.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Xylella fastidiosa και η χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην καλλιέργεια της ελιάς

Αγροτικές Καλλιέργειες

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει τους υπόχρεους (φυτωριούχους, εισαγωγείς, διακινητές, παραγωγούς, εταιρίες διεθνών μεταφορών, ελαιοκομικούς συνεταιρισμούς, τελωνιακούς κ.α.) για τα παρακάτω που αφορούν την καλλιέργεια της ελιάς:
Α). Επιβλαβής οργανισμός καραντίνας Xylella fastidiosa: Ο συγκεκριμένος οργανισμός που, όπως ενημερώσαμε με παλαιότερα δελτία τύπου, έχει μολύνει περίπου το 10% στου συνόλου των ελαιοδέντρων στην περιφέρεια της Απουλίας στην Ιταλία και στη συνέχεια διαπιστώθηκε στη Γαλλία και στη Γερμανία, πρόσφατα εντοπίστηκε και στην Ισπανία. Στην Ελλάδα δεν έχει γνωστοποιηθεί μέχρι σήμερα καταγραφή του συγκεκριμένου παθογόνου, όμως η διαπίστωση της παρουσίας του σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό χώρων της Ε.Ε. οδηγεί τις φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες της Χώρας σε αυξημένη ετοιμότητα για να αποτραπεί ο κίνδυνος της εισαγωγής και εξάπλωσής του.
Υπενθυμίζουμε ότι η Xylella fastidiosa κατατάσσεται στην κατηγορία των επιβλαβών οργανισμών μέγιστου ρίσκου για την Ελλάδα, που αν εγκατασταθεί θα έχει δυσβάσταχτες οικονομικές συνέπειες και τεράστιες επιπτώσεις στο αγροτικό οικοσύστημα και στον τουρισμό.
Σύμφωνα με την ισχύουσα φυτοϋγειονομική νομοθεσία (Π.Δ. 365/2002-ΦΕΚ 307Α) οι υπόχρεοι οφείλουν να γνωστοποιούν στην αρμόδια αρχή (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής) οποιαδήποτε ασυνήθιστη εμφάνιση επιβλαβών οργανισμών ή συμπτωμάτων ή κάθε άλλη ανωμαλία που αφορά τα φυτά.
Πληροφορίες για τα συμπτώματα καθώς επίσης και πλούσιο φωτογραφικό υλικό περιλαμβάνει το έντυπο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου: www.bpi.gr > ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ > Επισκοπήσεις > Κατευθυντήριες Οδηγίες Μακροσκοπικών Ελέγχων> Βακτήρια/Φυτοπλάσματα>ΟΔΗΓΙΕΣ Xylella fastidiosa
Η Υπηρεσία μας έχει αναρτήσει κατάλογο των φυτών ξενιστών του οργανισμού στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας:
www.thessaly.gov.gr>Ενημέρωση>Γεωργικά Θέματα>2016>ΠΕ Λάρισας>Ενημέρωση> Φυτά ξενιστές ευπαθή στον επιβλαβή οργανισμό Xylella fastidiosa (15/2/2016)
Β). Υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων: Με αφορμή την έναρξη της περιόδου χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην καλλιέργεια της ελιάς και με βάση τη στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων διαπίστωσης παραβάσεων από τη χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στη συγκεκριμένη καλλιέργεια από το 2013 έως σήμερα, που πραγματοποίησε η Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προέκυψαν τα παρακάτω:
Στα περισσότερα δείγματα που αναλύθηκαν και περιελάμβαναν ελαιολάδου, ελαιοκάρπου και φύλλων, δεν εντοπίστηκαν παραβάσεις σχετικά με τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Στην Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ διαβιβάστηκαν εξήντα τέσσερις περιπτώσεις (64) με ευρήματα μη επιτρεπτών υπολειμμάτων, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων αφορούσε τη δραστική ουσία chlorpyrifos. Σημειώνεται ότι σκευάσματα της δραστικής ουσίας chlorpyrifos δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια της ελιάς.
Παρακαλούνται οι ελαιοπαραγωγοί να τηρούν τις οδηγίες των ετικετών κατά τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων και να χρησιμοποιούν μόνο εγκεκριμένα για την καλλιέργεια σκευάσματα που φέρουν ελληνική ετικέτα.
Η Υπηρεσία μας υπενθυμίζει στους ενδιαφερόμενους ότι σύμφωνα με το άρθρο 45§3 του ν. 4036/2012 (ΦΕΚ 8Α):«Σε όποιον χρησιμοποιεί γεωργικά φάρμακα χωρίς να τηρεί τα αναγραφόμενα στη συσκευασία ή την ετικέτα τους, επιβάλλεται πρόστιμο από τριακόσια (300) έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ».

Οι ενδιαφερόμενοι για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν να απευθύνονται στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας, Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (τηλέφωνα: 2413 511110, 511119, 511181).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου