.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Καλαμπόκι: Από τα 21 λεπτά ξεκίνησαν οι τιμές, συγκρατημένη αισιοδοξία για τη φετινή χρονιά


Καλαμπόκι: Από τα 21 λεπτά ξεκίνησαν οι τιμές, συγκρατημένη αισιοδοξία για τη φετινή χρονιά
Με τη συγκομιδή να έχει μόλις ξεπεράσει το 10%, ξεκινάει δειλά να διαμορφώνεται το τοπίο της αγοράς στο καλαμπόκι, με τις νότιες περιοχές που προπορεύονται να έχουν καλές τιμές, που έφτασαν εώς και 21 λεπτά / κιλό. Η μεταβολή του καιρού από χθες έχει σταματήσει τη συγκομιδή σε αρκετές πρώιμες περιοχές ωστόσο σύμφωνα με τους συνεταιριστές που μίλησαν στον ΑγροΤύπο οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι οι τιμές θα κυμανθούν σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι (12 λεπτά / κιλό). Αυτή την εποχή όσοι κτηνοτρόφοι μπορούν αγοράζουν απευθείας από τους παραγωγούς σε τιμές στα 17 - 18 λεπτά / κιλό. Μεγάλο ρόλο στο που θα κλειδώσουν οι τιμές θα παίξουν για άλλη μια χρονιά οι εισαγωγές.
Χρήστος Τσιχήτας, Πρόεδρος Ε.Α.Σ. Θεσσαλονίκης: «Ήδη ξεκίνησαν κάποια πρώιμα, ωστόσο χθες είχαμε βροχές και το αλώνισμα θα ξεκινήσει και λόγω καιρού από την ερχόμενη εβδομάδα πιο μαζικά. Εκτιμάμε πως στην περιοχή μας θα ξεκινήσουμε από τα 17 λεπτά κάτι που σημαίνει μια τιμή ελάχιστα καλύτερη από πέρσι. Περιμέναμε ότι μπορεί να πηγαίναμε λίγο πιο ψηλά αλλά εδώ στα Βόρεια αντιμετωπίζουμε το έντονο πρόβλημα των εισαγόμενων καλαμποκιών από Βουλγαρία».
Γιάννης Καλλίμορφος, Αντιπρόεδρος Α.Σ. Ένωσης Αγρινίου: «Από την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε στην περιοχή μας η συγκομιδή καλαμποκιού. Αυτές τις ημέρες έχει διακοπεί η συγκομιδή λόγω των βροχοπτώσεων. Σε περίπου 15 ημέρες και όταν θα στραγγίσουν τα χωράφια θα ξεκινήσει πάλι. Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού, η Ένωση αγόρασε πριν λίγες ημέρες περίπου 200 τόνους από περιοχές που είχαν πρώιμη συγκομιδή με 21 λεπτά το κιλό. Βέβαια η τιμή αυτή είναι ενδεικτική. Το καλαμπόκι είναι χρηματιστηριακό προϊόν και δεν μπορούμε να πούμε ότι θα παραμείνουν οι τιμές παραγωγού σε αυτά τα επίπεδα. Η Ένωση όμως προσπαθεί κάθε χρόνο να παρεμβαίνει στην αγορά και να στηρίξει όσο είναι δυνατόν τους παραγωγούς. Πέρσι οι τιμές κατρακύλησαν στα 12 λεπτά το κιλό. Η μειωμένη φετινή παραγωγή εκτιμώ ότι δεν θα φτάσει σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα. Μεγάλο ρόλο όμως θα παίξουν και φέτος οι εισαγωγές. Υπάρχει όμως και η πλευρά των κτηνοτρόφων που έχουμε μεγάλη έλλειψη ρευστότητας. Προσπαθούμε να καλύψουμε και τις δύο πλευρές. Η Ένωση δεν περιμένει να βγάλει κέρδος από το καλαμπόκι».

Γεράσιμος Καλλίμωρος, Πρόεδρος ΕΑΣ Ηλείας Ολυμπίας:
 «Η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Κόπηκαν κάποια πρώιμα στην περιοχή, όμως λόγω των έντονων βροχοπτώσεων η συγκομιδή διακόπηκε και αναμένεται να συνεχιστεί μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου. Η Ένωση δεν έχει καταλήξει ακόμη στις τιμές που θα αγοράζει το προϊόν. Στην περιοχή κάποια πρώιμα τα αγόρασαν οι έμποροι στα 21 λεπτά το κιλό αλλά δεν πρόκειται οι τιμές να μείνουν σε αυτά τα επίπεδα. Πέρσι εμείς αγοράζαμε από τους παραγωγούς στα 17,5 -18 λεπτά το κιλό. Φέτος εκτιμώ ότι θα είναι λίγο υψηλότερες. Μεγάλο ρόλο όμως θα παίξουν οι εισαγωγές. Εμείς θέλουμε να στηρίξουμε την εγχώρια παραγωγή αλλά οι αθρόες εισαγωγές ρίχνουν τις τιμές σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Πρόβλημα υπάρχει και με την οικονομική ασφυξία των κτηνοτρόφων. Θέλουμε να κρατάμε ισορροπίες και να ικανοποιούμε τους παραγωγούς χωρίς να επιβαρύνουμε και τους κτηνοτρόφους».

Αθανάσιος Παπαθανασόπουλος, Πρόεδρος Α.Σ. Λαμίας : «Ξεκίνησε με αργούς ρυθμούς η συγκομιδή καλαμποκιού. Αυτές τις ημέρες βρέχει και από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αυξηθούν οι ρυθμοί. Αυτή την εποχή αγοράζουν οι κτηνοτρόφοι απευθείας από τους παραγωγούς στα 17 - 18 λεπτά το κιλό. Οι έμποροι που αγοράζουν για να το αποθηκεύσουν για να το πουλήσουν αργότερα αγοράζουν στα 16 λεπτά. Ακόμη όμως είναι πολύ νωρίς για να δούμε φέτος πως θα εξελιχθούν οι τιμές. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι έχουμε μειωμένα στρέμματα και δεν έχουμε μεγάλες αποδόσεις. Άρα μιλάμε για έλλειψη προϊόντος και μπορεί να έχουμε μια αύξηση τιμών σε σχέση με πέρσι. Ο συνεταιρισμός και φέτος θα συγκεντρώσει καλαμπόκι με ανοικτές τιμές. Η εξόφληση γίνεται με την πώληση του προϊόντος».
Κλέαρχος Σαραντίδης, Διευ/ης ΕΑΣ Καβάλας: «σε μια - δυο μέρες ξεκινάει μαζικά η συγκομιδή. Κάποιες μικρές ποσότητες έφυγαν με τιμή στα 17,5 - 18 λεπτά / κιλό. Με τον καιρό δεν έχουμε πρόβλημα μέχρι στιγμής».
Ανθεκτικό με ανοδικές προοπτικές παρουσιάζεται το ενσίρωμα με τιμές στα 200 ευρώ το στρέμμα ή στα 3,8 - 4 λεπτά / κιλό ανάλογα την περιοχή. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο campaign manager της Syngenta για το καλαμπόκι κ. Π. Μποδουρίδης: «κόπηκαν ενσιρώματα, πιθανόν και παραπα΄νω από πέρσι. Το ενσίρωμα στάθηκε, δεν έδειξε να πέφτει αντιθέτως η χρήση του δείχνει την τάση να αυξηθεί χρόνο με τον χρόνο».
Πηγή:http://www.agrotypos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου