.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Λίπανση με σύμφυτο

 - 7 τρόποι να κάνετε λίπανση με σύμφυτο

Το σύμφυτο είναι ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στον κήπο της αεικαλλιέργειας, προσελκύοντας επικονιαστές και ευεργετικά έντομα, παρέχοντας ιατρική αξία και εμπλουτίζοντας το έδαφος με θρεπτικά συστατικά. Εδώ παρουσιάζουμε επτά τρόπους λίπανσης με σύμφυτο που μπορούν να γονιμοποιήσουν το έδαφος για πιο υγιεινές και αποδοτικότερες καλλιέργειες. 
Σύμφυτο: Το αστέρι της αεικαλλιέργειας
Εάν η αεικαλλειέργεια (permaculture) είχε ένα παιδί για αφίσα, θα ήταν το σύμφυτο. Το σύμφυτο είναι ένα πολυλειτουργικό, παραγωγικό και χαμηλής συντήρησης βότανο - όλα όσα ψάχνουμε όταν επιλέγουμε τα φυτά για τον κήπο της αεικαλλιέργειας. Τα λουλούδια του σύμφυτου προσελκύουν επικονιαστές και τα μεγάλα φύλλα παρέχουν οικοτόπους για ευεργετικά έντομα. Είναι επίσης ένα από τα πιο ισχυρά και αποτελεσματικά φαρμακευτικά γνωστά βότανα.

Συλλέγοντας θρεπτικές ουσίες με τις μακριές ρίζες του από τα βαθιά μέρη του εδάφους, το σύμφυτο είναι υψηλής περιεκτικότητας σε άζωτο, φωσφόρο, κάλιο, ποτάσα και ασβέστιο.
Εδώ είναι επτά τρόποι που μπορούμε να επωφεληθούμε από την καλοσύνη του σύμφυτου για να εμπλουτίσει και να διαμορφώσει δωρεάν το έδαφος για πιο υγιεινές και πιο πλούσιες καλλιέργειες.

1: Ενεργοποιήστε την κομποστοποίηση με σύμφυτο

Τα κομμάτια του σύμφυτου έχουν υψηλό άζωτο, καθιστώντας τους ένα εξαιρετικό βιοενεργοποιητή στον κάδο λιπασματοποίησης. Εάν έχετε μια μεγάλη ποσότητα αποξηραμένου καφέ υλικού - όπως τα πεσμένα φύλλα – η στρωματοποίηση με κομμένα φύλλα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να εξισορροπήσετε την αναλογία άνθρακα προς άζωτο και να ξεκινήσετε την αποσύνθεση.
Για να δώσετε στο σωρό κομποστοποίησης ένα άμεσο γρήγορο βοήθημα, συλλέξτε φύλλα σύμφυτου και συντρίψτε τα. Χρησιμοποιούμε ψαλίδι κήπου για να κόψουμε γρήγορα τα φύλλα. Προσθέστε μια μικρή ποσότητα νερού και ανακατέψτε / συνθλίψτε για ένα δύο λεπτά για να κάνετε μια πάστα. Προσθέστε περισσότερο νερό για να υγροποιήσετε, στη συνέχεια ρίξτε όλο το διάλυμα πάνω στο σωρό κομποστοποίησης. Αυτό το μικρό γρήγορο επιπλέον βήμα είναι ισοδύναμο με την μάσηση των τροφίμων. Η προ-πέψη βοηθά τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς του σωρού κομποστοποίησης (όπως αυτούς των στομαχιών μας) να δουλεύουν γρηγορότερα.
Το τελικό κομπόστ θα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά με την προσθήκη σύμφυτου.


2: Κοπριά από σύμφυτο

Η πράσινη κοπριά είναι μια εναλλακτική λύση σαν συμπλήρωμα των ζωικών λιπασμάτων για βελτίωση του εδάφους. Τα πράσινα φυτά κόβονται απλά και μετατρέπονται στο έδαφος. Για όσους βρίσκονται σε πόλεις που μπορεί να μην έχουν εύκολη πρόσβαση σε κοπριά ζώων, οι πράσινες κοπριές είναι η καλύτερη επιλογή.
Οι πηγές κοπριάς βαθμολογούνται για τις τιμές τους σε Ν-Ρ-Κ (άζωτο-φώσφορο-κάλιο), δεδομένου ότι είναι οι βασικές ανάγκες των φυτών για υγιή ανάπτυξη.
Όταν συγκρίνουμε την κοπριά σύμφυτου (1.8-0.5-5.3) με κοπριά κοτόπουλου (1.1-0.8-0.5) για παράδειγμα, μπορούμε να δούμε ότι είναι σχετικά κοντά στην αξία, με το σύμφυτο να έχει στην πραγματικότητα υψηλότερες τιμές αζώτου και καλίου. Συγκριτικά, η αξία του σπιτικού λιπάσματος συνήθως πέφτει γύρω στο 0,5-0,5-0,5, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι το όφελος του λιπάσματος είναι στο ευεργετικό του μικροβιακό περιεχόμενο και ως βελτιωτικό εδάφους, και όχι ως λίπασμα.
Όταν χρησιμοποιείτε σύμφυτο σαν πράσινη κοπριά, προσθέστε το ψιλοκομμένο στο έδαφος κήπου το φθινόπωρο. Ανακατέψτε το απαλά μέσα στα κορυφαία στρώματα του εδάφους χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι κήπου. Την άνοιξη, θα έχει ως επί το πλείστον αποσυνθέσει και εμπλουτίσει το χώμα.
Εναλλακτικά, η κοπριά μπορεί να προστεθεί στις αρχές της άνοιξης-τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από τη φύτευση. Για να ξεκινήσετε την αποσύνθεση της κοπριάς σε αυτή την καθυστερημένη ημερομηνία, δοκιμάστε τη γρήγορη μέθοδο που εξηγείται παραπάνω στο θέμα Ενεργοποίηση κομποστοποίησης.
Σημείωση: Το Comfrey δεν μπορεί να βγει από το χειμερινό ύπνο του μέχρι τα τέλη Μαρτίου / αρχές Απριλίου, ανάλογα με την τοποθεσία σας, οπότε μπορεί να μην υπάρχουν φύλλα σύμφυτου για κόψιμο για να χρησιμοποιηθούν πριν ξεκινήσει η καλλιεργητική περίοδος.
Για να αντιμετωπίσετε αυτό το πιθανό πρόβλημα, δείτε το επόμενο βήμα!


3.Σκόνη σύμφυτου

Έχοντας πάντα αποξυραμένη σκόνη φύλλων και ρίζας σύμφυτου είναι μια συνήθεια που έχω συνηθίσει. Χρησιμοποιώ τα αποξηραμένα φύλλα για να φτιάξω μια θεραπευτική μάζα για κοψίματα, γρατζουνιές, δαγκώματα, μώλωπες, επώδυνες αρθρώσεις και κάθε είδους εξωτερικές παθήσεις.
Αποξηραμένα και κονιοποιημένα (ρίζα ή φύλλα) σύμφυτου μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή και γονιμοποίηση του εδάφους στον κήπο. Κάνετε το δικό σας αποξηραίνοντάς το με αέρα ή χρησιμοποιώντας έναν αποξηραντή στους 35 βαθμούς Κερλσίου μέχρι να γίνουν τραγανά. Αφαιρέστε τα αποξηραμένα φύλλα από τους μίσχους και χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ ή μύλο καφέ για να δημιουργήσετε μια σκόνη. Αποθήκευσε σε ένα αεροστεγές δοχείο.
Απλά ανακατέψτε τη σκόνη σύμφυτου στο έδαφος με μια διχαλωτή περόνη, περίπου δύο εβδομάδες πριν από τη φύτευση. Θυμηθείτε ότι η σκόνη είναι πιο συγκεντρωμένη από τα φρέσκα φύλλα, έτσι λίγο είναι αρκετή. Ένα πασπάλισμα κατά μήκος κάθε σειράς είναι αρκετό. Το όφελος από τη χρήση του κονιοποιημένου σύμφυτου είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο αργά το χειμώνα / νωρίς την άνοιξη πριν τα φυτά σύμφυτου έχουν ξυπνήσει και παράγουν φύλλα. Η σκόνη θα αποσυντεθεί επίσης πιο εύκολα από τα φρέσκα φύλλα, κάτι που είναι καλύτερο για τον κήπο της άνοιξης.

Λίπανση με σύμφυτο

4: Βελτίωση εδάφους

Οι ρίζες του σύμφυτου φτάνουν βαθιά μέσα στη γη, διασπώντας το βαρύ πηλό και δημιουργώντας κανάλια αερισμού και καλύτερη απορρόφηση νερού. Με την πάροδο του χρόνου, τα αποσυνθένοντά του φύλλα και οι ρίζες θα γονιμοποιήσουν το έδαφος. Αυτή η διπλή ενέργεια αποσύνθεσης των φύλλων και των ριζών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της φτωχής γης. Δεδομένου ότι το σύμφυτο προτιμά το πλούσιο χώμα, όταν το φυτεύει σε φτωχό ή κατεστραμμένο χώμα, δώστε του μία βοήθεια προσθέτοντας ένα φτυάρι κοπριάς ή κομπόστ.

5: Ενισχύστε τα σπορόφυτα

Οι σπόροι από νεαρά πολυετή φυτά (οπωροφόρα δέντρα, θάμνοι, βότανα κλπ.) και καρποφόρα φυτά (ντομάτες, πιπεριές, αγγούρια, κολοκύθια, κλπ.) θα απολαύσουν ένα θρεπτικό λίπασμα από το σύμφυτο.
Κατά τη στιγμή της φύτευσης, θάβουν λίγα φύλλα σύμφυτου (όχι ανθοφόρα στελέχη) κάτω από κάθε θέση φύτευσης. Καθώς το σύμφυτο αφήνεται να αποσυντεθεί, θα παράσχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και θα βοηθήσει τα νεαρά φυτά να αναπτυχθούν ισχυρά και απαλλαγμένα από παράσιτα και ασθένειες.

6: Υγρά λιπάσματα

Το τσάι κομποστοποίησης είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την άμεση θρεπτική ενίσχυση των εγκατεστημένων φυτών. Γίνετε τοποθετώντας τα φρέσκα φύλλα στο νερό για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στραγγίζοντας το υγρό και ποτίζοντας με αυτό τα φυτά μας τους δίνει μια καλή ώθηση μέσα στη σεζόν.
Το πρόσθετο άζωτο στο τσάι κομποστοκόκκου θα βοηθήσει στη συνολική ανάπτυξη, ενώ το κάλιο θα ενθαρρύνει την καλύτερη άνθηση και πιο έντονη ανάπτυξη των πολυετών και ώριμων καρποφόρων φυτών, όπως τομάτες, πιπεριές, πατάτες, αγγούρια κλπ. φυτά.
Για να φτιάξετε ένα ισχυρό τσάι κομποστοποίησης: Συμπληρώστε ένα δοχείο οποιουδήποτε μεγέθους στη μέση με φρέσκα κομμένα φύλλα σύμφυτου. Γεμίστε το με νερό, και αφήστε το καλυμμένο για 3-6 εβδομάδες.
Προειδοποίηση: Αυτό θα μυρίσει πολύ άσχημα! Στραγγίστε το υγρό και αραιώστε στο μισό. Ή αν χρησιμοποιείτε έναν ψεκαστήρα με ακραίο σωλήνα, δεν χρειάζεται να κάνετε προκαταρκτική αραίωση.

Για να φτιάξετε ένα πιο αδύναμο (λιγότερο δύσοσμο) κομπόστ τσάι: Προσθέστε ένα γαλόνι νερού για κάθε λίτρο φρέσκων φύλλων σύμφυτου. Αφήστε να μείνει για τρεις ημέρες, ανακατεύοντας καθημερινά και στο τέλος χρησιμοποιήσετε το.
Για ένα ταχύτερο τσάι κομπόσ: Μετρήστε ένα λίτρο νερού για 30 γραμμάρια ξηρού σύμφυτου. Βράζουμε το νερό και ρίχνουμε το ξηρό σύμφυτο. Αφήστε το να κρυώσει για 5 λεπτά, στη συνέχεια, καλύψτε και αφήστε το για 4 ώρες. Σουρώστε και στη συνέχεια αραιώστε με 4 λίτρα νερού, εκτός εάν χρησιμοποιήσετε τον ψεκαστήρα άκρου σωλήνα.

7: Διασπόμενα φύλλα σύμφυτου

Η γενική διάσπαση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την προστασία του εδάφους και την πρόληψη της διάβρωσης. Η κάλυψη με φύλλα σύμφυτου θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την υγρασία και να προστατέψετε τους ευεργετικούς οργανισμούς του εδάφους. Τα διασπόμενα φύλλα σύμφυτου είναι ένα λίπασμα βραδείας απελευθέρωσης το οποίο χρησιμοποιείται καλύτερα σε πολυετή φυτά και καρποφόρα λαχανικά.
Καλλιεργούμε σύμφυτο κάτω από τα οπωροφόρα δέντρα μας για να επωφελούνται από τη λίπανση του σύμφυτου.


Πηγή: www.tenthacrefarm.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου