.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Μετά την αξιολόγηση των νέων γεωργών η προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης



Θέμα ημερών είναι η ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης των αιτήσεων των υποψηφίων και μέχρι τέλος Ιουλίου θα έχει πληρωθεί το 70% των νέων αγροτών. Σε συνδυασμό με τα προαναφερθέντα έγινε και η προδημοσίευση των Σχεδίων Βελτίωσης, ενώ η προκήρυξη θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των νέων γεωργών, ώστε να δοθεί και σε αυτούς η δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων με συγχρηματοδότηση.

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, την Δευτέρα 26 Ιουνίου από την Χαλκίδα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας σε εκδήλωση που σημείωσε εντυπωσιακή συμμετοχή πολιτών και φορέων, μεταξύ των οποίων, οι βουλευτές Γεώργιος Ακριώτης, Αναστάσιος Πρατσόλης και Ζωή Λιβανίου, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης και οι δήμαρχοι της περιοχής.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας και στο πάνελ ήταν επίσης ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ Νίκος Αντώνογλου, ο πρόεδρος του ΕΦΚΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠ Αθανάσιος Καπρέλης και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Αθανάσιος Ζαννιάς.

Όπως είπε ο κ. Αποστόλου, το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ύψους 4,7 δισ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής, θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δισ. ευρώ και μαζί με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας θα ξεπεράσει τα 6,5 δισ. ευρώ.

Όπως εξήγησε ο, την εξαετία 2015-2020 θα εισρεύσουν στον αγροτικό χώρο κοινοτικοί πόροι κοντά στα 20 δισ. ευρώ – και μάλιστα χωρίς «αντίδωρο» – αν υπολογίσει κανείς τα αναπτυξιακά προγράμματα και τις άμεσες ενισχύσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Αποστόλου, έχουν προκηρυχθεί ως σήμερα πολλά μέτρα και δράσεις, όπως των Νέων Γεωργών ύψους 241 εκατ. ευρώ, στη οποία εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από 14.700 νέους αγρότες. Όπως σημείωσε, στη Στερεά Ελλάδα προβλέπεται η ενίσχυση 930 νέων αγροτών με 17 έως 22 χιλιάδες ευρώ. Έχουν υποβάλλει αίτηση 730, εκ των οποίων 110 από την Εύβοια.

Εκτός από την προκήρυξη των νέων γεωργών και την προδημοσίευση των Σχ. Βελτίωσης, πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα και η κοινή πρόσκληση για την επιλογή των Ομάδων Τοπικής Δράσης και των Τοπικών Προγραμμάτων στο πλαίσιο του νέου LEADER , με δημόσια δαπάνη 322 εκατ. ευρώ για το ΠΑΑ και 54 εκατ. ευρώ για το ΕΠΑλΘ αντίστοιχα. Στη Στερεά Ελλάδα θα κατανεμηθούν 30 εκατ. ευρώ.

Επίσης προκηρύχθηκε το μέτρο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων για επενδύσεις άνω των 600 χιλ. ευρώ με δημόσια δαπάνη 120 εκατ. ευρώ, και ακολούθησε η προκήρυξη 30 εκατ. για επενδυτικά σχέδια μεταποίησης σε μη αγροτικό προϊόν, όπως οι κλάδοι της ζυθοποιίας, της παραγωγής αιθέριων ελαίων και άλλοι και 100 εκατ. ευρώ, για επενδύσεις κάτω των 600 χιλ. ευρώ από τις Περιφέρειες και τα τοπικά προγράμματα LEADER.

Επίσης εντός του καλοκαιριού θα προκηρυχθεί και το 50% των επενδυτικών κονδυλίων για την αλιεία.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέλυσε μιλώντας στην εκδήλωση τις συγκεκριμένες ευκαιρίες χρηματοδότησης και ανάπτυξης που δημιουργούνται ειδικά στην Εύβοια με βάση την παραγωγική βάση του νησιού.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στις δυνατότητες που δημιουργούνται για:
-Την παραγωγή ελαιοκομικών προϊόντων
-Την παραγωγή ξηρών σύκων
-Την παραγωγή κηπευτικών προϊόντων
-Την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών
-Την παραγωγή προϊόντων πτηνοτροφίας και χοιροτροφίας.
-Την ανάπτυξη και επέκταση της αιγοπροβατοτροφίας (κατοχύρωση της ονομασίας ΠΟΠ Αρνάκι/Κατσικάκι Καρύστου, λειτουργία σφαγείου στη Βόρεια Εύβοια και τυροκομείου στην περιοχή Κύμης και Κονιστρών)
-Την επέκταση της μελισσοκομίας
-Τη σύνδεση του αλιευτικού στόλου με τα προγράμματα του ΕΠΑΛΘ, αλλά και την προώθηση της ιχθυοκαλλιέργειας

Αναφερόμενος στην ανάγκη υγιών συνεταιριστικών οργανώσεων, ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι «για να μπορέσει το Υπουργείο να απορροφήσει αποτελεσματικά τους διαθέσιμους πόρους, πρέπει να έχει ως συνομιλητές και επενδυτές συλλογικότητες που θα είναι, είτε συνεταιρισμοί, είτε ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, είτε διεπαγγελματικές οργανώσεις, είτε κοινωνικά σχήματα».

Δήλωσε μάλιστα ότι προς αυτή την κατεύθυνση, θα αναβαθμιστεί το ΚΕΓΕ Αρτάκης σε Πιλοτικό Κέντρο Γεωργικών Εφαρμογών, Κατάρτισης και Εξυπηρέτησης του Αγρότη.


πηγη:paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου