.

.......................... Για τις πιό πρόσφατες τιμές των κηπευτικών,κάντε κλικ δεξιά στον έμπορο που κυνηγά το πεντακοσάευρο . .............................. .......Οι αναγραφόμενες τιμές αφορούν την κοστολόγηση των προιόντων στο χωράφι και δεν περιλαμβάνουν το όποιο κέρδος επιδιώκουν οι μεσάζοντες απο την πώληση στο ράφι.............Μεγάλη προσοχή στις φωτιές!!...... Μην πετάτε αναμμένα αποτσίγαρα,μην δουλεύετε τροχό στην ύπαιθρο,μην κάνετε ηλεκτροκόληση κοντά σε ξερά χόρτα....Οι δυνατοί άνεμοι θα συνεχιστούν μέχρι την Τρίτη.....Τα θαλάσσια στρώματα παρασύρονται πολύ εύκολα απο τους πολύ δυνατούς βοριάδες....Προσοχή στα παιδιά......Η Περιφέρεια Κρήτης, ενημερώνει ότι υπογράφηκε η 3η Τροποποίηση της Απόφασης Ένταξης πράξεων στο Υπομέτρο 6.1 "Εγκατάσταση Νέων Γεωργών", στο πλαίσιο της 1ης πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης έτους 2016, σύμφωνα με την οποία εντάσσονται συνολικά στην Περιφέρεια Κρήτης 1.686 Νέοι Γεωργοί με δημόσια δαπάνη 34.084.500,00 ευρώ. Τα τελικά αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης: http://www.crete.gov.gr/ (Ενότητες: Ενημέρωση-Δράσεις-Πρωτογενής Τομέας). ......

Τρίτη, 9 Μαΐου 2017

Γίνονται αβοκάντο τα πορτοκάλια των Χανίων;

avokanto

Ξεριζώνουν τις πορτοκαλιές τους οι Χανιώτες παραγωγοί, για να καλλιεργήσουν αβοκάντο, ένα προϊόν που προσφέρει υψηλή τιµή παραγωγού και, πλέον, αποτελεί βασικό συστατικό της ευρωπαϊκής διατροφής ενώ σηµειώνεται ότι στα Χανιά καλλιεργείται ήδη από το 1960, ευνοηµένο από το κλίµα και τις εδαφολογικές συνθήκες.
Επίσηµα, σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ καλλιεργούνται 2,5 χιλιάδες στρέµµατα µε αβοκάντο στα Χανιά, αλλά εκτιµάται ότι υπάρχουν περισσότερα από 7 µε 8 χιλιάδες στρέµµατα αν κρίνει κανείς από τις πωλήσεις νεαρών δενδρυλλίων από τα φυτώρια. «Ευελπιστούµε ότι σύντοµα που θα µπουν σε παραγωγή οι νέες φυτείες και εφόσον συνεχίσουµε να τηρούµε τις υψηλές προδιαγραφές ποιότητας το αβοκάντο Κρήτης θα παραµείνει στην κορυφή των προτιµήσεων των Ευρωπαίων καταναλωτών», τονίζει ο Νίκος Παπαδαντωνάκης, από τη ∆ιεύθυνση Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Ο ίδιος µάλιστα σηµειώνει ότι το υποτροπικό αβοκάντο είναι µια δύσκολη αλλά και ιδιαίτερη καλλιέργεια, ιδιαίτερα το καλοκαίρι γιατί δεν συµβιβάζεται µε χαµηλά ποσοστά υγρασίας στο έδαφος και στο περιβάλλον.
Αύξηση κατά 20% στην τιµή παραγωγού
Σύµφωνα µε τον γεωπόνο, υπεύθυνο ποιοτικού ελέγχου της Συνεργατικής Χανίων, Ανδρέα Καντανολέων, η τιµή παραγωγού φέτος για τις ποικιλίες Χας και Φουέρτε άγγιξε τα 2,10 ευρώ, κατά 20% περίπου αυξηµένη σε σχέση µε την περσινή χρονιά καθώς η ποσότητα ήταν περιορισµένη, κυρίως λόγω του χιονιά και της χαλαζόπτωσης του περασµένου ∆εκεµβρίου.
Σηµειώνει δε ότι το κόστος παραγωγής όπως και η απόδοση εξαρτώνται από το µέγεθος των δέντρων.
ΠΗΓΗ:  agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου