.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Τι πρέπει να ξέρεις σήμερα για να είσαι αγρότης-παραγωγός


γεωργός
Το να είναι κανείς αγρότης σήμερα,δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.
Πρέπει πρώτα απ όλα να αποφασίσει,με ποιά προιόντα θα ασχολείται επαγγελματικά και ...νόμιμα!
Στη συνέχεια θα πρέπει να έχει τις παρακάτω γνώσεις.

1.Εδαφολογία.
Να γνωρίζει δηλαδή πολύ καλά τη σύσταση αλλά και τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχει το έδαφος που θα καλλιεργήσει.
2.Ραβδοσκοπία(!)
Να είναι δηλαδή καλύτερος κι απο καμήλα στο να βρίσκει καλό νερό για την καλλιέργειά του.
3.Πρακτική μετεωρολογία.
Να ξέρει πώς να διαβάζει και να προβλέπει τον καιρό με τα ημερομήνια,τουλάχιστον...ένα χρόνο πρίν.
4.Λιπασματολογία.
Να μπορεί να συνδυάζει τα λιπάσματα που χρησιμοποιεί με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει πάντα  γόνιμο χωράφι με ισοροπία των θρεπτικών συστατικών.Να ξέρει πώς να χρησιμοποιεί τα λιπάσματα ανάλογα με την καλλιέργεια και τις καιρικές συνθήκες.
5.Μηχανολογία,ηλεκτροσυγκόληση.
Θα πρέπει να επισκευάζει μόνος του τις μικρές η μεγάλες μηχανικές βλάβες διότι τα έσοδά του δέν φτάνουν να πληρώνει μάστορα για το παραμικρό.
6.Ηλεκτρολογία.
Βασικές γνώσεις σχετικά με τον ηλεκτρισμό είναι απαραίτητες για να μήν βρίσκονται αγρότες...ψημένοι απο το ρεύμα στα δωματιάκια των γεωτρήσεων!
7.Υδραυλικές εγκαταστάσεις.
Καλά,εδώ,δέν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι ο αγρότης είναι ο καλύτερος υδραυλικός!Ατέλειωτα μέτρα σωληνώσεων,άπειρες συνδέσεις,βάνες,στέρνες, ρολόγια, παροχές,όλα πρέπει να περνούν απο τα χέρια του και τα απαραίτητα υδραυλικά του εργαλεία.
8.Γεωπονία-φυτοπαθολογία.
Λένε πως ο καλύτερος γεωπόνος για το χωράφι του είναι ο ίδιος ο παραγωγός.Αυτός είναι που πρέπει στην κατάλληλη στιγμή να επέμβει αμέσως σε κάποιο πρόβλημα της καλλιέργειας.Πρέπει να μπορεί καθημερινά να διαβάσει το φυτό,εντοπίζοντας αμέσως τυχόν ελλείψεις στη θρέψη η ασθένειες και προσβολές.Λίγες μέρες καθυστέρηση στην διάγνωση ενός προβλήματος,μπορεί να αποβεί μοιραία για όλη την καλλιέργεια.

9.Εντομολογία.
Ενας γνήσιος αγρότης πρέπει να γνωρίζει όλα τα μαμούνια της φύσης και τις ιδιότητές τους απ,όξω και ανακατωτά.Οταν βρίσκεται στο χωράφι πρέπει να κουβαλά μαζί του πάντα το μικροσκόπιο.
10.Κτηνιατρική.
Το εμβόλιο στα κοτοπουλάκια,μία ένεση στην κατσικούλα και ένα χέρι βοήθειας στην γέννα μιάς αγελάδας η μιας γουρουνίτσας,πρέπει να περιλαμβάνονται απαραιτήτως στις γνώσεις του αγρότη!
11.Γνώσεις marketing.
Να μπορεί ο ίδιος να τυποποιεί και να προωθεί τα προιόντα του επιλέγοντας τις κατάλληλες αγορές αλλα και τον κατάλληλο χρόνο,αποφεύγοντας τους μεσάζοντες και προσδοκώντας καλύτερες τιμές για την παραγωγή του.
12.Οκονομία,λογιστική και διοίκηση επιχειρήσεων.
Πρέπει να έχει πάντα τα οικονομικά του σε τάξη ξοδεύοντας ώρες ατέλειωτες κάθε βράδυ με το κομπιουτεράκι,εκεί που κανονικά θα έπρεπε να ξεκουράζεται μετά απο μια πολύ κοπιαστική μέρα.
13.Καλές γνώσεις πληροφορικής.
Ο χειρισμός ενός Η/Υ είναι πλέον απαραίτητος σε έναν παραγωγό που θέλει αλλά και πρέπει να έχει πρόσβαση σε ενέργειες όπως η άντληση πληροφοριών η ακόμα και η διαχείριση των αυτοματισμών του στο χωράφι απο απόσταση.(!)
14.Νομικά,νομοθεσία.
Χρειάζεται αρκετά μεγάλη κατάρτηση σε νομικά θέματα ώστε να αντιμετωπίζονται προβλήματα που πιθανόν θα προκύπτουν με έναν κακό γείτονα η ακόμα και από την διεκδίκηση μιάς επιδότησης.
παλιό της χαρακτήρα αγρότης με οθόνη παρουσίασης
 Αν αποφασίσετε λοιπόν να γίνετε αγρότες,πρέπει εκτός απο την δήλωση έναρξης επαγγέλματος στην εφορία,το βιβλιάριο του ΟΓΑ, την εγγραφή στο μητρώο αγροτών,και μιά γυναίκα που να συμφωνεί σε όλα και να μήν γκρινιάζει,να έχετε και όλες τις παραπάνω γνώσεις.
Επίσης,καλό είναι να είστε και λίγο επιφυλακτικοί στις διάφορες ψηφοθηρικές εξαγγελίες των πολιτικάντηδων διότι άλλο ψάρι είναι ο κολλιός και άλλα λέει ο Μανωλιός!!

Καλό κουράγιο.
Μενέλαος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου