.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Η ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΝΕΙ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ



Την κομποστοποίηση των οργανικών φυτικών απορριμμάτων, την ανακύκλωση τους και την παραγωγή φυσικού υγρού λιπάσματος μέσω αυτής της διαδικασίας , προτείνει ο 59χρονος εφευρέτης Μανόλης Ππαδημητρόπουλος από την Ιεράπετρα.



Η μέθοδος που εφαρμόζει, τα τελευταία χρόνια, στηρίζεται στη δράση του γαιοσκώληκα  που ανακυκλώνει τα οργανικά φυτικά υπολείμματα, δημιουργώντας  φυσικό υγρό λίπασμα και θεωρείται ως η βέλτιστη δυνατή λύση  για τον αγροτικό  Δήμο Ιεράπετρας, ( με τους απίστευτους όγκους θερμοκηπιακών φυτικών υπολειμμάτων), τα ξενοδοχεία , τις πολυκατοικίες, τις επιχειρήσεις εστίασης, τους  οργανωμένους αγρότες και  όλους τους ιδιώτες που έχουν οικολογική συνείδηση.

«Έχω ήδη ετοιμάσει έναν υπαίθριο κομποστοποιητή 100 τετραγωνικών μέτρων, στον αναδασμό της Παχιάς Άμμου, όπου μπορώ να δεχτώ σε έναν χρόνο μέχρι 1.000 αγροτικά αυτοκίνητα φορτωμένα με θερμοκηπιακά φυτικά υπολείμματα από τις καλλιέργειες που ξεριζώνονται αυτήν την περίοδο. Στους αγρότες δεν θα κοστίζει τίποτα η ανακύκλωση των φυτών τους,  παρά μόνο η μεταφορά τους  μέχρι την Παχιά Άμμο. Ήδη, σε ένα σημείο αυτού του υπαίθριου κομποστοποιητή, έχω εναποθέσει ένα φορτηγό με γκαζόν από το γήπεδο ποδοσφαίρου του  Καλού Χωριού , και ένα μεγάλο φορτηγό με λιόφυλλα από τα ελαιουργεία της περιοχής, ενώ βρίσκομαι σε πειραματικό στάδιο στην ανακύκλωση του κατσίγαρου των ελαιουργείων. Οι γαιοσκώληκες που έχω τοποθετήσει στον κομποστοποιητή,  έχουν ήδη εξαφανίσει τον όγκο των λιόφυλλων και του γκαζόν και έχουν αποδώσει μεγάλη ποσότητα υγρού λιπάσματος, το οποίο χρησιμοποιώ στις καλλιέργειες ροδιού και άλλων φρουτόδεντρων», μας είπε αφού μας ξενάγησε στο χώρο του, ο Μανόλης Ππαδημητρόπουλος, ο οποίος πριν από δέκα χρόνια είχε ξεκινήσει να φτιάχνει μικρούς οικιακούς κομποστοποιητές σε ειδικά διαμορφωμένα πιθάρια, στα οποία φύτευε κάθε λογής λουλούδια και αρωματικά φυτά.



«Ανακυκλώνοντας όλα τα οργανικά  οικιακά φυτικά απορρίμματα των   κατοίκων της Ιεράπετρας, και μειώνοντας  κατά 70% τον όγκο των φυτικών θερμοκιπιακών υπολειμμάτων, ο Δήμος Ιεράπετρας με ελάχιστο κόστος, θα μπορέσει να εξοικονομήσει πάρα πολλά χρήματα από την κοστοβόρα μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου, θα δημιουργήσει αισθητά  καθαρότερο περιβάλλον στην αγροτική ζώνη, όπου τα φυτικά υπολείμματα μένουν μήνες ολόκληρους έξω από τα θερμοκήπια η μέσα στα ρέματα, και θα μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Είμαι έτοιμος να προσφέρω την τεχνογνωσία  μου στο Δήμο Ιεράπετρας, αν αποφασίσει να εφαρμόσει τη δική μου μέθοδο που δοκιμάζεται ήδη με επιτυχία σε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες  του Μεραμπέλλου», προσθέτει ο  Μανόλης Παπαδημητρόπουλος.

Στον αναδασμό της Παχιάς Άμμου όπου έχει τους κομποστοποιητές του ο Μανόλης Παπαδημητρόπουλος, έχει καταφέρει χρησιμοποιώντας μόνο νερό και το φυσικό υγρό λίπασμα που παράγουν οι γαιοσκώληκες, ανακυκλώνοντας τα φυτικά οργανικά υπολείμματα, να διατηρεί σε εξαιρετική κατάσταση και με μεγάλες δυνατότητες παραγωγής,  καλλιέργειες ροδιού και άλλων εποχικών φρούτων , χωρίς να χρησιμοποιεί χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Έχει δημιουργήσει μάλιστα μια τεχνητή λιμνούλα με χρυσόψαρα τα οποία τρέφονται εν μέρει και με το υγρό λίπασμα των γαιοσκωλήκων.

«Ο μεγάλος κομποστοποιητής που έχω φτιάξει με ειδικά δομικά υλικά τα οποία επιτρέπουν στο υγρό λίπασμα  να στραγγίζει και να οδηγείται στο αρδευτικό σύστημα,  και στο οξυγόνο να περνά για να αναπνέουν οι γαιοσκώληκες, μπορεί να τροφοδοτείται απ’ ευθείας από τα φορτηγά αυτοκίνητα με τεράστιους όγκους φυτικών υπολειμμάτων. Ο Δήμος Ιεράπετρας θα μπορούσε να φτιάξει 2-3 τέτοιους σε διαφορετικά σημεία για να λύσει μια και καλή το πρόβλημα του», συμπληρώνει ο Μανόλης Ππαδημητρόπουλος.



ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΧΙΑΣ ΑΜΜΟΥ ΜΙΚΡΟΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΤΗΣ

Με σχέδιο της μηχανολόγου Άννας Παπαδημητροπούλου, με τις  τεχνικές επινοήσεις του ηλεκτρονικού Γιάννη Λιανάκη και την τεχνογνωσία του Μανόλη Παπαδημητρόπουλου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ιεράπετρας και το Τοπικό Συμβούλιο Παχιάς Άμμου,  κατασκευάστηκε πριν από ένα μήνα , ένας πρότυπος κομποστοποιητής γειτονιάς 1,7 τετρ. μέτρων , ο οποίος τοποθετήθηκε δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού για να μαθαίνουν τα παιδιά να ανακυκλώνουν τα οργανικά τους απορρίμματα.

«Από την ημέρα που άρχισε να λειτουργεί αυτός ο κομποστοποιητής, παίρνοντας ενέργεια από ένα μικρό φωτοβολταϊκό που έφτιαξε ο Γιάννης Λιανάκης, 20 οικογένειες που κατοικούμε εδώ  γύρω και τα παιδιά του σχολείου , τον χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση.

 Από το δικό μου σπίτι έβγαζα κάθε μέρα τρείς σακούλες απορρίμματα . Τώρα οι δυο  με τα οργανικά μπαίνουν στον κομποστοποιητή και η μια με τα υπόλοιπα σκουπίδια πάει στον πράσινο κάδο απορριμμάτων. Οι κάδοι του Δήμου δεν μυρίζουν πια ,  ούτε φυσικά ο κομποστοποιητής και η γειτονιά μας είναι πολύ πιο καθαρή από κάθε άλλη γειτονιά. Αν αυτό εφαρμοστεί σε κάθε γειτονιά σε όλο το Δήμο , θα μειώσουμε τα απορρίμματα μας στο ένα τρίτο», μας είπε ο 57χρονος Γιώργος Ματζαράκης που ζεί στην Παχειά Άμμο.

Πηγή του άρθρου:http://www.radiovereniki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου