.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Το κεφάλι του Λια:Μιά ιστορία από το εγκαταλειμμένο χωριό Λεσμοί.

Του Θεόδωρου Νίτσου
Οι Λεσμοί είναι μια τοποθεσία λίγο έξω από τα Τρόπαια. Η εκκλησία του Αγίου Πνεύματος, μια πέτρινη βρύση, λίγα ερείπια και δυο τρία ετοιμόρροπα σπίτια μαρτυρούν ότι εκεί υπήρχε παλιά χωριό. Το χωριό μεταφέρθηκε σταδιακά στα Τρόπαια περίπου στις αρχές του 20ού αιώνα. Η μητέρα του πατέρα μου είχε γεννηθεί εκεί και του διηγούνταν ιστορίες που έλεγαν οι παλιοί Λεσμαίοι.
Είχε ο Λιας κεφάλι;
Μια φορά σε ένα ξεροπήγαδο κοντά στους Λεσμούς κάποιος παρατήρησε κάτι να αστράφτει στο μισοσκόταδο. Μαζεύτηκαν πολλοί Λεσμαίοι και κοιτούσαν προσπαθώντας να δουν τι σόι πράγμα είναι αυτό. Στο τέλος φώναξαν τον Λια τον Έξυπνο, τον πιο έξυπνο άνθρωπο του χωριού. Αυτός ήρθε κοίταξε στο πηγάδι και αποφάνθηκε, είναι φανερό ληστές που τους κυνηγούσε το απόσπασμα, έριξαν τις λίρες που είχαν κλέψει με σκοπό να τις πάρουν αργότερα. Τους πρότεινε μάλιστα και τον τρόπο που θα τις έβγαζαν, θα δεθώ εγώ τους είπε με σχοινιά θα τις μαζέψω και μόλις σας κουνήσω το σχοινί, με ανεβάζετε.
Έτσι και έγινε αλλά δυστυχώς αυτό που γυάλιζε ήταν τα μάτια ενός λύκου που έπεσε κατά λάθος στο πηγάδι, που μόλις είδε τον μεζέ να κατεβαίνει αναπάντεχα, ανοίγει τη στοματάρα του και κόβει στεγνά το κεφάλι του Λιά του Έξυπνου. Κουνήθηκε φυσικά το σχοινί τον ανέβασαν και με μια σχεδόν φωνή αναρωτήθηκαν, είχε ρε παιδιά ο Λιάς κεφάλι; Φυσικά κανένας δεν μπόρεσε να θυμηθεί μια λεπτομέρεια τόσο ασήμαντη, οπότε ρίχτηκε η εύλογη ιδέα, να ρωτήσουμε τη Λιού. Πήγαν ρώτησαν και εκείνη θυμήθηκε κάτι που τους ανησύχησε όλους. Δεν θυμήθηκε φυσικά αν είχε κεφάλι αλλά τους είπε με βεβαιότητα πως την λαμπρή φορούσε σκούφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου