Όσο περισσότερα έξοδα δικαιολογήσουν, τόσο μικρότερο θα είναι το εισόδημα για το οποίο θα φορολογηθούν οι αγρότες
Μέχρι το τέλος του μήνα έχουν το περιθώριο οι αγρότες να υποβάλλουν τις συγκεντρωτικές τους καταστάσεις αποδείξεων και τιμολογίων, γνωστών ως ΜΥΦ, χωρίς να είναι σίγουρο αν θα δοθεί παράταση ή όχι. Βέβαια, για το αν θα δοθεί παράταση ή όχι, η απάντηση αναμένεται να δοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, αλλά επειδή ο χρόνος πιέζει, καλό θα είναι ο κόσμος να μην περιμένει.
Ο πρόεδρος των φοροτεχνικών νομού Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης τονίζει στη "Νέα Κρήτη" ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η διαδικασία αυτή, αφού με την προσκόμιση όσο γίνεται περισσότερων αποδείξεων και τιμολογίων μειώνεται το φορολογητέο εισόδημα των φορολογουμένων.
Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις είναι μια υποχρέωση που βαρύνει σχεδόν όλους όσοι διενεργούν συναλλαγές. Η ΠΟΛ.1078/14 του υπουργείου Οικονομικών καθορίζει τον τρόπο υποβολής, κυρίως όμως καταγράφει τα παραστατικά που προσδιορίζουν ποια έξοδα και ποια έσοδα συμπεριλαμβάνονται σε αυτές.
«Όσον αφορά τους αγρότες του Κανονικού Καθεστώτος, τα στοιχεία τα έχουν τα λογιστήρια που συνεργάζονται γιατί τα στοιχεία αυτά τα παραθέτουν και είναι αναγκαία για την υποβολή του ΦΠΑ κάθε τριμήνου», διευκρινίζει στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος των φοροτεχνικών. Για τους αγρότες του Ειδικού Καθεστώτος, ο κ. Χριστοφοράκης ξεκαθαρίζει ότι «εκείνοι, επειδή δεν έχουν την τριμηνιαία υποχρέωση υποβολής ΦΠΑ και άρα δεν προσκομίζουν στοιχεία στον λογιστή τους ανά τρίμηνο, θα πρέπει μέσα σε αυτή την προθεσμία - που εμείς ελπίζουμε σε μια παράταση που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες - να προσκομίσουν στον λογιστή τους τα τιμολόγια των εξόδων τους. Και αυτό, για να μπορεί να γίνει η αποστολή εμπρόθεσμα και να μη βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο της υποβολής διοικητικών προστίμων από τη ΔΟΥ, που στην περίπτωσή τους είναι 100 ευρώ»...
Σημαντικότατη διαδικασία
Στο σημείο αυτό, ο Δημήτρης Χριστοφοράκης υπενθυμίζει ότι «οι αγρότες, για να χτίσουν το καθαρό κέρδος της χρονιάς, είναι πολύ σημαντική αυτή η διαδικασία. Κι αυτό διότι οι αποδείξεις και όλα τα έξοδα αφαιρούνται από τις πωλήσεις τους, και έτσι υπολογίζεται το καθαρό κέρδος πάνω στο οποίο φορολογούνται. Έτσι, λοιπόν, όσο περισσότερα τιμολόγια πάνω των 100 ευρώ ή αποδείξεις κάτω των 100 ευρώ για είδη που έχουν χρησιμοποιήσει στις καλλιέργειές τους υποβάλλουν, τόσο περιορίζουν το φορολογητέο εισόδημα». Και το λέει αυτό, δεδομένου ότι «οι αποδείξεις ισχύουν μέχρι 100 ευρώ ανά είδος. Μόνο στα καύσιμα μπορείς να προσκομίσεις απόδειξη άνω των 300 ευρώ κι αυτό με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει σφραγίδα και ο αριθμός του πρατηρίου καυσίμων και ο αριθμός κυκλοφορίας του αγροτικού οχήματος όπου καταναλώθηκε το καύσιμο»... Και ξεκαθαρίζει επίσης ότι «κανονικά οι αγρότες, είτε του ειδικού είτε του κανονικού καθεστώτος, θεωρούνται επιτηδευματίες. Άρα λοιπόν, για την επαγγελματική τους αυτή δραστηριότητα πρέπει να ζητούν και να λαμβάνουν τιμολόγιο για τα έξοδα που χρησιμοποιούν και όχι απόδειξη. Οι αποδείξεις εκπίπτουν μέχρι την αξία των 100 ευρώ η καθεμία»...
ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ
Η φορολόγηση των αγροτών
Εξάλλου, όπως υπενθυμίζει ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης, «ο κάθε ετεροεπαγγελματίας αγρότης φορολογείται από το πρώτο ευρώ. Ενώ ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης "χτίζει" το αφορολόγητο των 8.500 ή 9.000 ευρώ, όπως αυτό διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων».
Πηγή:https://www.neakriti.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου