.

....Για το τσίμπημα της μέδουσας,η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι το ξέπλυμα με ξύδι και στη συνέχεια με νερό 45 βαθμών ή με εφαρμογή θερμοκύστης. ........ Τιμές αγροτικών προιόντων της 22-8-17 απο το δημοπρατήριο Αγροδίκτυο ....ΑΓΓΟΥΡΙ Β 0,06 0,06 0,06 ΑΓΓΟΥΡΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 0,41 0,46 0,55 ΑΓΓΟΥΡΙ ΚΝΩΣΣΟΥ Α 0,28 0,28 0,28 ΤΟΜΑΤΑ Α (100-160 γρ) 0,15 0,15 0,15 ΤΟΜΑΤΑ Α (160-380 γρ) 0,21 0,21 0,21 ΦΛΩΡΙΝΗΣ Α 0,58 0,58 0,58 ΦΛΩΡΙΝΗΣ Β 0,12 0,12 0,12........Τρέχουσες τιμές ελαιολάδου:3,50-3,85 ευρώ. .......Οι αναγραφόμενες τιμές αφορούν την κοστολόγηση των προιόντων στο χωράφι και δεν περιλαμβάνουν το όποιο κέρδος επιδιώκουν οι μεσάζοντες απο την πώληση στο ράφι .... ......

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016

Κλάδεμα φυτών


Ποια είναι η ιδανική εποχή για να πραγματοποιήσουμε το κλάδεμα;

Συνήθως, τα πιο πολλά κλαδέματα γίνονται κυρίως τον χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης, δηλαδή κατά την περίοδο που οι λειτουργίες του φυτού ελαχιστοποιούνται. Βέβαια, η επιλογή της χρονικής στιγμής που θα γίνει το κλάδεμα ποικίλει από περιοχή σε περιοχή. Φυσικά, κάποια είδη έχουν διαφορετικές ανάγκες κλαδέματος.
  • Το κλάδεμα των φυλλοβόλων γίνεται τον χειμώνα που βρίσκονται σε λήθαργο, ενώ τα αειθαλή μπορούμε να τα κλαδέψουμε όλο τον χρόνο, με κάποιες προϋποθέσεις βέβαια.
  • Φυτά που ανθίζουν το χειμώνα δεν τα κλαδεύουμε, αλλά περιμένουμε να τελειώσει η ανθοφορία τους.

Για πιο λόγο κλαδεύουμε;
  • Κυρίως για να διαμορφώσουμε και να διατηρήσουμε το σχήμα των φυτών.
  • Ένας άλλος λόγος είναι ότι θέλουμε να ανανεώσουμε το φυτό, αφαιρώντας τα ξερά κλαδιά, αυτά με τα κίτρινα φύλλα και τέλος όσα είναι σάπια, γιατί είναι πηγή ασθενειών.
  • Για καλύτερο αερισμό και φωτισμό του φυτού.
  1. Κλαδεύουμε για καρποφορία ή ανθοφορία, στοχεύοντας στην επιλεκτική ενεργοποίηση καρποφόρων και ανθοφόρων οφθαλμών του φυτού.
  2. Για καλύτερη ανάπτυξη ενός υγιούς, ευθυτενούς και εύρρωστου σκελετού του φυτού. 
  3. Για να αναγεννηθούν τα φυτά, που έχουν υποστεί βαριά τραύματα.
  4. Σε ειδικές περιπτώσεις όπου επιβάλλεται η οριστική εξόντωση του φυτού (π.χ. καταστροφή φοίνικα όταν έχει προσβληθεί από το φαραώ, δηλαδή το κόκκινο σκαθάρι).

Ποιο είναι το σωστό κλάδεμα;
  • Ποτέ δεν τραβάμε τα κλαδιά με τα χέρια, ούτε και τα κόβουμε με εργαλεία που προκαλούν τραυματισμούς.
  • Τα σημεία όπου γίνεται η κοπή πρέπει να είναι λεία για να μειωθεί η πιθανότητα μολύνσεων. 
  • Αφαιρούμε τα κλαδιά που είναι ταλαιπωρημένα, στραβά ή ξερά.
    • Η τομή γίνεται πάνω από το σημείο που βγαίνει ο νέος βλαστός.
    • Οι τομές θα πρέπει να γίνονται με κλίση 45ο αντίθετα από τον τελευταίο οφθαλμό που διατηρούμε στο κλαδί.
    • Τα κλαδιά τα αφαιρούμε από τη βάση τους.
    • Να κλαδεύονται πρώτα τα γερά κλαδιά, ενώ τα άρρωστα να μένουν τελευταία.
    • Αφαιρούμε πάντα τις παραφυάδες.
    • Τέλος, απολυμαίνουμε τακτικά τα εργαλεία κλαδέματος. Βοηθά στην αποφυγή της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών από φυτό σε φυτό.  

    Απαραίτητα εργαλεία
    • Κλαδευτήρι, που το χρησιμοποιούμε πολύ συχνά.
    • Κλαδευτική ψαλίδα για τις μπορντούρες και τους θάμνους.
    • Πριόνι για να κόβουμε πιο χοντρά και σκληρά κλαδιά.
    • Κλαδευτικό μαχαίρι για να λειαίνουμε τις μεγάλες τομές.
    • Ειδική πάστα δενδροκομίας ή μίνιο που το χρησιμοποιούμε σε τομές με διάμετρο μεγαλύτερη από 2 εκ. Εμποδίζει να έρθει το ξύλο σε επαφή με υγρασία και ασθένειες.
    • Γάντια για την προστασία των χεριών.

    ΜΗΝ κλαδεύετε τις ημέρες που έχει:
      1. πολλή βροχή ή αέρα,
      2. τα διαστήματα με κρύο και παγωνιά ή
      3. τις πιο ζεστές περιόδους του καλοκαιριού.
      • Λόγων των τομών του κλαδέματος έχουμε ως αποτέλεσμα την αύξηση της εξάτμισης νερού. Γι' αυτό θα πρέπει ποτίζετε τα φυτά πιο τακτικά τις επόμενες ημέρες.
      • Αν το φυτό ταλαιπωρηθεί από τον αέρα μετά το κλάδεμα, μη διστάσετε να κόψετε τα χαλασμένα στελέχη του κλαδιού.
      • Στην περίπτωση που αφαιρέσετε μεγάλη ποσότητα φυλλώματος, το φυτό χρειάζεται προστασία από τη ζέστη και τον ήλιο, για να μην προκληθούν εγκαύματα στους εσωτερικούς βλαστούς.
      Συνοδέψτε το κλάδεμα των γερασμένων φυτών με λίπασμα

      Δεν υπάρχουν σχόλια:

      Δημοσίευση σχολίου