.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Γογγύλι

γογγύλι

Brassica oleracea var. gongylodes
Το γογγύλι είναι λαχανικό γνωστό από την αρχαιότητα, ωστόσο στην Ελλάδα δεν είναι από τα πιο δημοφιλή λαχανικά. Καλλιεργείται κυρίως για το διογκωμένο βλαστό ή γογγυλόριζα πάνω στον οποίο αναπτύσσονται τα φύλλα του φυτού. Η γογγυλόριζα καταναλώνεται ωμή ή βρασμένη και μπορεί να έχει χρώμα λευκοπράσινο ή βιολετί. Η ποιότητα της γογγυλόριζας εξαρτάται από το μέγεθος, το σχήμα και τις ουλές που έχουν αφήσει πάνω της τα φύλλα. Βρώσιμα είναι και τα φύλλα του που καταναλώνονται σε σαλάτες ή βράζονται για να συνοδεύσουν κρέας ή ψάρι.
γογγύλι
Σε ότι αφορά τι εδαφικές του απαιτήσεις, δεν διαφέρουν σημαντικά από αυτές των υπόλοιπων σταυρανθών ενώ και για το γογγύλι ιδιαίτερη σημασία έχει η καλή αποστράγγιση. Το γογγύλι είναι πιο ευαίσθητο στο κρύο από τα υπόλοιπα σταυρανθή και οι άριστες θερμοκρασίες για την καλλιέργειά του είναι 18-25οC. Η σπορά γίνεται, όπως και στα υπόλοιπα σταυρανθή, είτε στο σπορείο είτε απευθείας στο χωράφι. Αν η σπορά έχει γίνει σε σπορείο, η μεταφύτευση πραγματοποιείται όταν τα νεαρά φυτά έχουν αποκτήσει ύψος 25-30 cm. Συνήθως τα σπορόφυτα φτάνουν σε αυτό το ύψος μετά από 40 μέρες περίπου. Η φύτευση γίνεται σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 40-70 cm και τα φυτά κάθε γραμμής φυτεύονται ανά 15-20 cm. Οι καλλιεργητικές φροντίδες είναι ίδιες με αυτές για τα υπόλοιπα σταυρανθή. Η άρδευση και η λίπανση πρέπει να εφαρμόζονται με συνέπεια και προσοχή. Όταν υπάρχουν περίοδοι που το έδαφος είναι πολύ υγρό και περίοδοι με ξηρασία, η γογγυλόριζα σκίζεται και ξυλοποιείται.
γογγύλι
Το γογγύλι όταν αναπτύσσεται αργά ή για κάποιο διάστημα σταματάει η ανάπτυξη του, χάνει την ποιότητά του. Το σκάλισμα και η αφαίρεση των ξερών ή προσβεβλημένων φύλλων δεν πρέπει να αμελούνται. Η συγκομιδή γίνεται όσο το γογγύλι είναι ακόμα τρυφερό και η γογγυλόριζα έχει αποκτήσει το κατάλληλο μέγεθος. Το μέγεθος αυτό διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία και τις συνθήκες τις κάθε περιοχής. Ωστόσο οι γογγυλόριζες από τα φυτά που συγκομίζονται συνήθως έχουν διάμετρο 5-10 cm.
Κατά τη φύτευση η γογγυλόριζα δεν πρέπει να καλύπτεται τελείως με χώμα. Συνήθως αφήνεται ακάλυπτη κατά το ¼ για να ενισχυθεί η διόγκωσή της.

Πηγή: http://www.gardenguide.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου