αγοράζουμε νεαρές πουλάδες οι οποίες ημερολογιακά φτάνουν τους 6 μήνες ζωής τον Ιούνιο. Οι νεαρές φρεσκες κότες αν κλείσουν τους 6 μήνες μέσα στο καλοκαίρι, θα γεννήσουν ακόμα και αν έχει μεγάλες θερμοκρασίες. Όσο πιο μικρή σε ηλικία είναι η κότα και όσο πιο λίγο λίπος έχει στη κοιλιά της τόσο πιο παραγωγική σε αυγά είναι. Γι αυτό το Καλοκαίρι οι κότες που βλέπουμε να γεννάνε ασταμάτητα είναι οι λεπτοκαμμωμένες και κοκκαλιάρες ράτσες, πχ λέγκορν, μαύρες αυγοπαραγωγής, λοχμαν και άλλες. Ενώ οι πιο χοντρές ράτσες πχ αυστραλορπ κλπ γεννάνε εμφανώς λιγότερο με τις ζέστες. Όσο πιο βαριές είναι οι κότες τόσο πιο πολύ ζεσταίνονται.

Το κόλπο μερικών λοιπόν είναι νεαρές κότες μέσα στο Καλοκαίρι οι οποίες είναι αδύνατες και θα γεννάνε βρέξει χιονίσει. Τις καλει ο ίδιος ο οργανισμός, δεν μπορούν να διακόψουν την αυγοπαραγωγής τους. Αν δε φροντίζουμε να έχουν και μια καλή διατροφή με πλούσια λαχανικά φρούτα και ένα πλήρε μείγμα αλλά και αποφάγια απο το σπίτι, δεν υπάρχει καλύτερο.

Προσέξτε τώρα το Καλοκαίρι οι κότες να έχουν δροσερό νερό και αν γίνεται τρεχούμενο. Να τρώνε καρπουζόφλουδες και άλλα ζουμερά φρούτα. Το νερό παίζει τεράστιο ρόλο στην αυγοπαραγωγή. Θα έχετε δεί άλλωστε όταν μια κότα γεννάει πόσο νερό πίνει. Λίγη ώρα να μείνει άδεια η ποτίστρα λυσάει και πίνει ένα πετόνι μετά. Είναι αλήθεια. Ένα αυγό για να παραχθεί το Καλοκαίρι η κότα πρέπει να καταναλώσει την υπερδιπλάσια ποσότητα σε νερό!
Πηγή:http://ellinikeskotes.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου