“Λεμονάκι μυρωδάτο” λένε ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια επενδύοντας στη λεμονιά, που φαίνεται πως, λόγω ελλείψεων και τιμών στη διάρκεια του καλοκαιριού, μπορεί να αποτελέσει μια θαυμάσια εναλλακτική καλλιέργεια, όχι μόνο για τον επαγγελματία αγρότη, αλλά ακόμα και για τον ετεροεπαγγελματία που αναζητά ένα συμπληρωματικό εισόδημα.
Η Εφημερίδα Νεα Κρήτη ασχολήθηκε τόσο με την κατάσταση της αγοράς του λεμονιού στην Κρήτη, όσο και με το θέμα της καλλιεργητικής δραστηριότητας και της συγκομιδής των λεμονιών, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πράγματι και σε τοπικό επίπεδο το ενδιαφέρον του κόσμου είναι μεγάλο!
Τον χειμώνα τα λεμόνια είναι φτηνά. Αλλά από την άνοιξη και μετά που τα ελληνικά λεμόνια παύουν να υπάρχουν στην αγορά, τα λεμόνια που παράγονται στη συγκεκριμένη φάση και τα οποία είναι κυρίως (με ελάχιστες εξαιρέσεις) εισαγόμενα, από χώρες όπως τη Χιλή και την Αργεντινή, πουλιούνται σε τιμές δύο και τρεις φορές πάνω σε σχέση με τις τιμές των ελληνικών λεμονιών του χειμώνα. Ανάλογα επηρεάζεται προς τα πάνω έτσι και η τιμή παραγωγού, ενώ οι καταναλωτές δυσανασχετούν αυτή την περίοδο και μονολογούν λέγοντας διαρκώς... «μα είναι δυνατόν στην Κρήτη να φέρνουμε λεμόνια Αργεντινής;»... Πρόκειται για “κλασική” φράση μπροστά από τους πάγκους των καταστημάτων.
Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος του Σωματείου Οπωροπωλών Ν. Ηρακλείου, Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «βλέπω σιγά-σιγά πολλούς παραγωγούς να βάζουν καλοκαιρινές ποικιλίες για να εκμεταλλευτούν την κατάσταση αυτή. Και αυτό έχει φανεί και με τις εισαγωγές. Εκεί που κάνανε στο 100% εισαγωγή καλοκαιρινών λεμονιών πριν από πέντε χρόνια, τώρα κάνουν στο 60%. Δεν έχουμε ακόμα επάρκεια στα καλοκαιρινά λεμόνια. Έτσι προς το παρόν, ακόμα, έχει ζήτηση το καλοκαιρινό λεμόνι...».
Η αύξηση της τιμής του λεμονιού στην αγορά του Ηρακλείου έχει ξεκινήσει σταδιακά εδώ και περίπου ένα δεκαπενθήμερο, σε ό,τι αφορά τα ντόπια που είχαν παραχθεί την περίοδο του χειμώνα. Όπως εξηγεί ο κ. Χαλκιαδάκης, «από ’κει που είχαν 60-70 λεπτά το κιλό, έχουμε πάει στο 1 ευρώ, πήγαμε στο 1,50 και στο 1,70 ευρώ το κιλό. Και θα συνεχίσει η αύξηση της τιμής τους γιατί λιγοστεύουν διαρκώς...».
Τι θα γίνει, όμως, όταν θα εκλείψουν εντελώς; Τότε θα έρθουν τα εισαγωγής. «Τα εισαγόμενα λοιπόν θα πιάσουν και 2,50 ευρώ. Θα πιάσουν και 3 ευρώ το κιλό. Ανάλογα με τη ζήτηση που θα διαμορφωθεί. Τα εισαγόμενα είναι πάντα πιο ακριβά από τα δικά μας. Τον χειμώνα που δεν έχει εισαγόμενα, τα δικά μας λεμόνια μπορεί να ξεκινήσουν από το 1 ευρώ και να πέσουν γύρω στα 60 λεπτά το κιλό κατά μέσο όρο...».
Οι συμβουλές των γεωπόνων
Βέβαια, όπως εξηγεί στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο τεχνολόγος γεωπόνος Άρης Κοζής, η λεμονιά δεν είναι μια εύκολη καλλιέργεια. Αλλά αξίζει τον κόπο να υπάρξουν επενδύσεις σε αυτή την καλλιέργεια, τηρώντας πάντοτε τις βασικές αρχές για να υπάρξει η επιτυχία.
«Να προχωρήσουν οι αγρότες σε φυτεύσεις λεμονιάς γιατί υπάρχει μεγάλη έλλειψη. Και την καλοκαιρινή εποχή χρειαζόμαστε μεγάλες ποσότητες από λεμόνια και μπορεί ο παραγωγός να συμπληρώσει το εισόδημά του με αυτή την καλλιέργεια. Υπάρχουν ποικιλίες που δίνουν πολλή παραγωγή αυτή την εποχή...».
Συγκεκριμένα έχουμε στην Ελλάδα πολλές ποικιλίες λεμονιάς, όπως είναι η Βακάλου, η Interdonato, η Lisbon, η Verna κ.ά.
«Στην Ελλάδα φέρνουμε λεμόνια από τη Λατινική Αμερική. Εκτός του ότι είναι υποβαθμισμένα όταν έρχονται, υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος να μεταφερθούν ασθένειες, όπως είναι η Xylella, για την οποία τόσα λέγονται αυτή την εποχή. Πρέπει λοιπόν να προχωρήσουμε σε τέτοιες προσπάθειες», λέει ο Άρης Κοζής.
Στο σημείο αυτό ξεκαθαρίζει ότι «πρώτα πρέπει να επιλέξουμε το σωστό χωράφι: σε μια περιοχή που δεν πρέπει να έχουμε παγετούς. Η λεμονιά είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες. Και βέβαια να δούμε και τη σύσταση του εδάφους, ενώ σε συνεργασία με τον γεωπόνο είναι εύκολο και κάποιος που δεν είναι επαγγελματίας αγρότης να εφαρμόσει τις σωστές καλλιεργητικές διαδικασίες που χρειάζεται η λεμονιά. Και πάνω απ’ όλα, η λεμονιά θέλει νερό. Όποιος δεν έχει δικό του νερό για άρδευση, να μην προχωρήσει σε μια τέτοια καλλιέργεια, ιδιαίτερα σήμερα που έχουμε αυτές τις καταστάσεις λόγω των κλιματικών αλλαγών...».
Ο Άρης Κοζής καταλήγει λέγοντας πως η λεμονιά ως δέντρο επίσης έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στον αέρα. Δε θέλει μέρος που να τη χτυπάει ο αέρας, και ιδιαίτερα ο βοριάς. Τέλος, εάν όλα πάνε καλά, θα μας δώσει τα πρώτα λεμόνια μας στον τέταρτο με πέμπτο χρόνο από τη φύτευσή της.
Πηγή:www.neakriti.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου