.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Μεγάλη αυγοπαραγωγή απο λίγες κότες: Πως το κάνουμε!



Σήμερα θα πούμε το απόλυτο μυστικό, για τεράστια αυγοπαραγωγή απο λίγες κότες. Όλοι έχουμε ένα κοτετσάκι, και θέλουμε να παίρνουμε το μέγιστο αριθμό αυγών. Άλλοι που ασχολούνται πιο επαγγελματικά με τη παραγωγή αυγών, δεν μπορούν να εφαρμόσουν αυτά τα κόλπα, γιατί όταν έχεις πολλές κότες δε μπορείς να τις περιποιηθείς σωστά. Έτσι λοιπόν τα σημερινά κόλπα είναι για όσους έχουν λιγότερες κότες και θέλουν μέγιστη αυγοπαραγωγή, για να πουλήσουν και κανένα αυγουλάκι, αλλά και να δώσουν σε γνωστούς και φίλους.
Πρώτη προϋπόθεση για υψηλή αυγοπαραγωγή είναι η ηλικία της κότας! Μην περιμένετε απο 2 και 3 χρονών κότες να έχετε την ίδια αυγοπαραγωγή με αυτές που είναι 6-15 μηνών. Όσο πιο γέρικη είναι η κότα τόσο πιο πολύ γεννάει. Στα πτηνοτροφία δεν κρατάνε τις κότες περισσότερο απο 10 μήνες. Μόλις δώσουν το μέγιστο σε αυγά, σφάζονται, και το κρέας τους πηγαίνει κατευθείαν σε σουβλάκια και άλλα κοτόπουλα κρέατα β ποιότητας. Το συμπέρασμα το πρώτο λοιπόν για να εξασφαλίσουμε μέγιστη αυγοπαραγωγή είναι να έχουμε νέες πουλάδες, έτοιμες να μας δώσουν τα πάντα σε αυγά!

Απο την εμπειρία μου θα σας πω ένα κόλπο. Η μεγαλύτερη δυνατή αυγοπαραγωγή που μπορείτε να έχετε είναι όταν εξασφαλίσετε στο κοτέτσι σας νέες πουλάδες 6-7 μηνών. Εκεί είναι η ηλικία που οι κότες θα σας τρελάνουν στα αυγά. Και ξέρετε όταν έχετε κότες τόσο νέες, δεν παίζει τόσο τεράστιο ρόλο το φαγητό! Σκεφτείτε όταν τις ταίζετε και καλά τι έχει να γίνει. Προσωπικά έβαλα κοτοπουλάκια το Σεπτέμβριο, και τώρα παίρνω ασταμάτητα αυγά. Υπολογίστε ότι απο τη στιγμή που θα πάρετε τα κοτοπουλάκια σε 6 μήνες θα γεμίσετε αυγά! Και κάτι τελευταίο. Ποτέ μη κρατάτε γέρικες κότες αν θέλετε να έχετε υψηλή παραγωγή. Το έκανα πολλά χρόνια, να κρατάω τις παλιές κότες επειδή τις αγαπούσα, και το μόνο που κατάφερνα είναι απο 20 κότες να παίρνω 5 αυγά.. Τι χειρότερο να ταίζεις τόση τροφή, για κότες που δεν παράγουν. Αν έχετε νέες κότες γεννάνε αυγό καθε μέρα. Αντιθέτως η πιο παλιά κότα γεννάει κάθε 2 ημέρες και κάνει συνεχώς διακοπές στη παραγωγή της.

Το δεύτερο κόλπο πάλι απο την εμπειρία μου, είναι να ταίζουμε τις κότες τεράστια ποικιλία σε τροφές. Δεν φτάνει το καλαμπόκι και το σιτάρι. Δεν φτάνουν μόνο τα χόρτα, δεν φτάνουν μόνο το ψωμιά. Πρέπει να τις ταίζουμε κυριολεκτικά τα πάντα όταν θέλουμε υψηλή αυγοπαραγωγή. Οι κότες τρώνε τα πάντα και έχουν πεπτικό σύστημα τόσο ισχυρό, που δεν μπορούν να δηλητηριαστούν, ακόμη και αν η τροφή είναι με προχωρημένη μούχλα, πχ ντομάτες και άλλα λαχανικά. Μην σκέφτεστε να πετάξετε ότι μουχλιασμένο έχετε στο σπίτι. Για τις κότες είναι πεντανόστιμο!  Πχ το μουχλιασμένο ψωμί, η σάπιες ντομάτες, και ότι άλλο περισσεύει στις κότες θα γίνει μεζές εκλεκτός! Αυτό που δεν πρέπει να δίνετε στις κότες είναι αλμυρά φαγητά για πέταμα. Πχ αμα δώσετε παστό ψάρι, οι κότες θα δηλητηριαστούν. Το αλάτι δεν το αντέχει ο οργανισμός τους.

Με λίγα λόγια λοιπόν για να έχετε μέγιστη αυγοπαραγωγή πρέπει να ταίζετε μεγάλη ποικιλία σε τροφές. Πχ εγώ σε μια ημέρα στις κότες δίνω: Το πρωί βάζω στη ταίστρα μισό κιλό περίπου καλαμπόκι, στη συνέχεια μαζεύω κλιματόβεργες με φρέσκο πράσινο φύλωμα και τους δίνω μια μεγάλη αγκαλιά, στη συνέχεια τις μέρας τους δίνω διάφορα λαχανικά που περισσεύουν απο τις σαλάτες. Πχ η ντομάτα, το κρεμμύδι το μαρούλι, τα ψωμάκια που περισεύουν είναι μερικές απο τις πιο νόστιμες λιχουδιές για τις κότες μας. Επίσης οι γείτονες πετάνε διάφορα φαγητά, φακές ρύζι κλπ, που είναι εξίσου εκλεκτή τροφή για τις κότες. Εξίσου σημαντική τροφή είναι οι τσουκνίδες και τα άλλα αγριόχορτα που φυτρώνουν στο κήπο. Τα ξεριζώνουμε όλα και ρίχνουμε μια χούφτα κάθε μέρα στις κότες για να αυξήσουμε την αυγοπαραγωγή.

Για παράδειγμα σε αυτό το κήπο αν ξεχορταριάσουμε οι κότες θα κάνουν πάρτυ κυριολεκτικά. Επίσης όλα τα φύλλα που δεν τρώγοντα στα λάχανα οι κότες τα τρώνε με μεγάλη μανία και πρέπει να τις ταίζουμε για νόστιμα αυγά και κρέας. Νομίζω ο συνδιασμός κοτετσιού και κήπου ταυτόχρονα βολεύει πάρα πολύ, γιατι ταίζουμε τις κότες συνεχως πράσινο, και έχουμε και τη καλύτερης ποιότητας κοπριά να ρίχνουμε απο τις κουτσουλιές στο μποστάνι μας


Για περισσότερα και πολύ ενδιαφέροντα άρθρα για τις κότες:

Πηγή:
http://ellinikeskotes.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου