.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Στέβια: Μία καλλιέργεια με πολλές προοπτικές

Στέβια: Μία καλλιέργεια με πολλές προοπτικές

«Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη, ώστε θα μπορούσαμε να καλύψουμε όλην τη χώρα με στέβια! Θα μπορούσαμε να πουλήσουμε όλη αυτήν την παραγωγή, η ζήτηση είναι τεράστια». Mε τη φράση αυτή, ο νεαρός Έλληνας καλλιεργητής, Θόδωρος Κερασίδης, περιγράφει στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» πώς ένα από τα πιο περιζήτητα γλυκαντικά συστατικά στον πλανήτη αποτελεί εξαιρετική λύση για την πρωτογενή επιλογή της χώρας.

Αναζητώντας κάποιος τα βασικά στοιχεία πίσω από το φυτό που έχει γίνει γνωστό ως στέβια (σ.σ βοτανικό όνομα Stevia rebaudiana), θα βρει πως είναι είδος με προέλευση από τη Βραζιλία και την Παραγουάη. «Κλειδί» στην παρουσία του στη διατροφή του ανθρώπου είναι η ουσία που ονομάζεται στεβιόζη ή στεβιόλη, ουσία που έχει μεγαλύτερη γλυκαντική δύναμη από την ζάχαρη.

«Είναι ένα προϊόν φυτικό και φυσικά δεν έχει καθόλου θερμίδες, είναι, νομίζω, η νέα γενιά ζάχαρης» συμπληρώνει ο κ. Κερασίδης.

Ο νεαρός Έλληνας καλλιεργητής εδώ και μερικά χρόνια, αφού αρχικά εισήγαγε στην Ελλάδα το φυτό, το εξελίσσει με ελληνική τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά την καλλιέργειά του. Πλέον, εξάγει τα φυτά αυτά σε συνδυασμό με τις νέες τεχνικές σε χώρες της Αφρικής αλλά και σε χώρες από όλο τον κόσμο.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

Ερ. Από πού ξεκίνησε η αναζήτηση της τεχνογνωσίας που απαιτεί η στέβια;

Στην αρχή μου ήταν πολύ δύσκολο να καταλάβω αυτό το φυτό, πώς λειτουργεί και ποια είναι η διαδικασία της καλλιέργειας. Έτσι ξεκίνησα (την αναζήτηση πληροφοριών) το 2011, όταν πήγα στο Παρίσι, όπου και παρακολούθησα ειδικό σεμινάριο. Από εκεί και πέρα άρχισε να μου αρέσει η διαδικασία που αφορά την καλλιέργεια του φυτού, ενώ στη συνέχεια πήγα στην Αφρική, όπου εκπαιδεύτηκα τρεις μήνες. Τότε άρχισα να φέρνω φυτά στην Ελλάδα, ενώ πρωταρχικό βήμα ήταν να δω αν μπορεί να ευδοκιμήσει η καλλιέργεια εδώ. Μετά από πέντε χρόνια πειραμάτων καταλήξαμε στο ότι η στέβια όχι απλά ευδοκιμεί στην Ελλάδα, αλλά νομίζω ότι μπορούμε και έχουμε την καλύτερη ποιότητα. Είναι πραγματικά ένα φυτό το οποίο θα μπορέσει να καλλιεργήσει οποιοσδήποτε παραγωγός, έχει μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό και είναι αρκετά κερδοφόρο για τους παραγωγούς και όχι μόνο.

Ερ. Από ποιες βιομηχανίες προέρχεται η μεγαλύτερη ζήτηση για τη στέβια;

Κυρίως από τις μεγάλες εταιρείες αναψυκτικών, οι οποίες ζητούν τεράστιες ποσότητες, μεγάλες εταιρείες με φαγώσιμα και διάφορα άλλα γλυκά. Για να πω την αλήθεια πλέον στο εξωτερικό σχεδόν σε οτιδήποτε μπορεί να περιέχει ζάχαρη θέλουν να χρησιμοποιούν στέβια.

Η ζήτηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη αυτή τη στιγμή, (ενώ) δεν μπορούσαμε τόσο χρόνια, επειδή ήμασταν σε πειραματικό στάδιο, να καλύψουμε αυτές τις ποσότητες. Πήγαμε λοιπόν και στη Γκάνα, όπου δώσαμε τη δική μας ποικιλία, ώστε να μπορέσουν να καλλιεργήσουν πιο γρήγορα, σε τεράστιες ποσότητες φυτά. Αυτή τη στιγμή καλλιεργούν περίπου 150.000 μικροπαραγωγοί και βγάζουν τη δική τους στέβια την οποία στη συνέχεια παίρνουμε εμείς (σ.σ μέσω συμβολαίων συνεργασίας) και την πουλάμε από εκεί κατευθείαν.

Ταυτόχρονα έχουμε συνεργασίες με Ρωσία, Κίνα Ολλανδία, αλλά και τη Βουλγαρία, όπου προσπαθούμε να εξελίξουμε μερικές τεχνολογικές λύσεις γιατί ένα χαρακτηριστικό της στέβιας είναι πως δεν ευδοκιμεί σε έντονο κρύο, αντέχει δηλαδή μέχρι τους -12, -15 και με κάποιες τεχνοτροπίες μπορούμε να φτάσουμε και το -18. Κυρίως όμως θέλουμε να συνεργαστούμε με τους ντόπιους παραγωγούς εδώ στην Ελλάδα και μετά με οποιαδήποτε άλλη χώρα. Είναι η ποιότητα όμως που μας δίνει την υψηλότερη ανταγωνιστικότητα σε σχέση με το προϊόν.

Ερ. Πώς υποδέχονται την καλλιέργεια οι Έλληνες παραγωγοί;

Επειδή μόλις φέτος ξεκινήσαμε στην Ελλάδα επαγγελματικά, οι περισσότεροι παραγωγοί είναι διστακτικοί και αυτό είναι κάτι που καταλαβαίνω. Θέλουμε σιγά- σιγά να το δείξουμε στον κόσμο, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια καινοτομία, έτσι ώστε να μπορεί οποιοσδήποτε παραγωγός από όλη την Ευρώπη να έρχεται να εκπαιδεύεται εδώ στα χωράφια μας, να του δείχνουμε τα θερμοκήπια και οτιδήποτε χρειαστεί. Προσπαθούμε να καλύψουμε ένα πλήρες πακέτο σε οτιδήποτε έχει να κάνει είτε με τον παραγωγό είτε με τον καταναλωτή στον οποίο φτάνει το τελικό προϊόν. Οι συνεργασίες που έχουμε κάνει δίνουν το πλεονέκτημα έτσι ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε τη δική μας στέβια από εδώ, από τη χώρα, και να έχουμε τεράστιες ποσότητες. Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη έτσι ώστε θα μπορούσαμε να καλύψουμε όλη τη χώρα με στέβια και θα μπορούσαμε να πουλήσουμε όλη αυτή την παραγωγή, η ζήτηση είναι τεράστια.

Ερ. Ποια είναι τα κύρια «όπλα που έχει η χώρα μας έτσι ώστε να παράξει ποιοτική στέβια;

Ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα στην Ελλάδα είναι ότι είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), οπότε αυτό σημαίνει ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε, τα νερά που χρησιμοποιούμε, οτιδήποτε χρησιμοποιηθεί, είναι ελεγμένο από την ΕΕ. Αυτό μας δίνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα.

Είναι ένα πενταετές φυτό, το οποίο σίγουρα, όπως όλα στα φυτά, χρειάζεται νερό, κάποια φάρμακα και λιπάσματα. Η στέβια όμως δεν θέλει ιδιαίτερα φάρμακα και ούτε ιδιαίτερα λιπάσματα στις περισσότερες περιπτώσεις, εκτός και αν ο καιρός είναι πολύ άσχημος κι έχει πολλές βροχές. Χρειάζεται σίγουρα (φροντίδα) αλλά δεν χρειάζεται τόσο όσο οι άλλες καλλιέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου