.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Ψαρεύοντας με κιούρτο


Αποτέλεσμα εικόνας για κιούρτος φωτο
Ο κύρτος (ή κιούρτος) είναι μια έξυπνη παγίδα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλά είδη ψαριών. Τα συνηθέστερα είναι οι σκάροι και οι σάρπες.
Σαργοί, κέφαλοι, ροφοί, στήρες, είναι επίσης ευάλωτα στον κύρτο. Φυσικά δεν πετάμε στη θάλασσα τον κιούρτο και περιμένουμε να γεμίσει ψάρια. Πρέπει να ξέρουμε τι δόλωμα θα βάλουμε, πως θα το βάλουμε, που θα ρίξουμε τον κύρτο, το σχήμα του και πως θα τον ρίξουμε. Οι περισσότεροι κύρτοι είναι στρογγυλοί, με διάμετρο από μισό ως δυο μέτρα ή και παραπάνω. Αλλά μπορεί να έχει και άλλο σχήμα. Ξέρω ανθρώπους που βγάζουν καλά μεροκάματα με δυο κύρτους.
Ας αρχίσουμε με τους σκάρους.
Ο κύρτος για σκάρους πρέπει να είναι κυρίως στρογγυλός με διάμετρο 0,80 – 1,20μ με τρύπα περίπου 15 εκατοστά και ύψος περίπου 20 εκατοστά. Οι κύρτοι του εμπορίου είναι πολύ καλοί. Για δόλωμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φασολιές ή το πράσινο φύκι που φυτρώνει στα ρηχά βραχάκια εκεί που χύνονται ρυάκια και υπόνομοι όμβριων υδάτων. Εκεί που θα ρίξουμε τον κύρτο πρέπει να κάνουμε προετοιμασία 3-4 μέρες πριν. Δηλαδή… “τάισμα!” Τα ψάρια πρέπει να συνηθίσουν ότι στο συγκεκριμένο μέρος υπάρχει τροφή και ότι αυτή η τροφή είναι ακίνδυνη. Γι αυτό φτιάχνουμε μπάλες από το δόλωμα και τις τοποθετούμε με κολύμπι ή με τη βάρκα στο σημείο που θα ψαρέψουμε με τον κύρτο.
Έτσι βάζουμε τα δολώματα της βάσης του κύρτου.
kirtos01
Και έτσι βάζουμε τα δολώματα έξω από τον κύρτο. Όπως φαίνεται στο σχέδιο το ένα μπαλάκι κρέμεται πάνω από τον κύρτο.
kirtos02
Ο τρόπος ψαρέματος για σάρπες είναι ο ίδιος μόνο που χρειάζεται πιο συστηματικό τάισμα. Η διαφορά είναι στο σχήμα του κύρτου που πρέπει να είναι πολύ πιο μεγάλος, περίπου 1,50 μέτρα. Το στόμιο να είναι πιο μεγάλο και να μην κατεβαίνει πολύ μέσα στον κύρτο. Επίσης δεν πρέπει αν ψαρεύεται σκάρους ή σάρπες να δέσετε με σχοινάκι τον κύρτο. Σίγουρα δεν θα μπει τίποτα μέσα. Αν τα εφαρμόσετε αυτά σίγουρα ο κύρτος θα γεμίσει.
Κύρτος με το ίδιο σχήμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ροφούς, στήρες και χταπόδια χρησιμοποιώντας για δόλωμα σαρδέλες, γόπες, μαρίδες, φρίσες ή άλλα μικρόψαρα. Το βάθος φυσικά πρέπει να είναι μεγαλύτερο. 5 μέτρα και πάνω.
Για κέφαλους μικρού μεγέθους (ειδικούς για ζωντανό δόλωμα) παίρνουμε μια μικρή λευκή λεκάνη με διάμετρο 50-60 πόντους και ταιριάζουμε ένα λευκό πανί με τρύπα περίπου 5 πόντους στη μέση και το δένουμε σφιχτά από πάνω. Για δόλωμα χρησιμοποιούμε ζυμάρι με νερό αλεύρι και ζάχαρη. Το αλείφουμε στο πανί πριν να το δέσουμε και μετά το δένουμε βάζοντας τη μεριά με ζυμάρι εσωτερικά. Πριν να το ρίξουμε βάζουμε μέσα μερικές πέτρες για να βουλιάζει. Και έτοιμος. Τον τοποθετούμε χωρίς πολύ θόρυβο σε νερό που ξέρουμε ότι έχει κέφαλους και σε βάθος μέχρι 1,50 μέτρα. Αυτό το είδος κύρτου δεν χρειάζεται πολύ δεξιοτεχνία και να είστε σίγουροι ότι θα μαζέψετε πολύ περισσότερα ζωντανά δολώματα από ότι θα χρειαστείτε.
Πολλοί ψαρεύουν σαργούς και σπάρους με τον κύρτο. Προσωπικά δεν το έχω δοκιμάσει. Αλλά έχω δει να πιάνουν πολλά και καλά κομμάτια. Για σαργούς καλό δόλωμα είναι το τυρί. Όλων των ειδών τα τυριά είναι καλό δόλωμα για τον σαργό. Φυσικά αυτά που δουλεύουν καλύτερα είναι τα τυριά που βγάζουν μυρωδιά. Και χαλασμένα να είναι, καλύτερα θα δουλέψουν. Λιώνουμε λοιπόν τα τυριά και χρησιμοποιούμε καλσόν για να τα κάνουμε μπάλες. 5 στον πάτο και μια στην είσοδο του κύρτου. Βάζουμε και μερικά μικρά κομμάτια σκόρπια μέσα στον κύρτο. Δεν ξεχνάμε το τάισμα για 2-3 μέρες και τον ρίχνουμε σε μικρά βάθη, μέχρι 5 μέτρα.
Όπως και να έχει φίλοι μου, πιστεύω ότι ο κιούρτος είναι ένας έξυπνος, ασφαλές και αποδοτικός τρόπος ψαρέματος.
Δοκιμάστε τον και καλή σας διασκέδαση!

Κώστας Πανάρετος
(kpanaretos@yahoo.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου