Σε μια διακοπή ρεύματος, οι απροετοίμαστοι βρισκόμαστε με τα χέρια δεμένα. Τελευταία ειδικά, όλο και περισσότεροι βρισκόμαστε στη θέση να μας κόψουν το ρεύμα επειδή δεν έχουμε να πληρώσουμε…
Μη τα βάφετε μαύρα. Δεν έχει σκάσει και κανένα πυρηνικό εργοστάσιο! Τόσες και τόσες γενιές ζήσανε χωρίς ρεύμα και δεν πάθανε τίποτα. Πόσο μάλλον στις μέρες μας που υπάρχουν λύσεις και πολλές μάλιστα δεν κοστίζουν πολύ.
Μπορούμε να προετοιμαστούμε ώστε στην διακοπή του ρεύματος, απρογραμμάτιστη μεν αναμενόμενη δε, λόγω… ρηχής τσέπης, να τη βγάλουμε κατά το δυνατόν καλύτερα και όσο γίνεται αλώβητοι!
Ταξινόμησε τις ανάγκες σου
1. Συντήρηση τροφής και μαγείρεμα
Το πιο σημαντικό για εμένα είναι το ψυγείο και η διατήρηση της τροφής. Όταν διαπιστώσεις ότι σου έχουν κόψει το ρεύμα, μαγειρεύεις αμέσως ΟΛΑ τα κατεψυγμένα. Κρέας, ψάρια, λαχανικά, οτιδήποτε έχει η κατάψυξή σου, μπορεί να διατηρηθεί μαγειρεμένο εκτός ψυγείου για μια-δυο μέρες, ίσως και περισσότερο. Εγώ τα μαγείρεψα σε γκαζάκι που παίρνει φιάλη λίγο μεγαλύτερη από την κλασσική που χρησιμοποιούμε για να ψήσουμε τον καφέ. Στο γκαζάκι μπορείς να μαγειρέψεις κανονικά τα πάντα. Εναλλακτικά, ψήνεις σε ψησταριά με κάρβουνο. Και η δουλειά σου γίνεται και ανεβαίνεις ψυχολογικά καθώς νιώθεις ότι είσαι σε μπάρμπεκιου. Αν είναι χειμώνας, ζεσταίνεσαι κιόλας.
Εναλλακτικά και πάλι για χειμώνα, το καλύτερο είναι μια ξυλόσομπα, ιδανικά με στόφα. Έτσι και ζεσταίνεσαι και βράζεις νερό ή μαγειρεύεις στην κατσαρόλα αλλά και ψήνεις φαγητό και μάλιστα όλα ταυτόχρονα και με ένα έξοδο.
Σε εποχή με σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, λειτουργείς διαφορετικά. Επειδή οι περισσότεροι από εμάς δε ζούμε σε χωριά όπου τα παλιά σπίτια είχαν κελάρια για να διατηρούν τρόφιμα, πρέπει να είμαστε φειδωλοί με τα ψώνια μας. Ψωνίζουμε με σύνεση και αγοράζουμε ΜΟΝΟ τα τρόφιμα που θα καταναλωθούν άμεσα. Για παράδειγμα μια μικρή συσκευασία γάλα των 500ml, ή μια μικρή κονσέρβα γάλα εβαπορέ, η ποσότητα του κρέατος ή του τυριού που θα καταναλωθεί σήμερα…
Τα φρούτα και τα λαχανικά αντέχουν 3-4 μέρες, τα αυγά λίγο περισσότερο, το βούτυρο αντέχει επίσης εκτός ψυγείου απλά μαλακώνει.
Καλού κακού, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ψυγείο του κάμπινγκ. Ο πάγος πωλείται σε σακιά και είναι σε πολύ χαμηλή τιμή.
Μια άλλη οικονομική λύση, είναι ένα ψυγείο που λειτουργεί χωρίς ρεύμα και είναι πάμφθηνο και πανεύκολο. Ναι καλά διαβάσατε. Αυτό το ψυγείο είναι γνωστό ως Pot-in-Pot. Ουσιαστικά αποτελείται από δύο γλάστρες που μπαίνουν η μία μέσα στην άλλη. Η αρχή λειτουργίας αυτού του συστήματος είναι η εξατμιστική ψύξης. Όταν το νερό εξατμίζεται το ύφασμα απορροφά ενέργεια (λανθάνουσα θερμότητα) του εσωτερικού δοχείου, το οποίο διατηρείται δροσερό όσο αυτή η διαδικασία συνεχίζεται.
Δυστυχώς για την αρχή του σχεδιασμού, το pot-in-pot λειτουργεί μόνο σε ξηρό περιβάλλον, επειδή σε υγρό περιβάλλον το νερό δεν εξατμίζεται.
Κατασκευή
1. Πάρτε δύο μεγάλα τερακότα ή πήλινα αγγεία. Πρέπει να είναι σε τέτοιο μέγεθος ώστε να χωράει το ένα μέσα στο άλλο και να περισσεύει μεταξύ τους χώρος περίπου 5 εκατοστά.
2. Επειδή η χρήση τους προοριζόταν για γλάστρες, λογικά θα έχουν στον πάτο οπές. Κλείνετε τις οπές με πηλό, φελό, μια μεγάλη πέτρα, με οτιδήποτε θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε για να τα στεγανοποιήσετε. Αν αφήσετε τις τρύπες ανοιχτές, το νερό θα μπει στο εσωτερικό δοχείο και το σύστημα δεν θα δουλέψει.
3. Γεμίστε τη βάση του μεγαλύτερου δοχείου με χοντρή άμμο . Βάζετε τόση ποσότητα άμμου όση για να διασφαλίσετε ότι το μικρότερο δοχείο έρχεται στο ίδιο ύψος με το μεγαλύτερο.
4. Συμπληρώστε γύρω από το μικρό δοχείο με επιπλέον άμμο. Φροντίστε μόνο να αφήσετε ένα μικρό περιθώριο στην στην κορυφή.
5. Ρίξτε κρύο νερό πάνω στην άμμο (ανάμεσα στα δοχεία) και σιγουρέψτε ότι η άμμος είναι εντελώς μούσκεμα και δεν μπορεί να απορροφήσει περισσότερο νερό. Ρίξτε το νερό σιγά σιγά για να προλαβαίνει να απορροφηθεί εντελώς μέχρι τη βάση του μεγάλου δοχείου.
6. Πάρτε ένα πανί ή πετσέτα και βρέξτε τα καλά με νερό. Τοποθετήστε το ύφασμα πάνω από την κορυφή του εσωτερικού δοχείου για την καλύψει εντελώς. Αφήστε το μερικές ώρες ώστε να αποκτήσει λειτουργήσει η εξάτμιση του νερού και να χαμηλώσει η θερμοκρασία του μικρού δοχείου. Έπειτα είναι έτοιμο για να βάλετε μέσα τρόφιμα.
7. Κρατήστε το ψυγείο σε ξηρό και αεριζόμενο χώρο ώστε να μπορεί το νερό να εξατμιστεί αποτελεσματικά. Θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά την υγρασία της άμμου. Ρίξτε περισσότερο νερό όσο στεγνώνει η άμμος. Συνήθως, αυτό πρέπει να γίνει δύο φορές την ημέρα.
2. Επικοινωνία
Έχει να κάνει κυρίως με το κινητό και το λάπτοπ. φροντίζουμε να τα φορτίζουμε σε κοινόχρηστους χώρους, ή στο γραφείο για όσους έχουν ακόμη δουλειά. Τα χρησιμοποιούμε στο σπίτι με σύνεση, για να μη μείνουμε από μπαταρία. Ειδικά για το λάπτοπ, χρησιμοποιούμε το WiFi ενός γείτονα, και κυρίως ενημερωνόμαστε με αυτό, παρά σπαταλάμε τη μπαταρία σε πιο ασήμαντες ασχολίες.Προσωπικά δεν βλέπω τηλεόραση και δεν θα είχα καν στο σπίτι αν δεν μου την έκανε δώρο ο αδερφός μου. Το μόνο που της λείπει είναι το καρέ της μαμάς από πάνω, για να μη σκονίζεται κιόλας. Καταλαβαίνεις ότι ούτε τη σκέφτηκα καθόλου ως «έλλειψη». Αν εσύ επιμένεις και θέλεις σώνει και καλά να δεις τηλεόραση, επισκέψου φίλους, αδέρφια, γονείς.
Επειδή είπαμε ότι κινητό και λάπτοπ χρησιμοποιούνται με φειδώ, μπορείς να προμηθευτείς ένα τρανζιστοράκι που λειτουργεί με απλές μπαταρίες για να ενημερώνεσαι αλλά να ακούς και τη μουσική σου γιατί η φτώχεια θέλει καλοπέραση
3.Θέρμανση
Όταν είναι χειμώνας, η θερμανση είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Κοιτάμε να θωρακίσουμε το σπίτι όσο καλύτερα γίνεται, επιδιορθώνοντας χαραμάδες σε παράθυρα και τυχόν ρωγμές στους τοίχους.Μια φίλη χρησιμοποίησε ως μόνωση, φλις κουβέρτες, τις οποίες στερέωσε με παραμάνες πίσω από τις κουρτίνες στα υπονοδωμάτια.Στρώνουμε χαλιά στο πάτωμα ώστε να εγκλωβίζεται η ζέστη. Αν έχουμε τη δυνατότητα, καλύπτουμε με χράμια και τους τοίχους. Η θαυματουργή ξυλόσομπα είναι και πάλι μια καλή λύση.Η θερμάστρα γκαζιού, η θερμάστρα τύπου «μανιτάρι» (οι γνωστές που υπάρχουν στους εξωτερικούς χώρους των καφέ) κάνουν μεν δουλειά αλλά μόλις τις σβήσεις σταματάει και η παραγωγή θερμότητας.Σαν επιπλέον θερμαντικό, μπορείς να στρώσεις στο κρεβάτι σου μια κουβέρτα πάνω από τα σεντόνια
4.Φωτισμός
Την ημέρα χρησιμοποιούμε το φυσικό φως. Τη νύχτα χρησιμοποιούμε κεριά ή φακούς. Πέρα από τους κλασσικούς φακούς με μπαταρία, υπάρχουν στην αγορά φακοί που δουλεύουν με μανιβέλα. Στοιχίζουν γύρω στα 10 Ευρώ. Γύρω στα 30 Ευρώ κάνει και μια συσκευή φωτισμού γκαζιού σαν αυτές που χρησιμοποιούνται στα camping. 5-10 Ευρώ κάνει ένα ηλιακό φως, το οποίο κρατάει μεν όλη τη νύχτα, αλλά δεν έχει μεγάλη ισχύ. Τέλος, υπάρχει και η κλασσική λάμπα πετρελαίου της γιαγιάς, που είναι και ρομαντική!
Έτυχε να δω στο εξοχικό φίλου ένα ωραιότατο σύστημα από φώτα led, τα οποία παίρνανε ρεύμα από μπαταρίες αυτοκινήτου. Αν το κατέχεις ή έχεις φίλο που πιάνουν τα χέρια του, το συστήνω ανεπιφύλακτα! Θα πρέπει όμως να χρησιμοποιείται με σύνεση γιατί οι μπαταρίες αποφορτίζονται και η ένταση του φωτός πέφτει.
5.Ζεστό νερό
Αν δεν ανήκεις στους τυχερούς που έχουν ηλιακό θερμοσίφωνα, μπορείς να ζεσταίνεις νερό στο γκαζάκι ή στη σόμπα. Άφηνέ το να βράσει και το αραιώνεις με κρύο μετά ώστε να φτάσει στη θερμοκρασία που θες για να το χρησιμοποιήσεις.
Διαφορετικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις τους σάκους ντουζ που χρησιμοποιούν στα camping ή να βγάλεις μερικά μπουκάλια νερό στο μπαλκόνι σε σημείο που χτυπάει ο ήλιος.
http://etoimotita-enallaktiki-diaviosi.blogspot.gr/2016/09/blog-post.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου