.

................... Για τις πιό πρόσφατες τιμές των κηπευτικών,κάντε κλικ δεξιά στον έμπορο που κυνηγά το πεντακοσάευρο . .............................. .......Οι αναγραφόμενες τιμές αφορούν την κοστολόγηση των προιόντων στο χωράφι και δεν περιλαμβάνουν το όποιο κέρδος επιδιώκουν οι μεσάζοντες απο την πώληση στο ράφι.............Μεγάλη προσοχή στις φωτιές!!...... Μην πετάτε αναμμένα αποτσίγαρα,μην δουλεύετε τροχό στην ύπαιθρο,μην κάνετε ηλεκτροκόληση κοντά σε ξερά χόρτα.... ......

Παρασκευή, 6 Απριλίου 2018

Τα νοσταλγικά γαρδουμπάκια

Αποτέλεσμα εικόνας για γαρδουμπάκια

Αν εχουμε λαχταρίσει καποια φαγητα απο τα παιδικα μας χρονια, ενα απο αυτα, ηταν σίγουρα και τα γαρδουμπακια!


Ειτε αρνησια, ειτε κατσικισια, αλλα σίγουρα γαλακτος, ηταν το αγαπημενο φαι, μικρων κα μεγαλων.
Μπορουσαν να γινουν αυγολεμονο το χειμωνα και να αντικαταστησουν τη μαγειριτσα της υπιλοιπης Ελλαδας.
Μπορουσαν ομως και να γινουν λεμονατα η τσιγαριστα με ντοματα πατατες και κολοκυθακια για το καλοκαιρι.
Σημερα πια, σπανια μπαινουν στο τραπεζι, γιατι οι συγχρονες νοικοκυρες δεν μπαινουν στη διαδικασια να πλυνουν μια κοιλια, η να τσουδισουν (καψαλισουν) τα ποδαρακια στη παρασθια.
Ποσες νοικοκυρες σημερα μπαινουν στη διαδικασια,,μονες τους να τυλλιξουν με τα αντερακια τα συκωτακια και το φλεμονα? (πνευμονια).
Παλια με τα αντερακια, τυλλιγαν και τα ποδαρακια, εμπαιναν ομως και σκετα.
Ετσι ειχαμε για τη κατσαρολα, μια σηκωταρια αρνησια η κατσικισια γαλακτος, πλημενη καθαρισμενη και τυλλιγμενα τα γαρδουμακια περιπου 10 εκατοστα.
Για να γινουν αυγολεμονο, οπως στη φωτογραφια, χρειαστηκε να συμβουλευτουμε παλι την κ. Ευα Μαραγκακη, να μας πει, καθως εχει γνωσεις απο ντοπιες παλιες συνταγες…
Ειναι πολυ ευκολο, μας λεει η Ευα…
Καθαριζουμε τα κοιλιδακια και τα αντερακια μας, και κανουμε μερικες πλεξιδες.
Βαζουμε στη κατσαρολα ενα ποτηρακι λαδι, τα ριχνουμε μεσα, και τα τσιγαριζουμε ελαφρως.
Στη συνεχεια, ψιλοκοβουμε ενα κρεμυδι, και το ριχνουμε και αυτο, μαζι με αλατι και πιπερι.
Βαζουμε νερο, σχεδιον να το καλυπτει.
Οταν εχουν ψηθει καλα, ριχνουμε προαιρετικα και λιγο ανηθο ψιλοκομενο.
Χτυπαμε δυο αυγα σε ενα πιατο, ριχνουμε μισο ποτηρι λεμονι, και ζουμι απο τη κατσαρολα, τα ανακατευουμε στο πιατο και το ριχνουμε στη κατσαρολα ανακατευντας στη να παει παντου.
Ξαναστενουμε στη φωτια τη κατσαρολα για δυο λεπτα να ψηθει και το αυγο και τη κατεβαζουμε.
Ιδανικο φαι για κρασακι κοκκινο, αν ειναι δυνατον ντοπιο…
Κειμενο απο επεξεργασια συνταγης Ευας Μαραγκακη

Πηγή:www.cretanmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου