.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Πώς να φτιάξετε γλιστρίδες τουρσί

Μεγαλώνοντας μου ήταν πάντα εξαιρετικά ευχάριστο να παρακολουθώ τις γιαγιάδες μου και την μαμά μου να σφραγίζουν όλη την φρεσκάδα των καλοκαιρινών λαχανικών σε βάζα για τις κρύες και σκοτεινές μέρες του χειμώνα. Βασικά, τα ζαρζαβατικά τουρσί, εκτός από το ότι είναι αλμυρά και ξινά = μια μικρή αγάπη, ταιριάζουν τέλεια με όλα τα αγαπημένα μου χειμωνιάτικα φαγητά. Τα οποία είναι σούπες και ψητά κρέατα. Διπλό yay! 

Η ακόλουθη συνταγή  για γλιστρίδες τουρσί είναι μια από τις αγαπημένες συνταγές που έμαθα από την γιαγιά μου και αρκετά διαδεδομένοι ανάμεσα στους Πόντιους της βόρειας Ελλάδα. (Τα  υλικά εξαρτόνται από το μέγεθος των βάζων που θα χρησιμοποιήσετε.)


Υλικα: (για 2 μέτριου μεγέθους βάζα)
: 2 μεγάλα ματσάκια γλιστρίδες
:: 3 σκελίδες σκόρδου 
:: λευκό ξύδι από κρασί 
:: αλάτι, κόκκοι πιππεριού

Διαδικασία:
1) Τοποθετείτε τα βάζα και τα καπάκια τους σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό για να αποστειρωθούν. Μετά την πρώτη βράση τα αφήνεται στην άκρη.

2) Πλένετε καλά τις γλιστρίδες για να καθαρίσουν από χώματα και τυχόν ζωντανούς οργανισμούς. :) Κόβετε τα κάτω κάτω χοντρά κλωνάρια και αυτά που θα χρησιμοποιήσετε τα κόβετε σε μικρότερα κομμάτια. Έπειτα τις ζεματάτε το πολύ για 1'-2' μαζί με τις σκελίδες σκόρδου, ώστε να διατηρήσουν το λαμπερό πράσινο χρώμα τους, να παραμείνουν τραγανές και να μην λασπώσουν.

3) Βγάζετε τα βάζα με μια καθαρή τσιμπίδα από την κατσαρόλα. Ανάλογα με τον όγκο του βάζου, γεμίζετε το 1/5 αυτού με λευκό ξύδι. Βάζετε τις γλιστρίδες, το νερό με το οποίο έβρασαν και τα σκόρδα στο βάζο προσθέτετε αλάτι και πιπέρι, κλείνετε σφιχτά το πώμα και γυρνάτε ανάποδα τα βάζα. Τα σκεπάζετε με μια πετσέτα και τα αφήνετε έτσι μέχρι να κρυώσουν.

4) Αν δεν θέλετε να σφραγίσετε τα βάζα και σκοπεύετε να φάτε το τουρσί στο άμεσο μέλλον, σκεπάστε την επιφάνεια με λάδι και αφήνετε το βάζο στο ψυγείο. Μπορείτε να το φάτε μέσα στην επόμενη 1μιση εβδομάδα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου