.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Να φυτέψει κανείς,η όχι?Ιδού η απορία!


Αποτέλεσμα εικόνας για θερμοκηπια φωτογραφιες

Με φόβο και τρόμο,ξεκίνησαν οι φυτεύσεις των θερμοκηπίων στην Κρήτη,για την επερχόμενη χειμερινή σαιζόν.
Μετά απο μια κακή χρονιά κατα την οποία οι τιμές ήταν απογοητευτικές ενώ τα έξοδα πολλά και συνεχώς αυξανόμενα,ήρθε και η χαριστική βολή με την υπερβολική φορολογία.
Ευτυχώς υπήρξαν κάποια κέρδη για ορισμένους αγρότες που αποφάσισαν να καλλιεργήσουν τα θερμοκήπια τους, και το καλοκαίρι.
Αναμένεται μείωση τουλάχιστον κατα 10 % των στρεμμάτων που θα καλλιεργηθούν φέτος,λόγω αδυναμίας των παραγωγών να αντικαταστήσουν το φθαρμένο πλαστικό κάλυψης  αλλά και της φορομπηχτικής  πολιτικής των κυβερνώντων.Αυτό σημαίνει 25 χιλιάδες τόνοι λιγότερα κηπευτικά για τον ντόπιο και τον ευρωπαίο καταναλωτή και μεγάλη απώλεια εσόδων για το κράτος και τους γεωπόνους.
Απο τις αρχές του αυγούστου φυτεύτηκαν οι πρώτες πιπεριές και ακολουθούν οι φυτεύσεις του αγγουριού αλλά και της ντομάτας.
Πολλοί παραγωγοί προτίμησαν και θα προτιμήσουν φέτος να καλλιεργήσουν προιόντα που θα μπορούν να διατεθούν στην εγχώρια αγορά,επιδιώκοντας την "μαύρη" τους διακίνηση αφού δεν θέλουν να βάλουν την εφορία συμισάτορα στο χωράφι τους."Φτάνει ο ένας" όπως λένε χαρακτηριστικά που δεν ειναι άλλος απο τον γεωπόνο.
Τρίβουν τα χέρια τους απο χαρά οι διάφοροι μικροί αλλά και μεγάλοι έμποροι που επιδίδονται συστηματικά στην μαύρη διακίνηση και στην φοροκλοπή,διότι γνωρίζουν ότι ο αριθμός των παραγωγών που θα τους προτιμήσει ώστε να πουλήσει τα προιόντα του "μαύρα" αλλά σε πολύ χαμηλότερες τιμές,θα είναι μεγάλος.Τα κέρδη τους λοιπόν θα αυξηθούν,αφού τα προιόντα θα διατεθούν στην αγορά,όχι φτηνότερα,αλλά με τις ίδιες τιμές  που θα υφίστανται για τα νόμιμα προιόντα.
Αγοράζων τοις μετρητοίς και πωλών επι πιστώσει παραμένει ο παραγωγός.Μια οξύμωρη κατάσταση που διαιωνίζεται χωρίς λόγο καθώς είναι στο χέρι μας να την ανατρέψουμε...
Απαγορευτική και γεμάτη τρικλοποδιές αποδεικνύεται κάθε προσπάθεια του παραγωγού να διαθέσει μόνος του τα προιόντα του στην αγορά,καθώς έρχεται αντιμέτωπος με αστρονομικά πρόστιμα.
Ο ΤΟΕΒ συνεχίζει την "σκληρή" του πολιτική αφαιρώντας υδρόμετρα σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής του νερού.
Η ΔΕΗ απειλεί με διακοπές ρεύματος σε ανεξώφλητους λογαριασμούς.
Παραμένουν ανεξέλεγκτες οι τιμές στα αγροτικά εφόδια και φυτοπροστατευτικά προιόντα.
Με τους πολύ αυξημένους φόρους ,τον αυξημένο ΟΓΑ, τον ΕΛΓΑ που δεν αποζημιώνει και τα καλλιεργητικά έξοδα που είναι μεγαλύτερα απο τα κέρδη ,ενας μεγάλος αριθμός αγροτών σκέφτεται ήδη σοβαρά να μετατρέψει τα θερμοκήπια του σε ανοιχτά χωράφια και να καλλιεργεί μόνο υπαίθρια,παράγοντας έστω και πολύ λιγότερες ποσότητες κηπευτικών αγγίζοντας το επίπεδο της αυτάρκειας...
Το αστείο είναι ότι μέσα σε όλη αυτή την λαίλαπα,η κυβέρνηση προσπαθεί να προσελκύσει νέους αγρότες αφού υπόσχεται διάφορα πρίμ χωρίς όμως να εξηγεί ότι τα λεφτά που θα πάρουν τα νέα παιδιά,θα κληθούν να τα επιστρέψουν σε βάθος τετραετίας, σε μορφή φόρων,φπα,και ασφαλιστικών εισφορών.
Αρα, ο στόχος των κυβερνώντων,είναι νέο αγροτικό αίμα,με σκοπό,όχι την αύξηση της ντόπιας παραγωγής αλλά την αύξηση των εσόδων στα κρατικά ταμεία.
Αναμένεται  μεγάλος μαρασμός στην αγροτική παραγωγή και στην αγορά γενικότερα κι ας βάλει ο Θεός το χέρι του.

Μενέλαος Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου