.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Τα ζιζάνια


Τα ζιζάνια


Έλεγχος των ζιζανίων
Η παρουσία ζιζανίων στο έδαφος είναι σημάδι ότι το χώμα είναι γόνιμο. Απαραίτητος όμως είναι ένας έλεγχος ώστε να περιοριστούν σε όλους τους κήπους και ιδιαίτερα σε καινούριο. Η πρόληψη στο αρχικό στάδιο μπορεί να σας απαλλάξει αργότερα από μεγαλύτερα προβλήματα. Η μέθοδος που θα επιλέξετε εξαρτάται από την έκταση του προβλήματος, το πότε θα ασχοληθείτε και το διαθέσιμο χρόνο σας.

Τι είναι ζιζάνιο;
Απλώς ένα φυτό που βρίσκεται σε λάθος μέρος. Σε έναν κήπο άγριας φύσης, τα αγριόχορτα είναι ένα όμορφο μέρος του. Πολλά φυτά του κήπου σκορπίζουν τους σπόρους τόσο γενναιόδωρα, ώστε καταλήγουν ζιζάνια.

Ετήσια ζιζάνια
Τα ζιζάνια αυτού του είδους συμπληρώνουν τον κύκλο της ζωής τους σε μια περίοδο. Μερικά μπορεί να έχουν και δύο γενιές ή και περισσότερες μέσα σε μια περίοδο. Με το σκάψιμο του εδάφους έρχονται στην επιφάνεια θαμμένοι σπόροι ζιζανίων, έτσι στη φύτευση εμφανίζονται ζιζάνια εκεί που νομίζατε ότι ήταν καθαρό το έδαφος.
Πολυετή ζιζάνια
Μερικά ζιζάνια επιζούν από χρόνο σε χρόνο. Είναι φυτά με πασαλώδη ρίζα όπως το ταραξάκο και άλλα με επεκτεινόμενα ριζώματα, όπως οι ενοχλητικές περικοκλάδες και η αγριάδα.

Ζιζάνια με ξυλώδες στέλεχος
Συχνά φυτρώνουν σε εγκαταλελειμμένες τοποθεσίες, όπως η κουφοξυλιά και οι βάτοι.

Χημικά ζιζανιοκτόνα
Αν χρησιμοποιηθούν σωστά, τα χημικά ζιζανιοκτόνα μπορούν να σας γλιτώσουν από ώρες σκαψίματος. Μερικά είναι εξειδικευμένα για ορισμένες περιοχές του κήπου, όπως ο χλοοτάπητας, ο λαχανόκηπος ή το πλακόστρωτο. Πολλά ζιζανιοκτόνα ψεκάζονται και είναι χρήσιμα για το καθάρισμα μεγάλων εκτάσεων με ζιζάνια. 

Ζιζανιοκτόνα που δρουν στο χώμα
Τα ζιζανιοκτόνα που «δηλητηριάζουν» το έδαφος περιγράφονται με αυτό τον όρο. Εφαρμόζονται αμέσως πριν αρχίσει η βλάστηση και εξοντώνουν ουσιαστικά κάθε φυτό στην περιοχή, παραμένοντας στο έδαφος δραστικά για μερικούς μήνες. Τα ζιζάνια με πασσαλώδη ρίζα ανάμεσα σε πλακόστρωτο εξοντώνονται με χημικό ζιζανιοκτόνο.

Ζιζανιοκτόνα επαφής
Ορισμένα φυτά αλλά και προβληματικές περιοχές μπορούν να ψεκαστούν με ζιζανιοκτόνα που καταστρέφουν μόνο το σημείο εκείνο του φυτού που δέχεται το χημικό. Είναι αποτελεσματικά σε όλα τα ετήσια ζιζάνια αλλά έχουν μικρότερη δράση στα πολυετή ζιζάνια, που ξαναβλασταίνουν  από τις ρίζες που παραμένουν στο έδαφος.

Διασυστηματικά ζιζανιοκτόνα
Όλα τα φυτά με τρυφερό φύλλωμα μπορούν να καταστραφούν με διασυστηματικά ζιζανιοκτόνα. Το χημικό απορροφάται από το φυτό, δε μολύνει το έδαφος, έτσι μπορεί να φυτευτεί μόλις τα ζιζάνια ξεραθούν.

Βοτάνισμα με το χέρι
Αν και το βοτάνισμα με το χέρι δεν πολυαρέσει σε ορισμένους και παίρνει πολύ χρόνο, είναι όμως αναπόφευκτο. Το ξερίζωμα των ζιζανίων με την εμφάνιση τους θα πάρει μόνο λίγα λεπτά και θ΄ αποφευχθεί ένα σοβαρότερο πρόβλημα αργότερα. Μερικές επεμβάσεις με πιρούνι, εκριζωτή μαργαρίτας ή σκαλιστήρι δίνουν γρηγορότερη λύση από ότι τα ζιζανιοκτόνα. Τα εργαλεία πρέπει να είναι πάντα καλοακονισμένα για να μπορούν να κόψουν τα ζιζάνια από τις ρίζες τους. Σκαλίστε ή βοτανίστε όταν έχει ζέστη και αέρα, ώστε τα χόρτα να μαραθούν αμέσως. Τα ετήσια ζιζάνια πρέπει πάντα να ξεριζώνονται πριν ανθίσουν και κάνουν σπόρους, για να αποφύγετε περισσότερη δουλειά αργότερα.
Αν προτιμάτε να μην χρησιμοποιείτε χημικά μέσα, ένα φλόγιστρο είναι πολύ αποτελεσματικό αρχές άνοιξης σε μεγάλες εκτάσεις, όπως σε μονοπάτια με χαλίκι ή σε άδειες πρασιές.

Συμβολές βοτανίσματος
Θρυμματίζοντας τα φύλλα των αγριόχορτων πριν τα ραντίσουμε με χημικό ζιζανιοκτόνο, βοηθούμε στην καλύτερη απορρόφησή του. Ίσως αναγκαστείτε να επαναλάβετε τα ραντίσματα για να καθαρίσετε μια έκταση από πολύ βλαβερά αγριόχορτα.

Καταπνίγοντας τα ζιζάνια
Αν καλύψουμε το έδαφος με μαύρο πλαστικό φύλλο θα καταπνιγούν τα ζιζάνια, γιατί θα στερηθούν το φως τον αέρα και την υγρασία. Στερεώστε τις άκρες του πλαστικού με μεγάλες πέτρες. Επειδή όμως θα περάσει ένας χρόνος έως ότου ξεραθούν τα χόρτα προσπαθήσετε να φυτέψετε, ανοίγοντας τρύπες στο πλαστικό και χρησιμοποιήστε το ως κάλυψη εδάφους

Πηγή:http://www.fytokomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου