.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Για γίγαντας των θερμοκηπίων πηγαίνει η Αττάλια


Η Τουρκία τροφοφοδότης της ευρασίας για τα εκτός εποχής κηπευτικά, εκτοπίζει από το θρόνο την Ισπανία

Γιαννακοπούλου Φανή| Agronews.gr
Με µεγάλη ένταση επενδύει η Τουρκία (ο ευρασιατικός γίγαντας, όπως αναφέρεται συχνά σε ξένα δηµοσιεύµατα) στα θερµοκήπια µε σκοπό να αυξήσει τα κέρδη της από την εξαγωγή πρώιµων λαχανικών στις διεθνείς αγορές. Τη διαπίστωση αυτή κάνει σε πρόσφατο άρθρο της η ισπανική εφηµερίδα La Voz De Almeria. Μάλιστα, έχει ήδη γίνει ο µεγαλύτερος ανταγωνιστής της Αλµερίας (Ισπανία) στην παραγωγή ντοµάτας µε την αύξηση των τουρκικών θερµοκηπίων κατά 202.340 στρέµµατα.
Συγκρινόµενες µεταξύ τους προκύπτει ότι έχουν πολλά κοινά: το οικονοµικό τους µοντέλο στηρίζεται στην εντατική γεωργία, στην εκµετάλλευση φυσικών λίθων και στον τουρισµό.

Ρίχνει άσφαιρα η γείτονα χώρα
Παρόλα αυτά, προς το παρόν η Τουρκία δεν αποτελεί µεγάλη απειλή. Σύµφωνα µε τους αναλυτές, η χώρα θα µπορέσει να κάνει µεγαλύτερη ζηµιά, αλλάζοντας τις ισορροπίες στο εµπόριο οπωροκηπευτικών αν τελικά προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) ή ολοκληρωθεί η συµφωνία ελευθέρου εµπορίου στα πλαίσια της Ευρωµεσογειακής συνεργασίας. Αξίζει να σηµειωθεί ότι οι Τούρκοι παραγωγοί στοχεύουν τις ίδιες αγορές όπως η Αλµερία και άλλες περιοχές της Ν. Ευρώπης (βλ. Ελλάδα, Ιταλία, κλπ), οι οποίες βρίσκονται στα νέα και τα παλιά κράτη της Ανατολικής Ευρώπης.
Έµποροι και εξαγωγικές εταιρίες από την Τουρκία απειλούν να εισβάλλουν στην ευρωπαϊκή αγορά µε την παραγωγή των 11 εκατ. τόνων ντοµάτας, η οποία καταναλώνεται κυρίως σε εγχώριο επίπεδο, όπως έκαναν στις αγορές της Ρωσίας, µετά το εµπάργκο στα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα της Μόσχας.

Χαµηλή τιµή της τουρκικής ντοµάτας
Το µοναδικό πρόβληµα που αντιµετωπίζουν οι παραγωγοί της γείτονος χώρας για την ώρα είναι η τιµή των προϊόντων τους. Η Τουρκία παράγει 4 φόρες περισσότερες ντοµάτες σε σχέση µε την Ισπανία, 10 φορές περισσότερο σε σύγκριση µε την Αλµερία (η οποία παράγει µόλις 844.300 τόνους ντοµάτας), όµως η Αλµερία κερδίζει 480 εκατ. ευρώ, ενώ η Τουρκία 430 εκατ. ευρώ. Η µέση τιµή για τη ντοµάτα της Αλµερίας είναι 0,49 ευρώ το κιλό, την ώρα που για την τουρκική είναι στα 0,39 ευρώ το κιλό. Η κύρια απειλή από την Τουρκία αφορά τις ποικιλίες ντοµάτας Dalίas και Nijar.

∆ιακριτό γνώρισµα η ποιότητα
Τώρα η γείτονα χώρα εστιάζει πιο πολύ στη βελτίωση της ποιότητας στην ντοµάτα της, η οποία όπως και στην Αλµερία βρίσκεται στη βάση της αγροτικής τους παραγωγής, καθώς εξάγεται πιο πολύ. Καµία άλλη ισπανική επαρχία δεν θα ζηµιωθεί περισσότερο από τις τουρκικές ντοµάτες, όπως η Αλµερία καθώς αυτή παράγει το 60% της ντοµάτας στην Ανδαλουσία µε περίπου 100.000 στρέµµατα θερµοκηπίων.
Στην παρούσα φάση, η Τουρκία έχει ήδη 101.171 στρέµµατα θερµοκηπιακής ντοµάτας και σκέφτεται να τα διπλασιάσει στα 202.340 στρέµµατα. Σύµφωνα µε τη τουρκική πρεσβεία στη Μαδρίτη, η χώρα δεν είχε ούτε τα µισά στρέµµατα θερµοκηπιακής ντοµάτας πριν από µια δεκαετία. Επίσης, τα τελευταία χρόνια η τουρκική ντοµάτα βρίσκεται υψηλά στις προτιµήσεις των Γερµανών καταναλωτών.

Τέλος, η γειτονική χώρα αυξάνει και τα στρέµµατα που είναι αφιερωµένα στη βιολογική γεωργία και µέχρι στιγµής έχει 36.000 πιστοποιηµένους παραγωγούς.  Στην Αλµερία, η βιολογική παραγωγή ντοµάτας έχει αυξηθεί περίπου κατά 85%. Όµως, και η Τουρκία αρχίζει να µπαίνει δυναµικά και σε αυτόν τον κλάδο.

Ντοµάτα χωρίς χυµό  από τη Bayer CropScience
Τον αριθµό των αγορών που πουλάνε τη νέα ντοµάτα χωρίς χυµό στη Νότια Αµερική, ελπίζει να αυξήσει η εταιρία Bayer CropScience. «Προφανώς η ντοµάτα χωρίς χυµό δεν είναι ότι καλύτερο για να καταναλώνεται φρέσκια, αλλά για όσους σχετίζονται µε τον τοµέα παροχής υπηρεσιών τροφίµων είναι φανταστική και έχει πολύ µεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο ράφι», δήλωσε ο περιφερειακός επικεφαλής για τη Νότια και Κεντρική Αµερική, Άλµπερτ Σούλτε-Χερµπρούγκεν. Ορισµένες εµπορικές φάρµες στη Βραζιλία καλλιεργούν τη ντοµάτα και η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία έναρξης της παραγωγής και στη Χιλή. Τα ίδιο επιχειρεί να κάνει και στην Κολοµβία και την Αργεντινή, καθώς οι αγορές αυτές παρουσιάζουν «µεγάλες δυνατότητες» για εξελιγµένες ντοµάτες. Τέλος, εκπρόσωποι της  Bayer CropScience τονίζουν πως το νέο προϊόν δεν είναι γενετικά τροποποιηµένο, αλλά έχει  αναπτυχθεί µε τη χρήση φυσικών τεχνικών αναπαραγωγής.

Εμείς καλά κοιμόμαστε και η τύχη μας δουλεύει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου