.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Πώς να φτιάξετε κομπόστα φρούτων

Πώς να φτιάξετε κομπόστα φρούτων

Μια εύκολη και οικονομική λύση για να έχετε πάντα ένα γλυκό στο ντουλάπι σας. Αλλά και για να μπορείτε να γευτείτε ακόμη και τα αγαπημένα σας ροδάκινα ή τις βανίλιες που σε λίγο καιρό δεν θα βρίσκετε πλέον στο μανάβικο της γειτονιάς σας.

Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε τα φρούτα που μας αρέσουν για να φτιάξουμε μαρμελάδες ή γλυκά του κουταλιού. Εκτός όμως από τις δύο παραπάνω δημοφιλείς συνταγές, υπάρχει και μια τρίτη, λίγο ξεχασμένη από τις new age μαγείρισσες. Είναι πολύ εύκολη και δεν μας αναγκάζει να ξοδέψουμε πολλά χρήματα. Πρόκειται για την κομπόστα φρούτου, για την παρασκευή της οποίας δεν χρειάζονται πολλά υλικά, ούτε αρκετός χρόνος. Ό,τι πρέπει δηλαδή για την εποχή που διανύουμε.

Υλικά
1,5 κιλό φρούτα της αρεσκείας σας (βερίκοκα, αχλάδια, μήλα, βανίλιες ή όποιο άλλο προτιμάτε).
4 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη

Εκτέλεση
1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε τη ζάχαρη και το νερό και ανακατεύετε καλά ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη.
2. Τοποθετείτε τα φρούτα στο σιρόπι, αφού πρώτα τα έχετε πλύνει καλά, έχετε αφαιρέσει τα κουκούτσια και τα έχετε κόψει στη μέση.
3. Τα αφήνετε να ποσαριστούν (να ζεσταθούν δηλαδή καλά, αλλά να μην ψηθούν εντελώς) για 4' περίπου.
4. Αποστειρώνετε μερικά βάζα με καπάκι: Τα βουτάτε σε βραστό νερό και μετά τα ακουμπάτε σε μια πετσέτα ανάποδα μέχρι να στεγνώσουν τελείως.
5. Τοποθετείτε τα ποσαρισμένα φρούτα σε βάζα, προσέχοντας να μη λιώσουν. Έπειτα, ρίχνετε το σιρόπι (αφήνοντας περιθώριο λίγων εκατοστών από το χείλος τους).
6. Κλείνετε ερμητικά τα βάζα και τα βουτάτε σε νερό που βράζει (μέχρι εκεί που ξεκινά το καπάκι) για 20' περίπου.
7. Τα αφήνετε να στεγνώσουν καλά και τα φυλάσσετε σε σκιερό μέρος. Οι κονσέρβες κομπόστας έχουν διάρκεια ζωής ενός χρόνου, ενώ μετά το άνοιγμά τους διατηρούνται στο ψυγείο για τρεις ημέρες.

Tip1: Εάν δεν θέλετε να κονσερβοποιήσετε την κομπόστα σας, μπορείτε να  βράσετε τα βάζα με το περιεχόμενό τους και να τα αφήσετε στο ψυγείο για 3 με 4 ημέρες.

Τip2: Χρησιμοποιήστε μπαχαρικά ή αλκοόλ για έξτρα γεύση. Για παράδειγμα, στο ροδάκινο ταιριάζει πολύ η βανίλια (1 κλωναράκι φρέσκια ή 2 ξυλάκια είναι αρκετά), αλλά και το λικέρ αμύγδαλο. Εάν πάλι θέλετε να φτιάξετε κομπόστα αχλάδι, μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα μέρος του νερού με λευκό κρασί.

Κομπόστα αχλάδι 

Οι κομπόστες είναι το πιο ελαφρύ και υγιεινό επιδόρπιο που μπορούμε να έχουμε γι αυτό πολλοί τις θεωρούν το γλυκό  των αρρώστων! Πράγματι είναι ελαφρύτερες κι από αυτά ακόμη τα φρέσκα φρούτα και γι αυτό είναι από τις πρώτες τροφές που μπορούμε να φάμε μετά από ασθένεια. Οι σπιτικές κομπόστες είναι τόσο εύκολες στην παρασκευή τους,  που αρκεί να υπάρχουν φρούτα και ζάχαρη στο σπίτι και μπορεί να καταπιαστεί μ’ αυτές ακόμη και η πιο αρχάρια μαγείρισσα!
Οι κομπόστες είναι ένας τρόπος να διατηρήσουμε τα φρούτα και να τα απολαμβάνουμε όταν δεν θα τα βρίσκουμε φρέσκα και συνηθιζόταν σε παλιότερες εποχές , σε εποχές «προ καταψύξεως». Δεν συνηθίζω να διατηρώ φρούτα σε μορφή κομπόστας. Απλώς τις προτείνω σαν ένα τρόπο να αξιοποιήσουμε τα φρούτα που δεν έχουμε καταναλώσει και δεν θέλουμε να χαλάσουν και να τα πετάξουμε. Εξάλλου, εκτός του ότι μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε σε τούρτες,  με κάποιες προσθήκες  … αναβαθμίζονται!
 Επειδή δεν περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης είναι πιο δύσκολη η διατήρησή τους από τα γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελάδες,  και πρέπει να γίνεται πάντα σε αποστειρωμένα βάζα . Μάλιστα η αποστείρωση γίνεται με ιδιαίτερα επίπονο τρόπο γιατί πρέπει να βράσουν τα βάζα μαζί με τα κομποστοποιημένα φρούτα .
Έτσι προτιμώ να  φτιάχνω κομπόστες για άμεση κατανάλωση. Αυτή τη φορά έφτιαξα κομπόστα αχλάδι, με  4 αχλάδια που είχα και ήταν αρκετά ώριμα μεν, ολόγερα δε.  Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και κομπόστα μήλο.
Υλικά:
4 μέτρια αχλάδια
1,5  κούπα ζάχαρη
1 και ¼ κούπα νερό
½  κουταλάκι ξινό ή το χυμό μισού λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλας
3-4 καρφάκια γαρύφαλλο
1 αστεροειδή γλυκάνισο (προαιρετικά) ή αμπερόζα ή ένα σωληνάκι βανίλιας ή φλούδα από εσπεριδοειδές ή τέλος πάντων ό,τι αρωματικό μας αρέσει…
Επί το έργον:
Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε στα δύο ή στα τέσσερα, ανάλογα το μέγεθός τους. Βγάζουμε τα κουκούτσια και τη σκληρή συνέχεια του κοτσανιού και τα ρίχνουμε σε μια λεκανίτσα με νερό όπου έχουμε διαλύσει το ξινό ή το χυμό λεμονιού.
Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό και τα μυρωδικά. Αν τα φρούτα μας είναι σκληρά, τα προσθέτουμε αμέσως στην κατσαρόλα. Αν είναι πολύ ώριμα, ή αν είναι μαλακά λόγω της ποικιλίας τους, βάζουμε το σιρόπι να βράσει 2-3 λεπτά πρώτα και μετά τα προσθέτουμε.
Μόλις ξαναρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία ώστε να βράζει η κομπόστα μας αλλά να μην εξατμιστεί άμεσα το νερό χωρίς να έχει γίνει το φρούτο. Αφήνουμε την κομπόστα μας να βράζει μέχρι να μαλακώσει το φρούτο και να έχουμε ένα αραιό σιρόπι. Εμένα μου πήρε περίπου μισή ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε  σε μπολ κομμάτια φρούτου με μπόλικο σιρόπι και πρόσθετη κανέλα σε σκόνη.
Τώρα αν θέλουμε λίγο πιο «βαρύ» το γλυκάκι μας, φτιάχνουμε ένα σοκολατένιο σιρόπι και τη σερβίρουμε σοκολατένια και αμαρτωλή. Το αχλάδι, όπως και πολλά άλλα φρούτα ταιριάζει με τη σοκολάτα.
Ας δούμε πώς φτιάχνουμε το …
Σιρόπι σοκολάτας
Υλικά:
¾ κούπας σιρόπι από την κομπόστα μας
4 κουταλάκια του γλυκού κακάο (ή 2 κουταλάκια κακάο και 50 γρ μαύρη σοκολάτα)
2-3 σταγόνες υγρή βανίλια ή ένα σωληνάκι βανίλια σκόνη
Αλάτι, όσο πιάσουν δύο δάκτυλα (!!)
Προαιρετικά, 1 κουταλάκι κονιάκ ή λικέρ (ταιριάζει πολύ το λικέρ καφέ).
Επί το έργον:
Βάζουμε το σιρόπι σε μπρίκι και προσθέτουμε το κακάο περασμένο από σήτα ώστε να μην έχει σβόλους. Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε τα υπόλοιπα  υλικά και συνεχίζουμε το βρασμό σε  χαμηλή θερμοκρασία  για 10-15 λεπτά ώστε να δέσουν. Ανακατεύουμε συνεχώς  για να μη σβολιάσει αλλά και για να μη φουσκώσει και έχουμε ζημιές στην κουζίνα μας… Αν βάλουμε σοκολάτα την προσθέτουμε όταν έχει αρχίσει ο βρασμός ανακατεύοντας για να λιώσει χωρίς να πιάσει. Αφήνουμε να κρυώσει εκτός ψυγείου.  
Βάζουμε σε μπολ σερβιρίσματος  2-3 κουταλιές σιρόπι και λίγα κομμάτια κομπόστας. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με αμυγδαλάκι φιλέ.

Παρατηρήσεις:
1)Η  κομπόστα διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 μέρες (ίσως και περισσότερες, αλλά δεν μου έτυχε..)
2)Σιρόπι σοκολάτας μπορούμε να φτιάξουμε με σιρόπι που περισσεύει από γλυκά κουταλιού , ή σιρόπι  με σκέτη ζάχαρη και νερό και με τα υπόλοιπα υλικά. Ταιριάζει με παντός είδους κρέμες , ρυζόγαλο, παγωτό κλπ…
3)Αυτό το σιρόπι είναι νηστίσιμο και επειδή δεν περιέχει γάλα διατηρείται στο ψυγείο αρκετές μέρες, αλλά η ψύξη το κάνει αρκετά πυκνό , σχεδόν στερεό.Το ζεσταίνουμε λίγο όταν είναι να το χρησιμοποιήσουμε ή το αφήνουμε αρκετή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
4)Αν τα φρούτα στην κομπόστα έχουν γίνει και μας αρέσει πιο δεμένο το σιρόπι, τα βγάζουμε και δένουμε λίγο ακόμη το σιρόπι μας. Πάντως οι κομπόστες δεν είναι γλυκά κουταλιού και είναι αραιό το σιρόπι τους.

Πηγή http://www.cretangastronomy.gr/

Κομπόστα ροδάκινο

Τι χρειαζόμαστε:

  • ροδάκινα συμπύρηνα κατά προτίμηση ποικιλία Andross
  • ζάχαρη
  • νερό
  • βάζα (4-5) χωρητικότητας 1 κιλού
  • βαθιά κατσαρόλα ή καζάνι

Πώς το κάνουμε:

  1. Διαλέγουμε βαθιά κατσαρόλα για να σκεπάζει τα βάζα με νερό.
  2. Τα βάζα τα πλένουμε πολύ καλά με απορρυπαντικό και τα στραγγίζουμε.
  3. Βάζουμε στο βάζο ζάχαρη 5-6 κουταλιές της σούπας γεμάτες.
  4. Προσθέτουμε ροδάκινα σχεδόν μέχρι επάνω (2 δάχτυλα παρακάτω) καθαρισμένα πλυμένα και κομμένα είτε στα 4 ή σε κύβους που χωράει & περισσότερα.
  5. Προσθέτουμε νερό στα βάζα μέχρι επάνω.
  6. Σφίγγουμε το καπάκι.
  7. Προσέχουμε να μην εγκλωβιστεί αέρας στα βάζα γι αυτό τα περιστρέφουμε με απότομες κινήσεις δεξιά αριστερά με το χέρι μας για να φύγει τυχόν αέρας(φυσαλίδες).
  8. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα αφού πρώτα τοποθετήσουμε ένα πανί κάτω.
  9. Προσέχουμε τα βάζα να είναι σφιχτά μεταξύ τους διαφορετικά βάζουμε πανιά ανάμεσα για να μην κουνιούνται κατά το βράσιμο.
  10. Προσθέτουμε νερό στην κατσαρόλα να τα σκεπάζει 1 δάχτυλο και να έχει περιθώριο η κατσαρόλα και άλλα 5 δάχτυλα για να μην χύνεται το νερό κατά τον βρασμό.
  11. Ανάβουμε το μάτι και μόλις αρχίσει ο βρασμός χρονομετρούμε 17 λεπτά.
  12. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αμέσως βγάζουμε τα βάζα.
  13. Τα αναποδογυρίζουμε πάνω σε πετσέτα και περιμένουμε να κρυώσουν. Τα αποθηκεύουμε σε σκοτεινό μέρος.
  14. Αν μένουμε σε χωριό τα βράζουμε σε καζάνι με φωτιά από ξύλα που χωράει 15 με 17 βάζα. Καλή επιτυχία.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τα αφήνουμε τουλάχιστον ένα μήνα πριν τα ανοίξουμε για σιροπιάσει το νερό. Εμείς στο χωριό έχουμε σαν παράδοση να ανοίγουμε το πρώτο βάζο την ημέρα των Χριστουγέννων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου