.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Χολέρα - περονόσπορος απειλούν αμπέλια



Όταν έχουμε τις επόμενες μέρες αύξηση της θερμοκρασίας από τους 25 βαθμούς και πάνω, το θειάφι είναι πολύ χρήσιμο για την πρόληψη της χολέρας, για την οποία άλλωστε χρειάζονται τακτικές επεμβάσεις από τους παραγωγούς, αφού είναι πιο πιθανός ο κίνδυνος της χολέρας απ' ό,τι του περονόσπορου.



Να επικοινωνούν με τους γεωπόνους που παρακολουθούν τις καλλιέργειές τους και να συμβουλεύονται τις γεωργικές προειδοποιήσεις του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος για περονόσπορο και για βοτρύτη σε κάποιες περιοχές, ανάλογα με τα καιρικά φαινόμενα που έχουν επικρατήσει τις τελευταίες μέρες, καλεί τους αμπελουργούς της Κρήτης ο γεωπόνος-πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Proactive Νίκος Μπουνάκης.

«Αν δεν έβρεχε, το πρόβλημα στο οποίο θα εστιάζαμε την προσοχή μας θα ήταν να προλάβουμε τη χολέρα. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο κόσμος να εφησυχάζει για τον κίνδυνο του περονόσπορου και του βοτρύτη, που για να αναπτυχθούν στα αμπέλια μιας περιοχής σημαίνει ότι έχουν πέσει συγκεκριμένες ποσότητες νερού», εξηγεί ο Νίκος Μπουνάκης. Δηλαδή, δε σημαίνει ότι, επειδή έβρεξε σε μια περιοχή, θα υπάρξουν και αυτές οι ασθένειες στα αμπέλια.

«Χρειάζονται πάνω από 10 χιλιοστά νερού. Δηλαδή σε πολλές περιοχές μπορεί να έχει βρέξει, αλλά να μην έχει κάνει τόσο νερό, ώστε να υπάρξει πρόβλημα περονόσπορου ή βοτρύτη. Αν δηλαδή έχουμε ένα αμπέλι που είναι σε ένα λόφο που δεν έβρεξε πολύ, "έφαγε" μια μπόρα αλλά φύσηξε μετά αεράκι και το στέγνωσε, δεν έχει πρόβλημα να πάμε να ψεκάσουμε. Αν ο αμπελουργός έχει κάνει κι ένα προληπτικό ψέκασμα με χαλκούχο σκεύασμα, δεν έχει πρόβλημα. Όταν τώρα το αμπέλι βρίσκεται σε μια λαγκαδιά, που δε στεγνώνει εύκολα το αμπέλι και έχει από μόνο του υγρασίες, και "έφαγε" και μια καλή βροχή, εκεί πρέπει να πας να ψεκάσεις με ένα δυνατό διασυστηματικό μυκητοκτόνο», τονίζει ο κ. Μπουνάκης.


Βέβαια, όπως ξεκαθαρίζει,  σε γενικές γραμμές οι έντονες βροχοπτώσεις και οι κατά τόπους χαλαζοπτώσεις των τελευταίων ημερών δε φαίνεται να έχουν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα φυτονόσων στους αμπελώνες.

«Οι παραγωγοί είχαν πραγματοποιήσει προληπτικούς ψεκασμούς για μυκητολογικά αίτια (περονόσπορος) και σε κάποιες περιπτώσεις, λόγω των ασυνήθιστων καιρικών φαινομένων, είχαν πραγματοποιηθεί και ψεκασμοί με διασυστηματικά μυκητοκτόνα», όπως λέει ο Νίκος Μπουνάκης.

«Αλλά επειδή δε δέχτηκαν όλες οι περιοχές την ίδια βροχόπτωση και τα αμπέλια σε κάθε περιοχή δεν είναι στο ίδιο στάδιο ανάπτυξης, πρέπει ο κάθε παραγωγός να πηγαίνει μόνος του, να βλέπει το χωράφι και να διαπιστώνει αν χρειάζεται ή όχι νέα επέμβαση. Και όπου δουν ότι υπάρχει κάποιο μόλυσμα, πρέπει να παρέμβουν με διασυστηματικά μυκητοκτόνα»...

Τα συμπτώματα αυτά είναι "λαδιές" στα φύλλα σε ό,τι αφορά τον περονόσπορο. Βέβαια, από τη στιγμή που θα διαπιστωθούν αυτές οι "λαδιές" η κατάσταση πλέον είναι πολύ δύσκολη. Στο μεταξύ, καλό είναι, σύμφωνα και με τον κ. Μπουνάκη, να γίνουν προληπτικές επεμβάσεις με χαλκό, που προστατεύει από τον περονόσπορο. Ωστόσο, πάντα προληπτικά χρησιμοποιείται ο χαλκός, διότι αν παρατηρηθεί μόλυσμα, ο χαλκός δε βοηθάει σε τίποτα και χρειάζεται αμέσως τότε ψεκασμός με διασυστηματικό μυκητοκτόνο, όπως ξεκαθαρίζει ο γνωστός γεωπόνος.


Προληπτικοί ψεκασμοί και για βοτρύτη

Σε ό,τι αφορά το βοτρύτη, ο Νίκος Μπουνάκης αναφέρει ότι «σε περιοχές όπου παρατηρήθηκαν έντονες βροχοπτώσεις και οι αμπελώνες βρίσκονται στο στάδιο της άνθισης, θα πρέπει οι παραγωγοί να μεριμνήσουν πραγματοποιώντας προληπτικούς ψεκασμούς. Σε αμπελώνες που βρίσκονται στο στάδιο της άνθισης και παρατηρούνται συμπτώματα από περονόσπορο ή έχει παρέλθει ο χρόνος δράσης του μυκητοκτόνου, συνίσταται να μη θεωρηθούν ασήμαντα, αλλά να πραγματοποιηθούν ψεκασμοί συνδυαστικά με το βοτρύτη».

Σε αμπελώνες που έχει ολοκληρωθεί το στάδιο της άνθισης και βρίσκονται στο στάδιο της καρπόδεσης ή στο στάδιο αύξησης της ράγας, συστήνεται οι παραγωγοί να συνεχίσουν την προστασία των αμπελώνων από μυκητολογικές προσβολές. Σε κάθε περίπτωση και επειδή οι βροχοπτώσεις είχαν διαφορετική ένταση σε διαφορετικές περιοχές του νομού, αλλά και οι αμπελώνες βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο ανάπτυξης, οι παραγωγοί θα πρέπει να επικοινωνούν με τους γεωπόνους που παρακολουθούν τις καλλιέργειές τους και να συμβουλεύονται τις γεωργικές προειδοποιήσεις του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών», αναφέρει ο Νίκος Μπουνάκης.



πηγη:neakriti.gr
Το διαβάσαμε στο:http://www.radiovereniki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου