.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

ΦΟΥΖΑΡΙΟ - ΤΟΜΑΤΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ






Αποτέλεσμα εικόνας για ντομάτα φουζάριο φωτο


ΣΗΨΗ ΤΟΥ ΛΑΙΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΡΙΖΩΝ (Fusarium sp.) Προσβάλλει την τομάτα κατά τους χειμερινούς μήνες. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται κοντά ή κατά το στάδιο ωρίμανσης των πρώτων καρπών. Μπορεί να παρουσιάζεται μάρανση τις θερμές ώρες της ημέρας αρχικά στα φύλλα της κορυφής και αργότερα και στα κατώτερα φύλλα και παρατηρείται κιτρίνισμα των φύλλων της βάσης. Παράλληλα παρατηρείται καστανή σήψη στη ρίζα και στο λαιμό και καστανός μεταχρωματισμός των αγγείων του ξύλου από τη ρίζα μέχρι και 20-40 εκατοστά από τη βάση του φυτού. Συνήθως στη μια πλευρά του στελέχους παρατηρείται έλκος, που σε συνθήκες υγρασίας καλύπτεται από ρόδινη εξάνθηση. Τα άρρωστα φυτά συνήθως επιζούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΑΔΡΟΦΟΥΖΑΡΙΩΣΗ (Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici)
Μπορεί να προσβάλλει την τομάτα σε οποιοδήποτε στάδιο ανάπτυξης. Συνήθως γίνεται εμφανής σε αναπτυγμένα φυτά κατά την αρχή της ωρίμανσης των φυτών. Εμφανίζεται κιτρίνισμα και μάρανση των φύλλων της βάσης του φυτού, αρχικά μονόπλευρα και μετά επεκτείνεται σε ολόκληρο το φυτό. Η μάρανση στην αρχή παρουσιάζεται τις ζεστές ώρες της ημέρας. Αργότερα το φυτό ξηραίνεται πριν το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου. Εμφανίζεται καστανός μεταχρωματισμός των αγγείων του ξύλου που ξεκινά από τις ρίζες και φτάνει μέχρι την κορυφή του φυτού. Ο μεταχρωματισμός συνήθως είναι μονόπλευρος και φαίνεται καλά σε εγκάρσια ή κατά μήκος τομή του βλαστού. Σε νεαρά φυτά εμφανίζεται καθυστερημένη ανάπτυξη, μάραμα και τελικά νέκρωση.

Καλλιεργητικά & Φυσικά μέτρα: α) Εμβολιασμός της επιθυμητής ποικιλίας σε ανθεκτικά υποκείμενα και καλλιέργεια ανθεκτικών υβριδίων. β) Καταστροφή υπολειμμάτων προηγούμενης καλλιέργειας, χρήση υγιούς σπόρου, απομάκρυνση των προσβεβλημένων φυτών. γ) Αμειψισπορά. δ) Ενσωμάτωση στο έδαφος (χλωρή λίπανση) μαρουλιού ή αγριοράδικου πριν την εγκατάσταση της καλλιέργειας (Επιδρά στη μείωση της πίεσης του αρχικού μολύσματος.). ε) Όταν είναι δυνατόν, η έναρξη της καλλιέργειας να γίνεται με υψηλότερες θερμοκρασίες, ώστε να αποφεύγονται ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της ασθένειας. στ) Ισορροπημένη λίπανση (Να χρησιμοποιούνται νιτρικά, παρά αμμωνιακά λιπάσματα.) ζ) Σε περίπτωση προσβολής σε φυτά που βρίσκονται σε καρποφορία συστήνεται εφαρμογή τύρφης γύρω από το στέλεχος του φυτού, συχνά ποτίσματα για τη δημιουργία επακτών ριζών (κυρίως τομάτα) και εφαρμογή διαφυλλικών λιπασμάτων για τη συγκομιδή της ηρτημένης παραγωγής. η) Ηλιοαπολύμανση. θ) Διατήρηση του pH του εδάφους στο 6,5-7,0.
Χημική καταπολέμηση: Απολύμανση εδάφους. Χρήση εγκεκριμένων σκευασμάτων και ψεκασμός με τη εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Πηγή>http://www.agroshop.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου