.

.......................... Για τις πιό πρόσφατες τιμές των κηπευτικών,κάντε κλικ δεξιά στον έμπορο που κυνηγά το πεντακοσάευρο . .............................. .......Οι αναγραφόμενες τιμές αφορούν την κοστολόγηση των προιόντων στο χωράφι και δεν περιλαμβάνουν το όποιο κέρδος επιδιώκουν οι μεσάζοντες απο την πώληση στο ράφι.............Μεγάλη προσοχή στις φωτιές!!...... Μην πετάτε αναμμένα αποτσίγαρα,μην δουλεύετε τροχό στην ύπαιθρο,μην κάνετε ηλεκτροκόληση κοντά σε ξερά χόρτα....Οι δυνατοί άνεμοι θα συνεχιστούν μέχρι την Τρίτη.....Τα θαλάσσια στρώματα παρασύρονται πολύ εύκολα απο τους πολύ δυνατούς βοριάδες....Προσοχή στα παιδιά......Η Περιφέρεια Κρήτης, ενημερώνει ότι υπογράφηκε η 3η Τροποποίηση της Απόφασης Ένταξης πράξεων στο Υπομέτρο 6.1 "Εγκατάσταση Νέων Γεωργών", στο πλαίσιο της 1ης πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης έτους 2016, σύμφωνα με την οποία εντάσσονται συνολικά στην Περιφέρεια Κρήτης 1.686 Νέοι Γεωργοί με δημόσια δαπάνη 34.084.500,00 ευρώ. Τα τελικά αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης: http://www.crete.gov.gr/ (Ενότητες: Ενημέρωση-Δράσεις-Πρωτογενής Τομέας). ......

Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017

Το κεφάλι του Λια:Μιά ιστορία από το εγκαταλειμμένο χωριό Λεσμοί.

Του Θεόδωρου Νίτσου
Οι Λεσμοί είναι μια τοποθεσία λίγο έξω από τα Τρόπαια. Η εκκλησία του Αγίου Πνεύματος, μια πέτρινη βρύση, λίγα ερείπια και δυο τρία ετοιμόρροπα σπίτια μαρτυρούν ότι εκεί υπήρχε παλιά χωριό. Το χωριό μεταφέρθηκε σταδιακά στα Τρόπαια περίπου στις αρχές του 20ού αιώνα. Η μητέρα του πατέρα μου είχε γεννηθεί εκεί και του διηγούνταν ιστορίες που έλεγαν οι παλιοί Λεσμαίοι.
Είχε ο Λιας κεφάλι;
Μια φορά σε ένα ξεροπήγαδο κοντά στους Λεσμούς κάποιος παρατήρησε κάτι να αστράφτει στο μισοσκόταδο. Μαζεύτηκαν πολλοί Λεσμαίοι και κοιτούσαν προσπαθώντας να δουν τι σόι πράγμα είναι αυτό. Στο τέλος φώναξαν τον Λια τον Έξυπνο, τον πιο έξυπνο άνθρωπο του χωριού. Αυτός ήρθε κοίταξε στο πηγάδι και αποφάνθηκε, είναι φανερό ληστές που τους κυνηγούσε το απόσπασμα, έριξαν τις λίρες που είχαν κλέψει με σκοπό να τις πάρουν αργότερα. Τους πρότεινε μάλιστα και τον τρόπο που θα τις έβγαζαν, θα δεθώ εγώ τους είπε με σχοινιά θα τις μαζέψω και μόλις σας κουνήσω το σχοινί, με ανεβάζετε.
Έτσι και έγινε αλλά δυστυχώς αυτό που γυάλιζε ήταν τα μάτια ενός λύκου που έπεσε κατά λάθος στο πηγάδι, που μόλις είδε τον μεζέ να κατεβαίνει αναπάντεχα, ανοίγει τη στοματάρα του και κόβει στεγνά το κεφάλι του Λιά του Έξυπνου. Κουνήθηκε φυσικά το σχοινί τον ανέβασαν και με μια σχεδόν φωνή αναρωτήθηκαν, είχε ρε παιδιά ο Λιάς κεφάλι; Φυσικά κανένας δεν μπόρεσε να θυμηθεί μια λεπτομέρεια τόσο ασήμαντη, οπότε ρίχτηκε η εύλογη ιδέα, να ρωτήσουμε τη Λιού. Πήγαν ρώτησαν και εκείνη θυμήθηκε κάτι που τους ανησύχησε όλους. Δεν θυμήθηκε φυσικά αν είχε κεφάλι αλλά τους είπε με βεβαιότητα πως την λαμπρή φορούσε σκούφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου