.

.......................... Για τις πιό πρόσφατες τιμές των κηπευτικών,κάντε κλικ δεξιά στον έμπορο που κυνηγά το πεντακοσάευρο . .............................. .......Οι αναγραφόμενες τιμές αφορούν την κοστολόγηση των προιόντων στο χωράφι και δεν περιλαμβάνουν το όποιο κέρδος επιδιώκουν οι μεσάζοντες απο την πώληση στο ράφι.............Μεγάλη προσοχή στις φωτιές!!...... Μην πετάτε αναμμένα αποτσίγαρα,μην δουλεύετε τροχό στην ύπαιθρο,μην κάνετε ηλεκτροκόληση κοντά σε ξερά χόρτα....Οι δυνατοί άνεμοι θα συνεχιστούν μέχρι την Τρίτη.....Τα θαλάσσια στρώματα παρασύρονται πολύ εύκολα απο τους πολύ δυνατούς βοριάδες....Προσοχή στα παιδιά......Η Περιφέρεια Κρήτης, ενημερώνει ότι υπογράφηκε η 3η Τροποποίηση της Απόφασης Ένταξης πράξεων στο Υπομέτρο 6.1 "Εγκατάσταση Νέων Γεωργών", στο πλαίσιο της 1ης πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης έτους 2016, σύμφωνα με την οποία εντάσσονται συνολικά στην Περιφέρεια Κρήτης 1.686 Νέοι Γεωργοί με δημόσια δαπάνη 34.084.500,00 ευρώ. Τα τελικά αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης: http://www.crete.gov.gr/ (Ενότητες: Ενημέρωση-Δράσεις-Πρωτογενής Τομέας). ......

Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2014

Της εργατιάς...το κάγκελο!
Τα Χριστούγεννα έρχονται.Μαζί με αυτά,έρχονται και οι ξενιτεμένοι μας για να μαζέψουν τις ελιές τους που φέτος θα είναι αρκετές.Θα χρειαστούν λοιπόν εργατικά χέρια για να τελειώσουν το λιομάζωμα γρήγορα,πιεζόμενοι απο τις δουλειές τους στην τσιμεντούπολη.Οπως κάθε χρόνο,έτσι και φέτος,θα πληρώνουν όσο όσο για να γενεί η δουλειά τους,και να επιστρέψουν με την ευκή του Θεού πίσω στα σπίτια τους με τα αυτοκίνητα τους γεμάτα με το πολύτιμο λάδι.Θα δημιουργηθεί πάλι το πρόβλημα που έχουμε κάθε χρόνο με την εύρεση εργατών,είτε για τα θερμοκήπια είτε για τις ελιές.Αυτό το πρόβλημα φέτος θα είναι πολύ μεγαλύτερο.Οι παράνομοι εργάτες που ήταν χωρίς χαρτιά,έφυγαν απο τον τόπο μήν μπορώντας να βρουν δουλειά λόγω εργόσημου.Οσοι έμειναν,με νόμιμη παραμονή στην χώρα και με χαρτιά,την έχουν πάρει χαμπάρι την δουλειά και για να δουλέψουν κάνουν παζάρι άγριο!Εκτός από την αμοιβή που παίρνουν με το εργόσημο,ζητάνε και "μαύρα"μετρητά,έξτρα χρήματα δηλαδή στο χέρι,για να έρθουν στη δουλειά.Εμείς ,οι μόνιμοι κάτοικοι του τόπου,σίγουρα θα αντισταθούμε σε αυτή τους την απαίτηση.Οι κάτοικοι των πόλεων όμως,αναγκαστικά θα υποκύψουν στις οικονομικές απαιτήσεις των εργατών,πληρώνοντας πολύ παραπάνω απο την αξία του εργόσημου αρκεί να συντομεύσουν το χρόνο της συγκομιδής.Και έτσι οι εργάτες θα είναι και πάλι δυσεύρετοι αλλά και πανάκριβοι αυτή τη φορά.Στον αντίποδα τώρα,η μισή Ελλάδα και ιδιαίτερα όσοι ζεσταίνουν τα καθίσματα της καφετέριας στις πόλεις,δηλώνουν μόνιμα άνεργοι,απολαμβάνουν τον καφέ των 3-4 ευρώ πληρωμένο απο την σύνταξη του"γέρου"και  αναθεματίζουν το σύστημα και την πολιτεία για το "κατάντημά" τους.
Θα ήθελα να θυμίσω σε όλους αυτούς ότι πρίν 20-30 χρόνια,δέν υπήρχαν ούτε πακιστανοί ούτε βούλγαροι ούτε αλβανοί εργάτες.Την περίοδο των ελιώ,ο τόπος μας φιλοξενούσε σάν εποχιακούς εργάτες γής τους Μακεδόνες.Νέουςανθρώπους που λόγω του κρύου,δέν μπορούσαν να δουλέψουν στον τόπο τους και σκεπτόμενοι τις ανάγκες της οικογένειάς τους κατέβαιναν στην Κρήτη για το λιομάζωμα,όχι για χρήματα,αλλά για να βγάλουν το λάδι της χρονιάς για το σπίτι τους.
Αυτοί οι άνθρωποι  δέν είχαν τις ανέσεις και την πολυτέλεια με την οποία έχει μάθει σήμερα να ζεί η νεολαία.Είχαν όμως κάτι που σήμερα πνίγηκε μέσα στην κρέμα του καπουτσίνο και τις αμπελοφιλοσοφίες.Ορεξη για να δημιουργήσουν οικογένεια και να αγωνιστούν για αυτή.
Μενέλαος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου