.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Πολλαπλασιασμός με καταβολάδες





Σ' αυτό τον τρόπο ο σχηματισμός των ριζών στο νέο φυτό γίνεται ενώ είναι ακόμη ενωμένο με το μητρικό φυτό. Ο βλαστός που θα σχηματίσει την καταβολάδα κάμπτεται ώστε ένα τμήμα του να τοποθετηθεί μέσα στο έδαφος και συγκρατεί­ται σ' αυτή τη θέση με διάφορους τρόπους, ενώ η κορυφή του αφίνεται ελεύθερη έξω από το έδαφος. Η κάλυψη του βλαστού είναι αρκετή για να προκαλέσει το σχηματισμό ριζών, αλλά μπορεί να γίνει και μια μικρή εγκοπή ή αφαίρεση του φλοιού σε σχήμα δακτυλίου πλάτους 1 - 2 cm.
Είναι δαπανηρός τρόπος πολλαπλασιασμού και χρησιμοποιείται για όσα καλλωπιστικά ριζοβολούν δύσκολα με μοσχεύματα και από τους ερασιτέχνες.
Όταν δεν υπάρχει κατάλληλος βλαστός κοντά στο έδαφος τότε το μέσο ριζοβολίας (χώμα , τύρφη , βρύα η ότι άλλο μέσο ριζοβολίας χρησιμοποιήσετε) δηλαδή το εδαφικό υλικό, συγκρατείται στην θέση που πρέπει να προκλη­θεί η δημιουργία ριζών με ένα τεμάχιο πλαστικού που σχηματίζει κύλινδρο και δέ­νεται στις δύο βάσεις .

 Είναι οι καλούμενες εναέριες καταβολάδες. Χρησιμοποιεί­ται εκτός από τον πολλαπλασιασμό, στα φυτά εσωτερικών χώρων που έχουν απο­κτήσει υπερβολικό ύψος για να δημιουργηθεί ένα νέο χαμηλότερο φυτό.

Η αποκοπή από το μητρικό φυτό γίνεται αφού υπάρξει ικανή ριζοβολία του προς πολλαπλασιασμό βλαστού . Αμέσως μετά την αποκοπή και κατά την φύτευση , καλό είναι να κλαδεύεται αυστηρά το νέο φυτό , έτσι ώστε να περιοριστεί η μεγάλη διαπνοή λόγω υπερβολικής φυλλικής επιφάνειας . Συνήθως η καταβολάδα είναι έτοιμη για αποκοπή από το μητρικό φυτό , την επόμενη καλλιεργητική περίοδο . Οι εναέριες καταβολάδες εφαρμόζονται στο τέλος της άνοιξης και κόβονται αρχές φθινοπώρου η την επόμενη άνοιξη .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου