.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Η διατροφική αξία της γαλοπούλας



Κρέας γαλοπούλας
Η γαλοπούλα αποτελεί αναμφισβήτητα για πολλούς το κύριο μενού του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Εκτός αυτού όμως η κατανάλωσή της είναι αυξανόμενη και εκτός αυτής της εποχής καθώς αποτελεί ένα νόστιμο κρέας. Αποτελεί τροφή με χαμηλά λιπαρά ενώ συγκαταλέγεται στη λίστα των πιο υγιεινών και θρεπτικών επιλογών, με μικρή θερμιδική απόδοση αλλά με μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετική δράση. Η γαλοπούλα κατάγεται απ’ την Αμερική και οι πρώτοι που την εξημέρωσαν ήταν οι Αζτέκοι. Στην Ελλάδα έφτασε τον 16ο-17ο αιώνα. Στη χώρα μας η μαύρη γαλοπούλα εκτρέφεται κυρίως στο νομό των Σερρών (80%), ενώ η διατροφή της περιλαμβάνει καλαμπόκι και τριφύλλι. Εκτρέφεται κυρίως για το νόστιμο κρέας της, τα αυγά και τα πούπουλά της.
Οι πολλές θρεπτικές της ιδιότητες, την καθιστούν ιδανική επιλογή για ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες, όπως είναι τα παιδιά. Ανάμεσα σε αυτές, περιλαμβάνονται και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, πολλές βιταμίνες (Β6, Β3,Β2, Β12), σίδηρος που ανεβάζει τον αιματοκρίτη, φώσφορο για γερά οστά και δόντια καθώς και κάλιο γνωστό για την καρδιολογική του δράση. Πλούσιο είναι ακόμη το κρέας της γαλοπούλας σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που συμβάλλει στην παραγωγή της σεροτονίνης, η οποία χαρίζει αίσθημα χαλάρωσης και ευφορίας στον οργανισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σεροτονίνη συμμετέχει στη ρύθμιση της διάθεσης, της όρεξης και του ύπνου, ενώ η έλλειψη της συνδέεται με την εκδήλωση κατάθλιψης. Η γαλοπούλα ανήκει έτσι στις τροφές που βοηθούν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.
Την σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού διασφαλίζει ακόμη το κρέας της γαλοπούλας, καθώς περιέχει 74% εύπεπτες πρωτεΐνες, ενώ είναι πλούσια και σε βασικά αμινοξέα. Ακόμη, ο ψευδάργυρος αυξάνει την άμυνα του οργανισμού, το φώσφορο και το μαγνήσιο δρουν καταπραϋντικά και ηρεμιστικά, μειώνοντας τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες. Αξίζει να αναφερθεί πως το λευκό κρέας, αποτελεί μέσης περιεκτικότητας πηγή πουρινών. Οι πουρίνες είναι προϊόν του καταβολισμού των πρωτεϊνών, και οι οποίες όταν βρίσκονται σε περίσσεια στον οργανισμό μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο ουρικό οξύ και ουρική αρθρίτιδα. Συνεπώς, άνθρωποι που πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα ή έχουν αυξημένο ουρικό οξύ στο αίμα, επωφελούνται της κατανάλωσης λευκού κρέατος με ταυτόχρονο περιορισμό στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
Το κρέας της παρέχει από 120 έως 240 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, ανάλογα με το εάν καταναλώνεται με ή χωρίς το δέρμα της. Γενικά αποτελεί μια από τις πιο διαιτητικές επιλογές κρέατος χάρη στη χαμηλή περιεκτικότητά της σε λίπος και χοληστερίνη.
Διατροφικά στοιχεία γαλοπούλας ανά 100 gr.
Θερμίδες 187 kcal/100gr
ΠΡΩΤΕΪΝΗ 28,57gr 46%
ΛΙΠΟΣ 7,22gr 9%
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 0gr 0%
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ 85mg 28%
ΑΣΒΕΣΤΙΟ 32mg 3%
ΣΙΔΗΡΟΣ 2,33mg 29%
ΜΑΓΝΗΣΙΟ 24mg 6%
ΦΩΣΦΟΡΟΣ 204mg 29%
ΚΑΛΙΟ 290mg 8%
ΝΑΤΡΙΟ 79mg 3%
ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ 4,46mg 41%
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β1 0,06mg 5%
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12 0,37mg 15%
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β2 Ριβοφλαβίνη 0,25mg 19%
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β3 Νιασίνη 3,65mg 23%
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6 0,36mg 28%
Φολικό οξύ 9,00mcg 2%
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε 0,64mg 4%

Τα ποσοστά είναι σύμφωνα με τις US συνιστώμενες ημερήσιες συστάσεις για ενήλικες. Πηγή: Diet Analysis Plus.

Πηγή>www.gaiapedia.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου