.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Λίπασμα από τα φύκια

 Λίπασμα από τα φύκια

Λίπασμα από τα φύκια
Σειρά πολύμηνων πειραμάτων έδειξε ότι αποτελούν πρώτης τάξεως υλικό για τη βελτίωσητης ποιότητας του χώματος που χρησιμοποιείται σε κήπους και χλοοτάπητες
Τα ενοχλητικά φύκια, που βρωμίζουν τις παραλίες και εκνευρίζουν τους κολυμβητές, αποτελούν ένα πρώτης τάξης υλικό για τη βελτίωση της ποιότητας του χώματος που χρησιμοποιείται στους κήπους και στους χλοοτάπητες.
Τα αποτελέσματα των πειραμάτων, που ολοκλήρωσε πριν από λίγους μήνες το ΤΕΙ Ηπείρου, δείχνουν ότι η χρήση φυκιών ως εδαφοβελτιωτικού υλικού, συμπληρωματικού του χώματος, δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα. Τα ευρήματα των επιστημόνων παρουσιάστηκαν πριν από λίγο καιρό σε ημερίδα που έγινε στην Πρέβεζα.
Ο αναπληρωτής καθηγητής και προϊστάμενος του ΤΕΙ Ηπείρου, δρ Γεώργιος Γκίζας, εξηγεί ότι τα πειράματα έγιναν τόσο με φύκια στα οποία δεν έγινε καμία επεξεργασία όσο και με φύκια που είχαν περάσει προηγουμένως από τη διαδικασία της κομποστοποίησης. «Αφήσαμε τα φύκια που πήραμε από τη θάλασσα στην άκρη για μερικούς μήνες, έτσι ώστε το νερό της βροχής να διώξει το αλάτι.
Λίπασμα από τα φύκια
Στη συνέχεια τα χρησιμοποιήσαμε ως εδαφοβελτιωτικό σε χώμα πάνω στο οποίο σπείραμε χλοοτάπητα. Κάναμε τρεις διαφορετικές δοκιμές χρησιμοποιώντας φύκια σε ποσοστό 12,5%, 25% και 50%».

Αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από το πείραμα ήταν εντυπωσιακά. Στο πείραμα που έγινε με χρήση φυκιών σε ποσοστό 12,5% ο χλοοτάπητας αναπτύχθηκε καλύτερα από ό,τι αν είχε τοποθετηθεί μόνο σε χώμα. «Φύκια που πήραμε κατευθείαν από τη θάλασσα τα χρησιμοποιήσαμε και σε υδροπονική καλλιέργεια ζέρμπερας.
Το ένα πείραμα έγινε χρησιμοποιώντας φύκια σε ποσοστό 100% και το δεύτερο σε ποσοστό 50% με το υπόλοιπο να είναι ελαφρόπετρα. Και πάλι τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά», τονίζει ο κ. Γκίζας.
Ακόμα καλύτερα ήταν τα αποτελέσματα όταν τα ίδια πειράματα έγιναν με φύκια που είχαν περάσει από τη διαδικασία της κομποστοποίησης.
«Στα πειράματα χρησιμοποιήσαμε τα ίδια ποσοστά κομποστ με την προηγούμενη φορά και τα αποτελέσματα ήταν σχεδόν τέλεια. Η προσθήκη αυτή βελτίωσε το χώμα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Για ό,τι αφορά τη ζέρμπερα, τα αποτελέσματα ήταν και πάλι καλά, άλλα όχι τόσο εντυπωσιακά όσο όταν είχαμε χρησιμοποιήσει τα φύκια», λέει ο κ. Γκίζας.
Οι ερευνητές του ΤΕΙ Ηπείρου παρασκεύασαν το χώμα που χρησιμοποίησαν στο πείραμα από κοπριά προβάτων, κάτι που, όπως παραδέχεται ο κ. Γκίζας, είναι δύσκολο να γίνει σε αστικό περιβάλλον. «Οποιος κάτοικος πόλης θέλει να φτιάξει αυτό το μείγμα, μπορεί να χρησιμοποιήσει υπολείμματα από φρούτα και λαχανικά ή οργανικά απορρίμματα από κήπους», προτείνει.

ΧΡΗΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Μεγάλα οικολογικά και οικονομικά οφέλη
«Τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη από τη χρήση των φυκιών στις καλλιέργειες», επισημαίνει ο κ. Γκίζας, «είναι πολλαπλά. Από τη στιγμή που κάποιος βάλει την προσωπική του εργασία και δεν προσλάβει ανθρώπους να μαζέψουν τα φύκια, το κόστος για την πρώτη ύλη είναι μηδενικό», λέει.
Ο καθηγητής του ΤΕΙ Ηπείρου συμπληρώνει ότι, ως εδαφοβελτιωτικά, τα φύκια μπορούν πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθούν αντί για την τύρφη, η τιμή της οποίας αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.
«Η εξόρυξη της τύρφης έχει μειωθεί σημαντικά στις περιοχές όπου παράγεται, δηλαδή στην Πολωνία, στη Ρωσία και στις χώρες της Βαλτικής. Επιπλέον, έχουν επιβληθεί πολύ αυστηροί όροι για την εξόρυξή της. Συνεπώς η μείωση της παραγωγή της οδηγεί σε αύξηση της τιμής της».
Οι θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις προκύπτουν από την αξιοποίηση του, κατά τα άλλα, άχρηστου υλικού που συνήθως μετατρέπεται σε απορρίμματα. «Με την αξιοποίηση των φυκιών καθαρίζουμε τις ακτές, δεν επιβαρύνουμε τις χωματερές με όγκο απορριμμάτων και επιπλέον χρησιμοποιούμε κάτι που είναι αειφορικό, ανανεώνεται δηλαδή κάθε χρόνο», καταλήγει ο κ. Γκίζας.

Πηγή: ethnos.gr

1 σχόλιο: