.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Ανάλυση Εδάφους: Απαραίτητη Για Επιτυχημένη Παραγωγή



Ανάλυση εδάφους: απαραίτητη για επιτυχημένη παραγωγή

Καθώς οι απαιτήσεις για αυξημένες παραγωγές χρόνο με το χρόνο μεγαλώνουν, αλλά την ίδια στιγμή και η ποιότητα είναι προαπαιτούμενη, καλό είναι οι παραγωγοί να γνωρίζουν τα οφέλη μιας ανάλυσης εδάφους. Διαδικασία η οποία θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη τουλάχιστον στην αρχή κάθε καλλιεργητικής περιόδου, δυστυχώς ακόμα και σήμερα μοιάζει στα μάτια μεγάλης μερίδας παραγωγών πολυτέλεια. Με την νοοτροπία των καλλιεργητών να αλλάζει όσο περνούν τα χρόνια, η κατάσταση φαίνεται να βελτιώνεται προς το καλύτερο.
 Έτσι, αρκετές αναλύσεις εδαφών και όχι μόνο (αλλά και νερού ή διαλυμάτων θρέψης) γίνονται πλέον πριν από την αρχή κάθε καλλιέργειας, αλλά και πριν την συγκομιδή. Σημαντικό είναι να γνωρίζει ο παραγωγός για ποιους λόγους θα πρέπει να κάνει μια ανάλυση. Στόχος η αυξημένη παραγωγή, η καλή ποιότητα αυτής, αλλά βασικότερα η σωστή λίπανση της καλλιέργειας. Έτσι, τα δεδομένα της ανάλυσης σε συνδυασμό με την εικόνα των φυτών θα δώσουν χρήσιμα συμπεράσματα για την διαχείρισή της, συνεπώς και κέρδος για τον παραγωγό. Κάποιοι βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν κατά την διάρκεια της δειγματοληψίας του χώματος από το χωράφι είναι οι ακόλουθοι. Αντιπροσωπευτικά σημεία για την δειγματοληψία είναι εκείνα όπου το έδαφος δέχεται το νερό της άρδευσης και συνεπώς την λίπανση. Άρα μιλάμε ακριβώς για τα σημεία φύτευσης όπου υπάρχουν οι «σταγόνες» και όχι κάπου αλλού, π.χ. διαδρόμους. Σε αυτά τα σημεία και με την βοήθεια ενός δειγματολήπτη (ειδικό όργανο για την συλλογή χώματος) θα πρέπει να συλλεχθεί χώμα σε βάθος 30 εκατοστών· 15-20 δείγματα από κάθε χωράφι είναι αρκετά αντιπροσωπευτικά. Αρκεί να είναι τυχαία η επιλογή τους, αποφεύγοντας τα σημεία με μεγαλύτερες πιθανότητες ανομοιομορφίας, όπως αυτά που βρίσκονται στις άκρες του χωραφιού και η ποσότητα του χώματος στο τέλος της συλλογής να είναι γύρω στο1 κιλό. Μετά από συγκεκριμένες διεργασίες στο εδαφολογικό εργαστήριο, σε διάστημα περίπου 5 ημερών θα μπορεί ο παραγωγός να έχει μια πλήρη εικόνα για χαρακτηριστικά του εδάφους του όπως η αγωγιμότητα (EC) και το pH, καθώς και τις συγκεντρώσεις των στοιχείων σε αυτό. Με την βοήθεια ειδικών επιστημόνων ερμηνεύεται το αποτέλεσμα της ανάλυσης και καταστρώνεται σε περίπτωση που είναι αναγκαίο μια στρατηγική «θεραπείας» του εδάφους, ώστε να μπορέσουν τα καλλιεργούμενα φυτά να δώσουν το 100% των δυνατοτήτων τους. Από εκεί κι έπειτα, με την εφαρμογή της διορθωτικής συνταγής λίπανσης η αντίδραση των φυτών ανάλογα το είδος της καλλιέργειας είναι άμεση, με ορατά αποτελέσματα σε λίγες μόνο μέρες. Τελειώνοντας, όπως αναφέραμε και προηγούμενα, καλό θα ήταν να γίνονται αναλύσεις εδάφους σε δύο χρονικά σημεία κατά την διάρκεια της καλλιέργειας· μία στην αρχή ώστε να γνωρίζει ο παραγωγός την «εικόνα» του χωραφιού του πριν καλλιεργήσει, ειδικά στην περίπτωση όπου εναλλάσσονται οι καλλιέργειες και μία ακόμα πολύ σημαντική λίγο πριν την συγκομιδή. Έτσι ό παραγωγός θα μπορεί να κάνει τις τελευταίες διορθωτικές κινήσεις, ώστε να πάρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μάλιστα, αν υπολογίσουμε το κόστος ανά χωράφι ή ακόμα καλύτερα ανά στρέμμα, θα δούμε ότι στο τέλος το κέρδος από την ορθότερη λίπανση και την καλύτερη παραγωγή θα είναι πολύ μεγαλύτερο σε σύγκριση με το μηδαμινό κόστος των αναλύσεων.
Πηγή>http://kyttaro.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου